Dodaj do ulubionych

Zachować Samotnię

21.06.13, 21:20
Ja też wysłałem do PTTK list z protestem przeciwko komercjalizacji słynnego schroniska Samotnia w Karkonoszach, choć tak samo jak wielu prominentnych sygnatariuszy już dawno tam nie byłem i mój kontakt ze schroniskiem ogranicza się do tego, aby nad nim przelatywać w drodze do Wiednia albo nad Morze Środziemne.

Cały tekst: wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35771,14139400,Klaus_Bachmann__Ratujac_Samotnie__nie_ratujesz_Samotni.html#LokWrocTxt#ixzz2WsazSrTb

Kto tam bywał na pewno pamita atmosferę tego uroczego schroniska.I byłoby zbrodnią doprowadzić do tego aby stało sie jeszcze jedną restauracją połączoną z noclegownią. Czy naprawdę tylko kasa sie liczy? Ale cos w tym jest. byłam w zeszłym roku w Karpaczu i to prawda co autor pisze, tlok, scisk, tandetne pamiatki na kazdym krok, i Gołębiewski ze swoim molochem. Potem pojechaliśmy na Okraj a potem poszliśmy do Czech. Wszystko jest tylko nie zauważyłam ani jednego turysty z plecakiem.Kiedyś było ich mnóstwo, pozdrawiali sie na szlaku...A ja pamiętam Sylwestra na Samotni - w życiu go nie zapomnę.
Obserwuj wątek
    • ewa9717 Re: Zachować Samotnię 22.06.13, 13:05
      Jeszcze pamiętam wink
      Zachować!!!!
    • julinka601 Re: Zachować Samotnię 22.06.13, 19:17
      Oj ta,Samotnia musi zostać! Toż to kultowe miejsce, kiedyś dreptało się od Bronka Czecha przez Samotnię po Strzechę Akademicką. To moja młodość i wiek dojrzały też.........rajdy studenckie, a potem uczenie własnych dzieci miłości do tych miejsc.........
      • iryska2604 Re: Zachować Samotnię 22.06.13, 19:24
        No popatrz, mało kto pamięta Bronka Czecha...Spalił się.To pewnie i Domek Myśliwski pamiętasz? Zimą na Sybirku przed Samotnią okrutnie wieje ale jak tam pięknie. Zdarzyło mi sie zjechać sankami zielonym szlakiem do Białego Jaru.Ot młodość...
        • julinka601 Re: Zachować Samotnię 22.06.13, 22:01
          Oczywiście,że pamiętam Domek Myśliwski, to były klimaty, ech................Jeżdziłam na wszystkie możliwe rajdy,szwendałam się po górach w każdej wolnej chwili, to był taki specyficzny styl życia a dziś to najpiękniejsze wspomnienie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka