Dodaj do ulubionych

Kamionek.on-line?

10.06.06, 21:04
Przemijający urok Kamionka postanowiłem złapać w sieć. Jest tam ktoś, kto
zechciałby mi pomóc? Prace rozpoczynam od zamieszczenia tego postu. Poszukuję
wszelkich materiałów (książek, albumów, atlasów, map, fotografii - namiary
proszę). Interesuje mnie architektura, historia, skład społeczny, wszystko,
co tworzy specyficzną aurę dzielnicy.
Obserwuj wątek
    • Gość: kamion Re: Kamionek.on-line? IP: *.infoplus.com.pl 10.06.06, 22:34
      Specyficzną aurę dzielnicy tworzą rudery zakładów przemysłowych ,gołębie i
      kominy - widok z mojego okna jest tego najlepszym przykładem :(. Do tego stare
      nieodnawiane kamienice.
      • Gość: bibzio Re: Kamionek.on-line? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.06, 23:20
        mieszkalem tam ponad 2 lata, kamionek kojarzy mi sie z zapachem kalu bezdomnych
        i czekolady z pobliskiej fabryki i z brudem, ktory wniknął głeboko w tę
        dzielnicę, nawet w kościele
        • Gość: Leon Re: Kamionek.on-line? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.06, 22:52
          Trochę z tym brudem w kościele przesadziłeś.Kościół jest ciemny,może trochę
          ponury,ale napewno nie jest brudny.Owszem zapach czekolady,który nazwał bym
          obecnie smrodem,miesza sie w tej chwili ze " smrodliwymi zapachami" ciastkarni
          przy Lubelskiej,powstałej w budynku byłej piekarni.Dla mieszkanców zaczyna to
          być koszmarem.Czasem nie da otworzyć się okien.
          • pol-a Re: Kamionek.on-line? 12.06.06, 14:24
            O samym Kamionku wydaje mi się, że osobnej publikacji nie ma. Szukaj m.in. w
            „Grochowie - przedmurzu Warszawy” Polińskiego, praskim tomie „Korzeni miasta”
            Kascprzyckiego, atlasie Zielińskiego z kamionkowskimi ulicami (jest tam m.in. o
            Lubelskiej, Mińskiej, Kamionkowskiej, Grochowskiej) publikacjach nt. dziejów
            Pragi, a także W-wy oraz fabryki i familii Wedla, przewodnikach po Pradze (w tym
            Olgierda Budrewicza i Michała Pilicha), lokalnej prasie (tej sprzed lat
            zwłaszcza ), filmie „Rozdroże Cafe” Wosiewicza, oraz (a może przede wszystkim)
            przegrzeb archiwum tego forum : ).
            • kamionkanin Re: Kamionek.on-line? 12.06.06, 18:31
              Dziękuję za podpowiedzi, Polu. Ktoś jeszcze?
        • Gość: ags Re: Kamionek.on-line? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.06, 22:31
          cieszy mnie więc, że ktoś o tak ograniczonych skojarzenich już na Kamionku nie
          mieszka.
      • Gość: ags Re: Kamionek.on-line? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.06, 22:29
        Z takim podejsciem proponuję przeprowadzić się na Ursynów (zamiast na stare
        kamienice i "rudery' zakładów przemysłowych będziesz miał widok na "piękne"
        kolorowe bloki i las płotów, którymi są one poogradzane) i zwolnić lokal dla
        ludzi, którzy czują klimat tego miejsca
        • Gość: kamion Re: Kamionek.on-line? IP: *.infoplus.com.pl 23.06.06, 15:58
          Teraz już wiem jakie zapachy i widoki Tobie odpowiadają:( No cóż, stare
          powiedzenie mówi : jeden lubi pomarańcze a drugi jak mu skarpetki śmierdzą!
          • Gość: bladyrunner Re: Kamionek.on-line? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 22:22
            Nie wiem skąd wytrzasnąłeś to „stare powiedzenie” - Chyba nie jest ono raczej
            warszawskie?
    • Gość: ewak Re: Kamionek.on-line? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.07, 19:09
      Kamionkaninie, wysłałam Ci posta na skrzynkę gazetową w sprawie Twojego pomysłu.

Pozdrawiam
      ewak
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka