Dodaj do ulubionych

Znowu problem byłego prezydenta.

30.03.09, 11:53
Prezydent Lech Wałęsa obraża się i grozi, że wyjedzie z Polski.
Kolejny raz powraca problem, czy my Polacy nie za szybko gloryfikujemy
postacie z naszej historii, a po pewnym czasie nie możemy uwierzyć, że były z
krwi i kości?
A może musimy mieć powody do wiecznie trwających waśni?
To co teraz ważne i pilne, co wymaga wysiłku, dyskusji i działań, maskuje się,
zalewa niepotrzebnymi sensacjami.
Obserwuj wątek
    • jaga_22 Re: Znowu problem byłego prezydenta. 30.03.09, 12:39
      A ja jestem oburzona na historyka 24-letniego.Co z niego za historyk.
      Żaden szanujący się historyk nie napisałby takiej książki.

Zawsze broniłam Wałęsy i będę broniła.Zazdrość kiszki ściska,to niech idą do
      latryny.
      To nasze IPN tylko wystrzelić w kosmos.Ludzie, jak to ludzie
      Nie wszyscy mają swoje poglądy,tylko słuchają,co kto powie.
      Najwięcej mają do powiedzenia młodzi,którzy nie przeżyli niczego i nie mają
      zielonego pojęcia,a kto w tym przewodzi? oczywiście
      PiS.http://i42.tinypic.com/2dmb52v.gif
      • anoagata Re: Znowu problem byłego prezydenta. 30.03.09, 12:49
        Jago22 jakbyś wyjęła mi to z ust co napisałaś i zaraz ktos powie że ty i ja to
        jedna osoba czyli dwa w jednym, jako że ponoć tu tak jest.Jak pomyślę właśnie o
        naszych historykach co to piszą nam historie to biorą mnie nieprzyzwoite odruchy.
        • jaga_22 Re: Znowu problem byłego prezydenta. 30.03.09, 13:10
          Cieszę się Anno,że w Tobie mam podporę.http://i42.tinypic.com/35a2bh2.gif
          • jaga_22 Re: Znowu problem byłego prezydenta. 30.03.09, 13:11
            Chyba Agato?http://i43.tinypic.com/2a7965j.gif
            Ano zawsze mi się kojarzy z Anną.big_grin
            • dede43 Re: Znowu problem byłego prezydenta. 30.03.09, 16:32
              Też jestemm z Wami dziewczęta. Juz kiedys zreszta wypowiadałam się
              niezbyt pozytywnie na temat aroganckich, wszystko wiedzących
              smarkaczy. Żle mi sie kojarza i już.
              • 1skowronek Re: Znowu problem byłego prezydenta. 30.03.09, 17:28
                Też jestem z Wami, szczególnie w niechęci do PiS-u.
                • polnaro Re: Znowu problem byłego prezydenta. 30.03.09, 19:37
                  Bardzo mnie interesuje promotor tego młodego człowieka, bo to "dzieło", to praca
                  magisterska. Jakoś nic o nim nie mówi się, a może przegapiłam, a tak naprawdę,
                  to właśnie on powinien się wypowiedzieć i jeszcze recenzenci.
                  IPN się tłumaczy, a chłopak tylko tam obsługuje ksero.
                  Prezydent Wałęsa chce żeby państwo reagowało. Ja bym zaczęła od uczelni, która
                  chyba jakos odpowiada za swoich pracowników naukowych.
                  • floema Re: Znowu problem byłego prezydenta. 30.03.09, 20:08
                    Ale fakty mówią za siebie i Wałęsa nie powinien się obrażać. Był z bratem w
                    poprawczaku a po tym z UOP-u rąbnęli akta. Był Bolkiem i też rąbnął akta.Więc
                    spoko dziewczynki.
                    • jaga_22 Re: Znowu problem byłego prezydenta. 30.03.09, 21:03
                      Floema,a Ty z księżyca spadłaś.Nawet jakby był to, to nie jest książka
                      obyczajowa,tylko historyczna.
                      promotorem na Uniwersytecie Jagiellońskim był prof. Andrzej Nowak - redaktor
                      naczelny krakowskiego miesięcznika "Arcana".
                      Więcej już nic nie trzeba dodawać.
                      • floema Re: Znowu problem byłego prezydenta. 30.03.09, 21:25
                        To niech się nie wypiera jak żaba błota.Co Ty Jaga możesz wiedzieć.
                        • zajbel Re: Znowu problem byłego prezydenta. 30.03.09, 21:52
                          Rzadko zabieram głos w sprawach politycznych ale tu sie wypowiem. Po
                          pierwsze, jeżeli o czymś sie pisze to trzeba dokładnie podawać
                          źródła z których sie korzystało, po drugie, należy być obiektywnym,
                          po trzecie bierze sie pod uwagę wszystkie wydarzenia a nie wyrwane z
                          kontekstu i ocenia je wg ważności a nie wg chwytliwości i
                          sensacyjności.Nikt przy zdrowych zmysłach nie twierdzi że Wałęsa był
                          święty, to człowiek z krwi i kości, Jego dokonania są olbrzymie i
                          nie do przecenienia. Ten gówniarz dzięki Wałęsie mógł studiować na
                          UJ nie historię marksizmu-leninizmu lecz zupełnie inny
                          kierunek,dzięki Wałęśie mógł napisać i wydać książkę w której go
                          opluwa. Nie wiem skąd floema posiada takie wieści, zapewne właśnie z
                          tej książki. Fakty jedna smarkacza przerosły. Ale nie ma tego złego
                          coby na dobre nie wyszło. może kropla która przebierze czare to
                          właśnie ta publikacja pomoże zlikwidować IPN i może w końcu skończy
                          się polowanie na haki.
                          • lakrima1 Re: Znowu problem byłego prezydenta. 31.03.09, 09:59
                            Szanowna Zajbel nic do Ciebie nie mam ale tu to, pojechałaś równo cyt..Ten
                            gówniarz dzięki Wałęsie mógł studiować na
                            UJ nie historię marksizmu-leninizmu lecz zupełnie inny
                            kierunek,dzięki Wałęśie ...To znaczy ,że Wałęsa się poświęcił i skończył 2-u
                            letnią szkołę przyzakładową a wszyscy inni razem z Prezydentem RP,Religą,
                            Geremkiem ,może i Tobą kończyli marksizm i leninizm. He,he,he. Wałęsa w tym
                            czasie lubił rozrabiać a że trafił na tak mądrych ludzi jak Mazowiecki i Geremek
                            to Oni te rozróby umiejętnie wykorzystali. Urosła legenda. I tyle.A czy był
                            TW,to inna sprawa. Wypożyczonych dokumentów nie oddał w całości i to jest fakt.
                            Itd,itd.
                            • waliakon1 Re: Znowu problem byłego prezydenta. 31.03.09, 15:17
                              Lakrima, obyś sobie język przygryzła, zamilkła i nie gadała głupstw.
                        • anoagata Re: Znowu problem byłego prezydenta. 30.03.09, 22:10
                          Zaba!,to jest bardzo czyste zwierzątko.
                          • muraszka1 Napiszmy historie Polski od nowa. 31.03.09, 09:32
                            Rozmowa z prof.Wieczorkiewiczem

www.rp.pl/artykul/2,283042_Napiszmy_historie_Polski_od_nowa_czesc_1_.html

www.rp..pl/artykul/107684,283043_Napiszmy_historie_Polski_od_nowa_czesc_2_.html
                            • muraszka1 Re: Napiszmy historie Polski od nowa. 31.03.09, 09:51
                              czesc 2,poprawiam
                              www.rp.pl/artykul/107684,283043_Napiszmy_historie_Polski_od_nowa_czesc_2_.html
                              • pia.ed Re: Napiszmy historie Polski od nowa. 31.03.09, 11:14
                                wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Wedlug-pracownika-IPN-homoseksualisci-to-zwierzeta,wid,10992167,wiadomosc.html
                                • jaga_22 Re: Napiszmy historie Polski od nowa. 31.03.09, 11:24
                                  Nie mają się już do czego przyczepic,to wypominają Wałęsie,że jak był mały,to
                                  nasiusiał w kościele do wody święconej.
                                  To można też i o Zyzaku,że jak był młodym pisiakiem,to porównał
                                  homoseksualistów do małp.Strasznie są żałośni z tym atakowaniem.
                                • pia.ed Wyslalo sie ... 31.03.09, 11:33

"Dyrektor oddziału krakowskiego Marek Lasota, podejmując decyzję o
                                  zatrudnienia pana Zyzaka, nie znał jego pracy magisterskiej
                                  - mówił w Kontrwywiadzie RMF FM Janusz Kurtyka.

Panie prezesie, czy napisanie, że „Lech Wałęsa sikał do
                                  kropielnicy”, „był nożownikiem z kompleksem Edypa”, to jest dobra
                                  przepustka do pracy w Instytucie?
                                  [...]

Wiemy, że pan Zyzak, który pisze nie dość, że takie rzeczy, to
                                  jeszcze pisze, że
                                  "wszyscy homoseksualiści to zwierzęta i wysłannicy diabła",
                                  pracuje w instytucji, która powinna być instytucją publicznego
                                  zaufania i szacunku.
                                  Czy ktoś taki może pracować w podległej panu instytucji?

- Zgadzam się z panem. Te cytaty również są dla mnie nowością.
                                  Myślę, że dyrektor oddziału krakowskiego powinien przyjrzeć się
                                  dokonaniom pana Zyzaka."
                                  • muraszka1 Re: Wyslalo sie ... 31.03.09, 12:18
                                    Walesa urodzil sie,tam gdzie mu przyszlo,nikt z nas nie moze wybrac
                                    sobie miejsca urodzenia ani rodzicow,mam 'szczescie'znac,rozmawiac
                                    z osoba,ktora pochodzi z tej samej wsi,jest mlodszy od Walesy,coz
                                    opinia o Walesie nie jest pieknasad
                                    Uwazam,ze Walesa sprytnie wyplynal na fali "Solidarnosci",ze byl
                                    lacznikiem ze stoczniowcami,nic wiecej,potem uwierzyl w swoja
                                    mityczna wielkosc i juz mu tak zostalosad
                                    • anka125 Re: Wyslalo sie ... 31.03.09, 12:27
                                      Nie popieram grafomaństwa młodzika z IPNu ale Wałęsa zachowuje się jak
                                      rozkapryszone dziecko.
                                      A niech wyjeżdża!Płakała po nim nie będę tylko ciekawi mnie gdzie pojedzie i
                                      gdzie będzie mu lepiej niż w Gdańsku w wypasionej willi?
                                      • jaga_22 IPN już nie chce autora książki o Wałęsie 31.03.09, 14:17
                                        Dyrekcja krakowskiego oddziału IPN odcina się od książki Zyzaka. Fakt
                                        przygotowywania przez pana Zyzaka publikacji o charakterze, który budzi dziś
                                        liczne kontrowersje, w momencie zawierania umowy o pracy nie był znany
                                        przyszłemu pracodawcy" - powiedziała Dorota Solak z Instytutu Pamięci Narodowej
                                        w Krakowie.

www.dziennik.pl/polityka/article351681/IPN_juz_nie_chce_autora_ksiazki_o_Walesie.html
                                        • anoagata Re: IPN już nie chce autora książki o Wałęsie 31.03.09, 15:06
                                          Też nie będę płakać po Wałęsie co najwyżej nad czymś innym by wtedy należało
                                          zapłakać,ale chciałabym poznać zdanie tu niektórych co by zrobili i jak
                                          postąpili będąc w jego sytuacji i na jego miejscu.
                                          • jaga_22 Re: IPN już nie chce autora książki o Wałęsie 31.03.09, 15:12
                                            A czy ktoś jest w stanie to powiedzieć? wątpię,a jeżeli mówi,jak
                                            należało postąpić,to łże jak pies.
                                            • anoagata Re: IPN już nie chce autora książki o Wałęsie 31.03.09, 15:36
                                              Jaguś nie to miałam na myśli ,no jak ten łżący pies by postąpił.
                                            • waliakon1 Re: IPN już nie chce autora książki o Wałęsie 31.03.09, 15:57
                                              Lech Wałęsa jest postacią historyczną i zostanie na wieki czy to się podoba
                                              niektórym paniom na tym forum, czy nie. Wypowiadać się źle o nim teraz gdy
                                              bliźniacy robią wszystko, żeby podporządkować sobie naród, to się NIE GODZI.
                                              Taki pismak, żeby się przypodobać pisze bzdury cytując anonimowych informatorów.
                                              Co taki dzieciak wie, kto go uczył i wychował? Chyba radio Maryja i babcia
                                              dewota. Jeśli napisał taką prace magisterską, pełną kłamstw i obelg, to jaki z
                                              niego będzie historyk? Jakie wydawnictwo wydało tę książkę? To wszystko jest
                                              jedną wielką manipulacją, żeby odwrócić uwagę od ważniejszych spraw. Tym się
                                              zajmują bracia, Rząd i cała reszta, bo cichnie sprawa Alicji to trzeba coś
                                              wymyślić nowego.
                                          • pia.ed ... o Wałęsie 31.03.09, 15:49
                                            Ja chyba tak jak Jaga, nie rozumiem o co pytasz ...

anoagata napisała:
                                            chciałabym poznać zdanie tu niektórych co by zrobili i jak postąpili
                                            będąc w jego sytuacji i na jego miejscu.
                                            • pia.ed Malo wiem na temat Zyzaka ... 31.03.09, 16:19

Wypowiedz jednego z dyskutantow, ktory napisal swoje przemyslenia
                                              pod wklejonym tu artykulem .

»CZY KAŻDY MOŻE ZOSTAĆ ZATRUDNIONY W ARCHIWUM IPN PRZY
                                              KSEROKOPIARCE? 2009-03-31 15:15

"Zyzak i jego obsesje były znane już wcześniej. Był aktywnym
                                              działaczem młodzieżówki PiS i już wcześniej pisał kontrowersyjne
                                              artykuły np. opublikował w gazecie "W prawo zwrot!" artykuł "Diabeł
                                              jest zoofilem". Tekst jest pseudoteologicznym wywodem na temat tego,
                                              że homoseksualiści są wysłannikami diabła."Diabeł nie mógł wykończyć
                                              Kościoła za pomocą ludzi, chce to zrobić za pomocą "zwierząt" -
                                              pisze Zyzak . Obraża intelektualistów, liberałów, uczestników parad
                                              równości. "Pedały, wykorzystując pojedyncze napaści i słowne
                                              wyzwiska, umiejętnie zjednują sobie ludzkie współczucie, stylizując
                                              się na ofiary represji i "nietolerancji". Do walki przyłączają się
                                              zafascynowani ruchem lub okazujący się być zdeklarowanymi pedałami
                                              intelektualiści" - pisze student UJ.
                                              Najgorsze zło to dla niego tolerancja (nazywa ją toleryzmem),
                                              poszanowanie odmienności kulturowych, rasowych i religijnych.
                                              Zdjęcie transwestyty podpisał "Zboczeniec".
                                              Nikt mi nie wmówi, że zatrudniono go w tym archiwum IPN przy ksero
                                              PRZEZ PRZYPADEK."
                                              • waliakon1 Re: Malo wiem na temat Zyzaka ... 31.03.09, 17:02
                                                Nie trzeba wiedzieć dużo, tyle wystarczy, żeby się zorientować, że to chory
                                                młody człowiek i powinien być leczony, nie wiadomo ile jeszcze może szkody
                                                wyrządzić takim pisaniem. U nas teraz każdy głupi może się znaleźć na świeczniku.
                                                • anoagata Re: Malo wiem na temat Zyzaka ... 31.03.09, 17:33
                                                  Dałam hasło ogólne kto co by zrobił na Wałęsy miejscu,ale skoro pytacie to
                                                  napiszę że szczególnie miałam na myśli muraszke1 i anke125 pozdrawiam z Mazur.
                                              • izis52 Re: Ciekawa dyskusja 31.03.09, 17:44
                                                Witam; gościnnie dorzucę kamyczek do dyskusji, gdyż ciekawa. Od
                                                wczoraj rozmyślam na temat tej afery i nie mam pomysłu na tzw.
                                                wolność słowa, gdyż chyba nie cenzura. Bardzo brakuje obiektywnych
                                                opracowań nowej historii i na takie chyba za wcześnie. Wałesę można
                                                odbierac róznie, ale nie można nie uznać go za symbol walki o
                                                demokrację. Jeśli jego wykształceni mentorzy : Geremek, Michnik,
                                                Kuroń i inni stworzyli Wałęsę jako przywódcę Solidarności - to tak
                                                powinno pozostać i tak przyjmuje to świat. Obszczekiwanie przez
                                                pieski i polskie znajome ściąganie w dół jest wręcz obrzydliwe i nie
                                                ma nic wspólnego z dążeniem do ustalenia prawdy historycznej. Jeśli
                                                nawet miał w biednym dzieciństwie grzeszki to, co to zmienia ? Kto
                                                ich nie miał ? Ekstremalnie wyraziste poglądy promotora pracy
                                                magisterskiej Zyzaka pozwoliły podkręcić zwyczajne i nie poparte
                                                dowodami opluwanie b.prezydenta. Zyzak zaistniał, będzie robił
                                                karierę polityczną jak kilku innych popaprańców. Kurtyka altruista
                                                przyjmuje do pracy z ulicy bez poleceń, a potem trochę się
                                                wystraszył i poszuka mu lepszej pracy z boczku. Czemu ten IPN nie
                                                jest sprawcą książek o walecznych braciach ? O roli ojca Rydzyka w
                                                tworzeniu imperium ? Byłoby o czym dyskutować, a tak za nasza kasę
                                                igrzyska w najmniej potrzebnym obszarze. Oliwy do ognia dolewają
                                                dziennikarze goniąc za sensacją. Wałęsa w wywiadzie z Lisem oskarża
                                                rząd, ale cóż może zrobić, a powinien wiele lat temu chyba
                                                powiedzieć; różnie bywało, nie jestem święty, ale proszę oceniać
                                                mnie po dokonaniach z czasów walki. A wygląda na to, że demokrację
                                                zawdzięczamy tylko kapusiom i agentom. Co o tym myślicie ?
                                                • anoagata Re: Ciekawa dyskusja 31.03.09, 18:04
                                                  No przepraszam pobieżnie przeczytałam to *dużo* napisane i mniej więcej się
                                                  zgadzam nie wiem ile mniej a ile wiecej,a swoją drogą magister zatrudniony przy
                                                  obsłudze ksero to jest żałosne.
                                                  • muraszka1 Re: Ciekawa dyskusja 31.03.09, 18:14
                                                    Walesa byl ponoc na rekolekcjach i tym 'natchniony'
                                                    zdecydowal sie pojsc na obchody rocznicy 'okraglego stolu',
                                                    ale nic nie pisze,ze byl u spowiedzi wink
                                                  • jaga_22 Re: Ciekawa dyskusja 31.03.09, 18:15
                                                    Że Zyzak zatrudniony przy kseropkopiarce,to tylko taki głupi wykręt
                                                    Kurtyki.Powinno się zmienić obsadę w IPN bo bardzo szkodzi wizerunkowi Polski.
                                                    Zgadzam się z Isis52,z tym wyjątkiem,że Wałęsa ma się przyznać,ale do czego ?.To
                                                    była gra z SB i różne kombinacje na chłopski rozum,pewnie niektóre nie wypaliły.
                                          • muraszka1 Re: IPN już nie chce autora książki o Wałęsie 31.03.09, 18:22
                                            anoagata napisała:

> Też nie będę płakać po Wałęsie co najwyżej nad czymś innym by
                                            wtedy należało
                                            > zapłakać,ale chciałabym poznać zdanie tu niektórych co by zrobili
                                            i jak
                                            > postąpili będąc w jego sytuacji i na jego miejscu.

Bym sie przyznala,pomimo wszystko,Polacy sa wielkoduszni,
                                            tak mniemam wink
                                            • anoagata Re: IPN już nie chce autora książki o Wałęsie 31.03.09, 18:43
                                              Masz rację że powinien się przyznać jeżeli ma do czego,ja np nie wiem tam nie
                                              byłam i pochopnie ludzi nie oceniam, obojetnie kim są i co uczynili i w takie
                                              różne.... nie wieżę, bo są za i są przeciw,a po za tym jak słyszałam to jest
                                              historia polityczna nie narodowa.
                                              • maria73 Re: IPN już nie chce autora książki o Wałęsie 31.03.09, 19:06
                                                i tak mu się niebawem kończyła umowa o pracę !!!
                                                • maria73 Re: IPN już nie chce autora książki o Wałęsie 31.03.09, 19:11
                                                  Zyzakowi....
                                                  tak to jest jak kto niedokładnie czyta i potem
                                                  wstawia wpis ni z gruszki ni z pietruszki
                                                  Dla pewności - mam na myśli siebie !!
                                              • izis52 Re: IPN już nie chce autora książki o Wałęsie 31.03.09, 19:10
                                                Nie miałam na myśli przyznania się do kapowania, bo jakoś w to nie
                                                wierzę lub nie chce wierzyć, ale spodziewajac sie grzebania w
                                                życiorysie mógł najzwyczajniej stwierdzić, że był zwyczajnym
                                                człowiekiem i nie zawsze ideałem. Myślę że nigdy nie nauczy się
                                                ważyć słów i obrażać, ot cały jego urok. Dobrze, że brał udział w
                                                uroczystościach, a czy powinien tłumaczyć motywy ?
                                                • waliakon1 Re: IPN już nie chce autora książki o Wałęsie 31.03.09, 19:57
                                                  Anogata i iziz, powiedzcie k o m u i przed kim miałby się przyznać z
                                                  grzechów młodości Lech Wałęsa? Może jeszcze klęknąć i prosić o wybaczenie tych
                                                  co niszczą nasze obyczaje, naszą historię. Jesteście chyba bardzo młode
                                                  jeszcze, bo na własnej skórze nie odczułyście tego co starsze i żyjące jeszcze
                                                  pokolenie, pokolenie które wie co to jest patriotyzm.
                                                  • muraszka1 Re: IPN już nie chce autora książki o Wałęsie 31.03.09, 20:01
                                                    wybacz,ja jestem rocznik 1943,Walesa to nadety buc !
                                                  • waliakon1 Re: IPN już nie chce autora książki o Wałęsie 31.03.09, 20:10
                                                    muraszko, to co napisałaś w ostatnim poście jest żenujące.
                                                  • muraszka1 Re: IPN już nie chce autora książki o Wałęsie 31.03.09, 20:13
                                                    takie jest moje zdanie !
                                                  • polnaro Re: IPN już nie chce autora książki o Wałęsie 31.03.09, 20:12
                                                    Powiedzcie jak to właściwie jest: chcemy prawdy i należy do niej dążyć; nie
                                                    zawsze należy ją odkrywać /tutaj kiedy tak, a kiedy nie/; czy może jak to było
                                                    za naszej młodości, tylko wygodne i "pasujące do obrazu" fakty mają być "prawdą".
                                                    Lecha Wałęsę szanuję, ale jego postawa byłaby dużo bardziej szanowana
                                                    gdyby sam , jak na bohatera przystoi, powiedział o swoim politycznym życiu
                                                    wszystko i do końca.
                                                    Jego dziecięce sprawki nikogo nie interesują/nikogo poważnego/.
                                                  • anoagata Re: Waliakon1 31.03.09, 20:37
                                                    Przepraszam, jeżeli nie jasno napisałam ale nic takiego nie miałam na myśli o co
                                                    pytasz, pytałam zupełnie o co innego, chyba nawet było po raz drugi.
    • muraszka1 Re: Znowu problem byłego prezydenta. 31.03.09, 20:52
      Wałęsa,nawet pochodne tego nazwiska o sobie swiadczy,
      coz wszedl do naszej historii,ale,moim zdaniem nie frontowymi
      drzwiami sad
      • jaga_22 Re: Znowu problem byłego prezydenta. 31.03.09, 21:04
        Muraszka daj spokój i tak nie masz racji.Atakujesz jakbyś miała osobiste
        porachunkisad a czepiając się do nazwiska,to przeholowałaśwink
      • anoagata Re: Znowu problem byłego prezydenta. 31.03.09, 21:05
        Łącznie z nim nie wchodziłam to trudno mi powiedzieć którymi drzwiami było
        wejście ale każdy ma prawo do własnego zdania,być może troszeczkę się różnimy w
        poglądach ale nie mam nic przećko jestem nawet za,pozdrawiam serdecznie.
        • jaga_22 Re: Znowu problem byłego prezydenta. 31.03.09, 21:42
          wiadomosci.wp.pl/kat,94434,title,Przestancie-szykanowac-Walese---sonda-WP,wid,10994611,wiadomosc_video.html
        • zajbel Re: Znowu problem byłego prezydenta. 31.03.09, 21:46
          W swoim poprzednim wejściu napisałam że Wałęsa był i jest
          człowiekiem z krwi i kości tzn że oprócz zalet ma także i wady.
          Pisałam też żeby oceniać całość jego życia i jego dokonań wg
          ważności a nie wybrane fakty. Czy to że będąc w piątej klasie szkoły
          podstawowej zrzuciłam ze schodów kolegę z klasy bo ten dokuczał
          mojemu bratu świadczy o mnie jako o kryminalistce? Czy to że wymagam
          mówienia prawdy i obiektywnej oceny jest aż tak nienormalnę? Czy nie
          pozwalam na plucie i oczernanie to jest jakieś zboczenie? Gdyby
          pluli i oczernali inną zasłużoną osobe to też napisałabym tak samo.
          Można Wałęsę lubić lub nie ale tego że po Papieżu Janie Pawle II
          jest drugim znanym na całym świecie Polakiem nikt nie odbierze. I
          żaden Zyzak nie jest w stanie tego zmienić.
          • floema Re:Pełen bajer i ryby w Halinie 31.03.09, 22:13
            Ale dokumenty z akt wypiął jako urzędujący Prezydent i do dzisiaj nie oddał . To
            jest oficjalnie udowodnione przed kamerami telewizji.
            Popieram zdanie Lakrimy i Muraszki.Wakiakon na odległość zalatuje od Ciebie
            PO-dlizywanie się.Masz klapki na oczach jak Łysek z pokładu Idy.Tak się składa
            ,że przebywałam z Wałęsą sporo czasu i szkoda słów.Jest takie przysłowie ,że po
            to ma kowal szczypce ,żeby się nie poparzył.Wałęsa cały czas jest takimi
            szczypcami. Najpierw w **, po tym u Michnika i Geremka , Kościele, teraz dla
            PO.Może coś celowo pominęłam,bo tylko pacanom się wydaje ,że *cenzury* nie ma itd.
            • anoagata Re:Pełen bajer i ryby w Halinie 31.03.09, 23:08
              Zbędny tu juz chyba jest mój głos ale pozwolę sobie jeszcze napisać i co z tego
              że Waliakon1 podlizuje się dla PO /TAK ZROZUMIAŁAM/ja też jestem za PO i jestem
              nawet z tego dumna jeżeli ktoś jest z PIS to też jego wybór ale nie bądzmy
              Jackiem K.
            • waliakon1 Re:Pełen bajer i ryby w Halinie 31.03.09, 23:40
              Może i mam klapki, ale w kopalni nie byłam nigdy, to znaczy na dole. Jestem w
              takim wieku i wolną osobą, że PO-dlizywać i żadnej innej partii się nie muszę,
              też tylko wypowiadałam swoje zdanie starając się nikogo nie obrazić.
              Odpowiedzieć nikt nie potrafi na pytanie, *przed kim* L.Wałęsa ma się przyznać.
              Floemo czy nie widzisz co się dzieje? Nie boisz się o swoje dzieci i wnuki, z
              czego one będą na starość żyć, żyjąc w tak walącej się gospodarce i pod takimi
              rządami? Mam na myśli również PO. Oskarżanie i pomówienia byłych prezydentów
              jest niepotrzebne, chyba tylko zainteresowanym mącicielom, którzy wystawili
              młodego historyka na żer. Ja sądzę, że IPN zrobił to z premedytacją, tylko się
              nie przyznają. Cenzura jest oczywiście, ale nie wszystkich dotyczy. Piszesz, że
              przebywałaś z L. Wałęsą sporo czasu i szkoda słów. Zadziwiające, może nam coś
              więcej powiesz?
              • jaga_22 Re:Pełen bajer i ryby w Halinie 01.04.09, 08:44
                No i wylazło szydło z worka.Oj floemo,widzisz jakie ty głupoty wygadujesz,a
                gdzież ty tak długo przebywałaś z L.Wałęsą i czy to ma jakiś związek z
                książką,może wyjaśnisz nam???
                Trzeba było słuchać dzisiaj TV co myślą autorytety,ale ty jesteś ponad nimi
                ,prawda ???? Prawdziwa pisiaczka.
                • izis52 Re: Golono , strzyżono. 01.04.09, 09:12
                  Na początku wątku była fajna dyskusja, ale z braku argumentów lub
                  niszczycielskiej pasji opcji, która żeruje na najniższych
                  instynktach i rozpala nienawiść wracamy do odnotowanych przez A.
                  Mickiewicza polskich cech narodowych. Daj nam Panie nauczyć się
                  złotego środka. Pozdrawiam.
                  • pia.ed Re: Golono , strzyżono. 01.04.09, 09:35

Nie wiem co takiego potwornego zrobil ten "Bolek",
                    czy chodzi moze o sam fakt bycia
                    albo nie bycia Bolkiem ...
                    Dla mnie to jednak zupelnie naturalne ze Walesa sie tego wypiera,
                    bo jest tylko czlowiekiem a nie swietym, a ratowanie siebie to
                    instynkt obronny.

Kazdy czlowiek popelnia bledy o ktorych najchetniej by zapomnial, i
                    poki nie znajduje sie
                    "na swieczniku", to bledy te na jaw nie wychodza.
                    Clinton tez wypieral sie, ze nie mial afery "cygarowej" ze swoja
                    praktykantka,
                    i wydaje mi sie, ze wiekszosc ludzi na jego miejscu tez by sie
                    wypierala ...

PS. izis52, dyskusja rzeczywiscie zeszla na manowce sad
                • chochlik5 Re:Pełen bajer i ryby w Halinie 01.04.09, 09:22
                  Temat twórczości pseudo historyczno naukowej młodego człowieka
                  Studenta Zygzaka znam tylko z forum. Moje wnuki są starsze od
                  nieszczesnego autora publikacji. Dochodze do wniosku, ze młody
                  człowiek jest pochłonięty dziennikarskim stylem wietrzacym sensacje.
                  Wydaje mu sie ze tak trzeba. Pisząc o Wasłęsie tak naprawdę nie wie
                  jak to sie stało , ze człowiek tylko z wykształceniem zawodowym
                  trafił na fotel prezydencki. NIe wie, co było wsześniej, nie wie że
                  nasz naród był pod stałą obserwacja stacjonujacych w Polsce wojsk
                  radzieckich i ze właśnie Wałęsa doprowadził do ich eksmisji. Jednak
                  dla Zygzaka ważniejsza była nieudokumentowana sensacja o nieslubnym
                  synu czy też równie wazne. Takie przekazywanie historii dla
                  poromności jest poprostu przestepstwem.
                  • anoagata Re:Pełen bajer i ryby w Halinie 01.04.09, 09:45
                    Nie sądzę że dyskusja zeszła na manowce,każda tu dyskusja jest tylko dyskusją i
                    można tu wiele ciekawych spraw się dowiedzieć.Jest tu znajoma lub koleżanka
                    Wałęsy wsród nas to tez jest bardzo dobre i możemy o tym panu dużo sie
                    dowiedzieć jak to tam bylo z tym płotem itd.Pozdrawiam z Mazur.
                    • pia.ed Dyskusja z innego forum 01.04.09, 10:01

wiadomosci.onet.pl/1944539,11,item.html

www.space.tami.pl/viewtopic.php?t=13418&highlight=
                      Prowadzona w zupelnie innym, zartobliwym stylu, co moze komus sie
                      bardzo nie spodobac,
                      no ale gusty sa rozne ... smile
                      • jaga_22 Tłumaczą się z książki Zyzaka 01.04.09, 10:42
                        Prof. Banach przyznaje, że publikacja odbije się na opinii o uczelni: - Z
                        wielkim żalem muszę przyznać, że Uniwersytet w sposób niezasłużony ucierpi na
                        tym. Najlepiej by było, gdyby prezydent Wałęsa pozwał autora.

Prof. Piotr Franaszek z Instytutu Historii UJ przypomina sobie, że ubiegłoroczna
                        obrona pracy Pawła Zyzaka wywołała konsternację wśród części jego pracowników. -
                        Komentowano, że jest to praca oparta na anonimowych źródłach, czyli urągająca
                        pewnym standardom. Ja bym takiej pracy magisterskiej nie przepuścił.

Sam Paweł Zyzak nie chce rozmawiać z "Gazetą" o swojej książce.
                        -------------------
                        Ciekawe dlaczego?
                        http://i43.tinypic.com/2wlvss0.gif
                        wyborcza.pl/1,75478,6447018,Tlumacza_sie_z_ksiazki_Zyzaka.html
                        • aga-kosa Re: Tłumaczą się z książki Zyzaka 01.04.09, 20:35
                          w sprawie pracy magisterskiej pana Z. przypomniała mi się stara
                          historia z Akademii Rolniczej w W.:urodziło się cielę , nie miało
                          nóg,karku,głowy.Ale naukowcy powiedzieli,że będzie żyło bo ma
                          plecy. - nie komentuję
                          A pan Wałęsa ani to bohater , ani swołocz - to ofiara każdej z opcji
                          politycznej.Przez przypadek był tam gdzie był a dalej to niestety
                          tak go wmanipulowano,że on uwierzył,że jest wielki i to jego
                          nieszczęście./ale mi wyszło długie zdanie./ aga
                          • waliakon1 Re: Tłumaczą się z książki Zyzaka 01.04.09, 21:27
                            Mnie wystarczy tylko zdanie chochlik. Nic dodać nic ująć.
                  • m4-6 Re:Pełen bajer i ryby w Halinie 01.04.09, 23:19
                    Dla mnie ten Zyzak to "Doda" najnowszej historii naszego kraju, aby skandalik,
                    aby o tym mówiono.I niestety będą o nas mówić,że sami się nie szanujemy.Ale sory
                    to dotyczy garstki naszych ziomków, większość Wałęsę uważa za bohatera tamtych
                    czasów, chociaż nie jest kryształowym człowiekiem. A niby kto z nas jest...
                    • pia.ed Chcialabym do konca zrozumiec ... 02.04.09, 16:10

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,6456984,Nadzwyczajna_kontrola_na_Uniwersytecie_Jagiellonskim.html

"Minister nauki Barbara Kudrycka zdecydowała o kontroli na Wydziale
                      Historii Uniwersytetu Jagiellońskiego w związku z pracą Pawła Zyzaka
                      o Lechu Wałęsie."

To znaczy, ze praca magisterska Pawła Zyzaka TEZ byla o Lechu
                      Wałęsie?
                      Myslalam caly czas, ze tylko jego ksiązka ...
                      • anoagata Re: Chcialabym do konca zrozumiec ... 02.04.09, 17:08
                        O czuje że obudziłaś sie z zimowego snu.Książka jeżeli mozna to nazwać książką
                        była to praca magisterska zawierajaca ok 700 stron ,zawierająca bz....,tak
                        obszernej prasy nie dało się sprawdzic przez prowadzące autora osoby, a szkoda,
                        bo przy okazji wydalo sie jak są przyjmowane i zaliczane prace magisterskie.
                        • pia.ed Re: Chcialabym do konca zrozumiec ... 02.04.09, 17:52

Nie mam dostepu do polskiej telewizji,
                          wiec sprawe znam tylko z artykulow w Gazecie i z dyskusji ...
                          a w tych nie wszyscy trzymaja sie tematu ....

anoagata napisała:
                          > O czuje że obudziłaś sie z zimowego snu.Książka jeżeli mozna to
                          nazwać książką była to praca magisterska zawierajaca ok 700
                          stron ,zawierająca bz....
                          • izis52 Re: Chcialabym do konca zrozumiec ... 02.04.09, 19:03
                            Przepraszam, że sprostuję wypowiedź Annoagaty. Promotor pracy
                            magisterskiej p.Zyzaka to prof.Nowak znany z wygłaszania radykalnych
                            poglądów, niechęci do Wałęsy i nie tylko. Praca mogła powstać z jego
                            inspiracji, a napewno z wielkim błogosławieństwem. Nie było to
                            możliwe u kogokolwiek innego na UJ.
                            Każda normalna praca magisterska liczy 100 - 150 stron, a ta ponad
                            600 ? Promotor - opiekun ma obowiązek badać źródła przedstawionych
                            tez i faktów. Stąd prawdopodobnie kontrola, gdyz koreferent pracy
                            miał zastrzeżenia odnośnie udokumentowania. Sam prof. Nowak
                            tłumaczył w TVN, że nie sprawdzał nagrań rozmów wierząc na słowo
                            Zyzakowi. Książka Zyzaka powiela pracę magisterską, ale książkę to
                            już każdy wydać może, bo mamy demokrację.
                            • polnaro Re: Chcialabym do konca zrozumiec ... 02.04.09, 19:56
                              Poczułam się trochę jakbym sprowokowała kontrolę na UJ, oczywiście żartuję, ale
                              o odpowiedzialności pracowników naukowych, za to jakie prace i badania firmują,
                              napisałam zaraz po wybuchu afery, ale jeszcze dalej obstaję przy swoim, że
                              oprócz promotora ktoś tę pracę recenzował i komisja decydowała o pomyślnym jej
                              obronieniu przez Zyzaka.
                              Uczelnia nie powinna koncentrować się tylko na prof.Nowaku, taśmowa produkcja
                              magistrów wcześniej, czy później odbije się czkawką i to nie tylko tej uczelni.

Co do wydania książki, to podzielam zdanie o wolności wydawnictw i demokracji.
                              • anoagata Re: Chcialabym do konca zrozumiec ... 02.04.09, 20:13
                                Przepraszam,że wejdę w środek zdania po co masz obstawać przy swoim zdaniu to
                                jest fakt już autentyczny że tak było, a w niedługim czasie zapewne będzie to
                                udowodnione naukowo.
                              • floema Re: Chcialabym do konca zrozumiec ... 02.04.09, 20:20
                                Tyle się krzyczy o cenzurze komunistycznej. A co to za demokracja. Straszne
                                rzeczy się stały ,że napisano ,że Wałęsa miał nieślubne dziecko. No bo miał i
                                leży pochowane na cmentarzu komunalnym we Włocławku. Zresztą i o sikaniu do
                                święconej wody, też wczoraj mówiła Pani z Łochocimia w Szkle.Przepraszam Papież
                                jak sam mówił też coś nieco miał za kołnierzem. Tylko On to powiedział.A tu szum
                                i szczucie. Kurtyka ustala z Prezydentem Kaczyńskim jakąś nową listę agentów.
                                Wyroki Sądu się nie liczą. Już nie wiadomo hu is hu i co to za nowy twór
                                Instytut Poniżenia Narodu.Najwięcej kasy idzie na IPN i Służbę Zdrowia,ciekawe
                                tylko kto dostaje więcej.Słyszałam,że Prorocy w IPN w Oddziale w Bydgoszczy
                                zarabiają miesięcznie około 20 patoli.Ale w całym tym szumie zapomniano ,że
                                Promotor ma wydawnictwo i księgarnie.Jak nie wiadomo o co chodzi to na pewno nie
                                o dobro kraju...Ha,ha,ha
                                • filomena1 Deprecjonujemy to co mamy. dlaczego?. 03.04.09, 17:59

Wspomnienie, odpowiedz na pszkwil.

www.do.org.pl/wasaty-lechu-historia-i-idea/
                                  • anoagata Re: Deprecjonujemy to co mamy. dlaczego?. 03.04.09, 19:45
                                    Floema,filomena1,jakoś mi podobne jesteście ,ale napiszcie mi jaśniej, a
                                    szczególnie prosze tą drugą bo przykro mi ale nie klikam w niebieskie.
                                    • floema Re: Deprecjonujemy to co mamy. dlaczego?. 03.04.09, 21:53
                                      Filomena jest od kotka a ja od kory.Anoagato możesz nie klikać bo i tak się nie
                                      otwiera.
                                      • anoagata Re: Deprecjonujemy to co mamy. dlaczego?. 03.04.09, 22:52
                                        Łamię język was czytając ,ale dziekuje za wyjasnienie.
                              • dede43 Re: Chcialabym do konca zrozumiec ... 04.04.09, 00:06
                                polnaro napisała:

> oprócz promotora ktoś tę pracę recenzował i komisja decydowała o
                                pomyślnym jej
                                > obronieniu przez Zyzaka.
                                > Uczelnia nie powinna koncentrować się tylko na prof.Nowaku,
                                taśmowa produkcja
                                > magistrów wcześniej, czy później odbije się czkawką i to nie tylko
                                tej uczelni.
                                >
                                Nie wiem jak to naprawdę jest z recenzowaniem prac magisterskich,
                                ale mój przykład świadczy, że różnie. Ponieważ mój promotor
                                wyjeżdzał w połowie lutego na wykłady gdzieś w świat, a zaklepany
                                recenzent sie pochorował - znaleziono szybko innego. Jestem pewna,
                                że nawet nie zajrzał do mojej pracy, na obronie nie zadał żadnego
                                pytania, drugi recenzent też nie, może też jej nie znał? Czyli cała
                                komisja polegała na zdaniu promotora, że praca jest na jakimś
                                przyzwoitym poziomie.
    • jaga_22 Re: Znowu problem byłego prezydenta. 04.04.09, 09:54
      Nie wiem floemo,po co pokazujesz jekieś filmiki z życia młodego Wałęsy.
      To są jego sprawy i jego sumienia.Po co łączysz jedno z drugim.
      Nikt nie jest kryształowy,po drugie człowiek cały czas się zmienia .
      Tylko taki obibok co nic nie robi potrafi krytykować i jeszcze dawać rady.Ludzie
      zastanówcie się o co wam chodzi i choć trochę pojmijcie
      kim był Wałęsa w owym czasie,a co ty zrobiłeś,zrobiłaś dla kraju.shockwink)
      • waliakon1 Re: Znowu problem byłego prezydenta. 04.04.09, 13:32
        jaga_22 Za Twoje wypowiedzi w tym temacie mam dla Ciebie duży szacunek.

http://i44.tinypic.com/mndbs.jpg
        • jaga_22 Re: Znowu problem byłego prezydenta. 04.04.09, 14:13
          http://i43.tinypic.com/29ly0sg.gif
      • floema Re: Jaga_22 04.04.09, 20:43
        Chyba się nie rozumiemy.Ja po prostu nie lubię jak ktoś głupa pali i robi z
        siebie świętego,tylko tyle.Przeczytaj moje posty w tym wątku.Prawdą jest to co
        mówi np. Gwiazda,że to nie Wałęsa dokonał przemian a był tylko malutkim
        narzędziem dużego skoku na kasę. No i kasę wyczyszczono.Zobaczysz jeszcze takie
        manify a na słowo Wałęsa,będą się noże w kieszeni same otwierać.
        • anoagata Re: Jaga_22 04.04.09, 22:48
          Faktycznie nie rozumiemy, cą ludzie co mają pamięć bardzo dobrą ale bardzo krótką.
        • waliakon1 Re: Jaga_22 05.04.09, 00:05
          floema, po prostu mamy dość pieniactwa na co dzień i te smrody nam gardłem
          wychodzą, proszę przestań kadzić, albo znajdź sobie inne forum jeśli już nie
          możesz żyć bez zawiści.
          • floema Re: Waliakon1 05.04.09, 08:11
            Napisze tylko tyle,że nic nie wiedziałam o powołaniu nowego adminka i w
            prowadzeniu ograniczeń.Jedyne słuszne wypowiedzi to już słyszałam w radiu i tv
            na posiedzeniach plenarnych PZPR drogi komuszku.
            • dede43 Re: Floema 05.04.09, 08:38
              floema napisała:

Jedyne słuszne wypowiedzi to już słyszałam w radiu i tv
              > na posiedzeniach plenarnych PZPR drogi komuszku.

Czy dlatego, że kiedys słuchałaś tak pilnie teraz z gorliwością
              neofity depczesz? A gdzież emerycki luz sześćdziesięciolatki+ ???
              • maria73 Re: Floema 05.04.09, 10:26
                dlaczego tak lubimy babrać się w czyimś życiu??
                Tylko nie mówcie mi proszę,że tu chodzi o prawdę,
                samą prawdę i tylko prawdę.
            • waliakon1 Re: Waliakon1 05.04.09, 12:33
              floemo proszę bardzo, wyrzygaj ten jad może Ci ulży. Nazwałaś mnie delikatnie
              komuszkiem, a ja ci powiem, że do dziś cierpi z powodu tego systemu, ale co Ty
              możesz o tym wiedzieć.
              • pia.ed Nikomu nie uda sie napisac na nowo historii 05.04.09, 13:20

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,6466051,_Nikt_nie_uwierzy__ze_to_Kaczynscy_przeskoczyli_przez.html

Cytat dnia:
                "Nikt nie uwierzy, że to Kaczyńscy przeskoczyli przez płot"
                • jaga_22 Re: Nikomu nie uda sie napisac na nowo historii 05.04.09, 14:53
                  Nic nie trzeba już dodawać i skończmy już na tym.
                  • anoagata Re: Nikomu nie uda sie napisac na nowo historii 05.04.09, 17:47
                    Jago22 masz rację jak zresztą w całym tym wątku,po mnie przeważnie juz nikt nie
                    pisze ,także koniec kropka.
                    • lakrima1 Re: Nikomu nie uda sie napisac na nowo historii 05.04.09, 19:27
                      Mam inne zdanie . Uważam ,że jednak rację w całym tym wątku ma Floema i
                      udowodniła to .
                      • maria73 Re: Nikomu nie uda sie napisac na nowo historii 05.04.09, 19:35
                        a w ktorym przypadku ?
                        - nazywając kogoś "drogim komuszkiem" czy
                        - mówiąc co słyszała kiedyś w radiu, TV ...
                        • anoagata Re: Nikomu nie uda sie napisac na nowo historii 05.04.09, 20:08
                          Na takim forum jakim tu jesteśmy,jeżeli ktoś pisze że coś udowodnił, to
                          zastanawiam się kim jest i jak myśli,skąd przychodzi i w jakim celu,no i na
                          pewno nie rozumie co to jest * udowodnić*
                        • lakrima1 Re: Nikomu nie uda sie napisac na nowo historii 06.04.09, 08:50
                          Szanowna mario ,w przypadku podania linka z poważnej gazety ,że Zyzak nic a nic
                          nie kłamał.Proszę przeczytać.To Pani coś czytała ale nie wszystko
                          ???????????.Proponuję najpierw przeczytać książkę i porównać z linkiem.Wszak
                          cała dyskusja, znowu zastępcza od problemów kraju, wywołana przez PO,toczy się o
                          siusianie i o dziecko. Grobem dziecka jakoś w/wsp nie zajął się bo i po co. Jest
                          przecież ponad to.To bohater narodowy.
                          • jaga_22 Re: Nikomu nie uda sie napisac na nowo historii 06.04.09, 09:19
                            Lakrima przestań już bajdurzyć,idż spotkaj się ze swoją sąsiadką i jej
                            bajdurz.Nikt ciebie nie chce słuchać,czy ty tego nie widzisz???
                            Wiesz swoje i trzymaj się tego,bo przecież tylko .................
                            • maria73 Re: Nikomu nie uda sie napisac na nowo historii 06.04.09, 15:22
                              czytam to co chcę...
                              a pytanie nie dotyczyło książki
                              tylko kokretnego postu!
                              -------------------
                              Re: Waliakon1
                              floema 05.04.09, 08:11 Odpowiedz
                              Napisze tylko tyle,że nic nie wiedziałam o powołaniu nowego adminka
                              i w
                              prowadzeniu ograniczeń.Jedyne słuszne wypowiedzi to już słyszałam w
                              radiu i tv
                              na posiedzeniach plenarnych PZPR drogi komuszku.
                              -----------------------
                              proponuję nie dać się ponieść emocjom i chęci
                              aby koniecznie komuś dołożyć !!
                              • anoagata Re: Nikomu nie uda sie napisac na nowo historii 09.04.09, 19:20
                                Był już koniec tego kontrowersyjnego wątku ale dziś słyszę że odwołują
                                przywołują ,odznaczają zwracają,odchodzą...itp i to wszystko złe dzieje się w
                                pięknych dniach przedświątecznych,już nie nadanrzam z myśleniem o tym wszystkim
                                może mi ktoś coś wskaże??
                                • jaga_22 Re: Nikomu nie uda sie napisac na nowo historii 09.04.09, 19:27
                                  A nie masz innego zajęcia anoagato ? Zawiesiłam politykę na kołkuwink
                                  Ciasto już mi wyrosło i idę robić makowcebig_grinbig_grin big_grin
                                  • anoagata Re: Nikomu nie uda sie napisac na nowo historii 09.04.09, 19:40
                                    Zajęć mam jeszcze mnóstwo ale siądłam na chwilę bo bolą mi już stopy,dziekuje że
                                    choć ty się odezwałaś to już czuję że nie jestem sama z tym tematem,choć nie
                                    miałam na myśli polityki tylko tak o ludzkich zachowaniach,zabrakło mi pomysłu
                                    na nowy wątek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka