Dodaj do ulubionych

Taśm ciąg dalszy

04.10.18, 16:33
Jeden z wątków opisanych przez tvn24.pl dotyczy Aleksandra Grada, byłego ministra skarbu w rządzie Donalda Tuska, który w omawianym okresie pełnił funkcję prezesa podległej szefowi PGE Krzysztofowi Kilianowi spółce PGE Energetyka Jądrowa.

Podczas rozmowy pojawił się wątek zarobków ministra Grada, który miał szukać dodatkowych źródeł dochodu. Jedną z propozycji podał premier Morawiecki.

- Zapytajcie go tak po cichu. Ja bym spróbował tak bardziej jednorazowo. Pięć dych czy siedem, czy stówkę mu damy na jakieś badania czy na coś - powiedział Morawiecki. Krzysztof Kilian odpowiedział, że Aleksander Grad miał firmę, ale kilkanaście lat wcześniej pozbył się udziałów, gdy został posłem. Prowadzeniem biznesu zajęła się żona. - Dajcie mi pełne dossier. Pomyślę i jednorazowo będę mu mógł na pewno coś  sprokurować - odpowiedział Mateusz Morawiecki.

- Znam ku**a takich. Raz ci strasznie pomoże, a raz wywali j*b mur w połowie zamku i nie masz gdzie mieszkać  - powiedział chwilę później o Aleksandrze Gradzie Mateusz Morawiecki.

Więcej: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,24002331,tasmy-morawieckiego-premier-o-cichym-wsparciu-dla-grada.html#s=BoxOpMT

I jak to było? Kiedys to były taśmy prawdy a dzis to odgrzewane kotlety.
Obserwuj wątek
    • estella50 Re: Taśm ciąg dalszy 04.10.18, 19:41
      Teraz dopiero taśmociąg ruszy! Bo wybory w różnych kategoriach ruszają. Okazja więc wyśmienita do załatwiania różnych interesów politycznych, i nie tylko. Można kogoś kopnąć, innego wynieść na wyższy poziom.
      Dla mnie najciekawsze jest, w czyich rękach te taśmy są. Podejrzewam, że w różnych. W grę wchodzi Macierewicz (oczywiście), Kamiński (ten niewinny ułaskawiony), ale też któryś nagrywający i jakiś zlecający (cyrylicą?). Jeśli dobrze myślę, to rozgrywka toczy się wewnątrz obozu rządzącego, jednak Kaczyński nie ma tu sprawstwa decyzyjnego. On może jedynie gasić pożary, nic więcej. Tu "inne szatany są czynne".
      Będzie się działo!
      • iryska2604 Re: Taśm ciąg dalszy 05.10.18, 19:17
        Prezes PiS Jarosław Kaczyński tłumaczy to tak: „Ja jestem przekonany, że to jest człowiek (Morawiecki) uczciwy, który przez jakiś czas swojego życia pracował w pewnym środowisku i w jakiejś mierze musiał przyjmować jego reguły. Ale wiem, że także w tym czasie robił bardzo wiele dobrego i być może mówię to publicznie po raz pierwszy - współpracował z nami - zaznaczył prezes PiS”. Jak to odczytywać?

Jarosław Kaczyński zapewne uznał, że w części partii i wśród części sympatyków partii odżywa pogląd, że premier to skryty platformers, bo jest spoza świata PiS. Prezes wyczuwa, że jest kłopot, więc zabiera głos osobiście i autorytatywnie orzeka, że problemu wcale nie ma. A nawet więcej, bo prezes PiS daje do zrozumienia, że - odwołam się tu do wieszcza - Morawiecki „pełzając milczkiem jak wąż łudził despotę”, był Konradem Wallenrodem albo J-23, więc nie czepiajcie się człowieka, bo choć był oficerem Abwery, to pracował dla nas.

Więcej: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,24008417,ludwik-dorn-o-aferze-tasmowej-wyglada-na-to-ze-nad-mateuszem.html#s=BoxOpMT

W normalnym świecie ,w demokratycznym państwie premier podał by sie chyba do dymisji jesliby koło niego taki smród sie zrobił. Ale u nas takie coś sie nie zdarzy żeby ktokolwiek pozbawił by sie stołka i koryta.
        • estella50 Re: Taśm ciąg dalszy 06.10.18, 18:14
          Tylko nie u nas, Irysko, nie u nas! To w państwie pisowskim takie numery! Za czasów koalicji PO/PSL za taśmy ministrowie sami podawali się do dymisji. Za ich czasów min. sprawiedliwości prof. Ćwiąkalski podał się do dymisji po samobójstwie więznia w celi. Teraz nie ma żadnego poczucia służby społeczeństwu, obowiązku, honoru. W cokolwiek by nie wdepnęli, to od stołka i tak się nie odspawają!
          Morawiecki uczciwy, chociaż na słupy chciał kupować jakieś posiadłości. Uczciwy, chociaż chciał rozdawać społeczne (bankowe) pieniądze zdymisjonowanemu ministrowi, chociaż szukał "odpowiedniej" posady dla synka wpływowego posła!
          • iryska2604 Re: Taśm ciąg dalszy 10.10.18, 20:49
            O taśmach Morawieckiego:
            'Myślę, że to jest tak, że oni zupełnie nie wiedzą, co z tym robić, próbują zakrzyczeć rzeczywistość i jakby ją unieważnić, zepchnąć tę sprawę. Ale z drugiej strony, wcale nie wykluczam, że oni sami nie mają żadnej kontroli nad tym, co się dzieje. Nie wiadomo, w ilu miejscach i w dyspozycji jakich ludzi, jakich sił politycznych, mogą być dzisiaj te materiały. W gruncie rzeczy to, że przez tych kilka lat tę sprawę zlekceważono, zaczynając od samej prokuratury, że ten wątek zagraniczny został natychmiast zduszony, nie był rozwijany, nie był badany? Nie znamy odpowiedzi na pytania, kto i kiedy może użyć i przeciwko komu tych materiałów. Gdyby to była rzeczywistość normalnie demokratycznego, parlamentarnego państwa, to do wyjaśnienia przynajmniej tych spraw premier powinien albo się podać do dymisji, albo na ten czas się wyłączyć. Ale żyjemy w państwie, w jakim żyjemy, i to co jest rzeczywistością, a to co rzeczywistością nie jest, deklaruje szef partii rządzącej. W związku z tym on, jak rozumiem, mówi, że w ogóle nie ma takiej sprawy, próbuje tę rzeczywistość zaczarować, ale obawiam się, że to się nie uda'.

wyborcza.pl/10,158533,24024083,prof-andrzej-friszke-o-tasmach-w-demokratycznym-kraju-premier.html#s=BoxWyboImg2
            A ten fragment najbardziej mi sie podoba
            O planach Jarosława Kaczyńskiego, by budować 'drugą Bawarię'
            'Prawdę mówiąc, ja nie wiem, do czego on się odwołuje. Co on ma na myśli? Tak próbuję zrozumieć ? on odwołuje się do kraju, który jest bardzo katolicki, tradycjonalistyczny. Ale on, rozumiem, nigdy nie był w Bawarii. Czy on kiedyś był w Monachium? Czy on kiedyś był w Bawarii? Nie sądzę. Sądzę, że on się odwołuje do jakiejś kreacji swojej własnej wyobraźni niż do jakichkolwiek realnych faktów'.
            • alfredka1 Re: Taśm ciąg dalszy 13.10.18, 12:49
              www.tvn24.pl/magazyn-tvn24/w-pis-badaja-kto-stoi-za-tasmami-podejrzany-ziobro,179,3062
              ot, ciekawostka ..
              • iryska2604 Re: Taśm ciąg dalszy - ciekawe co bedzie dale 13.10.18, 18:19
                Pewnie nic z tego nie wyniknie ale
                Złożymy wniosek o odwołanie Mateusza Morawieckiego z funkcji Prezesa Rady Ministrów. Nie może być premierem ktoś, komu udowodniono kłamstwo - powiedział szef PO Grzegorz Schetyna na konwencji Koalicji Obywatelskiej w Poznaniu.

Więcej: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,24039028,bedzie-wniosek-o-odwolanie-morawieckiego-nie-moze-byc-premierem.html#a=66&c=154&s=BoxNewsImg1
                • estella50 Re: Taśm ciąg dalszy - ciekawe co bedzie dal 14.10.18, 19:12
                  Morawiecki ma silną grupę przeciwników w PiS. Ale przecież nikt go nie odwoła na wniosek PO! Być może po wyborach samorządowych?
                  I tak mi się nasuwa:
                  Hanna Zdanowska, obecna i kandydująca na stanowisko prezydenta Łodzi z silnym poparciem mieszkańców skazana na grzywnę w dętym procesie - zdaniem wierchuszki PiS nie jest godna pełnienia tej funkcji.
                  Mateusz Morawiecki - skazany wyrokiem sądu za udowodnione kłamstwo, oczywiście zdaniem PiS, jest i może być premierem naszego kraju.
                  Ona ma 63% poparcia Łodzian, jego połowa Polaków chciałaby zdymisjonować.
                  • iryska2604 Re: Taśm ciąg dalszy - ciekawe co bedzie dal 16.10.18, 19:37
                    Portal Tvp.info opublikował nagranie rozmowy Jana Kulczyka z Pawłem Grasiem zarejestrowane w restauracji Sowa i Przyjaciele. Mowa w nim m.in. o pozytywnej roli Władysława Kosiniaka-Kamysza w przeprowadzeniu reform podwyższenia wieku emerytalnego i Otwartych Funduszów Emerytalnych. - PSL powinien być wyeliminowany z życia publicznego - mówiła chwilę po publikacji taśm rzeczniczka PiS Beata Mazurek.
                    Więcej: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,24049664,tvp-info-wypuscilo-tasme-grasia-a-na-niej-rozmowa-z-kulczykiem.html#s=BoxMMtImg2

A czemu tylko PSL? Co z krzywoustym/
                    • estella50 Re: Taśm ciąg dalszy - ciekawe co bedzie dal 17.10.18, 18:09
                      Podobno tych taśm jest około setki. Nie wiadomo w czyich rękach i czy to tylko jedne ręce.
                      Nagrania więc będą wypływały w zależności od czyjegoś zapotrzebowania, aż stracą swoją siłę rażenia, spowszednieją.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka