Dodaj do ulubionych

Dwunasty krąg piekieł

27.03.13, 11:53
Szpitalne Oddziały Ratunkowe - wąskie gardło służby zdrowia - przyjmują dziesiątki tysięcy pacjentów dziennie. Efekt? Lekarze nie chcą na SOR-ach pracować, bo stres i tłok są nie do zniesienia. Łatwo też o błąd. - To dwunasty krąg piekieł - mówi rzecznik praw lekarzy. Pacjenci mówią o stresie, godzinach oczekiwania, dantejskich scenach. NFZ nie widzi problemu. A NIK we wnioskach pokontrolnych nazywa SOR-y... jednymi z najlepiej funkcjonujących ogniw systemu ochrony zdrowia w Polsce.
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13637019,Pacjenci__To_jest_horror__Lekarze__Dramat__agresja_.html#MT
A jak jest u was? Korzystałam dwa razy z takiej pomocy i chyba u nas jest to lepiej zorganizowane. Ale fakt, ludzie nie bardzo wiedzą co to jest i po co bo ani zwolnienia ani dluzszego leczenia tam nie zalecą, na drugi dzień i tak trzeba isc do swojego lekarza.Więc po co sie pchać z byle czym? Najlepiej mi sie podobała ocena przez trzy żródła .To gdzie leży prawda?
Obserwuj wątek
    • jaga_22 Re: Dwunasty krąg piekieł 27.03.13, 12:17
      Córka z wnuczkiem tam korzystała, kiedy miał problem z kolanem ,z ręką
      a wszystko przez sport.Godziny czekania.Operację miał prywatnie,bo
      musiałby czekać,a nie powinien.
      • iryska2604 Re: Dwunasty krąg piekieł 27.03.13, 12:22
        No - to już koniecznosc ale jak ktoś idzie bo sie nie dostał do lekarza z np. przeziębieniem? Są tacy.
        • m4-6 Re: Dwunasty krąg piekieł 27.03.13, 14:18
          A po co na SOR z przeziębieniem, jest przecież nocna i świąteczna pomoc medyczna, zupełnie dobrze funkcjonuje u nas, sama korzystałam a do ślubnego nawet wzywałam w nocy i przyjechał lekarz z pielęgniarką. Sama nazwa SOR wskazuje, że tylko kiedy zagraża stan życiu.
          • pia.ed Re: Dwunasty krąg piekieł 27.03.13, 16:32
            A co byście powiedziały na to, ze w 300 - tysięcznym Malmö w ogóle nie istnieje
            nocna i świąteczna pomoc medyczna?

Sytuacja na oddziale ratunkowym jest podobna jak w Polsce, czekanie może
            trwać 8 godzin, a lekarz potrafi odesłać pacjenta do domu z poleceniem, aby zgłosił się do swego lekarza rodzinnego ... następnego dnia czy w poniedziałek.
            Oczywiście lekarz asekuruje się, i mówi pacjentowi, ze gdyby mu się pogorszyło, to ma wziąć taksówkę i zgłosić się jeszcze raz.

Szwedzi wiedza, ze nie maja czego szukać na oddziale ratunkowym, wiec oczekujący tam
            to w 80% cudzoziemcy, którzy się jeszcze nie nauczyli zwyczajów panujących w Szwecji.
            O tym, ze każda wizyta u lekarza kosztuje, z pewnością już pisałam.
            Na oddziale ratunkowym tyle co wizyta u specjalisty, 300 kr (ca 150 zł), choć bardzo często pacjentów przyjmują lekarze na stażu.

PS. Jedno co rożni to luksusowe warunki czekania ...
            No i przy okazji podam, ze w Malmö nie istnieje nawet nocna apteka.
            Jest tylko jedna, która zawsze jest otwarta od 08 do 22 00, a tloku tam nigdy nie ma ...
            • m4-6 Re: Dwunasty krąg piekieł 27.03.13, 19:29
              Z tego co piszesz Pia wynika, że tubylcy to okazy zdrowia, a cudzoziemcy cherlaki chorowite.wink
              • iryska2604 Re: Dwunasty krąg piekieł 27.03.13, 20:12
                Powinni to przeczytać wszyscy narzekający na naszą słuzbę zdrowia. Nie wiem, ale ja nie narzekam. W przeciagu trzech lat przeszłam tyle badań, 3 pobyty w szpitalu -nieraz trzeba trochę poczekac ale nic nie płaciłam za nic, wszystko to było w ramach NFZ.
              • pia.ed Re: Dwunasty krąg piekieł 28.03.13, 11:51
                m4-6 napisała:
                > Z tego co piszesz Pia wynika, że tubylcy to okazy zdrowia,
                a cudzoziemcy cherlaki chorowite.wink

Tubylcy sa nauczeni od dziecka, ze z byle czym ... bólem gardła czy zoladka,
                katarem czy kaszlem do lekarza się nie idzie, bo pielęgniarka
                odbierająca telefony nie zapisze ... tylko skieruje do bezpłatnej telefonicznej informacji medycznej, gdzie można porozmawiać z doświadczoną pielęgniarką.
                Ta zaleci co można w tym przypadku samemu zrobić przez najbliższe kilka dni ...
                a jeśli to nie przyniesie skutku, to zadzwonić ponownie do przychodni ...
                Z praktyki wynika, ze mało kto zwraca się potem do lekarza, bo objawy najczesciej ustąpiły.

Oczywiście w ostrych przypadkach pielęgniarka w przychodni zapisze na dziś czy na jutro,
                bo lekarz ma 1 godzinę dziennie przeznaczona na nagle przypadki.

Dostać się do lekarza pierwszego kontaktu tak sobie, bez przyczyny, jest bardzo ciężko.
                Jesli powie się ze "tylko na kontrolę" to jednak wypytują sie na czym ta kontrola
                ma polegać, bo widoczne wewnętrzne przepisy przychodni wymagają podania przyczyny...
                i w koncu rejestrują za 2 czy 3 tygodnie.

Sytuacja w służbie zdrowia niesamowicie się pogorszyła, obcinają etaty,
                zamykają mniejsze szpitale.
                A wszystko dlatego, ze coraz więcej pieniędzy potrzeba na utrzymanie tzw.azylowców,
                ktorzy drzwiami i oknami pchają się do Szwecji.
                W tym roku liczy sie, ze Szwecja przyjmie 50 000 uchodźców z Syrii, Afganistanu i Somalii.
            • stedo Re: Dwunasty krąg piekieł 27.03.13, 23:07
              Jak to?? To nie macie ubezpieczenia??? Za każdą wizytę trzeba płacić??!!
              A jak ktoś nagle zachoruje w nocy albo w święta to gdzie szuka ratunku? W szpitalu?
              U nas kilka lat temu chodziła fama, że nasi lekarze na weekendy właśnie latają do Szwecji coby wspomóc tamtejszą służbę zdrowia, bo szwedzcy lekarze nie kwapią się pracować wtedy. Inna sprawa że za 4 takie dyżury mieli więcej zapłacone niż za codzienną pracę w kraju.
              Ale ogólnie to zaskoczyłaś mnie .U nas panuje opinia że Szwecja to taki socjalne państwo i kilka lat temu musieli nawet nieco ograniczyć ten socjal bo nie wyrabiali finansowo.
              • pia.ed Re: Dwunasty krąg piekieł 28.03.13, 12:26
                Oczywiście ubezpieczenie istnieje, tylko ze te pieniądze po prostu nie wystarczają na
                zapewnienie opieki medycznej na poziomie. Myślę o szpitalach, gdzie jedna operacja może kosztować więcej niż człowiek wpłacił przez cale życie ...
                Szwedzi zdają sobie z tego sprawę, i uważają to za naturalne.

Opłaty u lekarza istnialy kiedy przyjechałam do Szwecji 40 lat temu ... czyli już wtedy państwo zdawało sobie sprawę ile służba zdrowia kosztuje i ze nie wystarczają tylko składki.

O tym aby polscy lekarze przyjeżdżali na weekendy do Szwecji nie słyszałam,
                ale jeśli przyjeżdżają, to wyłącznie specjaliści ... cały czas jest za mało
                anestezjologów i rentgenologów.

Pytasz sie, co sie robi jak ktos nagle zachoruje w nocy albo w weekend.
                Zwraca sie właśnie na Oddzial Ratunkowy przy jedynym istniejącym w Malmö szpitalu, ktory spełnia jednocześnie role Pogotowia, nocnego dyżuru ... i czego sobie jeszcze zażyczysz wink

• polnaro Re: Dwunasty krąg piekieł 28.03.13, 13:45
                  Pia. Pogotowie ratunkowe chyba przyjedzie do domu np. 'zawałowca', czy 'udarowca', mimo świątecznego dnia?
                  • pia.ed Re: Dwunasty krąg piekieł 28.03.13, 23:09
                    Oczywiście Pogotowie Ratunkowe przyjeżdża ... jest stacjonowane właśnie
                    przy Szpitalnym Oddziale Ratunkowym... Ale to nie znaczy, ze pogotowie wyjeżdża na każde ządanie i ze wszystkie przypadki przywiezione karetką zostaną uznane za ciężkie.

Mam przykład mojej znajomej. Ugryzła ja osa kolo oka, i jej córka, straszna panikara,
                    zadzwoniła natychmiast na pogotowie, bo "mama jest chyba alergiczna na ukąszenie osy".
                    Akurat mieli wolna karetkę, wiec ja przysłali ... i ponieważ córka upierała się
                    by matkę zabrać, wiec zabrali ... skoro i tak jechali w stronę szpitala.

Tam pielęgniarka z rejestracji obejrzała miejsce ukąszenia, i stwierdziła,
                    ze skoro jak dotąd nie ma reakcji, wiec pacjentka alergiczna nie jest ...
                    Znajoma dopingowana przez córkę została jednak aby czekać na lekarza.
                    Po czterech godzinach czekanie jej się znudziło, i wróciła autobusem do domu.
                    • pia.ed Re: Dwunasty krąg piekieł 04.04.13, 01:28
                      Tu jeszcze jeden przykład ze Szwecji ...
                      Jeden z najwybitniejszych śpiewaków szwedzkich, pan okolo 70 -ki, poślizgnął sie
                      i upadl, czego następstwem było pęknięte zebro.
                      Zdarzylo sie to w Wielki Piątek.

Bolało tak, ze nie miał siły wstać z łózką i pojechać do szpitala na oddział ratunkowy.
                      Do lekarza poszedł dopiero we wtorek żeby zobaczyć na zdjęciu rentgenowskim
                      czy to stłuczenie czy złamanie zebra ...

Przy czytaniu tego artykulu przypomnialo mi sie, ze pare lat temu miałam
                      upadek z roweru, nie pierwszy i nie ostatni, i kierownica roweru wbiła mi sie w żebro.
                      Bolało strasznie przy najmniejszym ruchu, a najwięcej podczas kaszlu ...

Ponieważ mam mocne kości, wiec nie liczyłam się z tym, ze żebro jest złamane
                      ale po 2 tygodniach bólu nie wytrzymałam i poszłam do lekarza rodzinnego
                      z myślą, ze wyśle mnie na Rtg.
                      A wiecie co lekarz zrobił? Osłuchał mnie stetoskopem i powiedział, ze złamania nie ma!!!
                      Zapytałam się skąd o tym wie, i otrzymałam odpowiedz, ze przy złamanym żebrze jest inny dźwięk w słuchawkach ...

No proszę, jeszcze jedno doświadczenie życiowe ... wink

www.aftonbladet.se/nojesbladet/article16536009.ab

www.aftonbladet.se/nojesbladet/article16536009.ab
                      • iryska2604 Re: Dwunasty krąg piekieł 04.04.13, 22:16
                        No wiesz... Miałam złamane czy pękniete żebro ale dwa razy byłam przeswietlana, jakoś mi tak dziabnęło w opłucną że połowy lewego płuca nie było widać i jak on by to osłuchał? Czasem taki kaszel wróży poważne schorzenie i co pielęgniarka może stwierdzić? Nie bardzo rozumiem to podejscie.
                        • pia.ed Re: Dwunasty krąg piekieł 05.04.13, 00:48
                          Przy poważniejszym uszkodzeniu - jak u Ciebie - przy osłuchaniu jest zupełnie inny dźwięk niż kiedy wszystko jest normalnie ... wtedy lekarz musi wysłać na rentgen.

Przy lekkim pęknięciu żebra i tak się nic nie robi - zaleca się tylko odpoczynek,
                          wiec czy żebro jest w całości czy ma lekkie uszkodzenie ... to na jedno wychodzi ...

Moj kaszel zdarzał się rzadko, czasem na skutek zaschnięcia w gardle przy dłuższej rozmowie przez telefon... Podałam go tylko jako przyczynę bólu w miejscu, w które trafiła kierownica roweru.

No a tego śpiewaka podałam jako przykład typowego Szweda
                          który do lekarza idzie dopiero wtedy kiedy naprawdę musi ...

iryska2604 napisała:
                          jakoś mi tak dziabnęło w opłucną że połowy lewego płuca nie było widać
                          i jak on by to osłuchał?
                          Czasem taki kaszel wróży poważne schorzenie i co pielęgniarka może stwierdzić? Nie bardzo rozumiem to podejscie.

• jaga_22 Re: Dwunasty krąg piekieł 05.04.13, 09:28
                            "Żebra chronią organy wewnętrzne klatki piersiowej przed urazami. Do zadań żeber należy również aktywne wspomaganie procesu oddychania. Do złamania żebra najczęściej dochodzi, albo w wyniku bezpośredniego uraz, czyli uderzenia w klatkę piersiową, albo urazu pośredniego, wywołanego skurczem mięśni oddechowych, przyczepionych do żeber (kichnięcie, kaszel).

Złamanie żebra może przebiegać bez powikłań, gdy nie dochodzi do uszkodzenia płuc lub naczyń międzyżebrowych. Jednak czasami w wyniku złamania mogą wystąpić powikłania: trudności z oddychaniem, krwotok z tętnicy międzyżebrowej, a nawet może dojść do uszkodzenia miąższu płuc i powstania odmy.
                            Objawy

Nawet przez 3 dni od kontuzji złamane żebro może nie dawać o sobie znać. Pojawienie się pierwszych trudności z oddychaniem i silnego bólu w miejscu uszkodzenia oraz ograniczenie ruchowe skłaniają osobę z urazem do skontaktowania się z lekarzem. Podstawowym badaniem w diagnostyce jest odpowiednio zrobione zdjęcie RTG."
                            • pia.ed Re: Dwunasty krąg piekieł 05.04.13, 12:43
                              jaga_22 napisała:

Do zadań żeber należy również aktywne wspomaganie procesu oddychania ...
                              czasami w wyniku złamania mogą wystąpić trudności z oddychaniem ...
                              Pojawienie się pierwszych trudności z oddychaniem i silnego bólu w miejscu uszkodzenia oraz ograniczenie ruchowe skłaniają osobę z urazem do skontaktowania się z lekarzem. Podstawowym badaniem w diagnostyce jest odpowiednio zrobione zdjęcie RTG.

To jeszcze bardziej utwierdza mnie w przekonaniu ze decyzja
                              mojego lekarza rodzinnego byla sluszna.
                              Wiedząc, ze nigdy w zyciu nie mialam zlamania,
                              ze moi rodzice i rodzenstwo nie mieli w tym kierunku tendencji,
                              ze to byl tylko upadek z roweru a nie przejechanie mnie przez samochód,
                              ze po dwoch tygodniach nie wystąpiły trudności w oddychaniu,
                              wiec wystarczylo tylko osłuchanie mnie stetoskopem ...

To wszystko pisze z myślą o sytuacji w Szwecji gdzie dostanie sie nawet do lekarza rodzinnego jest bardzo utrudnione ...
                              Gdyby taki upadek wydarzyl mi sie w Polsce, to poszłabym tego samego dnia do spółdzielni specjalistów, zapłaciła i została wysłana na RTG..

W Szwecji takiej możliwości nie mam. Wszystko jest w kompetencji Służby Zdrowia,
                              a ta z powodu braku pieniedzy kuleje ...

• jaga_22 Re: Dwunasty krąg piekieł 05.04.13, 13:14
                                Ja wiem swoje,że gdyby chociaż za wizytę trzeba było płacić
                                choćby 10 zł. to byłoby lepiej dla wszystkich.Emeryci,którzy mają
                                niską emeryturę,mogliby mieć zniżkę.
                                • iryska2604 Re: Dwunasty krąg piekieł 05.04.13, 18:50
                                  Nieraz kaszel to nie objaw przeziebienia a zapalenia płuc - coś wiem o tym.Jednego razu poszłam do lekarza po 3 dniach bo byłam u rodziny i okazało sie że mam już obustronne wysiękowe zapalenie płuc i opłucnej. Lekarka mnie zjechała jak sw.Michał diabła.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka