Dodaj do ulubionych

Święty (chwilowo) bez tożsamości

26.03.06, 18:57
Grochowska 263, kamienica Abrama Luzera Rubinsztejna. Na fasadzie, na służce
nad parterem umieszczona jest figura niezidentyfikowanego świętego. Jego
tożsamości nie udało się ustalić Jarosławowi Zielińskiemu w wydanym kilka lat
temu „Atlasie”. Nie znają jej, a przynajmniej nie na 100 proc., mieszkańcy
czynszówki. Przebąkują o św. Janie Nepomucenie. Może ktoś z forumowiczów
rozwikła zagadkę?
Mamy tu chyba czynienia z ekumeniczną ciekawostką, podobną do tej
z Ząbkowskiej. Nazwisko przedwojennego właściciela sugeruje jego żydowskie
pochodzenie. Posąg zaś przedstawia chrześcijańskiego świętego.
img136.imageshack.us/img136/686/pict0012large5go.jpg
img234.imageshack.us/img234/3126/pict0013large9jz.jpg
img234.imageshack.us/img234/3714/pict0014large6od.jpg
Obserwuj wątek
    • doko_ksp Re: Święty (chwilowo) bez tożsamości 26.03.06, 19:07
      Mi też, gdy kiedyś zobaczyłam tą figurkę przyszedł na myśl św.Jan Nepomucen ale
      to oczywiście nie to... W urzędzie dzielnicy powiedzieli, że figurka przedstawia
      żołnierza rzymskiego.
      Ciekwaostka: przy Chlopickiego, bliżej pętli na jednym z niskich budynków stoi
      identyczna figurka! (jeśli mnei oczy nie zawodzą!)
      • pol-a Re: Święty (chwilowo) bez tożsamości 26.03.06, 19:17
        Prawdę mówiąc, miałem podobne skojarzenia. W którym detalicznie miejscu jest
        figura przy Chłopickiego?
        • pol-a Re: Święty (chwilowo) bez tożsamości 26.03.06, 19:30
          Bardzo ciekawy trop z forum zabytkowego: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
          f=437&w=39226145&a=39226779
          Wszak Florian był legionistą, a jego "związki" z Pragą są rozległe.
          • palker Re: Święty (chwilowo) bez tożsamości 26.03.06, 21:49
            to św. Marcin:-)
            Uzasadnienie napisałem na forum Zabytki:-)
    • Gość: Esmeralda_pl Re: Święty (chwilowo) bez tożsamości IP: *.future-net.pl 26.03.06, 21:51
      Niestety, może trop i dobry, ale nie zgadzają się szczegóły... Św. Florian w
      ikonografii przedstawiany jest najczęściej w stroju rzymskiego oficera, z
      naczyniem z wodą do gaszenia ognia, lub wprost gaszącego pożar... Inne źródło
      podaje: Cechy charakterystyczne na wizerunkach: zbroja, chorągiew, włócznia,
      wiadro z wodą, miecz, kamień u szyi świętego.
      • Gość: au Re: Święty (chwilowo) bez tożsamości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.06, 22:00
        A co ze świętym z Chłopickiego - też Marcin?
        • palker Re: Święty (chwilowo) bez tożsamości 26.03.06, 22:09
          jeżeli figura z Chlopickiego jest identyczna (jak napisał doko_ksp), to też
          św.Marcin. Tej z Chłopickiego nie widziałem osobiście.
          • pol-a Teraz Ekspedyt 27.03.06, 15:09
            Miał być Nepomucen, Florian, Marcin, a wychodzi na to , że ...
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=437&w=39226145&a=39268880
            • palker Re: Teraz Ekspedyt 27.03.06, 16:40
              można juz smiało posługiwać się nazwą :"Kamienica Pod Św. Ekspedytem". Jak
              obrobię się nieco, powieszę na forum Warszawa-Foto odpowiednie dowody rzeczowe
              :-)
              • palker św.Ekspedyt 27.03.06, 17:27
                zdjęcia juz zamieszczone:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=746&w=33124676&a=39282694
                • Gość: olga Re: św.Ekspedyt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.06, 20:32
                  Przepraszam ze wtracam swoje trzy grosze
                  ale Ekspedyt w lewej rece powinien trzymac palme
                  meczenstwa a w prawej krzyz z napisem: Hodie - Dziś.
                  Deptany noga kruk powinien miec w dziobie szarfe
                  z napisem: Cras - Jutro.
                  • palker Re: św.Ekspedyt 27.03.06, 23:01
                    palma jest na pewno, zobacz na tym zdjęciu:
                    bi.gazeta.pl/o/a/forum/372/1/372102.jpg
                    Odrobienie reszty szczegółów (szarfa w dziobie kruka, napisy) przy tak
                    niewielkiej rzeźbie wykonanej z piaskowca, nie jest chyba technicznie możliwe.
                    To co? Koniec wątpliwości?
                    :-)
                    • Gość: olga Re: św.Ekspedyt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 01:23
                      Tak.
                      Sw.Ekspedyt /inaczej sw. Wierzyn/
                      od spraw trudnych i beznadziejnych.
                      Podobno oprocz spraw osobistych polecano
                      mu rowniez sprawy calej Polski.
                      W sam raz "tu i teraz".
                      • esmeralda_pl Re: św.Ekspedyt 28.03.06, 08:56
                        No więc tak - od spraw trudnych i beznadziejnych jest św. Juda Tadeusz, a św.
                        Ekspedyt od beznadziejnie beznadziejnych... W te klimaty wpisuje się też św.
                        Rita
          • doko_ksp Re: Święty (chwilowo) bez tożsamości 30.03.06, 14:09
            palker napisał:

> jeżeli figura z Chlopickiego jest identyczna (jak napisał doko_ksp)

Wrrr palkerze, ja napisałAM. NapisAŁby ktoś kto jest mężczyzną... a ja
            zdecydowanie nie jestem. Wiem, że cięzko stwierdzić ten fakt na podstawie nicku
            ale odrobinę uważniejsze przeczytanie mojego poprzedniego postu rozwiewa
            wszelkie wątpliwości! No, dla Ciebei sobie nawet teraz wizytowkę zalożylam ;)

Wracając do figury z Chlopickiego - teraz właściwe nei jestem już pewna czy jest
            identyczna, na pewno bardzo podobna. Problem polega na tym, że jest dużo mneij
            zauważalna niż ta z Grochowskiej, ma inny kolor (ona i ściany w tle) i stoi
            wyżej.Jakoś mam pecha co do przyglądania się jej - ostatnio w tym miejkscu
            trafiłam w sam środek awantury małżeńskiej (?) okolicznych pijaczków...
            PS.mam wrażenie, że ręce "trzyma przy sobie" a figura, jak się okazało
            św.Ekspedyta, z Grochowskiej ma jedną rękę uniesioną.

pol-a napisał:

> W którym detalicznie miejscu jest figura przy Chłopickiego?

Chlopickiego 34.
            • palker Re: Święty (chwilowo) bez tożsamości 30.03.06, 21:15
              doko_ksp napisała:
              > Wrrr palkerze, ja napisałAM. NapisAŁby ktoś kto jest mężczyzną... a ja
              > zdecydowanie nie jestem. Wiem, że cięzko stwierdzić ten fakt na podstawie
              nicku
              > ale odrobinę uważniejsze przeczytanie mojego poprzedniego postu rozwiewa
              > wszelkie wątpliwości! No, dla Ciebei sobie nawet teraz wizytowkę zalożylam ;)

OKOlicznościowa wizytówka bardzo ładna:-)Czuję się wyróżniony, że to specjalnie
              dla mnie:-)
              A za lapsus oczywiście przepraszam:-)
              PS
              a masz może jakies imię, bo jakos mi niezręcznie zwracać się do Ciebie per
              Doko_ksp?
              • doko_ksp Re: Święty (chwilowo) bez tożsamości 30.03.06, 22:28
                Dziękuję :) A imię akurat przypadkiem posiadam ;) Chyba najbardziej pospolite -
                Ania.

Pozdrwiam - DoKo.
                • pol-a Ekspedyt nr 2 01.04.06, 18:20
                  Oto drugi Ekspedyt Grochowski rezydujący przy Chłopickiego 34. Zdjęcia
                  nieostre, ale co do tożsamości świętego nie ma wątpliwości. Jako model/ka (?) w
                  sesji wzięła udział grochowska wrona (?).
                  img98.imageshack.us/img98/6977/pict0144large1je.jpg
                  img119.imageshack.us/img119/3983/pict0146large0zh.jpg
                  img98.imageshack.us/img98/852/pict0147large2is.jpg
                  img119.imageshack.us/img119/6987/pict0153large9vj.jpg
                  Czy ktoś ma gotową odpowiedź na pytanie o przyczynę popularności Ekspedyta na
                  Grochowie? Wygląda na to, źe w naszej okolicy kult tego świętego musiał być
                  rozpowszechniony?
                  • Gość: Esmeralda_pl Re: Ekspedyt nr 2 IP: *.future-net.pl 02.04.06, 12:40
                    Obiecuję, że jeszcze poszukam, ale wiem, że w przypadku utraty pracy należy
                    modlić się do św. Ekspedyta... a przecież my mamy Urząd Pracy na Grochowskiej ;)
                  • doko_ksp Re: Ekspedyt nr 2 03.04.06, 21:52
                    Brawa dla modelki! ;) I dla Ciebie oczywiście za wybranie się na miejsce w celu
                    zrobienia dokumentacji. Aż mi głupio trochę bo sama mam tam jakieś 2 minuty na
                    piechotkę... A jednak dobrze myślałam, że z Ekspedytem z Chłopickiego coś jest
                    nie tak - zdaje się, ze on po prostu biedaczek ręki nie ma.
                    • pol-a Ekspedyt-cja 06.04.06, 18:26
                      Ekspedyt z Chłopickiego rzeczywiście inwalida. Oby dłoni nie postradał jego
                      okazały odpowiednik z G-skiej. Na zdjęciach widać pękniecia na jego prawej ręce.
                      Pozostaje kwestia, jak nazwać budynki? Jeśli metaforycznie, to obie można
                      tytułować kamienicami pod św. Ekspedytem. Jeśli dosłownie, to na to miano
                      zasługuje chyba tylko dom z Chłopickiego. Figura umieszczona jest nad balkonem
                      ostatniej kondygnacji, na wysokości strychu. Więc budynek jest „pod”. Święty z
                      G-skiej patronuje mieszkańcom z poziomu pierwszego piętra. Jak nazwać tę kamienicę?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka