Dodaj do ulubionych

Biedroń się naraził

06.05.19, 14:36
Zdaniem Biedronia w Polsce zbyt często widzi się polityków klęczących na Jasnej Górze przed księżmi, a zbyt rzadko widać ich wśród Polek i Polaków, wśród zwykłych ludzi.

– Mam wrażenie, że zbyt często kierują się Biblią, a zbyt rzadko Konstytucją RP – mówił. Zdaniem Biedronia dziś stoimy przez dylematem przed wyborami do Parlamentu Europejskiego. Konstytucja gwarantuje - jak podkreślał - autonomię i bezstronność, wobec wszystkich kościołów.

natemat.pl/271887,biedron-na-jasnej-gorze-apelowal-do-politykow-o-porzucenie-biblii
A powiedział nieprawdę?
Obserwuj wątek
    • wikul Tonący brzydko się chwyta 07.05.19, 12:08
      Facetowi pomyliły się kierunki. Za wrogów uznaje PO a naiwni zwolennicy mu wierzą że mając
      5 - 10 % poparcia można zmieniać prawo i konstytucje. Wali na oślep jak oszalały kłamiąc i manipulując.
      Gdzie on znajdzie sojuszników do swoich pomysłów przy takiej wiarygodności i poparciu?

natemat.pl/264147,co-zrobil-biedron-w-slupsku-to-pytanie-ktore-zadajemy-po-starcie-wiosny
      • wikul Re: Tonący brzydko się chwyta 08.05.19, 23:51
        polityczek.pl/twitter/10634-wiosna-krytykuje-tuska-nie-ta-charyzma-nie-ta-energia?fbclid=IwAR1RTQl6ZxVuI3TUy4iuRXglJPWdj5Nfv0P1oDB6MrhjE5SOuQvI3tvwtf4
        • estella50 Re: Tonący brzydko się chwyta 09.05.19, 09:06
          Wikul, nie uwierzę, że nie rozumiesz, na czym polegają gry polityczne. Mając 5-10% poparcia można być doskonałym języczkiem u wagi. Te % są doskonałą kartą przetargową, dzięki której zyskuje się cenny postęp w innej, ważnej dla siebie dziedzinie.
          Kto ze współczesnych polityków nie krytykował swoich rywali politycznych dopóki nie zawarł z nimi sojuszu? (wspomnę choćby uczestników Okrągłego Stołu). Któremu z polityków nie zdarzyło się chlapnąć czegoś nieparlamentarnego, a i wręcz skłamać? Ważne jest osiągnięcie celu! Schetyna ma więcej przeciwników niż zwolenników. Kwaśniewski zasłynął niechlubnie "chorobą filipińską". I co? Obaj mogą odnotować wiele sukcesów w swojej politycznej działalności. I to się liczy!

Lubię czytać Twoje posty dopóki się nie zacietrzewiasz, bo wtedy tracisz dystans. Wróć do siebie smile

• wikul Re: Tonący brzydko się chwyta 09.05.19, 13:41
            Estello, nie uwierzę że nie rozumiesz na czym polega obecny dylemat. Żyjemy w kraju w którym przy pomocy kłamstw, manipulacji, oszustw i przekupstwa politycznego władzę przejęła antydemokratyczna banda dążąca do przejęcia pełni władzy (jak na Węgrzech czy może nawet jak w Turcji). Stosowanie teraz "języczków u wagi" itp.demokratycznych metod i procedur świadczy bardzo źle o ubiegającym się o władzę oraz polityczny cynizm i widzenie jedynie własnego nosa. Zwolenników takiego przywódcy trzeba (niestety) posądzać o naiwność i łatwowierność.
            Biedroń jest młody, ma czas by po odsunięciu pislamistów rywalizować demokratycznie z innymi. Ale on ma wszystko w dupie, liczy się tylko jego interes i jego ego. On już Schetynę widział w swoim gabinecie. Nic Ci to nie mówi? Zajrzyj na Facebooka jak surowo oceniają jego obecną postawę, jego miotanie się i jego nierealne obiecanki.
            • estella50 Re: Tonący brzydko się chwyta 09.05.19, 14:47
              Rozumiem, o czym piszesz. Ja też wolałabym, żebyśmy (jako opozycja) całym murem szli razem do wyborów przeciwko pisowi. I więcej miałabym pretensji do Biedronia o osobną drogę, gdyby szefem opozycji był Tusk. Natomiast przy Schetynie ile czasu opierał się Czarzasty przed podpisaniem wejścia do koalicji razem z nim? Schetyna nie wzbudza zaufania, zjada oponentów bez wstrętów. Zwróć uwage na zanik .Nowoczesnej.
              Zauważyłeś też np, że Tusk nie przywitał się ze Schetyną przed swoim wykładem na UW? Mało dyskretnie ominął jego osobę.
              Ważna jest też statystyka. Schetyna jakoś nie może przebić sufitu poparcia. Dla jego tylko dobra ma Biedroń pogrzebać własne plany polityczne? Żeby Schetynie poparcie urosło? Przecież wiadomo, że ci, którzy teraz chcą głosować na Wiosnę, na pewno nie pójdą głosować na Schetynę i PO, czy KE. A to jest lekko licząc kilkaset tysięcy wyborców. Przynajmniej.

Nie mamy wejścia do politycznej kuchni, z takich tylko gestów (lub ich braku) możemy budować swoją opinie o tym, co się dzieje.
              Z drugiej strony trzeba odnotować, że dla Wiosny Biedronia to idealny czas, żeby zaistnieć i zapisać się w pamięci wyborców. Niekoniecznie dla własnego ego! Zauważ, że jest to jedyna partia, która oficjalnie dąży do rewolucji wręcz światopoglądowej, czy do faktycznego rozdziału kościoła od państwa.
              Uprawianie polityki nie dzieje się tylko tu i teraz. Trzeba widzieć perspektywę. I tak zapewne swoją drogę widzi Biedroń. Co nie znaczy, że jesienią nie wstąpi do Koalicji, z mocniejszymi kartami w ręku, z większą siłą przetargową.
              Jeśli masz pretensje do Biedronia, to znaczy, że dostrzegasz jego dokonania i potencjał. I rozumiesz, że te kilka % jego wyborców, to elektorat przeniesiony z kanapy do urn wyborczych. I o tyle większy obóz anty-pisowski. To jest najważniejsze!
              • wikul Re: Tonący brzydko się chwyta 09.05.19, 20:46
                No tak, Schetyna wszystkiemu winien. To nie jest polityk na miarę Tuska, daleko mu do niego, ale robi coś cennego, łączy. Masz lepszego na tą chwilę?

Opowiem wam jak byłem mobbingowany w wiośnie i jak nie znalazłem nigdzie pomocy.
                Do tej pory działałem tylko w radiu studenckim w Lublinie i polityków spotykałem tylko po drugiej stronie mikrofonu. Wiosna to było moje pierwsze zetknięcie z polityka. W zeszłym roku, we wrześniu dołączyłem do młodzieżówki Wiosny i wkrótce potem zostałem koordynatorem lubelskiej młodzieżówki. Tydzień temu odszedłem. Nikomu nie życzę aby przeżył to co ja przeżyłem
                Postanowiłem opisać swoją historie z nadzieją, że nikt inny nie doświadczy już takiej przemocy. Przemoc psychiczna boli tak samo.
                Chciałbym opowiedzieć wam, czemu to zrobiłem, bo było to dla mnie trudne i dość, jakby to ująć... traumatyczne przeżycie.
                Nie ukrywam, parę razy zdarzyło mi się płakać godzinami i nie przespać paru nocy.
                Ostatnimi czasy Monika Pawłowska - koordynatorka regionalna partii Wiosna na Lubelskie - w bardzo dosadny sposób zniechęcała mnie do działania wykorzystując do tego swoją pozycję. Na przykład atakując mnie w bardzo ostry sposób przy grupie obserwatorów, za rzeczy, za które nie byłem odpowiedzialny. Jechaliśmy tego dnia na pierwsze zbieranie podpisów. Monika zaatakowała mnie przy trzech osobach że ,,jakim cudem ona kurwa nie wie, że pierdolona dzieciarnia organizuje jakieś kurwa malowanie tęczy". Tamtego dnia poczułem, że wszystko co robię, kompletnie nie ma sensu, bo wszystko jest na pokaz. Monika po wszystkim dodała, że ,,jak już kurwa coś takiego robią, to chociaż ona ma być na zdjęciach".
                W prywatnych rozmowach o nas - młodzieżówce mówiła per „pierdolona dzieciarnia”, bo nie realizowaliśmy targetów zbierania podpisów dla osób do europarlamentu. A poza tym przecież to wszystko jest „i tak na pokaz, więc po co my się kurwa żalimy”.
                Innym razem zostałem skurwiony za to, że dostatecznie szybko nie podałem jej ręki. Kiedy odbywałem w kawiarni rozmowe ze Zbigniewem Bujakiem, weszła koordynatorka, spojrzała groźnie i mnie minęła. Później wzięła mnie na stronę i powiedziała, że ,,jak jeszcze raz kurwa nie wstanę odrazu żeby się przywitać to mnie rozkurwi..”
                Jak sami wiecie, w praktyce sam od zera zacząłem działać i zbudowałem struktury młodzieżówki Wiosny w Lublinie, więc każdy kto mnie zna- powie, że nie okłamuje ludzi i nie jestem osobą, która pcha się na świecznik.
                Każde działanie Moniki było i jest podszyte tylko chęcią pokazania się, podlizywania się. Nie wiem czy w partii dla ludzi powinny być osoby, które są przeciw ludziom. Nie jestem osobą, która chcę wspinać się po trupach i wiem, że wy- moi znajomi- też to wiecie.
                Kiedy zgłosiłem wspomniane sytuacje, sprawa została oddalona i na ten momet zamieciona pod dywan, a przejął ją (o ironio!) przyjaciel Moniki. Więc tak się załatwia teraz sprawy - oskarżać ma ją osoba, która jej broni.
                Dowiedziałem się też, że w Wiośnie nie ma procedur antymobbingowych.
                Wiem, że nie jestem jedyny i mam nadzieje, że ten post sprawi, że inne osoby również się odważą.
                Liczyłem, że Wiosna coś zmieni ale z takimi ludźmi jak opisałem niczym się nie różnimy od innych ugrupowań, które krytykujemy. Nikt nie zasługuje na takie traktowanie. To my jesteśmy zmiana a nie wierchuszka z telewizji czy jedynki z list. Jeżeli dla was jesteśmy pierdoloną dzieciarnia od malowania tęczy to wiecie co? Chce mi się płakać bo w Polsce nic się nie zmieni.
                Mam nadzieję, że mnie zrozumiecie i wesprzecie bo w ostatnich dniach słyszę, że to są moje „personalne awersje a jest kampania do wygrania”.
                Dobrego dnia życzę.
                Przemysław Stefaniak

https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/59732836_1289612127857888_2708118824502165504_n.jpg?_nc_cat=1&_nc_ht=scontent-waw1-1.xx&oh=11836cfe6199c06f8055a63cef88e184&oe=5D758915

Nie wróże tej zbieraninie sukcesu. Padnie szybciej niż nam się wydaje ale może na wiele lat pomóc PiS - owi utrwalić władzę na wile lat. A ja chcę dożyć tej radosnej chwili gdy PiS już nie będzie rządził.
                • czuk1 Re: Tonący brzydko się chwyta 10.05.19, 11:15
                  wikul napisał:
                  > Nie wróże tej zbieraninie sukcesu. Padnie szybciej niż nam się wydaje ale może
                  > na wiele lat pomóc PiS - owi utrwalić władzę na wile lat. A ja chcę dożyć tej radosnej chwili gdy PiS już nie będzie rządził.

Wiosna przybliżyć może mocno (jako koalicjant PO,PSL,SLD) przejęcie władzy od PiS. Przejęcie władzy samodzielnie przez Wiosnę przecież nie wchodzi w grę. Ja trzymam kciuki za Wiosną bo instrumentalnie wykorzystuję fakt jej funkcjonowania do osłabienia bądź nawet pozbawienia władzy Prawa i Sprawiedliwości. Każdą siłę polityczną o takim zamierzeniu (poza narodowcami) będę wspierał. Wiosna nie utrwala władzy PiS bo nie wywołuje odchodzenia do niej zwolenników PiS. Baza członkowska Wiosny wywodzi się z przeciwników PO i PiS oraz dotychczas neutralnych politycznie Polaków.
                  • iryska2604 Re: Tonący brzydko się chwyta 10.05.19, 13:25
                    A co jeśli po wyborach Wiosna dogada sie z Pisem a nie z Koalicją? Możecie być pewni co zrobią?
                    • estella50 Re: Tonący brzydko się chwyta 10.05.19, 13:59
                      Oj, nie! Na pewno nie! Dzierżymordy i homofobi nie znajdą u nikogo z Wiosny wsparcia! Przecież tam w programach nie ma nic wspólnego, ani nawet podobnego.
                      • wikul Re: Tonący brzydko się chwyta 10.05.19, 17:13
                        estella50 napisała:

> Oj, nie! Na pewno nie! Dzierżymordy i homofobi nie znajdą u nikogo z Wiosny wsp
                        > arcia! Przecież tam w programach nie ma nic wspólnego, ani nawet podobnego.

Jesteś pewna? Bo ja nie. Ostatnim przykładem na jego rozchwianie emocjonalne (łagodnie mówiąc) jest sprawa Podleśnej. Zwrócił na to uwagę Lis i inni. Raz pisze że takie postępowanie trzeba surowo karać a następnie zapałał świętym oburzeniem gdy zobaczył zdecydowaną reakcje innych polityków.
                        Nie dopuszczasz do siebie głosów krytycznych w stosunku do Biedronia, który często po prostu kłamie. Wytykali mu to wielokrotnie dziennikarze przeprowadzający z nim wywiad.
                    • wikul Re: Tonący brzydko się chwyta 10.05.19, 16:54
                      iryska2604 napisała:

> A co jeśli po wyborach Wiosna dogada sie z Pisem a nie z Koalicją? Moż
                      > ecie być pewni co zrobią?

Mądre pytanie, zwłaszcza w obliczu huśtawki poglądów prezentowanej przez Biedronia.
                      • czuk1 Re: Tonący brzydko się chwyta 11.05.19, 17:48
                        iryska2604 napisała:
                        > > A co jeśli po wyborach Wiosna dogada sie z Pisem a nie z Koalicją? Możecie być pewni co zrobią?

wikul napisał:
                        > Mądre pytanie, zwłaszcza w obliczu huśtawki poglądów prezentowanej przez Biedronia.

Po wyborach są nowe wybory . I Wiosna staje przed jeszcze trudniejszą przeszkodą - przekroczenie limitu głosujących za ludźmi Wiosny (5 %). Dla mnie oczywiste jest , ze Wiosna
                        jest na lewej stronie sceny politycznej, ma lewicowy program i nie będzie dogadywać się z PiS.

Notowania Wiosny nie rosną . Zagrożeniem dla popularności dalszej partii Biedronia jest sam Biedroń, jego aktualne zachowania i treści prowadzonej kampanii. Wykrycie jego epizodu sądowego z Matką, ulokowanie partnera na liście kandydatów, wczesne ujawnienie że jak zostanie wybrany do PUE zaraz zrezygnuje, mało realny program to ciągłe oświadczanie, że "jak wygramy - wprowadzimy". A wiadomo, że Wiosna "nie wygra" (mając obecnie jednocyfrowe notowania). Jest mało elastyczny w swoich mowach wyborczych - już przynudza. Choć by w tematyce kk. Bazuje na "niekatolikach" a ci w większości nie chodzą na wybory. Pozyskanie stałych zwolenników z innych partii będzie możliwe przy wyborach parlamentarnych polskich (akurat nie teraz) i zależeć będzie od trafności programu Wiosny. Widoczne są błędy "Twojego Ruchu".
              • czuk1 Re: Tonący brzydko się chwyta 09.05.19, 20:53
                Swój pogląd wpisuję kursywą. Przepraszam , że się wcinam; do innej polemiki .

estella50 napisała:

.....> Ja też wolałabym, żebyśmy (jako opozycja) całym murem szli razem do wyborów przeciwko pisowi.
                Czy razem czy osobno iść ..... to zależało od sytuacji. Wg mnie powstanie Wiosny sprzyja wynikom opozycji. Wiosna w Koalicji rozmyła by się i nie przysporzyła tylu zwolenników, niż przysporzy sobie - w czasie wyborów. I będziemy interpretować przecież, że blok antyrządowy to suma głosów Koalicji Obywatelskiej + Wiosna + Razem....

> Dla jego (Schetyny) tylko dobra ma Biedroń pogrzebać własne plany polityczne? Żeby Schetynie poparcie urosło? Przecież wiadomo, że ci, którzy teraz chcą głosować na Wiosnę, na pewno nie pójdą głosować na Schetynę i PO, czy KE. A to jest lekko licząc kilkaset tysięcy wyborców. Przynajmniej.
                Nadal jestem zdania, że nie liczy się stiosunek Schetyny do Biedronia . Dla nas - twierdzę jak TY - ważne jest by powstała nowa siła polityczna, nowa/młoda klasa polityczna, przeciwstawna PiS, dążąca do przejęcia władzy , popierana przez Polaków. I Wiosna stawia sobie taki ambitny cel. Przerasta on jednak jej zamiary, jest nieosiągalny....na dziś. Na dziś Wiosna jest potrzebna w Sejmie , jako języczek u wagi w "walce" KO i całej opozycji - z PiS.

>..... trzeba odnotować, że dla Wiosny Biedronia to idealny czas, żeby zaistnieć i zapisać się w pamięci wyborców. .....Zauważ, że jest to jedyna partia, która oficjalnie dąży do rewolucji wręcz światopoglądowej, czy do faktycznego rozdziału kościoła od państwa. Uprawianie polityki nie dzieje się tylko tu i teraz. Trzeba widzieć perspektywę.
                Niezwykle trafne są te Twoje spostrzeżenia.

>I tak zapewne swoją drogę widzi Biedroń. Co nie znaczy, że jesienią nie wstąpi
                do Koalicji, z mocniejszymi kartami w ręku, z większą siłą przetargową.
                > Jeśli masz pretensje do Biedronia, to znaczy, że dostrzegasz jego dokonania i potencjał. I rozumiesz, że te kilka % jego wyborców, to elektorat przeniesiony z kanapy do urn wyborczych. I o tyle większy obóz anty-pisowski. To jest najważniejsze !

Niewiele wniosłem do tej Waszej polemiki . Potwierdziłem jedynie Twoje spostrzeżenia.

• iryska2604 Re: Tonący brzydko się chwyta 09.05.19, 22:49
                  Estelko, wybacz - ale ja nie rozumiem co znaczy głosować na Schetynę.Głosuje sie na jakąś partię a nie na lidera a u nas sie utarło ze jak mi gęba lidera nie pasuje to albo nie głosuje wcale albo rozmieniam głosy na drobne. I co z tego potem wynika? To co mamy teraz.
                  • estella50 Re: Tonący brzydko się chwyta 10.05.19, 07:47
                    Masz rację, że głosuje się na partię z jej programem, a nie na samego przywódcę. Ale to szef daje twarz swojej partii. On się najczęściej w jej imieniu wypowiada, on wydaje oświadczenia i komunikaty. No i ja najpewniej będę głosowała na niego, to znaczy na Koalicję smile
                    Wróbelki ćwierkają, że Schetyna pozostanie szefem, jeśli KE osiągnie dobry wynik 26 maja.
                    Czuku, to Forum otwarte, każdy może pisać, włączać się do dyskusji. Ja też uważam, że Wiosna ma potencjał i mam nadzieję, że nie rozmyje się tak jak .Nowoczesna. Potrzebna jest nam trzecia siła, jakaś alternatywa dla starych wyjadaczy z PO i PiS z programem na miarę XXI wieku.
                    Wikul - historia, którą prezentujesz może jest prawdziwa, może nie. Może ktoś skrzywdził tego chłopaka, może nie. Obraz podany jest jednostronnie. Takie hetery, jak zaprezentowana zobaczysz w wielu instytucjach, korporacjach, społecznościach, rodzinach też. I idealistycznie nastawionych, dobrych chłopców z trudem radzących sobie z rzeczywistością. Wśród tysięcy członków i aktywistów Wiosny, jak wszędzie, tacy się też zdarzają.
                  • wikul Re: Tonący brzydko się chwyta 10.05.19, 17:20
                    iryska2604 napisała:

> Estelko, wybacz - ale ja nie rozumiem co znaczy głosować na Schetynę.Gło
                    > suje sie na jakąś partię a nie na lidera a u nas sie utarło ze jak m
                    > i gęba lidera nie pasuje to albo nie głosuje wcale albo rozmieniam głosy
                    > na drobne. I co z tego potem wynika? To co mamy teraz.

Masz rację, zwłaszcza w tych wyborach (do PE) gzie jest tylu ciekawych i różnych kandydatów.
                    Przecież Biedroń i tak nie pójdzie do PE. Chociaż, cholera go wie.
                    • estella50 Re: Tonący brzydko się chwyta 10.05.19, 18:08
                      Przepraszam, Wikul, ale dalej nie będę brała udziału w tej dyskusji. Już kiedyś pisałam, że na Wiosnę nie będę głosowała. Biedroń nie jest moim idolem, ale doceniam jego rolę na naszej trudnej scenie politycznej. I tyle!

• wikul Re: Tonący brzydko się chwyta 10.05.19, 20:26
                        estella50 napisała:

> Przepraszam, Wikul, ale dalej nie będę brała udziału w tej dyskusji. Już kiedyś
                        > pisałam, że na Wiosnę nie będę głosowała. Biedroń nie jest moim idolem, ale do
                        > ceniam jego rolę na naszej trudnej scenie politycznej. I tyle!

Jeżeli Cię uraziłem to przepraszam. Życzę dobrego wyboru.

Też mnie ten temat już zmęczył.
                        O aferze mobbingowej pisałem już wczoraj za Facebookiem. Dla prządku podaję link.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,24772297,zdarzylo-mi-sie-plakac-godzinami-i-nie-przespac-paru-nocy.html#s=BoxOpImg2
                • wikul W kwestii formalnej Czuk ... 10.05.19, 16:58
                  Masz prostą opcję "cytuj'. Dlaczego z niej nie korzystasz tylko coś kombinujesz w sposób który kompletnie zaciemnia twoje obszerne posty. Ja nigdy nie mogę wydłubać o co Ci chodzi.
                  • wikul Wiosna Biedronia chyli się ku upadkowi? 10.06.19, 11:29
                    "Jest syf. Bardzo źle" - tymi słowami anonimowi działacze Wiosny Roberta Biedronia komentują sytuację w partii na łamach najnowszego "Newsweeka". W artykule czytamy, że Wiosna może nie przetrwać do kolejnych wyborów, a nastroje w partii po zakończeniu kampanii do europarlamentu są "odwrotnie proporcjonalne do nastroju wodza".

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,24882421,wiosna-biedronia-chyli-sie-ku-upadkowi-newsweek-cytuje-dzialaczy.html#a=363&c=159&t=7&g=c&s=BoxNewsMT

Mogę napisać bez satysfakcji że pisałem o tym już dawno i przewidziałem podobny rozwój wypadków.
                    • wikul Re: Wiosna Biedronia chyli się ku upadkowi? 18.06.19, 23:49

kielce.wyborcza.pl/kielce/7,47262,24913017,rozpadla-sie-swietokrzyska-wiosna-biedronia-dzialacze-przeszli.html?fbclid=IwAR1-miwd7JImhk1MJoYXh-m_zEEZrFLd3ffosOUlRQ1Qz4hrs8t5faA6fuQ
                  • czuk1 Re: W kwestii formalnej Czuk ... 10.06.19, 11:55
                    wikul napisał:
                    > Masz prostą opcję "cytuj'. Dlaczego z niej nie korzystasz tylko coś kombinujesz
                    > w sposób który kompletnie zaciemnia twoje obszerne posty. Ja nigdy nie mogę wy
                    > dłubać o co Ci chodzi.

To "kombinowanie" (jakoby) jest moim poglądem na dany temat. Nie poradzę, że go nie uznajesz . Jeśli są obszerne i "niedłubalne"…. nie czytaj.
                    Opinia Twoja jest dla mnie wskazaniem - chłopie nie bierz udziału w forach Twoje posty są obszerne i niezrozumiałe.
                    Nie mniej za uczciwą opinię dziękuję.
                    ps. Łatwo zauważyć, że z zasady (w większości, w blisko 100 %-tach)) moje wypowiedzi zaczynają się cytatami a na koniec jest moja opinia. Pisana po polsku i z zachowaniem zasad pisowni. Tak, że nie wiem po co dłubać w tych postach.... jeśli treść jest jako by gówniana.
                    • czuk1 Re: W kwestii formalnej Czuk ... 10.06.19, 12:29
                      Zastanawiam się czy faktycznie musimy na forum bazować na cytatach, czy nie wystarczy mieć swego zdania by uczestniczyć w forum. Napisałem swój post treści poniższej- jako pogląd w trwającej na wątku polemice . Zwróciłem uwagę dodatkowo na negatywnie działające dla Wiosny zachowania Biedronia. Post był swego rodzaju przykrą dla mnie specyfikacją negatywów ukazywanych stopniowo już wówczas przez kierownictwo Wiosny. Nie mogłem twierdzić już wtedy, że Wiosna ma krótki żywot. Nie jestem wizjonerem - jak Wikul.
                      Teraz, po wyborach do PUE, na podstawie działalności bieżącej kierownictwa Wiosny i upadku
                      jej okolicznych ogniw terenowych mogę wyrazić pogląd, że maleńkie są szanse by Wiosna samodzielnie działając wprowadziła swoich przedstawicieli do Sejmu.

Już wówczas pisałem:
                      "Notowania Wiosny nie rosną . Zagrożeniem dla popularności dalszej partii Biedronia jest sam Biedroń, jego aktualne zachowania i treści prowadzonej kampanii. Wykrycie jego epizodu sądowego z Matką, ulokowanie partnera na liście kandydatów, wczesne ujawnienie że jak zostanie wybrany do PUE zaraz zrezygnuje, mało realny program to ciągłe oświadczanie, że "jak wygramy - wprowadzimy". A wiadomo, że Wiosna "nie wygra" (mając obecnie jednocyfrowe notowania). Jest mało elastyczny w swoich mowach wyborczych - już przynudza. Choć by w tematyce kk. Bazuje na "niekatolikach" a ci w większości nie chodzą na wybory. Pozyskanie stałych zwolenników z innych partii będzie możliwe przy wyborach parlamentarnych polskich (akurat nie teraz) i zależeć będzie od trafności programu Wiosny. Widoczne są błędy "Twojego Ruchu".
                      • iryska2604 Re: W kwestii formalnej Czuk ... 10.06.19, 15:24
                        Czuku - nie musimy bazować na cytatach ,pisz jak chcesz a że piszesz mądrze - to wiadomo. Ze sie z wikulem czasem zetniecie, no cóz - na tym polega dyskusja. A w temacie powyzszym madrze prawisz.
                        • wikul Re: W kwestii formalnej Czuk ... 10.06.19, 15:55
                          iryska2604 napisała:

> Czuku - nie musimy bazować na cytatach ,pisz jak chcesz a że piszesz mądrze
                          > - to wiadomo. Ze sie z wikulem czasem zetniecie, no cóz - na tym polega d
                          > yskusja. A w temacie powyzszym madrze prawisz.

Moja uwaga dotyczyła spraw technicznych ułatwiających odpisywanie, ( ktoś po coś wymyślił tą opcję "cytuj"), a nie spraw merytorycznych. Ostatecznie każdy i tak decyduje o formie swoich postów. Ja osobiście skomplikowanych i obszernych postów w ogóle nie czytam. I mam wrażenie że tak robi większość.
                          • czuk1 Re: W kwestii formalnej Czuk ... 10.06.19, 16:55
                            Jeśli piszę tylko od siebie , to nie mam co cytować.
                            • iryska2604 Re: W kwestii formalnej Czuk ... 10.06.19, 22:26
                              Robert Biedroń zapowiedział rozmowy koalicyjne z ugrupowaniami lewicowymi i liberalnymi. W poniedziałek doszło już do pierwszego spotkania z szefostwem SLD. W "Kropce nad i" lider Wiosny przyznał, że zdecydował się na budowę koalicji, bo nie chce doprowadzić do zjawiska marnowania głosów.

natemat.pl/275555,robert-biedron-buduje-koalicje-na-lewicy-nie-chce-zmarnowanych-glosow
                              • wikul Popełniłam błąd wierząc w uczciwe zamiary Biedroni 10.06.19, 23:20
                                Coraz więcej sygnałów o złej atmosferze we Wiośnie Roberta Biedronia. Ludzie są zdezorientowani na temat przyszłości i planów lidera, niektórzy decydują się na zaprzestanie wspierania ugrupowania, które powstało zaledwie kilka miesięcy temu. ...

polityczek.pl/uncategorised/10972-budowala-struktury-wiosny-teraz-odchodzi-biedron-wykorzystal-perfidnie-ludzi?fbclid=IwAR1zm0_idWIIl6j3lAHs1I_pQqocnB2MSGJRf3vF-bqIJBllx9wH8jaiWAc
                              • czuk1 Re: W kwestii formalnej Czuk ... 19.06.19, 15:53
                                iryska2604 napisała:
                                > Robert Biedroń …... lider Wiosny przyznał, że zdecydował się na budowę koalicji,
                                > bo nie chce doprowadzić do zjawiska marnowania głosów.

Trzeźwo myśli. Lepiej późno niż wcale. Szkoda jednak, że Wiosna (notuje malejce poparcie) traci realne możliwości samodzielnego funkcjonowania w Parlamencie. Miała to być nowa siła polityczna …. taka (kolejna ) lokomotywa spychająca PiS na bocznicę historii.
                      • wikul Re: W kwestii formalnej Czuk ... 10.06.19, 15:48
                        czuk1 napisał:

> Zastanawiam się czy faktycznie musimy na forum bazować na cytatach, czy nie wys
                        > tarczy mieć swego zdania by uczestniczyć w forum. ...

Nie musimy, zwłaszcza jak dotyczą spraw ogólnych a nie odpowiedzi na konkretny post. Ale jak są wątpliwości do kogo post jest adresowany to powinniśmy.
                        • wikul Koniec „Wiosny” Roberta Biedronia 19.06.19, 22:29
                          „Wiosna” Robert Biedronia ma szansę zająć miejsce na podium dla najkrócej istniejących politycznych przebojów. Połowa zarządu wyjeżdża do Brukseli, część członków lokalnych struktur szuka swojego miejsca gdzie indziej, a w partii słychać, że rozliczenie kampanii może okazać się problemem.

www.newsweek.pl/polska/polityka/czlonkowie-wiosny-opuszczaja-partie-roberta-biedronia/qyh7lf5?utm_source=fb&utm_medium=social&utm_campaign=fb_nw&fbclid=IwAR2R2NU5BfmMYyW8Md7__93oui553E1s_kG0B30sZuQidSr00doRmL4zI-A
                          • wikul Michał Syska odchodzi z Wiosny Biedronia. 07.08.19, 18:36
                            Obiecywałem sobie że już nie będę pisał o Biedroniu. Sprawdziły się moje najgorsze przeczucia i wystarczy.
                            Ale ...niestety GW uznała że to taka wartościowy materiał że trzeba za niego płacić. Więc na przekór GW...

"Kluczowe decyzje podejmowane są na randkach lidera tej partii i jego partnera"

wroclaw.wyborcza.pl/wroclaw/7,35771,25066428,wybory-parlamentarne-2019-michal-syska-odchodzi-z-wiosny-biedronia.html#S.main_topic-K.P-B.1-L.3.zw#s=BoxWyboImg3

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka