29.05.05, 01:39
Wlasnie przeczytalam w watku o self-employment, ze bank zaproponowal pozyczke
25 000. W zwiazku z tym mam pytanie, a wlasciwie 2.
1) Jak dlugo trzeba miec konto i jakie sa szanse (orientacyjnie, bo wiem
oczywiscie, ze to zalezy od indywidualnej sytuacji kredytobiorcy) na dostanie
kredytu np.mortgage. Czy bank bierze pod uwage np. dlugosc pobytu w kraju.
Czy dostanie kredytu jest rownie skomplikowane i "obwarowane" wymaganiami jak
w Polsce? Czy zdolnosc kredytowa moga w praktyce uzyskac tylko ci, ktorzy -
zartobliwie mowiac - i tak by sie bez tego kredytu obyli, czy
taki "przecietny obywatel emigrant" ma jakies szanse? Macie jakies
doswiadczenia w tym wzgledzie?

2) Czy ktos moze, pracujac w Anglii, probowal starac sie o kredyt w Polsce i
czy polski bank uznal tutejsza umowe o prace za wystarczajaca i ewentualnie
jakie jeszcze dokumenty byly wymagane.
Obserwuj wątek
    • the.independent Karta kredytowa 30.05.05, 16:33
      Czy angielskie firmy akceptują karty kredytowe z polskich banków, bo właśnie
      przeczytałam na forum eksperckim, że ktoś miał problemy z płaceniem przez
      Internet polską kartą Visa (ale to chodziło o firmę amerykańską)
    • aniek133 Re: Kredyt 30.05.05, 17:47
      Niestety, nie znam szczegolow :( Dotychczas nie korzystalam z kredytu. Oferte
      bank przyslal po okolo roku od zalozenia konta (regularne wplywy na konto).

• jorg38 Re: Kredyt 30.05.05, 18:46
        Witam:)
        Nam bank zaproponowal kredyt na zakup domu juz po 6 msc posiadania konta i
        stalych wplywow,miala to byc rownowartosc 10 rocznych dochodow.Jezeli chodzi o
        kredyt gotowkowy to powiedziano nam ze dopiero po roku posiadania konta.
        Pozdrawiam
        • effata Re: Kredyt 31.05.05, 01:18
          To jakis fajny bank! Nie, nie, nie chce zebys zdradzal szczegoly, w jakim banku
          masz konto :) Mi moj jakos nie zaproponowal :( ale moze jeszcze musze troche
          poczekac ;0)
    • effata Re: Kredyt 06.06.05, 17:15
      Ponawiam pytanie, szczegolnie jezeli chodzi o kredyt w Polsce na podstawie
      tutejszej umowy o prace. Ktos sie staral? I jak to jest z ta dlugoscia pobytu w
      kraju a udzielaniem pozyczki. Ma to jakis wplyw czy nie?
      • deadeasy Re: Kredyt 06.06.05, 23:01
        Effata, wydaje mi sie, ze bank Polski nie udzieli kredytu na podstawie zarobkow
        za granica. Tak samo jak bank Ang. nie udzieli pozyczki komus kto zarabia w
        Polsce (za granica). Zanczyloby to, ze ktos mieszka i pracuje za granica a
        stara sie o pozyczke w UK. Bank nie mialby gwarancji, ze czlowiek bedzie
        wyplacalny i w razie niewyplacalnosci jak by taki bank odzyskal pozyczone
        pieniadze, scigal je w PL? Sytauacja moze byc inna (w UK) gdy skladajacy
        podanie o pozyczke posiada tu dom(y). Bank wtedy bedzie mial zapewnienie, ze w
        razie niewyplacalnosci klienta bedzie mogl odzyskac pieniadze
        (poprzez "repossession").

Jesli chodzi o dlugosc pobytu w kraju to "chodzi mi po glowie" magiczna
        liczna "trzy". W podaniach (gdziekolwiek w sumie, nie tylko do banku) zawsze
        sie pytaja o poprzedni pobyt jesli obecny jest krocej niz trzy lata. Cos w tym
        musie byc... Choc pewnie jesli ktos ma stala prace, b. dobrze platna to dzieki
        uzyskanym "punktom" (jakkolwiek oni to wyliczaja) dlugosc pobytu nie ma az
        takiego znaczenia.

Zauwazylam, ze banki w UK sa bardziej chetne do dawania pozyczek niz banki w
        PL. Wystraczy, ze jedna dobiega ku koncowi a tu zaraz pojawia sie "junk mail"
        zachecajacy do nastepnej. Wiedza, ze czlek "uwiazany" to dobry klient,
        niebezpieczenstwo male bo niewyplacalnemu zabiora chalupe, bank wiec nic nie
        straci. Banki maja w swoich bazach danych "liczniki punktow" i na ich podstawie
        wpisuja klientow na "mailing lists" zachecajace do podjecia produktow (loan,
        mortgage, ubezpiecznie itp.). Doskonale wiedza kiedy komu konczy sie pozyczka
        lub jak ktos "wskoczy" z punktami na "wyzsza polke", zalewaja wtedy wlasnych
        klientow nowymi ofertami.
        :o)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka