Dodaj do ulubionych

Wskazowki jak zostac nauczycielem w UK

01.06.05, 13:51
Informacje jak zostac nauczycielem w UK. Dla osob, ktore maja uprawnienia do
nauczania w Polsce. Niestety nie wiem jakie sa procedury dla osob, ktore tych
uprawnien nie maja. No wiec zaczynamy:

1. Trzeba uzyskac QTS (Qualified Teacher Status), czyli potwierdzenie tego,
ze mamy kwalifikacje do wykonywania tego zawodu. QTS jest potrzebny do pracy
w zwyklych szkolach. Jesli ktos planuje pracowac w szkolach jezykowych lub na
wyzszej uczelni, to teoretycznie QTS nie jest wymagane. Jednak widzialam juz
w wielu ogloszeniach ze wola nauczyciela z QTS.
Jesli mamy uprawnienia do nauczania w Polsce to automatycznie mamy w UK.

EEA nationals who are recognised as qualified school teachers in an EEA
member state, may apply for Qualified Teacher Status (QTS) in England under
the terms of Council Directive 89/48/EEC, without the need for further
training.

Sciagamy nastepujacy formularz i go wypelniamy:

www.gtce.org.uk/shared/medialibs/31435/104518/QTS_eea_030204.pdf
Trzeba dolaczyc:
- kopie dyplomu ukonczenia studiow wraz z tlumaczeniem przysieglym
- kopie uprawnien nauczycielskich wraz z tlumaczeniem (niektorzy konczac
studia nauczycielskie od razu otrzymuja te uprawnienia; dla innych moga to
byc kursy pedagogiczno-metodyczne)
- kopia paszportu (strona ze zdjeciem)
- kopia aktu malzenstwa wraz z tlumaczeniem (jesli zmienialysmy nazwisko)

Wszystko to wysylamy pod wskazany w formularzu adres i czekamy ... 4 miesiace.

W razie watpliwoscie mozna zadzwonic pod 0870 001 0308 i bardzo mila pani
(przynajmniej ja na taka trafilam) na wszystkie pytania odpowie.

2. Gdy otrzymamy QTS rejestrujemy sie w GTC (General Teaching Council).
Kosztuje to 30 GBP i kazdy nauczyciel musi tam byc zarejestrowany.

All qualified teachers (including supply teachers) working in a maintained
school, non-maintained special school or pupil referral unit, should register
with the GTC. (www.gtc.org.uk)

Otrzymamy specjalny nr identyfikacyjny, ktory trzeba bedzie podawac
potencjalnym pracodawcom.

3. Teraz mozemy szukac pracy.
Trzeba jednak zaznaczac w aplikacji, ze sie czeka na QTS. W czasie rozmowy
podkreslic, ze my mamy kwalifikacje, czekamy tylko na odpowiedz z GTC. Czesto
potencjalni pracodawcy moga myslec, ze "czekanie na QTS" oznacza przejscie
przez tzw. "induction", czyli szkolenie dla osob, ktore nie maja
kwalifikacji. Jakos gorzej na to patrza, wiec musicie jasno swoja sytuacje
wyjasnic.

Na poczatek polecam prace jako supply teacher (na zastepstwo), ostatecznie
teaching assistant (czyli pomagamy drugiemu nauczycielowi). Pomoze to nam
wdrozyc sie w ten ich system edukacji i wszystkie procedury.
Radze tez zarejestrowac sie w agencji. Wlasciwie szkoly przede wszystkim
szukaja pracownikow przez agencje.
Supply teachers zarabiaja ok 100-150 GBP za dzien, lecz trzeba pamietac, ze
nie zawsze ma sie prace. Sa szczesciarze, ktorzy maja zapewnione stale
zastpestwo (np za kogos na macierzynskim), a sa tez tacy co pracuja np jeden
dzien w tyg. Trzeba sie liczyc z tym ze mozemy pracowac codziennie w innej
szkole i mozemy tez byc zmuszeni do dojazdu.
Czesto tez jest tak, ze agencja dzwoni o 7.30 i mowi, ze mamy byc o 9.00 w
danej szkole. Jednak uwazam, ze rok mozna wytrzymac, po to aby sie wdrozyc w
to wszystko i miec doswiadczenie w tej pracy w UK.

Agencje mozna wybrac sobie w zaleznosci od regionu tutaj:

www.eteach.com/agencies/search.htm
Mialam do czynienia z Select i Kellis. Obie bardzo profesjonalne, konkretne,
pomocne. W Select bylam osobiscie, z Kellis zadzwoniono do mnie (do Polski)
na drugi dzien po wyslaniu CV.
Slyszalam ze TimePlan jest dobra, Protocol, i jeszcze jakies, ale w tej
chwili wylecialo mi z glowy.

Szkoly czesto oglaszaja sie na www.tesjobs.com

4. Rozmowy z innymi nauczycielami.
Polecam forum dla nauczycieli:
www.tes.co.uk/section/staffroom/ (menu po lewej stronie).
Ciekawe "Pay and Employment" oraz "Overseas Trained Teachers". Prosze jednak
pamietac, ze my nie jestesmy OTT. Okreslenie to dotyczny osob np z Australii,
US, czy Kanady.

5. Inne linki:
- Teaching in England:
www.teachernet.gov.uk/teachinginengland/index.cfm
- Zarobki:
www.teach.gov.uk/php/read.php?sectionid=137&articleid=909
To na razie tyle.
Pozdrawiam, NB
Obserwuj wątek
    • aniek133 Re: Wskazowki jak zostac nauczycielem w UK 01.06.05, 14:02
      Bardzo ciekawe i pomocne informacje. Zastanawia mnie jednak pewna kwestia.
      Piszesz:

"Overseas Trained Teachers". Prosze jednak
      pamietac, ze my nie jestesmy OTT. Okreslenie to dotyczny osob np z Australii,
      US, czy Kanady."

Ja natomiast mam informacje, ze my sie kwalifikujemy jako OTT i ze to
      okreslenie dotyczy wszystkich, ktorzy posiadaja kwalifikacje nauczycielkie
      zdobyte w krajach UE.

Ciekawe, jak to w koncu jest.......
      • natalia.brzeska Re: Wskazowki jak zostac nauczycielem w UK 01.06.05, 14:06
        Jestesmy EEA
        OTT to non-EEA i oni musza przechodzic specjalny OTT Program. Dlatego radze
        tego nie myslic, bo pracodawca pomysli, ze jeszcze jakies szkolenie musimy
        przejsc.

Teachers from outside the European Economic Area (EEA)

Teachers who trained outside of the EEA and who are not nationals of an EEA
        member state can work for up to four years in England as a temporary teacher
        without the need for Qualified Teacher Status (QTS).

If an overseas teacher wishes to be employed on a permanent basis then it will
        be necessary for them to obtain QTS. Overseas teachers may gain QTS by using
        their qualifications to enrol on the Overseas Trained Teacher (OTT) programme.

The OTT programme is an employment-based route to QTS; it allows teachers to
        follow individualized training and assessment programmes whilst teaching in
        schools.

Teachers on the OTT programme who have more than two years teaching experience
        may also be assessed for exemption from the requirement to complete a statutory
        induction period after QTS is awarded.

For details of the OTT programme, please contact the Teacher Training Agency.
        • monia72 Re: Wskazowki jak zostac nauczycielem w UK 01.06.05, 14:48
          Swietnie, ze tak to dokladnie wyjasnilas. Mam pytanie: jakieo przedmiotu
          bedziesz uczyc? Ja jestem nauczycielka j.francuskiego - no juz z 9 lat bedzie -
          obecnie pelnoetatowa mama. Ale w przyszlosci chcialabym wrocic do zawodu. I
          pytanie - czy rejestracja QTS cos kosztuje?
          • natalia.brzeska Re: Wskazowki jak zostac nauczycielem w UK 01.06.05, 14:53
            Hej,
            QTS nic nie kosztuje, tylko potem rejestracja w GTC - 30 GBP.
            Ja mam uprawnienia do English i Business Studies. Przedmioty, na ktore na
            szczescie jest popyt. Z French nie bedziesz miala problemu. Ciagle widze
            ogloszenia ze potrzebuja nauczycieli francuskiego.
            • monia72 Re: Wskazowki jak zostac nauczycielem w UK 01.06.05, 14:57
              A w jakim rejonie szukasz pracy? I gdzie znalezc takie interesujace ogloszenia?
              Pyta zupelny laik...:)
              • natalia.brzeska Re: Wskazowki jak zostac nauczycielem w UK 01.06.05, 15:00
                Oxfordshire

www.tesjobs.com/rs6/cl.asp?action=search_form (tutaj szukasz ogloszen)
                French bedzie pod modern langauges (albo modern foreign languages)

Zaznaczasz wszystkie pozycje i w "keywords" wpisujesz "French", zeby Ci jakies
                portugalskie nie wyskoczyly :-)

Wyszlo mi 127 ogloszen
                • monia72 Re: Wskazowki jak zostac nauczycielem w UK 01.06.05, 15:13
                  dzieki , w moim rejonie Kent niestety 2 ogloszenia i to co nieco daleko. Ale
                  cierpliwosci!
                  • natalia.brzeska Re: Wskazowki jak zostac nauczycielem w UK 01.06.05, 15:24
                    Ojej, Kent, no tam to zawsze mnostwo tego. Kent slynie z tego ze szuka
                    mnooostwo nauczycieli.

www.kent-teach.com/ - oficjalna strona Kent Concil dot. nauczania
                    www.kent.ac.uk/careers/kentopps.htm moze sie przydac
                    Patrz tez na www.guardian.co.uk w sekcji "jobs"
                    • monia72 Re: Wskazowki jak zostac nauczycielem w UK 01.06.05, 15:36
                      jestes skarbica wiedzy - nie ma jak dobre pochlebstwa. To jeszcze jedno
                      pytanie - ile mniej wiecej zarabiaja nauczyciele w UK, zobacze czy postraszyc
                      meza czy mu sie podlizywac...
                      • natalia.brzeska Re: Wskazowki jak zostac nauczycielem w UK 01.06.05, 15:50
                        W moim pierwszym poscie jest link do informacji o placach. Na poczatku ok 20k
                        rocznie (zalezy ile masz doswiadczenia; 20k to poczatkujacy). Po pierwszym roku
                        podwyzka o 1000k.
                        • violus22 Re: Wskazowki jak zostac nauczycielem w UK 01.06.05, 19:26
                          ojej:) naprawde DZIEKUJE za te wszystkie informacje :) to znaczenie ulatwi i
                          szukanie i cala reszte, zaraz siagam formularz :)
                          sluchaj, mam pytanie, bo widze ze w tym siedzisz... moze orientujesz sie jak
                          jest z praca dla nauczycieli matmy? w west yorkshire konkretnie. i co jesli sie
                          nie ma uprawnien z polski? a i jeszcze jedno... moze cos slyszalas na temat
                          korkow? :) bede wdzieczna za jakakolwiek odpowiedz :) dzieki
                          pozdrawiam
                          • natalia.brzeska Re: Wskazowki jak zostac nauczycielem w UK 01.06.05, 19:33
                            jak jest z praca dla nauczycieli matmy?

Baaardzo sa potrzebni.

co jesli sie nie ma uprawnien z polski?

Czyli w ogole nie jest nauczycielem czy ma uprawnienia z innego kraju?
                            Jesli w ogole nie jest nauczycielem, to po prostu musi isc na studia
                            nauczycielskie. W Anglii sa to studia darmowe, a nawet dostaje sie kase za to,
                            ze sie chce nauczycielem byc :-)
                            • aniek133 Re: Wskazowki jak zostac nauczycielem w UK 01.06.05, 19:47
                              Teraz to mnie zdumialas na calego! :)

Pierwszy raz w zyciu slysze, ze jakiekolwiek studia moga byc za darmo w UK.
                              Wiesz cos wiecej na ten temat?

Moja kolezanka studiuje kierunek wspierany przez rzad - nie wiem dokladnie
                              jaki, ale zwiazany z pedagogika. Przez to, ze brakuje opiekunow dla dzieci rzad
                              uruchomil te studia w ramach specjalnego programu - trwaja tylko 2 lata, na co
                              dzien pracujesz, tylko raz w tygodniu idziesz na uczelnie. Tylko, ze i tak
                              placic trzeba - ok. 1100 funtow na rok. Owszem, nie jest to moze az taki
                              wielki majatek, ale to jest normalna oplata za studia.

Ale zeby za darmo????
                              • natalia.brzeska Re: Wskazowki jak zostac nauczycielem w UK 01.06.05, 19:56
                                Tak i jeszcze Ci doplacaja, jak je ukonczysz.
                                Zaraz poszukam odpowiedniego linku.
                                • natalia.brzeska Re: Wskazowki jak zostac nauczycielem w UK 01.06.05, 20:04
                                  www.teachernet.gov.uk/professionaldevelopment/careers/becomingateacher/teachersloans/faqs/
                                  Tu jest troche o zwrotach po ukonczeniu studiow.
                                  Ale koniecznie wejdz na to forum dla nauczycieli, ktore podalam wczesniej, tam
                                  o tym bylo mnostwo.
                                  • aniek133 Re: Wskazowki jak zostac nauczycielem w UK 01.06.05, 21:09
                                    Dziekuje za link. Poczytam :)
                            • violus22 Re: Wskazowki jak zostac nauczycielem w UK 01.06.05, 22:47
                              chodzi mi o sytuacjie gdy ma sie skonczone studia, ale nie ma sie uprawnien
                              nauczycielskich. teraz przeciez na wiekszosci kierunkow, ktore kiedys
                              byly 'nauczycielskie', ow dodatek nauczycielski jest w postaci kursu i nie jest
                              obowiazkowy.

a i jeszcze zapytam jak z jezykiem? czy podczas szukania pracy trzeba posiadac
                              jakis certyfikat z angielskiego, czy tez to dopiero wychodzi w praniu?:)
                              • natalia.brzeska Re: Wskazowki jak zostac nauczycielem w UK 01.06.05, 22:54
                                To wtedy robi sie PGCE Postgraduate Certificate in Education.

Na tym forum mozna sporo sie dowiedziec:
                                www.tes.co.uk/section/staffroom/list_threads.aspx?path=%2fprospective+student+teachers%2f

Jesli chodzi o jezyk - to oczywiscie wychodzi w praniu.
                        • izabelski Re: Wskazowki jak zostac nauczycielem w UK 01.06.05, 20:35
                          >
                          > podwyzka o 1000k.
                          >
                          chyba mialas na mysli 1K lub £1000
                          bo 1000K = 1000x1000 :-)
                          • natalia.brzeska Re: Wskazowki jak zostac nauczycielem w UK 01.06.05, 20:38
                            Alez oczywiscie...to zmeczenie :-)
    • gosiaczek533 Re: Wskazowki jak zostac nauczycielem w UK 01.06.05, 23:15
      czesc wszystkim!Ja jestem tu od dzis,ale od jakiegos czasu poszukuje
      informacji,ktore tu wlasnie znalazlam.Milo,ze sa ludzie,ktorzy chca podzielic
      sie swoim doswiadczeniem.
      Ja wlasnie sciagnelam formularz do uznania kwalifikacji nauczycielskich,ale o
      ile sie nie myle(nie mam go w tej chwili przed soba)to jest tam napisane,ze
      aktu slubu nie trzeba tlumaczyc???
      A mam tez pytanie :czy jest szansa znalezienia posady w szkole tak od razu,na
      poczatek swojej ,,kariery,, w UK czy np.lepiej jest zaczac od czegos innego i
      dopiero potem rozejrzec sie za szkola.Mam tu na mysli podszkolenie jezyka i
      fakt,ze byc moze nie od razu beda nas ,cudzoziemcow bez QTS chcieli?
      Poza tym zastanawiam sie ,czy jest sens szukania pracy nie bedac na miejscu?
      Chodzi mi tu glownie o strone finansowa,czyli ze pobyt w UK bez pracy niestety
      kosztuje i idzie na minus w budzecie.Jakie sa Wasze doswiadczenia w tej kwestii
      i rady.
      Dzieki i pozdrawiam.Gosia
      • natalia.brzeska Re: Wskazowki jak zostac nauczycielem w UK 01.06.05, 23:27
        Jesli chodzi o kwestie jezyka, to nigdy sie nad tym nie zastanawialam, gdyz
        wychowalam sie w kraju anglojezycznym i jestem dwujezyczna. Jednak wydaje mi
        sie ze warto od razu sprobowac starac sie o prace w szkole. Jesli dojdziesz do
        etapu "interview" wtedy sie okaze czy Twoj jezyk jest na tyle dobry, aby moc
        pracowac w szkole. Zreszta, ewentualny pracodawca Ci to powie. Tam jest
        normalne, ze dostajesz feedback. Jesli wyslesz CV i nie zostaniesz zaproszona
        na interview mozesz zapytac dlaczego Cie nie zaproszono i jest to normalne.
        Powiedza Ci co jest nie tak w Twoim CV czy liscie motywacyjnym. To Ci
        oczywiscie pomoze, gdy nastepnym razem bedziesz starala sie o prace.
        Zapewne juz w agencji Ci powiedza czy w ogole masz szanse na prace w szkole.
        Agencja nie wezmie Cie pod swoje "skrzydla", jesli bedzie uwazala, ze nie masz
        szans. Wtedy dopiero bym sie rozgladala za inna praca...

Nie pamietam jak to jest z tym aktem malzenstwa, gdyz punkt ten mnie nie
        dotyczyl. A nie jest tam napisane ze po prostu wszystkie dokumenty maja byc
        przetlumaczone?

Ja obecnie jestem w Polsce. Mialam jednak ten komfort, ze srednio co 4 tygodnie
        bylam w UK i moglam spotkac sie z ewentualnym pracodawca osobiscie. Czesto jest
        tak, ze oddzwaniaja do Polski. Radze zaczac szukac pracy w Polsce. Wtedy
        bedziesz wiedziala na czym w ogole stoisz.
      • effata Re: Wskazowki jak zostac nauczycielem w UK 01.06.05, 23:29
        Gosiaczek, witaj na forum.
        Co do aktu slubu, to ... na pewno przyda ci sie przetlumaczony, jak nie do
        pracy nauczyciela, to np. jako dokument potwierdzajacy tozsamosc (oprocz
        paszportu - niektore councile wymagaja 2 roznych)
        Ja znalazlam "cos" od razu, fakt, ze z jezykiem nie jest tak zle, no i mialam
        wszystkie papiery z uczelni przetlumaczone. Ale ... oni szukali kogos tylko na
        1 trymestr (i ja wlasnie taka prace chcialam) wiec sie zgralo. I znalazlam
        przez internet, bedac jeszcze w Polsce. Ale generalnie nie jest chyba tak
        latwo, bo ja ostatnio powysylalam juz pare podan i mam juz jakies (niewielkie
        ale zawsze) UK experience i ze wszystkich szkol mi odpisali, ze ciesza sie
        bardzo, ale brak QTS mnie dyskwalifikuje :(
        Pobyt w UK kosztuje i to bardzo, bez pracy to raczej ciezko na dluzsza mete,
        szczegolnie, ze nauczyciele kokosow nie zarabiaja. Moze faktycznie zaczniesz
        gdzieindziej. Poszukaj inspiracji na forum :)
        Pozdrawiam
    • 101krotka Re: Wskazowki jak zostac nauczycielem w UK 13.06.05, 21:09
      Ale sie watek dla nauczycieli rozrasta i rozrasta!
      Musze sie pochwalic ze dostalam juz moj QTS,zadzwonilam do wszystkich mozliwych
      agencji i...cisza.Czy jesli mam dostac jakas propozycje to myslicie ze dostane
      teraz czy trzeba czekac do wrzesnia?Z tego co sie orientuje to wszyskich
      nauczycieli i teaching assistants werbuja teraz.Szukam rowniez na wlasna
      reke,wysylam applications i szczekam.Jesli cos u was ruszy to prosze podzielcie
      sie radosna wiadomoscia!Pozdrawiam.
    • derka1 Re: Wskazowki jak zostac nauczycielem w UK 13.06.05, 22:10
      Mieszkam juz w UK legalnie od 12 lat i jakies 7 lat temu "wymyslilam", ze
      chcialabym uczyc w szkole. Mialam skonczone studia humanistyczne w Polsce,
      odrobine tylko zwiazane z kierunkiem, ktory obecnie ucze (historia).

Niestety z braku mozliwosci znalezienia informacji na zyczliwym forum (internet
      w powijakach absolutnych, moze nawet calkiem nieistniejacy wtedy jeszcze),
      zaplacilam wstepne frycowe, w czasie nie w pieniadzach, bo jakis rok mi zajelo
      zbieranie informacji, wysylanie podan, listow itd.

W koncu dostalam miejsce na obowiazkowym wtedy, moze teraz tez, kursie PGCE,
      dla osob ze studiami wyzszymi ale niepedagogicznymi, z dyplomem ukonczenia
      studiow niehistorycznych w Polsce, co mnie oczywiscie ucieszylo i zdziwilo
      jednoczesnie. To byl bardzo przydatny czas (kurs trwal prawie rok), w trakcie
      ktorego spedzilam mnostwo czasu na praktykach w roznych szkolach i nauczylam
      sie absolutnych podstaw dotyczacych rzeczy w Polsce wtedy nieznanych (Tych
      wszystkich Key Stage 3, 4 i 5, poziomow, odpowiednich assessments itd). Szkolne
      obycie okazalo sie tez bardzo przydatne.
      Czesne za kurs oplacil lokalny samorzad, ale sama musialam placic np za dojazdy
      do szkol, co wspominam z bolem bo benzyna tu jest raczej droga. Rozumiem, ze
      teraz niektore przedmioty sa dofinansowywane, wsrod nich chyba matematyka,
      fizyka, chemia, jezyki obce, nie wiem czy cos jeszcze. Dofinansowanie oznacza
      pewna finansowa pomoc, nie nagle wzbogacenie sie, niestety :-). Moze sie myle
      ale nie wydaje mi sie zeby mozna sie bylo z tego normalnie utrzymac.

Nauczyciele pracujacy w UK dluzej musza z odpowiednim wyprzedzeniem, o ile
      dobrze pamietam jest to half term, informowac szkole o checi zwolnienia sie.
      Dlatego najwiecej ogloszen o prace jest w okolicach Wielkanocy. Szkoly oplacaja
      swoich pracownikow z wlasnego budzetu dlatego bardzo czesto doswiadczeni
      nauczyciele przegrywaja "pojedynki" o prace z NQT (Newly Qualified Teachers) bo
      ci sa zwyczajnie tansi.

Ja rok czekalam na znalezienie pracy. Wtedy konkurencja w moim przynajmniej
      przedmiocie, w dobrych szkolach (i do dostawania sie do takich zachecam!) byla
      ogromna, 60-70 podan na 1 miejsce. Ale wiem, ze to z roku na rok sie zmienia.
      Oczekujac na etat pracowalam jako supply teacher i powiem szczerze, ze nie
      wspominam tego najlepiej. Tak, pieniadze byly calkiem niezle ale nieregularne,
      szkoly okropne, dzieci do granic mozliwosci rozbrykane. Gdybym nie znalazla
      wtedy swojej szkoly, w ktorej ciagle pracuje, mysle, ze pozegnalabym sie z
      zawodem od razu na starcie.

Swiadomie zniechecam do molochow w centrach duzych miast. I wiem co mowie!

Pozdrawiam :-)
      • ehandz do derka 31.08.05, 23:17
        Witam. Poszukuje informacji o nauczycielach fizyki.

> Rozumiem, ze teraz niektore przedmioty sa dofinansowywane, wsrod nich chyba
        matematyka,
        > fizyka, chemia, jezyki obce, nie wiem czy cos jeszcze.

nie wiesz gdzie moge dowiedziec sie czegos wiecej na temat tych kursow i
        dlaczego sa dofinansowywane??
        Pozdrawiam i dziekuje.
    • 101krotka Re: Wskazowki jak zostac nauczycielem w UK 25.06.05, 17:30
      Chcialabym dodac ze wszystkie agencje, z ktorymi sie skontaktowalam podkreslily
      fakt ze potrzebuje miec chociaz 3 miesiace doswiadczenia w pracy z dziecmi w
      UK.Wlasnie rozpoczynam prace jako volunteer w szkole (to razem daje mi w sumie
      3 prace obecnie).Caly czas jednak mam watpliwosci i rozterki,tyle trzeba sie
      nabiegac i starac.Pytanie:czy warto bedzie?
      • aniek133 Re: Wskazowki jak zostac nauczycielem w UK 25.06.05, 17:34
        Ja mam podobne rozterki.... Nie wiem, czy dokladnie o to Ci chodzi, ale w
        kazdym razie ja nie jestem pewna, ze rzeczywiscie chce pracowac w szkole -
        szczegolnie tutaj.

Ja bylam w Supply Desk i nie mi nie mowiono o tych trzech miesiacach.
      • effata Czy warto bedzie? 27.06.05, 11:47
        Masz na mysli kwestie finansowe czy tzw. uroki pracy nauczyciela?
        Jezeli chodzi o finanse, to z tego co wiem angielscy belfrzy tez narzekaja na
        niedofinasnsowanie. Ale tutaj jest duzo wieksza pomoc dla wykwalifikowanych
        nauczycieli np. jezeli chodzi o kupno mieszkan. Jakis czas temu czytalam o
        preferencyjnych cenach mieszkan i nieoprocentowanych kredytach (oczywiscie do
        pewnej sumy :)))) na zakup mieszkania w Londynie przez nauczycieli.

Jezeli zas chodzi o satysfakcje zawodowa, to nie mam skali porownawczej, bo
        pracowalam tylko w jednej szkole i do tego w independent. Ale naprawde bylam
        zadowolona. I co rano nie towarzyszylo mi uczucie totalnej niecheci w zwiazku z
        tym, ze musze isc do szkoly. Wrecz przeciwnie. Mam wrazenie, ze przynajmniej
        jesli chodzi o podstawowki, dzieci lubia szkole, wiekszosc rzeczy robia w
        klasie i szkola nie jest dla nich stresem, wiec to automatycznie odbija sie
        (pozytywnie)w ich zachowaniu. I przez to latwiej sie z nimi pracuje.

A czy te 2 pozostale prace tez sa zwiazane z zawodem nauczyciela?
        I co to za prace znalazlas pod koniec roku szkolnego? Czy to tez praca w
        wakacje?
    • derka1 Re: Wskazowki jak zostac nauczycielem w UK 27.06.05, 16:39
      Szkoly niezalezne a panstwowe, ktorych jest oczywiscie wiecej, wiec i wieksze
      szanse, ze do takiej trafisz sa jak niebo i ziemia. Nie oznacza to oczywiscie,
      ze dobrych panstwoych nie ma. Sa, sama w jednej z nich pracuje. Ale
      sugerowalabym wizyte, najlepiej dluzsza, kilkudniowa, w kilku, niekoniecznie
      tych z najlepszymi opiniami. Lepiej jest byc przygotowanym i wiedziec czego
      mozna sie spodziewac.
      • 101krotka Re: Wskazowki jak zostac nauczycielem w UK 02.07.05, 17:57
        Jestem wolontariuszem w szkole podstawowej,ciesze sie ze udalo mi sie zdobyc te
        prace jeszcze przed koncem roku.Jest to KS1,6 i 7-latkowie.Musze przyznac ze
        atmosfera jest bardzo przyjemna,bezstresowo.Najbardziej podoba mi sie ta
        ogromna przerwa od 12 do 13.15 kiedy to wszyscy wcianaja swoje ogromne
        lunche.Jak sobie przypomne te 10-15 minutowe przerwy w Polsce,no najdluzsza 20-
        minutowa...Mysle ze taka prace moglabym wykonywac.Mam rozterki,owszem ale wiem
        ze ze wzgledu na moja corke ta praca bedzie dla mnie dobra,rano ona do
        przedszkola,wieczorkiem razem:).W systemie,w ktorym pracuje teraz nie ma szans
        bo pracuje wieczorami,do pozna a do tego jeszcze inna praca w poludnie.Martwie
        sie tez o finansowa strone.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka