Dodaj do ulubionych

Co się stało na Wiatracznej?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 19:25
Czy ktoś wie co się stało z ceglanymi budynkami poprzemysłowymi na rogu
Wiatracznej i Paca? Nie wychodziłem pare dni z domu, dzisiaj idę i ze
zdziwieniem zauważyłem że prawie ich nie ma, są tylko partery i sterta gruzu.
Zawaliły się pod wpływem ekstremalnej pogody czy rozbiórka? A jak rozbiórka
to czy coś wiadomo co tam ma być?

Tak czy inaczej szkoda mi ich... Klimatyczne były...
Obserwuj wątek
    • fumek Re: Co się stało na Wiatracznej? 22.01.06, 00:21
      To mi raczej wygląda na celową rozbiórkę niż zawalenie. Nie wiem kiedy to
      zburzyli ale zrobili to błyskawicznie. Przechodzę tędy codziennie ale muszę
      powiedzieć, że to co zobaczyłem całkowicie mnie zaskoczyło. Kiedyś obiło mi się
      o uszy że są plany aby tam postawiać budynek mieszkalny, ale to chyba tylko
      plotka. Rozumiem, że to wszystko zmiany zmiany zmiany ale szkoda, że coraz mniej
      nam historii zostaje na Grochowie :(
      • Gość: Piotr Re: Co się stało na Wiatracznej? IP: *.net-serwis.pl 22.01.06, 10:24
        Mieszkania do dobry pomysł. Miejsce jest trochę nieszczęśliwe. Tam ma przecież przebiegać przedłużenie Trasy Łazienkowskiej. Niezależnie od tego, czy będzie tunel, czy nie, drgania będą wyczuwalne w mieszkaniach.
        Pozdrawiam,
        Piotr
    • Gość: marek Re: Co się stało na Wiatracznej? IP: *.chello.pl 22.01.06, 10:31
      Będą mieszkania, szczegóły jak znam życie pojawia się na tablicy informacyjnej,
      rekalmie. Cena powyżej 4500 tyś na 100%. Trasy Łazienkowskiej nie przedłużą bo
      to dziwny pomysł trasa do nikąd :).
      Sens ma przebudowa wiartaka i tunele pod nim w stronę Grochwskiej/Lubina.

Pozdrawiam
      Marek
      • fumek Re: Co się stało na Wiatracznej? 22.01.06, 13:08
        Przedłużenie Trasy Łazienkowskiej zdecydowanie ma sens i nie będzie to droga
        donikąd tylko na Targówek. Spowodowałoby to znaczne odciążenienie Grochowskiej.
        A jesłi chodzi chodzi o działkę na Wiatracznej mam nadzieję, że nie wymyślą tam
        żadnej biedronki czy lidla :)

pozdrawiam
        • Gość: krop Re: Co się stało na Wiatracznej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 00:18
          To samo pomyślałem w pierwszej chwili - jak mają budować to niech to będą
          jakieś mieszkania, wszystko dobrze byle nie biedronka czy lidl ;-)

Przedłużenie TŁ na Targówek jest raczej pewne (i potrzebne), pytanie tylko jak
          i kiedy. Mam nadzieję ze jesli na rogu Paca powstaną kolejne nowe bloki to
          będzie to kolejny argument za tym że musi to być zrobione w tunelu aż za
          Szaserów
      • Gość: Jerzy53 Re: Co się stało na Wiatracznej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.06, 15:50
        "...Trasy Łazienkowskiej nie przedłużą bo
        to dziwny pomysł trasa do nikąd..."
        Chciałem przypomnieć że sama Trasa Łazienkowska - gdy miała być budowana - była
        trasą do nikąd. (przecież tam nic nie jeżdziło)
        Także proszę Tych, którzy tym argumentem chcą uwalić kazdą nową inwestycję
        drogową żeby najpierw troszkę pomyśleli.
        A konsekwencje braku tego przedłużenia naocznie stwierdziliśmy wszyscy w czasie
        wypadku na skrzyżowaniu Marsa i Płowieckiej.
        • Gość: marek Re: Co się stało na Wiatracznej? IP: *.chello.pl 23.01.06, 20:40
          koszty budowy tunelu pod wiatraczną plus wiaduktów nad torami kolejowym są
          chyba zbyt wyskoie w stosunku oczekiwanych efektów...
          lepiej chyba pomyśleć o obwodnicach na tragówek ...
          • Gość: Mat Re: Co się stało na Wiatracznej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 23:45
            Toż to właśnie ma być obwodnica ;-)

Koszty się nie liczą - Unia płaci ;-) Unia nie zapłaci jak będą protesty. A
            protesty będą jak nie będzie tunelu - i tyle. A pozatym musi być bezkolizyjnie
            więc albo wiadukt, albo tunel - innego wyjścia nie ma.

Też nie wiem nic w sprawie rozbiórki oczywiście - i też mnie zaskoczyła. Miałem
            mały surprise dzisiaj idąc do pracy.
      • Gość: betka te 4 i pół miliona to za mieszkanie czy cały blok? IP: *.chello.pl 28.01.06, 08:34
    • miky Szukajcie (na forum) a znajdziecie [link] 23.01.06, 08:28
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=292&w=28459433&v=2&s=0
      • pol-a Ginie fabryczny Grochów 23.01.06, 13:13
        Dziś rano to widziałem. Mury od Wiatracznej były rozwalone do poziomu parteru, przez wyrwę od Paca
        widać było, że robijają także hale ze szklanymi świetlikami w dachach na dziedzińcu. Szkoda. Te
        budynki z nietynkowanej czerwonej cegły nie były w złym stanie, na pewno można było część z nich -
        zwłaszcza te najbardziej spektakularne - od strony Wiatracznej wkomponować w nowe gmachy. To
        podniosłoby walory budowanego osiedla i dzięki temu ocalałby chociaż relikt fabrycznego Grochowa,
        którego w okolicy już coraz mniej. Zwłaszcza, że to była całkiem niezła modernistyczna architektura z
        międzywojnia, charakterystyczna dla naszej okolicy tego okresu. Szkoda, że deweloper miał na
        względzie tylko racje ekonomiczne.
        Może spróbujemy wirtualnie odbudować te posesję? Co ta produkowano przed wojną? Do czego
        wykorzystywano te budynki po wojnie? Jeszcze w ubiegłym roku mieściły się tam jakieś firmy.
        • Gość: Krop Re: Ginie fabryczny Grochów IP: *.europe.hp.net 23.01.06, 13:15
          No właśnie - ja też próbowałem się dowiedzieć co tam było oryginalnie (poza tym
          że przemysł)i co tam się działo przez ostatnich 50 lat - bez powodzenia...

Zdecydowanie szkoda tych budynków, zdecydowanie. Skoro już burzą to jednak mam
          nadzieję ze ten zdecydowanie powojenny wysoki blokhauz na końcu działki też
          wyburzą.
    • bultek Re: Co się stało na Wiatracznej? 24.01.06, 20:59
      Upss, tak szybko się uwineli...
      Zdąrzyłem jakiś czas temu zrobić fotki. Dobrze że nie zwlekałem.
      Chociaż chciałem pstryknąć jeszcze od strony południowej... no cóż..
      • pol-a Re: Co się stało na Wiatracznej? 25.01.06, 10:23
        Bultek! Daj te fotki koniecznie na forum. Podziel się. Ja nie zdążyłem : (
        • rosada Re: Co się stało na Wiatracznej? 25.01.06, 11:20
          cholera, wystarczy tylko wyjechać na ferie i już się coś dzieje ;(
          zdecydowanie popieram głos pol-i. Daj tę fotkę. I niech ktoś coś więcej napisze
          na temat budowli... (niestety, nie wpadła mi w oko)
          • pol-a Grochowskie Sito 25.01.06, 11:51
            Nieoceniony Andrzej B. już nas wspomógł:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=437&w=35469921&a=35501939
            Swoją drogą dziwi mnie, że Gazeta Stołeczna nie widzi w tej historii tematu na tekst.
            • rosada Re: Grochowskie Sito 25.01.06, 11:54
              thx :) Wam
              ps. tak liczyłem po cichu na Andrzeja , palkera lub konrada...
            • Gość: Krop Re: Grochowskie Sito IP: *.europe.hp.net 25.01.06, 14:24
              Wszyscy w stołku na feriach widocznie. Albo boją się przejeżdżać za Wisłę żeby
              ich białe niedźwiedzie nie zeżarły ;-)

Rozbiórka postępuje w dużym tempie, dzisiaj na stercie gruzu pracuje wielka
              kopara. Widok jak z jakiego filmu s-f o III wojnie św...

Najciekawsze że żadnej tabliczki nawet nie postawili kto to i co to. A
              wydawałoby się że prawo nakazuje...
              • doko_ksp Re: Co się stało na Wiatracznej? 26.01.06, 10:12
                Po raz kolejny mam ochotę skopać komuś tyłek! Za bezsensowne niszczenie
                charakteru naszej dzielnicy (przy odrobinie chęci i wyznawaniu innych wartości
                niż pieniądz dało by sie na pewno znaleść sensowne rozwiązanie). Wybaczcie, ale
                zamęt w głowie i żal w sercu.
                Smutny widok. Dla potomnych:

img85.imageshack.us/img85/1273/myphotovistapanoramaa2sr.jpg
                Bardzo szkoda :(
                Prawo owszem, tabliczkę postawić nakazuje... Tylko kto u nas prawa przestrzega.

Zmykam do skzoły. Za wszelkie błędy i zdania nieprzemyślane wybaczcie -
                pośpiech. Za chwilę mam autobus ;)
                pzdr
                DoKo
                • doko_ksp Re: Co się stało na Wiatracznej? 27.01.06, 22:25
                  Inne zdjęcia:

img365.imageshack.us/img365/294/pict0056a2tr.jpg
                  img458.imageshack.us/img458/1473/pict0065a1ag.jpg
                  img385.imageshack.us/img385/1363/pict0054a2ad.jpg
                  Zdjęć sprzed brak.
                  Bultek, czekam na fotki zrobione przez Ciebie, jak rozumiem przedstawiają
                  fabrykę jescze w stanie nietkniętym.
                  • Gość: Mat Re: Co się stało na Wiatracznej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.06, 01:40
                    Tu jest trochę:

skyscrapercity.com/showthread.php?t=233439
                    Jak poszukać na skyscrapercity to znajdzie sie tego więcej.

Jeśli to Marvipol to nic mnie juz nie dziwi. To jest totalnie bandycka firma.
                    Bardzo się boję że nam gargamela postawią, jak na Kazimierzowskiej.

• Gość: Grochówka Re: Co się stało na Wiatracznej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.06, 12:12
                      Zwłaszcza informacja o tych 8 piętrach trochę przerażająca. Była Mińska, teraz
                      Wiatraczna - okolica sporo traci z charakteru. Szkoda zmarnowanych szans na
                      rewitalizację ciekawych miejsc.
                      • Gość: Mat Re: Co się stało na Wiatracznej? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.06, 14:30
                        Na osiem pięter nie dostaną od NAM-a warunków zabudowy, akurat o to można być
                        pewnym. Jeśli dostaną to na tyle ile mają sąsiednie budynki na Wiatracznej -
                        czyli 5-6. Wyżej może być pozwolenie ewentualnie w głębi działki - a to nie
                        przeszkadzałoby tak

• bultek Re: Co się stało na Wiatracznej? 28.01.06, 19:12
          Dobra, ale przebywam poza W-wą i mam trochę utrudniony dostęp do netu.
          Zdjęcia robiłem lustrzanką analogową, ale powinny być już zgrane na płytę.
          Za kilka dni będę z powrotem w Warszawie to wrzucę do netu i tutaj zamieszczę
          link.
          Pozdrawiam

Ps. Jak zburzono fabryczkę bez zgody konserwatora to jest chryja, obojętnie czy
          zasługiwała na bycie zabytkiem czu nie... Jakieś zasady obowiązują!!
          Ale to nie pierwszy budynek który konserwatorowi spod nosa sprząta kilof!!
          • e-mka Artykuł w Rzepie 30.01.06, 12:36
            Do głosów oburzenia na ignorancję i bezmyślność (żeby nie napisać dosadniej)
            Marvipolu dołącza dzisiejsza "Rz":
            www.rzeczpospolita.pl/dodatki/warszawa_060130/warszawa_a_3.html
            : (
    • bultek Zdjęcie z XII 05 31.01.06, 21:44
      Poniżej link:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=746&w=35968948
      Mam jeszcze jedno, dorzuce za kilka dni.
      Chciałem jeszcze zrobić zdjęcia od południa i może jeszcze jakieś detale... ale
      jak widać nie zdążyłem.
      Trzeba będzie popstrykać piekarnie na rogu R.Wiatraczna... bo kto wie co mogą
      zrobić.
      A jest tam na ścianie ślad po wybuchu pocisku z czasów II wojny światowej,
      tylko jakiś chole... billbord częściowo zasłania to miejsce :((
      • Gość: yorryk fotki sprzed IP: *.acn.waw.pl 01.02.06, 21:04
        warsaw.myphotos.cc/Warsaw_by_street/Wiatraczna
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka