Dodaj do ulubionych

Chcesz być zdrowy? Jedz zupy

11.02.14, 17:57
Pożywne, sycące, pyszne. Nawodnią, rozgrzeją, usuną objawy przeziębienia, wspomogą serce, nawet usprawnią przemianę materii. Serio! Zupy mają więcej zalet niż sądzisz. Odpowiednio przygotowane nie tuczą, a dostarczają wartościowe biopierwiastki i źródła energii. Poznaj walory zdrowotne tych najbardziej popularnych w Polsce.
zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/56,136022,15275421,Chcesz_byc_zdrowy__Jedz_zupy_.html
Niektórzy sie boją,bo jak twierdzą -zupy sa kaloryczne. Zależy jak sie je gotuje. U mnie w domu zupa jest zawsze. Mam czasem problem bo jak mąz zje zupę to potem nie chce drugiego dania, więc gotuję zupę wcześniej i jak mu wcisnę o 12 to do 14 troche zgłodnieje...
Obserwuj wątek
    • tamaryszek44 Re: Chcesz być zdrowy? Jedz zupy 11.02.14, 18:49
      Ja też gotuję zupy bo za nimi przepadam, ale tak samo muszę manewrować jak ty, by mój maż taką zjadłwink
      • jaga_22 Re: Chcesz być zdrowy? Jedz zupy 11.02.14, 19:17
        Za zupami nie przepadamy,ale mamy parę ulubionych.Dziś akurat była zupa
        jarzynowa z brukselką na łacie.
        • iryska2604 Re: Chcesz być zdrowy? Jedz zupy 11.02.14, 19:37
          Ja muszę męzowi drugie danie wciskać bo zupy pochłania.
          • engine8 Re: Chcesz być zdrowy? Jedz zupy 11.02.14, 20:47
            u mnie odwrotnie - zupa moze byc (to opcja anie regula)ale odrobina i w zadnym wypadku nie powinna miec wplywu na ilosc czy jakosc drugiego dania... Problem w tym ze zona moze zyc jedynie na zupach (i nie moze zyc bez nich) ..
            • anka125 Re: Chcesz być zdrowy? Jedz zupy 12.02.14, 13:00
              Co zrobić,ja zup nie lubię sad
              • anoagata Re: Chcesz być zdrowy? Jedz zupy 12.02.14, 13:14
                Nie cierpię żadnych zupów,jak Gargamel Smerfów.
                Chłopu niechcem ale muszem nagotować.
                • tamaryszek44 Re: Chcesz być zdrowy? Jedz zupy 12.02.14, 15:22
                  No a mój nie musi mieć zupy, a nawet lepiej jak jej nie ma, ale ja dla siebie taką uklepać muszę bo lubię. Mąż, jak wie że taką ugotowałam, wchodząc do domu po pracy, krzyczy od drzwi - tylko zupy mi nie lej!
              • engine8 Re: Chcesz być zdrowy? Jedz zupy 12.02.14, 18:33
                Ja sie przygladam dzieciom poniewaz one zwykle instynktownie wiedza co jest dobre i wlasciwe...zanim reklamy ich nie zmanieruja
                A wnuczka jak Babcia pyta "Co bys chiala zjesc?" z powietrza odpowiada "Siupe".. cos wiec w tym jest.
    • julinka601 Re: Chcesz być zdrowy? Jedz zupy 12.02.14, 17:10
      Lubię zupy na czele z ich królem - rosołem. Właśnie uwarzyłam krupnik i zjadłam go ze smakiem.
      • loczek62 Re: Chcesz być zdrowy? Jedz zupy 12.02.14, 17:16
        Lubię zupy, ale są też takie których do ust nie wezmę. Np. szczawiowa, barszcz ukraiński i botwinka nie są z mojej bajki. Natomiast mam teraz fazę na krem z pieczarek i namiętnie ją gotuję i zajadam z wielkim smakiem na równi z grochówkąsmile
      • aga-kosa Re: Chcesz być zdrowy? Jedz zupy 12.02.14, 17:18
        Jak dzieci były w domu to; pierwsze danie, drugie danie i deser były obowiązkowe. W końcu córa zapytała dlaczego ich nie kocham i przekarmiam. Na nic się nie zdało tłumaczenie, że babcia i prababcia tak o nas dbały..
        Trudno mi było przystosować się do jednego dania, ale w końcu udało się.
        Teraz gotuję zupę bazę i rozlewam do słoików a w razie potrzeby dokładam dodatki i jest szybko i niejednostajnie. smile aga
        • iryska2604 Re: Chcesz być zdrowy? Jedz zupy 12.02.14, 17:40
          U mnie zupa baza to rosół.Gotuję go w większym garze. Na drugi dzień jest pomidorowa (ulubiona męża), a potem to już co mi wpadnie do głowy. Zawsze mam w lodówce zamrożone przesmazone grzyby i po podgrzaniu i zmiksowaniu jest pyszna grzybowa z lanymi kluseczkami .
          • tamaryszek44 Re: Chcesz być zdrowy? Jedz zupy 12.02.14, 18:26
            Iryska napisała.....
            >U mnie zupa baza to rosół.Gotuję go w większym garze. Na drugi dzień jest pomidorowa (ulubiona męża), a potem to już co mi wpadnie do głowy.<

U mnie dokładnie tak samo, tylko nie robię z rosołu grochówki ani kwaśnego kapuśniaku itp, bo te drugie gotuje na wędzonym.
            Iryska a jakie grzybki i jak je przyrządzasz do zamrożenia?
          • estella50 Re: Chcesz być zdrowy? Jedz zupy 12.02.14, 18:28
            Ja mrożę także rosół i bulion warzywny. Na tej bazie bez problemu gotuje się różne zupy i sosy i obiad/ kolacja w tri-miga gotowy.
            Ale pani M.Gessler wyrzuciłaby moje zapasy z lodówki jako niejadalne ! crying
    • estella50 Re: Chcesz być zdrowy? Jedz zupy 04.03.14, 13:58
      Orkisz jest b.zdrowy; składniki warzywne zachęcające, natomiast przyprawy: mięta, sok z cytryny, gałka gwarantują oryginalny smak, a to mnie zachęca do spróbowania tongue_out. Jestem przekonana, że zupka będzie nie tylko pożywna (orkisz !), zdrowa, ale i smaczna !
      Przy okazji: czy ktoś ma jakiś sprawdzony przepis na zupę z czerwonej fasoli ?
      Zobowiązałam się ugotować na jutro smirk
      • iryska2604 Re: Chcesz być zdrowy? Jedz zupy 04.03.14, 14:10
        Tamaryszku, ja póki co miałam grzyby rosnące na mojej działce - same kozaki, prawdziwki i trochę podgrzybków. Jestem pewna że nie mam zadnych trujących. Po wyczyszczeniu przesmazam je, studzę, do woreczków (lub pojemników) i do zamrażarki. Potem tylko odmrozić - jeszcze raz daje je na patelnię z cebulką,potem miksuję i do zupy. Od razu tak fajnie zagęszczają zupę. Teraz mi się urwie bo sprzedajemy działkę (w kawałkach) to i chyba grzybki sie skończą.
        • tamaryszek44 Re: Chcesz być zdrowy? Jedz zupy 04.03.14, 17:29
          To już wiem bo podobnie robi moja teściowa. Ona oczyszczone grzyby przegotowuje, studzi mrozi tak jak ty. Potem na patelnię z cebulką + śmietana i jemy z ziemniakami.
          Chyba dużo tej działki miałaś skoro w kawałkach sprzedajesz nie w całości. Jeszcze tylko napisz że na działki pod zabudowę. Koło nas podzieli wielkie pole na działki i budowa domków wre na całego.
          • m4-6 Re: Chcesz być zdrowy? Jedz zupy 04.03.14, 20:27
            U mnie zupka musi tez bywac często, bo mąż lubi, ja jem ociupinkę jak jest 2 dania, ale robie tez jednogarnkowe danie "zupa z miesem" i chwatit.tongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka