Dodaj do ulubionych

Imperium na kacu

16.02.13, 19:42
Ciężko kochać Rosję Putina. Przeżarty korupcją, pijany kraj, którego obywatele boją się swoich policjantów i żołnierzy. Że wezmą łapówkę, zgwałcą, pobiją, pijani będą strzelać w knajpie. Kraj, w którym matki, oddając swoich synów do wojska, boją się o ich życie. Lub latami szukają ciał swoich dzieci w upiornych wagonach z trupami na bocznicy towarowej.
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13399762,Imperium_na_kacu__Ksiazka__Gogol_w_czasach_Google_.html
Ciekawa lektura chciałabym przeczytać.Na pewno nie będzie to lektura lekka, latwa i przyjemna. ciekawe jaką wzbudzi reakcje.
Obserwuj wątek
    • alfredka1 Re: Imperium na kacu 16.02.13, 20:24
      [bTego nie przeczytam. Chyba nigdy nic nie wymaże z mojej pamięci z 1941 roku. Na bocznicy kolejowej stały pełne towarowe wagony ludzi. Skwar, kobiety rodziły dzieci, które zaraz umierały, chorzy /niektórzy na łóżkach szpitalnych/ umierali.
      Mama i jeszcze kilka pań z b.rodzin wojskowych zebrały ile się dało samogonu i dając go żołnierzom, wynosiły jeszcze żyjące i już umarle maleństwa.
      Na cmentarzu czekały na zmarłe maleństwa skrzynki drewniane i cały czas był schowany w dzwonnicy ksiądz, który wychodził by pomodlić się przy chowaniu .-Jeszcze żywe dzieci zabierali do domów mieszkańcy.
      Jeszcze do dzisiaj śni mi się, że uciekam z ciałkiem noworodka owiniętym w kawałek płótna i biegnę na cmentarz. A miałam wtedy 11 lat. Wiele nas było.
      My byliśmy wyznaczeni na koniec czerwca ale wybuchła wojna niemiecko-rosyjska. To już inna historia .. tracilismy naszych żydowskich Przyjaciół ......

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka