zajbel 10.05.15, 11:39 Ja już byłam, razem z meżem , córką i wnuczkiem który po raz pierwszy mógł zagłosować. Nie wiem kto na kogo, nie wnikałam, najważniejsze że byliśmy. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
estella50 Re: głosowanie 10.05.15, 13:07 Ja byłam przed 9,00. W lokalu było puściutko! Panie z komisji wpadły w lekki popłoch na mój widok, bo zajmowały się akurat ciasteczkami i kawką (nie dziwię im się). Mam nadzieję, że głosujących przybędzie wraz z upływem czasu. Odpowiedz Link
gazeta_mi_placi Re: głosowanie 10.05.15, 16:00 Byłam, dość dużo ludzi było, a jeszcze więcej zmierzało do punktu wyborczego gdy już wracałam, około 14.00. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: głosowanie 10.05.15, 16:44 Byłam o 8-mej i tylko my byliśmy,ale w drodze powrotnej spotkaliśmy znajomych. Odpowiedz Link
anoagata Re: głosowanie 10.05.15, 16:56 Byłam po 14-tej w takim samym składzie jak Zajbel. Zapytałam dlaczego niema męża zaufania a pani wydająca nam karty odpowiedziała mi że to ona nim jest,zamilkłam ze zdziwienia. Oczywiście musiałam sprawdzić moich członków rodziny na kogo głosują tak z ciekawości. Ja mąż i córka byliśmy zgodni,wnuk się wyłamał. Koniec z końcem pomyślałam że; wnuk i babka nie muszą iść tą samą drogą. Odpowiedz Link
iryska2604 Re: głosowanie 10.05.15, 17:06 Byliśmy koło południa, obowiązek obywatelski spełniony.Ale coś frekwencja mała... Odpowiedz Link
czuk1 Re: głosowanie 10.05.15, 17:12 Jeśli tak było, że mąż zaufania jest członkiem komisji obwodowej to trochę nie jest w porządku . 1. Mąż zaufania powinien obserwować i pilnować przestrzegania prawa .... jak pogodzi ( w opisanej komisji) z obowiązkami jakie ma w komisji , jako członek komisji ? 2. "Limit" na samodzielnego męża zaufania jaki ma PiS nie byl wykorzystany, chyba ktoś w terenie dostanie naganę o szefa partii. Odpowiedz Link
czuk1 Re: głosowanie 10.05.15, 17:16 Choć szczerze mówiąc ludzie w terenie są myślący. Bez powoływania specjalnych śledczych doskonale sobie poradzą z pilnowaniem poprawności przeprowadzenia wyborów. Członek komisji ma uprawnienia nie zgodzić się na podpisanie protokółu i wnieść na nim swoje uwagi. Ten protokół wywieszany jest do publicznego wglądu. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: głosowanie 10.05.15, 21:11 Duda- 34.8 Komorowski.-32.2 Kukiz- 20.3 Korwin- 4.4 Ogórek-2.4 Czekamy na wtorek Odpowiedz Link
czuk1 Re: głosowanie 10.05.15, 21:24 PKW niewiele zmieni. Nawet gdyby wynik był odwrotny. To teraz , już trudno coś zmienić. Większość wyborców Kukiza to przeciwnicy PO. I jeśli teraz większość z nich - wyborców Kukiza, poprze Dudę .... to wygra on wybory. I c.d. ....rok bieżący będzie trudny dla PO. Dobry organizator (który wesprze Kukiza lub go w partii zastąpi) może teraz tworzyć partię konserwatywną, która jesienią wprowadzi swoich do parlamentu. Wystarczy by partia ta uzyskała 15 % ... ma szanse współrządzić z PiS (która te swoje 30 % uzyska). Nie jest to - wg mnie - dobry wynik dla Polski. Ale demokracja ma swoje prawa. Odpowiedz Link
estella50 Re: głosowanie 10.05.15, 22:18 I co dały te przedwyborcze sondaże? Obu głównym pretendentom głosy zabrał Kukiz zbierając ponad 20% ! Nikt takich cyferek nie przewidział. W sumie te wyniki pokazują klęskę obu głównych sił politycznych. Odpowiedz Link
iryska2604 Re: głosowanie 10.05.15, 22:26 Będzie co ma być. Kukiz osiągnął 20% - znaczy to że ludzie chcą zmian. Szkoda że rządząca partia tego nie dostrzega. Odpowiedz Link
iryska2604 Re: głosowanie 10.05.15, 22:40 Tu jest mapka - mają po równo a Polska podzielona na pół wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,17894947,Wybory_2015__Duda_i_Komorowski_po_osiem_wojewodztw_.html#MT Odpowiedz Link
gazeta_mi_placi Re: głosowanie 11.05.15, 09:12 Oddałam głos chociaż zanosiło się na deszcz. Odpowiedz Link
anoagata Re: głosowanie 11.05.15, 12:17 No i wyszły jaja... kacze ale jeszcze będą bycze i indycze. Odpowiedz Link
anoagata Re: głosowanie 11.05.15, 12:19 tavros napisał: > Oddałem głos choć miałem 40.4 gorączki. Może większość wyborców w takiej gorączce głosowała Odpowiedz Link
tavros Re: głosowanie 11.05.15, 12:53 Anoagato wygląda na to że większość wyborców chce zmian. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: głosowanie 11.05.15, 13:20 Frekwencja w wyborach, według Ipsos, wyniosła 48,8 proc.; największa była w województwie mazowieckim - 54,2 proc., a najniższa w woj. świętokrzyskim - 41,4 procent. Komorowski wygrał w dziewięciu województwach, Duda - w siedmiu. Najlepsze wyniki urzędujący prezydent uzyskał w woj. opolskim (41,8 proc.) i pomorskim (41,4 proc.). Kandydat PiS szczególnym popraciem cieszył się zaś w woj. podkarpackim (46,5 proc. głosów) i podlaskim (43,3 proc.). Duda wygrał z Komorowskim tylko na wsi - tam na kandydata PiS głosowało 43,8 proc. wyborców, podczas gdy na urzędującego prezydenta 25,6 proc. - wynika z sondażu. W miastach - bez względu na ich wielkość - większe poparcie uzyskał Komorowski. W małych i średnich miastach, do 200 tys. mieszkańców na Komorowskiego głosowało 33,8 proc. wyborców, a na Dudę 31,1 proc.; w miastach od 201 do 500 tys. osób na Komorowskiego głosowało 37,9 proc., a na Dudę 28,3 proc. W aglomeracjach powyżej 500 tys. obecny prezydent zebrał 41,8 proc. głosów, a kandydat PiS 27 proc. Najmłodsi Polacy najchętniej głosowali na Pawła Kukiza: 41,1 proc. jego wyborców ma 18-29 lat. wiadomosci.onet.pl/kraj/wybory-prezydenckie-wyniki-exit-poll-z-90-proc-komisji/rkky0c Odpowiedz Link
czuk1 Re: głosowanie 11.05.15, 13:31 A to już wiele mówi. Zagrożenie przegraniem wyborów przez Dudę jest potężne. Wystarczy, że teraz pójdą głosować w miastach ludzie którzy nie głosowali w I turze , ludzie zbulwersowani niekorzystnym dla nich wynikiem wyborów. I Duda przegra. Zakładać bowiem można, że większość wyborców Kukiza nie pójdzie głosować , bo nie mają swojego kandydata. Dla nich , zarówno PO jak i PiS ( zarówno A.D. jak i B.K.) nie są lekami na obecne "zło". Odpowiedz Link
estella50 Re: głosowanie 11.05.15, 14:26 Oby twoje przewidywanie okazało się rzeczywistością! Masz rację, że Kukizowa młodzież nie pójdzie głosować w II turze. Oni już wygrali i cieszą się tą wygraną, a wybór między BK a AD, to dla nich żaden wybór. Frekwencja w II turze oscylować będzie pewnie w okolicach 20-25%. I wszystko zależy od tego, kto pójdzie do urn. Niech miastowi się nie lenią i za 2 tygodnie z małżonkami, dziećmi i przyjaciółmi popędzą postawić krzyżyk we właściwej kratce Odpowiedz Link
iryska2604 Re: głosowanie 11.05.15, 15:05 To jednak nie od nich zależy, co dalej. Wynik ich pojedynku już znamy - remis ze wskazaniem. Jest mało istotne, na kogo będzie wskazanie, bo tak czy inaczej wynik będzie za słaby, żeby rządzić Polską. Nasz los nie jest więc w rękach Pani Premier i Pana Prezesa, czyli partyjnych mózgów walczących od lat kolosów. Nasz los jest w rękach niziołków - Kukiza i lewicy. wyborcza.pl/1,143644,17895158,Wybory_prezydenckie_2015__Czas_niziolkow__ZAKOWSKI_.html#BoxGWImg Przeczytajcie co sądzi i mówi Zakowski - ja sie z nim zgadzam. Bo to ze Kukizowy elektorat nie pójdzie głosować teraz w drugiej turze - to wcale nie pewnik. Przed nami jesień i wybory parlamentarne. O to sie należy martwić, gdzie w tym przypadku skłonią się ci wyborcy. I wydaje mi sie że Polacy to jednak mocno nieuświadomiony politycznie naród. Głosuje na tego co wiecej obiecuje. Wiecie co słyszałam? To mówił górnik -trzeba głosować na Dudę bo obiecał że nie odbierze nam przywilejów. I co wy na to? Odpowiedz Link
anoagata Re: głosowanie 12.05.15, 10:15 tavros napisał: > Anoagato wygląda na to że większość wyborców chce zmian. Zapewne tak ! ale w tym przypadku zmiana jest na chybił trafił z naciskiem na chybił. Odpowiedz Link
anoagata Re: głosowanie 12.05.15, 10:18 W moim powiecie wynik to ; 42% Komorowski 27% Duda i w II turze trzymajmy sie takiego wyniku na całą Polskę. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: głosowanie 12.05.15, 11:00 MAZOWIECKIE: Andrzej Duda w okręgu płockim uzyskał 40,94 proc. głosów, siedleckim - 47,53 proc., ostrołęckim - 49,83 proc., ciechanowskim 44,13 proc. W Warszawie - 27,48 proc., w Radomiu - 45,77 proc. głosów. Czyli to nie Warszawa nawaliła wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,PKW-oglosilo-oficjalne-wyniki-I-tury-wyborow-prezydenckich,wid,17529971,wiadomosc.html?ticaid=114d9a&_ticrsn=3 Odpowiedz Link
czuk1 Re: głosowanie 12.05.15, 15:43 Warszawa głosowała za urzędującym prezydentem. 43.21% Komorowski Bronisław Maria 27.48% Duda Andrzej Sebastian 18.19% Kukiz Paweł Piotr 3.16% Korwin-Mikke Janusz Ryszard 2.40% Palikot Janusz Marian 2.22% Ogórek Magdalena Agnieszka 1.11% Braun Grzegorz Michał 0.66% Wilk Jacek 0.58% Jarubas Adam Sebastian 0.51% Kowalski Marian Janusz 0.48% Tanajno Paweł Jan Odpowiedz Link