Dodaj do ulubionych

Terroryści w Paryżu

07.01.15, 14:45
W siedzibie tygodnika satyrycznego "Charlie Hebdo" w Paryżu doszło do strzelaniny. Świadkowie relacjonowali, że w redakcji, która mieści się w centrum miasta, przy bulwarze Richard-Lenoir, słychać było ok. 30 strzałów.

W wyniku ataku na redakcję śmierć poniosło 12 osób. Media przypominają, że w listopadzie 2011 roku siedziba redakcji tygodnika "Charlie Hebdo", który wielokrotnie publikował karykatury proroka Mahometa, została podpalona.

Na miejsce udał się prezydent Francois Hollande, na godz. 14 zwołano pilne posiedzenie rządu w Pałacu Elizejskim.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114912,17219089,.html#MT
Pewnie nie ostatni. Zaleją niedługo całą Europę.
Obserwuj wątek
    • gazeta_mi_placi Re: Terroryści w Paryżu 07.01.15, 14:52
      Dokładnie w tym momencie miałam właśnie zakładać ten wątek. Ciężko to widzę i w ciemnych barwach, islamizacja Europy trwa, a my biali Europejczycy mamy coraz mniej praw, w Polsce na szczęście to problem marginalny, ale jak zaleją i zaczną rządzić się zachodnią i północną Europą to nie mam złudzeń, że i do Polski dotrą.
      Dziwię się tylko, że rządy państw zachodnich nic z tym nie robią. W Paryżu przejeżdżałam ( 18.00 wieczór, ale późna wiosna więc jasno) dzielnicą opanowaną przez "ciemniejszych" ludzi, oj cieszyłam się, że jestem w samochodzie a nie na zewnątrz. A niby Paryż takie cywilizowane miasto, to ja już wolę swoje podwórko, czasem dres wyrwie komuś torebkę, jeden kibol pobije się z drugim i tyle.
      • iryska2604 Re: Terroryści w Paryżu 07.01.15, 19:40
        Czy zamach w Paryżu to dowód na porażkę francuskiego modelu multikulturalizmu?

Myślę, że tak. Francja pod rządami prezydenta Hollande’a, polityka o liberalno-socjalistycznych poglądach, za bardzo przyzwalała i przyzwala na nadmierne demonstrowanie obcości kulturowej. Tolerancja stała się najwyższą wartością i jest wypaczana, bo prowadzi do niewydolności państwa. Zwróćmy uwagę na tzw. strefy szariatu, czy to we francuskiej Marsylii czy chociażby w Londynie. W nich króluje przestępczość, a mimo to służby nic nie robią. W tym sensie Francja sama wyhodowała sobie terrorystów, na czym - i na to warto dziś zwracać szczególną uwagę - cierpią normalni muzułmanie, których jest większość.

natemat.pl/129361,muzulmanin-selim-chazbijewicz-francja-wyhodowala-sobie-terrorystow-ale-islam-nie-zabija
        Trudny temat - ale tu w pewnych punktach trudno nie przyznać racji.
        • pia.ed Re: Terroryści w Paryżu 07.01.15, 23:11
          Francuski tygodnik "Charlie Hebdo" - za pomocą satyry solidaryzują się z nim teraz rysownicy z całego świata.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,17222410,Rysownicy_odpowiadaja_na_zamach_w_redakcji_Charlie.html#BoxSlotIMT
          • aga-kosa Re: Terroryści w Paryżu 08.01.15, 10:14
            To nie pierwszy raz Islam zalewa Europę.
            Kiedy 8 06 632 r Mahomet zmarł w ramionach swojej ukochanej Aiszy jego zwolennicy postanowili nauki Mahometa rozsławić na świecie.
            Przy pomocy oręża zalali Północną Afrykę i prawie całą Europę. W 711 wkroczyli do Hiszpanii i dopiero Karol Młot w 723 roku poradził sobie z najeźdźcą.
            Trzeba przyznać, że Maurowie zostawili po sobie przepiękne obiekty.
            Wtedy zdobyto Europę siłą a w dzisiejszych czasach Europa zostaje zdobyta przez ekonomię - tania siła robocza, przez dzietność rodzin islamskich, przez przestrzeganie zasad demokracji - wszystkich ludzi należy traktować jednakowo, każdy ma prawo do swojej religii ....
            Może tak mają się potoczyć nasze dzieje...
            A rysownicy - na szczęście nikt nie wie jak wygląda Pan Bóg - bo może też by karykatyrę zrobili... aga
            • iryska2604 Re: Terroryści w Paryżu 08.01.15, 11:48
              Tak sobie myslę - trochę przeginali z tą satyrą. Co nie znaczy że pochwalam zamach i taki odwet ale trochę umiaru by nie zaszkodziło. Nie tylko muzułmanów sie czepiali ale znamy ich podejście
              Francuski tygodnik satyryczny wcale nie skupiał się szczególnie na muzułmanach. Obok nich w równie upokarzających scenach pojawiali się politycy, katolicy czy żydzi. Niestety to za naśmiewanie się z islamu spotkała ich okrutna kara. Trzech zamachowców wtargnęło do redakcji tygodnika i zamordowało 12 osób, w tym dwóch policjantów.
              wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/56,114881,17222287,Najmocniejsze_okladki__Charlie_Hebdo___Nie_oszczedzali.html#BoxWiadMT
              I ponoć jeden z zabitych policjantów był muzułmaninem.
              • der-chef Re: Terroryści w Paryżu 08.01.15, 11:54
                W odwecie należy rozstrzelać 12000 muzułmanów.
              • iryska2604 Re: Terroryści w Paryżu - media oddają hołd 08.01.15, 12:08
                Prawie każdy wydany dziś dziennik na okładce informował o ataku na redakcję satyrycznego francuskiego tygodnika "Charlie Hebdo". Niektóre postanowiły w specjalny sposób oddać hołd ofiarom i podkreślić symboliczną wagę tego wydarzenia.
                wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/56,114871,17222983,Media_oddaja_hold__Charlie_Hebdo___Symboliczne_okladki.html
                Tym co zginęli hołd sie nalezy ale redakcja tego pisma dziwnie jednak pojmowała wolnośc słowa. Trochę więcej kultury w tej satyrze by sie zdało.
                • gazeta_mi_placi Re: Terroryści w Paryżu - media oddają hołd 08.01.15, 14:44
                  Daj spokój, wiele rzeczy zniesmacza, ale to nie powód by zabijać ludzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka