amityr 14.02.15, 19:10 nie tylko w naszym kraju. Spotkałem się z przesądem wietnamskim. Nie wolno w sklepie wietnamskim odkładać oglądanego towaru na krzesło. Panuje przesąd ,że towar może się zasiedzieć i nigdy nie będzie chciał opuścić sklepu. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aga-kosa Re: Przesądy 14.02.15, 19:17 Wczoraj byliśmy na walentynkowym koncercie i jednemu z aktorów spadł na podłogę jego tekst. Siedzieliśmy w pierwszym rzędzie i powiedziałam: przydeptać. Popatrzył na mnie, położył jeszcze raz tekst na podłogę, przydeptał i powiedział: Wiem, że trzeba przydepnąć ale się wstydziłem. aga Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Przesądy 14.02.15, 19:22 Ja znalazłam ciekawe- rosyjskie Szczególną ostrożność zachować należy biesiadując w Rosji. Najważniejsze jest picie alkoholu do dna. Puste butelki należy odstawić pod stół. W przeciwnym przypadku ściągną na nas nieszczęście. W wirze zabawy należy pamiętać, żeby nie siadać na stole. To przynosi pecha, grozi ubóstwem i nagłą śmiercią. Nie należy również gwizdać w domu. Gwizd przypomina dźwięk wiatru i przywołuje demony i zjawy. W Rosji wierzy się również, że ptasie odchody przynoszą szczęście i sprowadzają pieniądze. Nie martwcie się więc, jeśli jakieś ptaki zrobiły sobie z waszego samochodu toaletę. To wszystko dla waszego dobra. A tu jeszcze parę ciekawych magia.onet.pl/artykuly/wokol-magii,624/najdziwniejsze-przesady-co-przynosi-pecha-w-innych-krajach,63554.html Odpowiedz Link
amityr Re: Przesądy 15.02.15, 13:05 aga-kosa napisała: > Wczoraj byliśmy na walentynkowym koncercie i jednemu z aktorów spadł na podłogę > jego tekst. Siedzieliśmy w pierwszym rzędzie i powiedziałam: przydeptać. Popat > rzył na mnie, położył jeszcze raz tekst na podłogę, przydeptał i powiedział: Wi > em, że trzeba przydepnąć ale się wstydziłem. aga Dlaczego przydeptać? Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Przesądy 15.02.15, 14:10 Poczytaj o teatralnych przesądach to będziesz wiedział teatr.ryczywol.pl/aktorzy-a-przesady/ Odpowiedz Link
amityr Re: Przesądy 15.02.15, 16:06 iryska2604 napisała: > Poczytaj o teatralnych przesądach to będziesz wiedział > teatr.ryczywol.pl/aktorzy-a-przesady/ Wyjątkowe i charakterystyczne tylko dla aktorów polskich jest przydeptywanie scenariusza, kiedy ten upadnie. Na Kresach Wschodnich w Wilnie nie tylko należy przydepnąć scenariusz, ale na niego usiąść. Dokładnie nie wiadomo, co to oznacza. Odpowiedz Link