Dodaj do ulubionych

Nowy KOŚCIÓŁ na Gocławiu

07.12.02, 21:26
Czy wiesz, że nowy powstanie kościół na Gocławiu koło stacji Statoil.
Czy jest aż tak niezbędny?
Czy nie wystarczy dwa?
Kto je utrzyma?
Za czyje pieniądze zostanie zbudowany?
Obserwuj wątek
    • Gość: Jaskrawy Re: Nowy KOŚCIÓŁ na Gocławiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.02, 22:59
      mskar napisała:
      [...]
      > Kto je utrzyma?
      > Za czyje pieniądze zostanie zbudowany?

Dziwne pytanie.. za Twoje pieniądze , tylko Ty jeszcze jak widać, o tym nie
      wiesz.:-)
      • Gość: B_S Re: Nowy KOŚCIÓŁ na Gocławiu IP: 217.153.39.* 09.12.02, 15:29
        Na tamtym terenie był pomysł lokalizacji nowej szkoły - potrzebnej na Gocławiu
        wobec przepełnienia istniejących i dalszego rozwoju i odmładzania osiedla. Ale
        od niedawna z woli mieszkańców Pragi Południe dzielnicą rządzi PiS i PO przy
        poparciu LPR, zatem będzie kościół...
    • Gość: Robert Nowy KOŚCIÓŁ na Gocławiu - za duzo IP: *.astercity.net 09.12.02, 16:46
      O nie jeden Kosciół na Goclawiu jest za duzo!
      Czy ludzie tak bardzo grzesza ze potrzeba tyle miejsc do rozgrzeszenia?
      • Gość: olo Re: Nowy KOŚCIÓŁ na Gocławiu - za duzo IP: *.chello.pl 11.12.02, 17:23
        Gość portalu: Robert napisał(a):

> O nie jeden Kosciół na Goclawiu jest za duzo!
        > Czy ludzie tak bardzo grzesza ze potrzeba tyle miejsc do rozgrzeszenia?

Naprawdę, naprawdę uważasz, że kościół służy do rozgrzeszenia?!!!
        • Gość: Robert Re: Nowy KOŚCIÓŁ na Gocławiu - za duzo IP: *.astercity.net 12.12.02, 16:14
          Gość portalu: olo napisał(a):
          > Naprawdę, naprawdę uważasz, że kościół służy do rozgrzeszenia?!!!

TAK. Bo na modly wystarczy byle jakie miejsce.
    • Gość: Gosia Re: Nowy KOŚCIÓŁ na Gocławiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.02, 16:15
      A czy kiedyś Kościołowi coś wystarczyło? Gdyby mogli powstałaby dzielnica z
      samymi kościołami. Mieszkam za kośćiołem św. Patryka i nie jest to miłe
      sąsiedztwo, zwłaszcza latem, gdy dzwony zagłuszaja nawet własne myśli.
      Ściągają z nas składki na luksusowy wystrój (ja nie daję, bo ile można),
      koszmarne anioły itd. a teraz następne gmaszyska (bo na jednym kościele się
      nie skończy - musi być jeszcze gigant plebania). A kiedyś, mądry ksiądz
      Gniewniak powiedział, że Bogu nie potrzebne są pałace i modlić się można
      wszędzie. Sam niejednokrotnie odprawiał msze na pniu ściętego drzewa, na
      polanie w lesie. Teraz bez marmurów, alabastrów modlitwa nie ma mocy. Jeszcze
      trochę i będzie pusto w tych kościołach. Ciekawe kto wtedy będzie je
      utrzymzwał.
      • darekw Re: Nowy KOŚCIÓŁ na Gocławiu 11.12.02, 15:50
        mozesz wystapic do strazy miajskiej o zaklucanie spokoju
        jesli chodzi o te dzwony

znam tez przypadki demontowania
        przez rozwscieczonych sluchaczy
      • darioka Może by tak piętrowe kościoły co wy na to 16.01.03, 22:36
        taki kościólek 3 piętrowy zamiast 3 obok siebie może by im to pomogło ?
    • Gość: olo Re: Nowy KOŚCIÓŁ na Gocławiu IP: *.chello.pl 11.12.02, 17:28
      To śmieszne dawać wiarę intrygantom którzy mówią, że to nowe własze dzielnicy
      natychmiast po objęciu rządó zavrały sie za budowę kościoła. Ani nie finansuje
      tego gmina, ani nie utrzymuje tego dzielnica.
      A skoro ktoś tu chce koniecznie zrobić złą opinię nowej włądzy może powie,
      dlaczego już na starcie uważa, ze poprzednia była lepsza? Czym się wsławiła?
      Poza rozbijaniem aut po pijaku w biały dzień pod urzędem nie powaliła nikogo na
      nogi ani wzrostem poziomu bezpieczeństwa (wręcz przcieniw), ani dbałoscią o
      mieszkańców (sprawa wycięcia w pień parku Zajdla i próby zrobienia tam
      wielkiego parkingu i wielkiego marketu, udaremnione przez mieszkańców
      wspieranych przez prasę).
      A moze to jakis biedaczyna, co to kandydował, ale mu nie wyszło?
      • Gość: pawel-l Re: Nowy KOŚCIÓŁ na Gocławiu IP: 137.133.233.* 12.12.02, 12:53
        Ciekawe ze koscioly ktore powstaja z dobrowolnych skladek irytuja forumowiczow.
        A szkoly i szpitale na ktore placimy ogromne przymusowe skladki jakos nie chca
        powstawac.
        Moze by tak zlikwidowac przymus ZUSu, to by sie wyrownalo ?
        • Gość: kiwi Re: Nowy KOŚCIÓŁ na Gocławiu IP: *.chello.pl 12.12.02, 19:34
          Gość portalu: pawel-l napisał(a):

> Ciekawe ze koscioly ktore powstaja z dobrowolnych skladek irytuja
          forumowiczow.
          >
          > A szkoly i szpitale na ktore placimy ogromne przymusowe skladki jakos nie
          chca
          > powstawac.
          > Moze by tak zlikwidowac przymus ZUSu, to by sie wyrownalo ?

VOILA!!!!
          • Gość: wanda Re: Nowy KOŚCIÓŁ na Gocławiu IP: *.acn.waw.pl 16.12.02, 18:15
            to już trzeci kosciół na Gocławiu będę "sponsorować"
            najpierw ten na " górce "
            potem przy Rechniewskiego okazał się " mój ",
            a teraz jeszcze jeden?
            • Gość: Snam Re: Nowy KOŚCIÓŁ na Gocławiu IP: 62.217.103.* 20.12.02, 08:02
              Gość portalu: wanda napisał(a):

> to już trzeci kosciół na Gocławiu będę "sponsorować"
              > najpierw ten na " górce "
              > potem przy Rechniewskiego okazał się " mój ",
              > a teraz jeszcze jeden?

i ...... na tym nie koniec. Wystarczy rzucic okiem na plan osiedla.
              Widac wyraznie, ze nie ma jeszcze swiatyni w kwartale miedzy Fieldorfa
              Wal Miedzeszynski, tylu ulic Witoszynskiego / Sosabowskiego, Bora-
              Komorowskiego. To WIELKIENIEDOPATRZENIE, ktore jak najszybciej trzeba
              naprawic. Nie mozna dopuscic, aby wierni np. z ul. 23 PP im.Dzieci Warszawy
              dralowali do kosciolka "pod gorke" albo dojezdzali dwa-trzy przystanki
              do sw.Patryka. Nalezy im sie (jak psu buda) kosciol pod nosem.
              Badz wyrozumiala. litosciwa i milosierna. Zacznij juz odkladac na
              "sponsoring" kolejnego kosciola. I nie ociagaj sie. Keep on running.
              Za Toba pojda inni.....
              ..:)
        • Gość: niepokorna Re: Nowy KOŚCIÓŁ na Gocławiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.02, 22:48
          Gość portalu: pawel-l napisał(a):

> Ciekawe ze koscioly ktore powstaja z dobrowolnych skladek irytuja
          forumowiczow.

Gdyby to były dobrowolne składki. Czy regularne "odwiedziny" kościelnego czy
          innego "inkasenta" uważasz za normalne? Kiedy odważyłam się powiedzieć, że już
          dałam na kościół, usłyszałam, że to było w zeszłym miesiącu, a w tym (tu
          wyciąga zeszyt z rubryczkami kto, kiedy i ile dał) jeszcze nic nie płaciłam.
          Bardzo dziękuję za takie dobrowolne składki.
          • Gość: kiwi Re: Nowy KOŚCIÓŁ na Gocławiu IP: *.chello.pl 20.12.02, 20:10
            >
            > Gdyby to były dobrowolne składki. Czy regularne "odwiedziny" kościelnego czy
            > innego "inkasenta" uważasz za normalne? Kiedy odważyłam się powiedzieć, że
            już
            > dałam na kościół, usłyszałam, że to było w zeszłym miesiącu, a w tym (tu
            > wyciąga zeszyt z rubryczkami kto, kiedy i ile dał) jeszcze nic nie płaciłam.
            > Bardzo dziękuję za takie dobrowolne składki.

Oczywiscie, ze są dobrowolne, choc zbierane w formie pozostawiającej wiele do
            życzenia. Ale za "nieuiszczenie" nikt nie naśle na Ciebie komornika.
            • Gość: niepokorna Re: Nowy KOŚCIÓŁ na Gocławiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.02, 19:55
              Komornika nie naśle, ale promesy na ślub nie udzieli, i z chrzcinami też będą
              problemy
          • Gość: Robert Re: Nowy KOŚCIÓŁ na Gocławiu IP: *.astercity.net 02.01.03, 08:29
            Czy regularne "odwiedziny" kościelnego czy
            > innego "inkasenta" uważasz za normalne?

Nie, to jest anormalne! Do mojego domu zaden klechta NIGDY nie bedzie mial
            prawa wstepu...chyba ze bedzie potrzebowal pomocy jako czlowiek.
          • Gość: B_S Re: Nowy KOŚCIÓŁ na Gocławiu IP: 217.153.39.* 03.01.03, 01:48
            Tutaj się zgadzam darczyńcami na rzecz kościoła. Dobrowolnie datki z prywatnych
            OPODATKOWANYCH pieniędzy na kościół to sprawa wyłącznie darczyńców i nic
            reszcie do tego. Od tych pieniędzy kościół nie powinien płacić podatków.

Tylko problem jest gdzie indziej. Po pierwsze dają na kościół państwowe firmy,
            które są własnością całego społeczeństwa a to już skandal bo darczyńcy płacą
            nie swoimi pieniędzmi w dodatku robią to często firmy nierentowne. Oprócz tego
            czarni ciągną masę kasy z usługi w szkołach, szpitalach, wojsku, policji,
            więzieniach i gdzie się tylko da. Wg mnie w takich instytucjach w ogóle nie ma
            miejsca dla kościoła a już napewno nie odpłatnie. Druga sprawa to przykościelne
            hurtownie i inne biznesy które prowadzą normalną działalność gospodarczą nie
            płacąc nic robiąc jednocześnie nieuczciwą konkurencję płacącym. I sprawa
            ostatnia to oddawanie majątku w komisji rządu i episkopatu. Też rozbój w biały
            dzień, bo po pierwsze zwykły obywatel aby odzyskać mienie odebrane z
            naruszeniem prawa musi udowodnić sprawę w sądzie. Poza tym komisja oddaje
            majątek, który nigdy kościelny nie był na zasadzie uznaniowej. Dlatego uważam,
            że reprywatyzacja jest zbędna. Tu jest prawdziwy problem. Jeżeli natomiast ktoś
            się boi listy wpłat i presji klechów, albo tego co ludzie o nim powiedzą to
            jego sprawa. Ja klechy nawet do domu nie wpuszczę i mam gdzieś jego karteczki
            itd...
      • Gość: B_S Re: Nowy KOŚCIÓŁ na Gocławiu IP: 217.153.39.* 03.01.03, 01:40
        Akurat właśnie poprzedania władza obroniła Park Zajdla dyr. Czajkowski (UW)
        który chciał dać zgodę został wywalony dyr. Haput z SLD złożył wniosek i
        Czajkowskiego odwołano głosami SLD - PO - LPR. Dzisiaj Czajkowski jest znowu
        wiceburmistrzem tym razem z PiS

więc nie bredź...
    • darioka Re: Nowy KOŚCIÓŁ na Gocławiu 16.01.03, 22:32
      Nie może być !

Czy nie mogli by budować piętrowych Kościołów może to by im pomogło

Taki kościółek 3 piętrowy zamiast 3 obok siebie.

co wy na to.

Przypomina mi się taki epizod z kościołem przy klubie Orion teraz jakoś tam
      inaczej
      Poprzednio był tam plac zabaw dla dzieci , powstała koncepcja wybudowania
      kościoła .Oczywiście ludzie nie chcieli się zgodzic .No ale księża obiecali że
      plac jest duży i że budując kościuł powstanie tam lepszy ładniejszy plac w
      sąsiedztwie kościoła będzie bezpieczniej i w ogóle.

Co się okazało mało ze nie wybudowali placu zabaw to jeszcze powstał tam dom
      mieszkalny apartamentowiec zabierający ponad połowę placu.

efekt wystarczy tam pojechać i zobaczyć na własne oczy.
      To nie jest niestety śmieszne .

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka