Dodaj do ulubionych

Kasy fiskalne dla lekarzy,dentystów itp

30.07.14, 21:03
Minister finansów bierze się za ukrywających swoje dochody lekarzy, prawników czy mechaników. Od przyszłego roku każe im mieć bezwzględnie kasy fiskalne – dowiaduje się naTemat.

natemat.pl/111799,minister-finansow-szykuje-rewolucje-obowiazek-kas-fiskalnych-bez-wzgledu-na-obroty

Wreszcie. Wydaje mi się to słusznym pociągnięciem.
Obserwuj wątek
    • engine8 Re: Kasy fiskalne dla lekarzy,dentystów itp 30.07.14, 21:20
      nawet jak przez to ceny uslug podskocza 30%?
      • tamaryszek44 Re: Kasy fiskalne dla lekarzy,dentystów itp 30.07.14, 23:35
        No skoro i fryzjerzy u nas takie mają, to czemu nie!
        • m4-6 Re: Kasy fiskalne dla lekarzy,dentystów itp 31.07.14, 11:24
          Dla nas to pewnikiem oznacza wyższe stawki, ale sprawiedliwości stanie się zadość.
          • iryska2604 Re: Kasy fiskalne dla lekarzy,dentystów itp 31.07.14, 11:56
            Swego czasu dosć znany profesor w Poznaniu - podczas gdy syn mi umierał i wszędzie szukalismy ratunku - udzielił nam porady za jedyne 150 zł będąc na zwolnieniu lekarskim. Popatrzył, powiedział ze nic sie nie da zrobić i zainkasował. Teraz choć moze sie bedą bali takiej sytuacji.
            • engine8 Re: Kasy fiskalne dla lekarzy,dentystów itp 31.07.14, 22:51
              No bo po prawdzie placilas mu za porade a nie za polepszenie sytuacji...
              Jesli lekarz byliby placeni jak inni co reperuja - nie naprawi nie placimy...to byloby co innego
          • engine8 Re: Kasy fiskalne dla lekarzy,dentystów itp 31.07.14, 22:49
            racja,, co ma miec lepiej?
          • engine8 Re: Kasy fiskalne dla lekarzy,dentystów itp 31.07.14, 22:53
            Zwlaszcza jesli bedziesz pilonowac zeby lapowke zarejestrowal na kasie to bedzie dopiero drogo.
            • amityr Re: Kasy fiskalne dla lekarzy,dentystów itp 01.08.14, 19:18
              Ja praktycznie nie spotykam już z sytuacją w prywatnych gabinetach stomatologicznych i lekarskich nie mówiąc o spółdzielniach czy klinikach żebym musiał prosić kwitek po opłaceniu wizyty zarówno przed jaki po..
    • kot_mrau Re: Kasy fiskalne dla lekarzy,dentystów itp 31.07.14, 19:31
      No cóż, zakładajmy firmy sprzedające kasy fiskalne. Teraz nadchodzi dobry czas na to!
      • amityr Re: Kasy fiskalne dla lekarzy,dentystów itp 31.07.14, 22:52
        Przez trzy lata od wprowadzonych zmian i wyprzedaży wszystkich nagromadzonych kas ,znowu naprodukowano i coś trzeba z nimi zrobić. Ja się pytam gdzie jest kontrola śniadych na ogromnych bazarach w całym kraju? Tak na marginesie coś mi tu nie pasi. Przecież kasy muszą mieć wszyscy, którzy osiągają wciągu półrocza od rozpoczęcia działalności 20 tys zł przychodu. Coś takiego. A to jest pryszcz dla lekarza.
        • kot_mrau Re: Kasy fiskalne dla lekarzy,dentystów itp 31.07.14, 22:54
          i dlatego lekarze kasy mają
          • iryska2604 Re: Kasy fiskalne dla lekarzy,dentystów itp 01.08.14, 11:13
            engine8 31.07.14, 22:51 Odpowiedz
            No bo po prawdzie placilas mu za porade a nie za polepszenie sytuacji..

Porada też jest płatna nie tylko polepszenie ,jak piszesz -a poza tym będąc na zwolnieniu lekarskim przyjmował prywatnie, czyli pracował. Pewnie ze producenci kas sie obłowią ale nie unika wątpliwości że lekarz, prawnik czy kto tam jeszcze będzie musiał od tych pieniędzy odprowadzić podatek. My musimy. A oni już z tytułu swiadczonej pracy w szpitalach i poradniach maja dochód. Prywatnie, w domu maja tylko do kieszeni.
            • wiktoria53 Re: Kasy fiskalne dla lekarzy,dentystów itp 01.08.14, 11:30
              Kasy fiskalne dla lekarzy ? Kasa sobie będzie stała, a lekarz będzie czekał aż poprosimy o paragon.
              • estella50 Re: Kasy fiskalne dla lekarzy,dentystów itp 01.08.14, 20:43
                Nie doceniasz sąsiadów, zawiedzionych klientów, czy "uczciwych podatników". Zawsze znajdzie się taki, który doniesie do skarbówki, że lokator lokalu za ścianą ma x klientów na godzinę.
                No i sama skarbówka lubi podsyłać swych "agentów", żeby przyłapać delikwenta na gorącym uczynku niewydania paragonu.
                Jak nie lubię donosów, tak toleruję takie wyłapywanie nieuczciwości.
                Ktoś mądry kiedyś powiedział, że współczesny patriotyzm polega m.in. na płaceniu podatków.
                • engine8 Re: Kasy fiskalne dla lekarzy,dentystów itp 01.08.14, 21:50
                  Jednego nie za bardzo rozumiem - jak to sie dzieje ze w Polsce lekarze dorabiaja sobie i sie prywatnie a reszta swiata jakos nie ma tego problemu - nie widac gabinetow w domach a lekarze przyjmuja jedynie w gabinetach "oficjalnych".
                  Jak musze zaplacic to place karta kredytowa, kazda wizyta przechodzi przez ubezpieczenie i oni dokladnie okreslaja ile i za co i kto... nie maz czegos takiegoi jak wizyta "prywatna"....

A mechanik samochodowy bierze karty kredytowe - niektorzy mowia ze gotowka taniej ale skoro karta daje mi gwarancje na robote (jesli z roboty nie bede zadowolony to albo dzwonie albo na komuterzez prosze o zwrot pieniedzy poniewaz jestem z serwisu niezadowolony i mechanik musi mi teraz udowodnic ze nie mam racji) wiec dlaczego mialbym sie lakomic - chyba ze znam czlowieka...
                  • estella50 Re: Kasy fiskalne dla lekarzy,dentystów itp 01.08.14, 22:02
                    Do wszystkiego jako społeczność musimy dojrzeć, dorosnąć, zrozumieć. To wymaga czasu, nabywania doświadczenia, refleksji. Dojdziemy do zrozumienia i tego, że wszystkie płatności muszą przejść przez kasę fiskalną, a płacenie podatków jest patriotycznym obowiązkiem.
                    Może w pokoleniu naszych wnuków ?
                    • amityr Re: Kasy fiskalne dla lekarzy,dentystów itp 01.08.14, 23:07
                      Powiem szczerze, że te kasy dla wszystkich powinny już dawno.Szczególnie dla śniadych.
                      • wiktoria53 Re: Kasy fiskalne dla lekarzy,dentystów itp 04.08.14, 15:51
                        Ja spotkałam się z pytaniem ze strony lekarza czy paragon sobie życzę. Poprosiłam. Później już nie pytał tylko daje. Jestem jego pacjentką 5 razy w roku. Znajoma była tylko raz, padło pytanie czy życzy sobie paragon. Podziękowała.
                        Wspomniana znajoma chodzi do kardiologa dość systematycznie. Ludzi w poczekalni mnóstwo za każdym razem. Pani nie ma w gabinecie żadnej kasy.Widocznie tak można.
                        • amityr Re: Kasy fiskalne dla lekarzy,dentystów itp 04.08.14, 16:39
                          Przyjadą z innego miasta z US i przefiltrują miasto. Swoi nie zdążą poinformować.Będą mieli kłopoty,że nie wiedzieli.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka