Dodaj do ulubionych

Rozumiecie coś z tego? Ja nie bardzo...

17.07.18, 17:03
Niech mnie ktoś oświeci.

Sędzia Józef Iwulski, który pełnił obowiązki najważniejszego sędziego w Polsce, nie ma do tego moralnego prawa. Powinien podać się do dymisji i odejść z Sądu Najwyższego. W PRL-u był sędzią "służebnym" tak, jak prokuratorem stanu wojennego był Stanisław Piotrowicz.

Piotrowicz i Iwulski mogli wykazać się nieskazitelnym charakterem, gdy pierwszy miał oskarżać opozycjonistów, a drugi ich sądzić w czasach PRL. Ale obaj woleli stosować prawo stanu wojennego.

Obaj też mogli się publicznie wyspowiadać ze swoich "grzechów". Piotrowicz wolał jednak kłamać, że nie podpisywał aktu oskarżenia przeciwko działaczowi "Solidarności". Iwulski wolał nie pamiętać, że uczestniczył w skazywaniu opozycjonistów, a do tego dochodzi jeszcze służba w Wojskowej Służbie Wewnętrznej.

Gersdorf strzeliła sędziom SN w stopę i poszła na urlop

Więcej: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,161770,23683378,jacek-gadek-sedzia-jozef-iwulski-do-dymisji-jak-najszybciej.html#MT2
A tymczasem

Małgorzata Gersdorf, wcześniej niż zapowiadano, wróciła do pracy w Sądzie Najwyższym.
- Pierwsza prezes Sądu Najwyższego Małgorzata Gersdorf przerwała urlop wypoczynkowy i wróciła do pracy - podał rzecznik prasowy Sądu Najwyższego Michał Laskowski. Wcześniej zespół prasowy SN informował, że Małgorzata Gersdorf wróci do pracy w czwartek.

Kadencja Małgorzaty Gersdorf wygaszona ustawą
3 lipca prezydent Andrzej Duda powiedział, że kadencja Małgorzaty Gersdorf zostaje wygaszona na mocy ustawy o Sądzie Najwyższym. Duda w rozmowie z Polskim Radiem zapowiedział też, że on sam nie wyda postanowienia w sprawie przejścia w stan spoczynku pierwszej prezes Sądu Najwyższego.

Tego samego dnia Andrzej Duda poinformował Małgorzatę Gersdorf, że przechodzi ona w stan spoczynku.

Więcej: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,23685148,sad-najwyzszy-malgorzata-gersdorf-przerwala-urlop-i-wrocila.html#MT
Obserwuj wątek
    • iryska2604 Re: Rozumiecie coś z tego? Ja nie bardzo... 17.07.18, 17:22
      No to jest w spoczynku czy nie jest?
    • estella50 Re: Rozumiecie coś z tego? Ja nie bardzo... 17.07.18, 17:24
      Z tego co wiem: Iwulski został w stanie wojennym przeniesiony do służby w wojsku. Odmowa oznaczała odebranie prawa do wykonywania zawodu. Sądził wg ówczesnego prawa.
      Trudno spodziewać się, że jego przeszłość nie była lub nie jest znana odpowiednim służbom. Tym bardziej, że dotąd nigdy nie przejawiał sympatii do prezesa i PiS. Nie może tam raczej być coś gorszącego, czy karalnego, bo przecież nie wszedłby w skład SN. Być może ta przeszłość stanowiła hak na JI, a została ujawniona, kiedy sędzia odmówił współpracy z Ziobrą?
      A prezes MG skróciła urlop wobec tej właśnie sytuacji z JI.
    • donatienfrancois Re: Rozumiecie coś z tego? Ja nie bardzo... 17.07.18, 17:35
      Wku...r...wia mnie osądzanie ludzi po przynależności do organizacji a nie po czynach. W historii mojej i żony rodziny przewijali się zarówno dobrzy Niemcy w tym oficerowie Wehrmachtu i SS jak też źli Francuzi i Polacy oraz obojętni Amerykanie. Fakt jest taki że tych złych w owych czasach było więcej (Niemców), jeszcze więcej obojętnych ale w każdej nacji czy organizacji są ludzie dobrzy i źli.
      • estella50 Re: Rozumiecie coś z tego? Ja nie bardzo... 17.07.18, 18:57
        oCZYWISTA OCZYWISTOŚĆ.

Najłatwiej jest ulegać stereotypom. Obecnie rządzący z premedytacją wykorzystują tą bezmyślność i szczują naród otwarcie, albo w podtekstach, a to na Niemców, a to na Ukraińców, czy Żydów. Najmniej chyba na Rosjan (i to jest ciekawe!). W tym kontekście mieści się też mówienie o Tusku "Rudy" (a rudy to wiadomo - fałszywy!).
        Dla każdego normalnego tylko czyny świadczą o człowieku. No ale prezes i jego akolici na tworzeniu podziałów, na wszczynaniu konfliktów, wzbudzaniu niechęci do innych (nacji, organizacji) budują swoje funkcjonowanie.

Życie politycznie chyba doznaje przyspieszenia; coraz więcej i coraz szybciej się dzieje. Za kulisami i pod dywanem musi toczyć się tam ciężka walka.

• ewa9717 Re: Rozumiecie coś z tego? Ja nie bardzo... 18.07.18, 10:59
          Po prostu piotrowicz i pawłowicz to swoja swołocz...
          • iryska2604 Re: To juz przekracza normy przyzwoitości 18.07.18, 11:35
            Dziennikarze pytali Gersdorf o wypowiedź ministra sprawiedliwości Zbigniewa Ziobry, który stwierdził, że za powrót do Sądu Najwyższego mogą jej grozić konsekwencje dyscyplinarne.  - Ostatnio nasiliły się ataki na mnie i ataki związane z tym, że grozi mi postępowanie dyscyplinarne od strony ministra Ziobro i od stron posłów. Prosiłabym, żeby wstrzymali się z agresywnymi wypowiedziami, bo to nie przystoi - powiedziała. Pozbawieniem stanu spoczynku groził sędzi poseł PiS Stanisław Piotrowicz.

Więcej: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,23686626,malgorzata-gersdorf-tlumaczy-swoja-decyzje-o-powrocie-do-pracy.html#MTstream

ta szuja i kanalia śmie grozic???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka