ewa9717 10.03.14, 09:34 Robię nowy wątek, bo do brzozowego już chyba nie zaglądasz. Czy mogłabyś podać swój przepis na kwas chlebowy? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alfredka1 Re: Alfredko 10.03.14, 10:56 Ostatnie dni mniej zaglądałam .... przepis na kwas podam dzisiaj. Po ostatnim przekładaniu książek "wpchłam" gdzieś kucharską, bardzo stara A rosyjska książkę kucharską. Chcę by proporcje były własciwe i by przy otwieraniu nie zalały kuchni .... powaznie. Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Alfredko 10.03.14, 13:12 Drobno pokrojone kromki czerstwego chleba razowego ) suszymy w piekarniku do lekkiego zrumienienia. Otrzymane w ten sposób suchary zalewamy 5 l wrzątku, przykrywamy płótnem i odstawiamy na 4 godziny. Następnie brzeczkę przecedzamy przez kilka warstw gazy, zlewamy do innego naczynia, dodajemy cukier, drożdże, i odstawiamy do odfermentowania na 2-3 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie, aby napój nie był zbyt kwaśny, należy go wynieść w chłodniejsze miejsce, co opóźni fermentację. Po 9 godzinach kwas ponownie przecedzamy przez rzadkie płótno i rozlewamy do butelek, wkładając do każdej po 3-5 rodzynek. (Najlepsze są do tego sułtanki Niektórzy trzymają kwas w piwnicy w skrzynkach z piaskiem jak granaty, a korki podwójnie drutują, a i tak zdarzają się eksplozje.) Szczelnie zakorkowane butelki trzymamy w ciemnym chłodnym miejscu (np. w piwnicy) nie krócej niż trzy doby. Tak przygotowany kwas najczęściej podaje się jako orzeźwiający napój, 500 g sucharów z żytniego chleba razowego 200 g cukru, 30 g drożdży,50 g rodzynek butelki zamykane jak niegdyś oranżadę ale chyba teraz takich nie ma p.s. mozna dodać listki miety... Odpowiedz Link