Dodaj do ulubionych

Grochów - mój dom

IP: *.acn.waw.pl 14.09.08, 02:45
Kochani Forumowicze!

pragnę zaprosić wszystkich na spotkanie poświęcone

HISTORII GROCHOWSKICH KAMIENIC

pt. "Grochów - mój dom",

które odbędzie się 19 września, o godz. 18.30 w Sali Konferencyjnej
Urzędu Dzielnicy Praga Południe, przy ul. Grochowskiej 274

Jest to bodajże pierwsze tego typu spotkanie, poświęcone specjalnie
historii Grochowa, z pokazem starych zdjęć, kroniki filmowej z 1944
roku, a przede wszystkim przedstawicielom starych grochowskich
rodów, mieszkającym tu do dziś, którzy opowiadać będą o swych
losach.

Prowadzenie: red. Cezary Polak
Słowo wstępne i pomysł: Wiktor Sybilski
Organizator: Fundacja Sztuki Arteria

W ramach Tygodnia Inicjatyw Obywatelskich, finansowanego przez Urząd
Miasta Stołecznego Warszawa

Chciałbym w tym miejscu zaznaczyć, że mam nadzieję, iż będzie to
pierwsza a nie ostatnia okazja do podzielenia się wspomnieniami o
starym Grochowie.
Obserwuj wątek
    • Gość: Warszawiak Re: Grochów - mój dom IP: *.acn.waw.pl 14.09.08, 17:59
      PS. Zapomniałem dodać: OBECNOŚĆ OBOWIĄZKOWA, Kochani! ;-))

• e._ Re: Grochów - mój dom 14.09.08, 22:01
      Świetny pomysł!
      • antolka73 Re: Grochów - mój dom 14.09.08, 23:01
        gdzie można znaleźć coś więcej na ten temat?
        na stronie dzielnicy nic nie ma - a w końcu to w ich sali....

Gdzie tam można bezpiecznie zostawić samochód?
        • Gość: Wiktor Re: Grochów - mój dom IP: *.acn.waw.pl 15.09.08, 01:43
          Zapewne jutro podam link, do strony internetowej. Informacja pojawi
          się na pewno również wkrótce na stronie Urzędu Dzielnicy.
          Jeśli chodzi o parking to obok ratusza jest - na ile bezpieczny,
          tego nie sprawdzałem, ale myślę, że spokojnie można zaryzykować.
          • Gość: ka-ka Re: Grochów - mój dom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.08, 11:04
            Czy nie uważacie, że Cezary Polak, który prowadzi chyba 100 proc. spotkań
            poświęconych tematyce Grochowa i Pragi Południe, to prawdziwy Ambasador Dobrej
            Woli naszej dzielnicy?
            Do zobaczenia w piątek o 18.30 w urzędzie :)
            • pantalon Re: Grochów - mój dom 16.09.08, 12:47
              uwazamy.
              I trzeba by Go uhonorowac- skwerem jakims albo pomniczkiem :)
              Dobrze ze mlody on i zdrowy bo co by bylo gdyby Go zabraklo ;)

PanTalon

• Gość: ole Re: Grochów - mój dom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.08, 21:26
                A może by tak dać go na prezydenta... Grochowa!
                • Gość: konrad.boryczko Re: Grochów - mój dom IP: *.subscribers.sferia.net 16.09.08, 22:07
                  Nazwisko i nick zobowiązują: do Namiestnikowskiego go za dwa lata!!!
                  • Gość: Wiktor Re: Grochów - mój dom IP: *.acn.waw.pl 17.09.08, 11:02
                    Wasz entuzjazm dobrze rokuje:-)
                    jeszcze tutaj informacja:

www.arteria.art.pl/aktualnosci_view.php?id=16

Wiktor
                    • Gość: ka-ka Re: Grochów - mój dom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.08, 13:35
                      tak zróbmy, trzeba jakoś człowiekowi powiedzieć, że dobry z niego człowiek i że
                      doceniamy i lubimy i chcemy go na prezydenta :) grochowa
                      do zobaczenia w piątek :)
                      • zbyszek_33 Re: Grochów - mój dom 17.09.08, 22:11
                        A na stronce Urzędu przejmująca cisza ?!?:
                        www.pragapld.waw.pl/
                        Żadnej informacji, zaproszenia, etc ?

Obym nie "pocałował klamki"

Pozdrowienia dla Grochowiaków (i nie tylko)

• pantalon Re: Grochów - mój dom 19.09.08, 10:36
                          na stronie Urzedu juz jest info. Tak wiec o calowaniu klamki nie ma mowy :)

PanTalon
                          • Gość: u Re: Grochów - mój dom IP: *.aster.pl 20.09.08, 18:20
                            Byłam i chcę podzielić się nowinami ze znajomymi, zatem proszę o podesłanie
                            linka do kroniki, którą oglądaliśmy podczas spotkania.
                            Podobno gdzieś na YouTubie można ją zobaczyć. Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie...
                            • Gość: Wiktor Re: Grochów - mój dom IP: *.acn.waw.pl 20.09.08, 20:03
                              Chciałbym Wam wszystkim kochani na prawdę bardzo podziękować za
                              przybycie i za miłą atmosferę mimo nie do końca łatwego, oficjalnego
                              otoczenia;-)

Wiktor Sybilski

PS. a link jest tutaj - dwa ostatnie filmy:
                              www.warsawuprising.com/movies.htm
                              • Gość: konrad.boryczko Re: Grochów - mój dom IP: *.subscribers.sferia.net 20.09.08, 20:32
                                Pozbieraj te wszystkie zdjęcia, o których mówili uczestnicy i zrób może jakąś stronkę.
                                Na naszej klasie jest profil mieszkańców Grochowa. Może tam się zainteresować.
                                pzdr i dzięki, że Ci się chciało.
                                • Gość: Wiktor Re: Grochów - mój dom IP: *.acn.waw.pl 20.09.08, 21:46
                                  Też mi się marzy taka stronka. Ze zdjęciami, które każdy mógłby
                                  pobrać w dobrej rozdzielczości. Praga ma takie strony u nas na
                                  Grochowie nie ma takiej (choć istnieją blogi, które uwzględniają
                                  naszą okolicę). Jedyny problem dla mnie jest taki, że nie mam
                                  zielonego pojęcia o tworzeniu stron www i nie znam się na tym w
                                  ogóle... Ale popytam może ktoś pomoże.

Wiktor
                                  • pol-a Youtube też 21.09.08, 00:16

Uprzejmie dodam,że kronika jest też tu:
                                    pl.youtube.com/watch?v=3xsFMvVqIA4
                                    • pol-a Re: Youtube też 2 21.09.08, 00:17
                                      I tu:
                                      pl.youtube.com/watch?v=MA4EWoaW23k
                                      • Gość: u Re: Youtube też 2 IP: *.aster.pl 21.09.08, 12:02
                                        Dziękuję wszystkim za błyskawiczną pomoc. A pomysł ze stroną zbierającą
                                        wszystkie rozproszone zdjęcia jest świetny - zwłaszcza że na spotkaniu ujawniały
                                        się osoby mające zdjęcia, o których reszta nie miała pojęcia...
                                        Jeszcze raz dziękuję!!!!
                                  • Gość: ktosik Re: Grochów - mój dom IP: *.adsl.inetia.pl 22.09.08, 08:30
                                    Witaj Wiktorze

Byłam z synem swoim na spotkaniu...i powiem że bardzo nam się
                                    podobało, jednakże mam pytanie do ciebie a mianowicie: Mój syn musi
                                    zrobic album o Grochowie- starym i nowym czy istnieje możliwośc
                                    użyczenia zdjęc jakie posiadasz do tego albumu?
                                    Bardzo nam na tym zależy.Kontakt salazabaw@wp.pl
                                    pozdrawiam

• pantalon Re: Grochów - mój dom 22.09.08, 10:36
                                      a ja czuje niedosyt :(
                                      Wolalbym posluchac jeszcze wspomnien zaproszonych gosci niz dywagacji o
                                      mieliznie intelektualnej wspolczesnego Grochowa :)
                                      Ale spotkanie bylo niezwykle interesujace i przyjechali ludzie z calej Warszawy :)

sciskam

panTalon
                                      • Gość: Wiktor Re: Grochów - mój dom IP: *.acn.waw.pl 22.09.08, 13:22
                                        Mój niedosyt dotyczy tego samego - wspomnien. Ale wiedziałem też od
                                        początku, że niedosyt taki będzie z prostej przyczyny - było to
                                        pierwsze spotkanie o historii Grochowa od długiego czasu. Żeby
                                        dostać dotację, zachęcić burmistrza trzeba było wzbogacić zakres, bo
                                        same wspomnienia mogłyby nie wystarczyć, choć wiemy, że tak nie jest.
                                        Natomiast faktem jest, że osoby, które były zaproszone do wywiadu i
                                        mieszkańcy, którzy przyszli mają tak olbrzymią wiedzę, że nie
                                        starczyło by 10 spotkań! Był to więc maleńki wycinek tego
                                        wszystkiego o czym mają do powiedzenia! Od czegoś trzeba było więc
                                        zacząć, by choć wstępnie coś utrwalić, poznać ze sobą ludzi itd.

Wiktor
                                        • Gość: pralinka Re: Grochów - mój dom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.08, 14:23
                                          to może impreza będzie na tyle cykliczna, że doczeka się nowego
                                          klubu kultury na Saskiej Kępie i puchnięcia okolicznych tematów :) a
                                          na Podskarbińską was nie wpuszczą ?
                                          • Gość: pralinka Re: Grochów - mój dom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.08, 14:51
                                            korelacja misiu ;)
                                          • Gość: Warszawiak Re: Grochów - mój dom IP: *.acn.waw.pl 22.09.08, 15:20
                                            Wygląda na to, że owszem wpuszczą nas na Podskarbińską, tyle że
                                            teraz tam jest wszytko w środku przerabiane itd. No ale jeśli chodzi
                                            o klub kultury na Saskiej Kępy to jest nam potrzebne cokolwiek na
                                            Grochowie - to znaczy choćby jakaś kawiarnia, klub cokolwiek! Po
                                            spotkaniu musiałem pojechać ze znajomymi "na Pragie", bo u nas nic
                                            takiego nie ma!

W.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka