Dodaj do ulubionych

Dla cukrzyków....

16.11.18, 07:44
Jeśli moja informacja przyda się kilku forumowiczkom / forumowiczom - spełnię dobry uczynek.
Choć jestem diabetykiem kilkudziesięciu lat
, duże wartości poznawcze dla mnie ma Wczorajszy Dodatek do Gazety Wyborczej z 15.XI. pt. Dieta w cukrzycy. Może jeszcze gdzieś można kupić.

... cdn
Obserwuj wątek
    • czuk1 Re: Dla cukrzyków.... 16.11.18, 08:07
      Dla zachęty.
      Prof. n med Mirosław Jarosz dyr. Instytutu Żywienia i Żywności podaje tam 21 kroków do lepszej kontroli cukrzycy, niżej to (tajemnicze) rozdziały w artykule Profesora :
      1. Po prostu smaczne i zdrowo.
      2. Każdy ma inne potrzeby.
      3. Liczy się każdy kilogram.
      4. Węglowodany ? tak,ale...
      5. Błonnik ? Koniecznie !
      6. Więcej warzyw niż owoców.
      7. Tłuszcze/ Tak, ale nie zwierzęce.
      8. Margaryna ze wspomaganiem.
      9. Dobre kwasy Omega 3.
      10. Strączki pełne białka.
      11. Orzechy i spółka.
      12. Uwaga na mleko.
      13. Mięso! Tak,ale białe.
      14. Wieprzowina czy batonik ?
      15. Wybieraj to, co lokalne.
      16. Drobne orzeszki dozwolone, ale..\
      17. Produkty na indeksie..(.) glikemicznym.
      18 Alkohol niepolecany choć dopuszczalny.
      19. Dieta śródziemnomorska a może DASH ?
      20. Mała czarna a nawet trzy.
      21. Nie samą dietą człowiek żyje.
      • iryska2604 Re: Dla cukrzyków.... 16.11.18, 21:06
        Od prawie 10 lat zmagam sie z cukrzycą - sporo czytam na ten temat i nauczyłam się jednego .Nie wariować , wszystko w miarę ,kontrolować ,ruszać się . Tylko jest taki problem - jak tych chorób sie trochę nagromadzi i trzeba to wszystko razem godzić .Ale mozna .I trzeba!
        • dociek Re: Dla cukrzyków.... 17.11.18, 06:16
          Oczywiście, że większość zależy od diety i stanu umysłu. I nie dać się zwariować. Ja tak samo jak Ty, tyle że od 18 lat. Niestety, zlecona mi terapia, w dużej kwocie nie jest refundowana i to też nieźle boli, to leki najnowszej generacji. Obawiam się czasów, gdy stracę pracę.
          • zgred.polarny Re: Dla cukrzyków.... 17.11.18, 09:00
            >.... to leki najnowszej generacji.
            Zaliczasz do nich Trajenta5?
            Na mnie Trajenta "nie robiła najlepszego wrażenia" i diabetolożka ją odstawiła. Od roku jadę na Glucophage1000 i insulince NovoMix.
            • czuk1 Re: Dla cukrzyków.... 17.11.18, 09:36
              Ja ćwiczę cukrzycę już wiele lat. oraz bardziej poważnie. Widząc wokół przypadki - zawałów,zatorów,amputacji, retinopatii.
              Brałem aktywny udział w zmianie leczenia ; z insuliny na Formetic (500mg , 3 x dziennie) , Amaryl 3, (ubocznie -Xareltto).
              Walka z chorobą jest jednak nierówna.
              • iryska2604 Re: Dla cukrzyków.... 17.11.18, 18:52
                Oj, to moja taka skromna cukrzyca. Biorę tylko Siofor 1000 i insulinkę Humulin N. Ostatnio wyczytałam ,ze ocet jabłkowy skutecznie obniza poziom cukru -diabetolog u którego byłam dwa tyg. temu powiedział że to bzdura. Ale ja, wiedziona ciekawoscią , codziennie rano daję sobie 2 łyzeczki tego octu ( własnoręcznie zrobionego) do szklanki wody i wypijam. Od dwóch tygodni cukier jest prawie w normie. Piszę prawie bo zdarzaja sie jakies wyskoki niewielkie ,takie bardziej spowodowane jakimś grzeszkiem dietetycznym lub jak sie zdenerwuję ale w sumie nie jest żle.Robię tylko częściej pomiary bo moze wystapic hipoglikemia.
                • czuk1 Re: Dla cukrzyków.... 17.11.18, 22:32
                  Gratuluję.
                  Niezależnie od tego, że jest"okej". Nie odpuszczaj diety, leków i mierzenia cukru .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka