sulasia13 Re: Uczestnicy forum 11.09.05, 00:14 Witam wszystkich! Mam na imie Aska, od 5 lat mieszkam w Holandii, ale w nowym roku przenosze sie do Anglii. Moj chlopak- Aron (tatus naszej cudownej 1,5 rocznej coreczki Emilii) juz mieszka w Epsom. W styczniu zamierzamy do niego dolaczyc i stad tez moje zainteresowanie waszym forum. Pozdrawiam was goraco, Asia Odpowiedz Link
glasscraft Re: Uczestnicy forum 11.09.05, 10:36 Pozdrowienia, Mam na imie Ania, mieszkam w UK od 8 lat, jestem szczesliwa "posiadaczka" meza Stuarta i dwoch kotow. Pracuje (tylko dla pieniachow!!!) w prywatnej szkole w dziale finansowym, a dla slawy (na razie zero pieniachow!!!) w czsie wolnym produkuje witraze. Odpowiedz Link
zdenka55 Re: Uczestnicy forum 12.09.05, 10:15 witam wszystkich. jestem tu 'nowa'. Mam na imie Ania. Teraz jeszcze mieszkam w Dublinie, ale juz w listopadzie to sie zmieni bo z moim Anglikiem wracamy na stale do Essex. Odpowiedz Link
eunika Re: Uczestnicy forum 12.09.05, 21:26 witam :) mam na imie Eunika, mam 27 lat i od 16 wrzesnia bede w Newcastle (upon Tyne:)) moze jest tu ktos z tych okolic? pozdrawiam :) Odpowiedz Link
lillek Re: Uczestnicy forum 15.09.05, 19:46 Witam :) Jestem w Londynie dokladnie od miesiaca, pracuje w banku i na razie wciaz jeszcze przyzwyczajam sie do zycia londynskiego. Ciesze sie, ze znalazlam to forum, bo pomoglyscie, a wlasciwie pomogliscie :) mi juz w wielu sprawach i chyba sie juz uzaleznilam od codziennego czytania nowych watkow. :) Odpowiedz Link
jaleo Jaleo 18.09.05, 11:22 Witam wszystkich, na forum trafilam za Effata, ktora czasami pisze cos na "Zdala od Polski". Niektore z Was pewnie mnie znaja jako Ewunia_uk, z tamtego forum. Nicka Jaleo uzywam na forach gazetowych, oprocz eDziecka, gdzie zachowalam stary nick z "Dziecka" - stad ta konspira ;-) Na to forum zagladam prawie od poczatku, ale jakos nigdy nie mialam okazji sie dopisac, wreszcie sie wzielam w garsc. Mieszkalam wiele lat poza Polska, m.in. w Londynie, Paryzu, Dublinie, Leeds, a teraz w hrabstwie Northumberland (na polnoc od Newcastle Upon Tyne), z mezem Anglikiem i dwojka dzieci. Odpowiedz Link
ewmag ewmag 19.09.05, 12:56 Czesc, dziekuje za przyjecie do forum. Mieszkam w Watford, troche na polnoc od Londynu. Mam 3-miesiecznego wspanialego synka:-) Jak zaczne wiecej pisac, to bedzie cala litania, wiec na tym skoncze na razie:) Odpowiedz Link
balbi6 uczestnicy forum 19.09.05, 23:34 Witam z Hounslow. Mama dwojki syn-13 lat, corka-6 miesiecy. Ciesze sie , ze wreszcie znalazlam jakies odpowiednie dla mnie forum. Pozdrawiam Odpowiedz Link
edyta5 Re: Uczestnicy forum 21.09.05, 10:52 Witam wszystkich. Mam na imię Edyta. Trafiłam na forum, ponieważ szukałam informacji o życiu i pracy w Anglii. Znalazłam tu wiele ciekawych informacji oraz miłą atmosferę, życzliwość i otwartość na innych. Odpowiedz Link
rakfiol Rakfiol 23.09.05, 15:20 Czesc forum czytam juz dlugo, znalazlem tu wiele potrzebnych mi informacji za ktore dziekuje. Pochodze ze Slaska a jakies 2 miesiace temu zawitalem do Cambridge, skad wszystkich forumowiczow serdecznie pozdrawiam :). Rakfiol Odpowiedz Link
edzior1 Re: Uczestnicy forum 23.09.05, 21:35 zebralam sie nareszcie do przedstawienia sie na forum, cos pisze od czasu do czasu ale nigdy sie nie przedstawilam, zaden tam edzior tylko edyta, mieszkam pod cambridge w st.ives z partnerem , mieszkamy tutaj 3 lata ( nie liczac wczesniejszych przyjazdow i wyjazdow) mam 30 lat, dzieci brak, cech szczegolnych tez, pozdrawiam Odpowiedz Link
fedorka Re: Uczestnicy forum 29.09.05, 13:59 Witam wszystkich serdecznie. Mam na imie Agnieszka (nie ma to jak oryginalne imię). Od 3 miesięcy mieszkam w Newcastle z mężem i 3 letnim synkiem. Na razie siedzę w domu, ale jak tylko Franek zaaklimatyzuje sie w przedszkolu zaczynam szukać pracy. Odpowiedz Link
effata 172. Magda-Thuraja magdunia-s 29.09.05, 18:02 Cześć ,mam na imię Magda i jestem wtrakcie załatwiania wyjazdu do Anglii. Jadę z moim narzeczonym i 10-letnią córką - Weroniką. Tomek ma kontrakt roczny z hotelu Sheraton ,w którym pracuje ,ja dopiero zaczynam szukać pracy. Pracuję jako recepcjonistka ,jestem bardzo towarzyska ,wesoła i otwarta (bleee...ale slogany;))).Boję się o szkołę dla Weroniki i chyba ten problem najbardziej nie daje mi spokoju. Moje zainteresowania - turystyka i kraje arabskie - człowiek ,kultura ,religia ,język:) Mam nadzieję ,że poznam tu u was fajne dziewczyny ,z którymi już niebawem będę mogła spotkać się na grillku lub kawie;) Pozderki ,Magda. Aaaaa...wyjeżdżamy co najmniej na 5 lat. Odpowiedz Link
ogiogi Re: 172. Magda-Thuraja magdunia-s 10.10.05, 09:30 Witam!Mam na imię Marzena ,bardzo chcę wyjechać do UK i pracować tam w swoim zawodzie-pielęgniarka.Praca to nie wsztystko,mnie interesuje wyjazd na stałe z naszego kraju.Obawiam się tylko jak te zmiany przyjmie dwójka moich dzieci(9 i 3 latka).Poczytam forum i spróbuję znależć kilka porad do przystosowania się w nowej rzeczywistości.Z Wrocławia -przyszła emigrantka. Odpowiedz Link
ashibashi Ashibashi 29.09.05, 19:22 Witam, Nazywam sie Ania i jestem w Anglii od prawie 17 lat. Mieszkam w Londynie z mezem i wyzlem weimarskim - wielki jak kon, glupi jak but! (pies, nie maz). Z wyksztalcenia jestem psychologiem/neuroscientist (nigdy nie wiem jak przetlumaczyc - moze ktos pomoze?). Studia skonczylam w UK ale nigdy nie pracowalam w zawodzie (tzn. pomijajac dwuletnia praktyke jako asystent psycholog na jednym z londynskich oddzialow psychiatrycznych!). Obecnie pracuje w firmie finansowej. Ciesze sie bardzo, ze znalazlam to forum i serdecznie dziekuje za przyjecie.... Pozdrawiam wszystkich. Odpowiedz Link
moniska11 Re: Uczestnicy forum 30.09.05, 12:54 Witam wszystkich!!! Nazywam sie Monika i mieszkam z mezem i roczna coreczka od ponad roku w Manchester. Skonczylam Akademie Medyczna, ale obecnie nie pracuje, poniewaz zajmuje sie corka. Bardzo chcialabym zaczac prace, ale niestety mala jest chora a jej leczenie potrwa jeszcze pare miesiecy. ciesze sie , ze istnieje takie forum gdzie mozemy podzielic sie swoimi doswiadczeniami, spostrzerzeniami, problemami itd. Pozdrawiam wszystkich. Odpowiedz Link
exanimalka exanimalka 02.10.05, 15:09 Witam serdecznie wszystkich. Nareszcie odwazylam sie napisac, gdyz jeszcze nie jestem "Polka w Anglii". Mam na imie Kasia, Kaska, Kasica, w zaleznosci od nastroju. Mam 10 letniego syna.Po roku pobytu w Skandynawii wrocilam, a ze mam niespokojna dusze coraz czesciej mysle o rozpoczeciu nowego zycia z moim szczesciem na Wyspie. Czasami az sama sie boje swoich mysli i poczynan i licze na dobre rady ale rowniez na kubel zimnej wody od forumek i forumkow.Pozdrawiam serdecznie. Kasica Odpowiedz Link
feliscat Re: Uczestnicy forum 04.10.05, 18:05 Witam, dzięki za możliwość obecności na tym forum, które znalazłam przez forum Z dala od Polski. Mieszkam z mężem w Surrey, w listopadzie ma się urodzić nasze 1. dziecko. Nie mam zamiaru mieszkać tu całe życie. Mimo wielu problemów, które przechodzi nasz kraj wolę wracać. Tylko jeszcze nie wiem kiedy... pozdrawiam kasia Odpowiedz Link
kama67 Re: Uczestnicy forum 04.10.05, 18:19 Witam. Od dluzszego czasu podczytuje to przemile forum i dziekuje za przyjecie. Mam na imie Kasia, od dwoch lat mieszkam w polnocno-wschodnim Londynie z trojka dzieci. Jestem szczesliwa, bardzo mi tu dobrze i poki co zamierzam tu zostac. Pozdrowienia. Kasia Odpowiedz Link
magdapol75 Re: Uczestnicy forum 09.10.05, 12:18 Witam,mam na imie Magda jestem z Piaseczna (kolo Warszawy),mieszkam w Londynie od prawie 13 lat. Mam 2lata + 4miesiace coreczke i oczekuje synka,moj maz to Mariusz a wszyscy razem mieszkamy na Maida Vale. Dziekuje za przyjecie do forum. Pozdrawiam .Magda Odpowiedz Link
eni7.08 eni7.08 09.10.05, 20:31 Witam, mam na imię Ania i na razie mieszkam w Poznaniu. Trafiłam na to forum ponieważ szukam wszelkich informacji o życiu w Anglii. Mój mąż (jeszcze nie mąz, ale lubię tak o nim pisać:)jest w Anglii, pracuje i mieszka w Preston, a ja z dwletnią córeczką Julią chcemy do niego dołączyć prawdopodobnie w styczniu i zostaniemy tam raczej na dłuuuuużej..... pozdrawiam i dziękuję za przyjecie mnie do tego forum Ania Odpowiedz Link
al.1 Re: eni7.08 + wiecej 13.10.05, 18:58 Witansko, drogutcy, wszysciutcy ((!)) Rzucilo mnie (czyli Andrzeja) na Wyspe bez mala rok temu. Milosciwie panujaca nam krolowa E II DG, dba o nas - czyli o Ize i jeszcze jednego Andrzeja, z ktorymi to dziele dom - calkiem przyzwoicie. Jestesmy w dogodnym miejscu do robienia wypadow. Jest to trudno dostrzegalne na mapie Dymchurch, nad samym Kanalem, ponizej Dover, Folkestone i Hythe, a powyzej New Romney i St. Mary's Bay. Jedna z wad tej miejscowosci jest to, ze niemal przez caly rok duja tu sakramenckie wiatry. No coz, teraz wypadaloby cosik napisac o piwie. Piwa lane to tu maja calkowicie pozbawione gazu, co mnie bynajmniej nie zachwyca. Wole przeto zaopatrywac sie w piwo puszkowe, bo we flachach sa bardzo drogie. Poza tym puszki o pojemnosci 0.44 sprawiaja, ze zawsze brakuje mi te 0.06, jezeli wypijam tylko jedo. Jezeli kilka, to niedobor zaczyna sie w bardzo szybkim tempie powiekszac. Skad oni taka miare wytrzasneli? Tak wiec staram sie kupowac 0.5. Ale czy ja sie za bardzo nie rozpedzilem? Tymczasikiem & Pozdrowiska Aha, na to forum trafilem z "English only". Jakas litosciwa dusza dala link z tematem o tanich rozmowach telefonicznych. Odpowiedz Link
fanfarek witam 14.10.05, 16:23 Witam serdecznie, nazywam sie Karolina, jestem w Uk od lipca, najpierw mieszkalam w Londynie, teraz w Chelmsford (Essex). Jak jest jakas gadula, ktora mieszka blisko, to niech sie skontaktuje ze mna. Odpowiedz Link
lillap Lillap 14.10.05, 16:45 Witam. Mam na imie Lila i mieszkam w Luton, Beds, od 3 lat. Nie sama mieszkam lecz z Seanem i naszym dwulatkiem Jaskiem ;) Ja studiuje na odleglosc, pisze jako wolontariusz, by zdobyc wiecej doswiadczenia i budowac portfolio, do tego pracuje part-time ale przede wszytskim opiekuje sie Jaskiem. Forum podczytuje od jakiegos czasu.. no i nareszcie sie dopisuje. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
fanny Re: Uczestnicy forum 14.10.05, 16:49 Witam bardzo serdecznie i dziekuje za przyjecie na forum. Czytam je od jakiegos pol roku i przyznam, ze Wasze optymistyczne wpisy byly dodatkowa cegegielka przyczynajaca sie do podjecia decyzji o wyjezdzie do Anglii. Poniewaz wlasnie wczoraj moj maz podjal ostateczna decyzje wyboru pracodawcy, dzis z samego rana wyslalam zgloszenie na forum. Mimo, ze jestem na razie Polka w Polsce a nie Polka w Angli ;) Ale to sie ma zmienic! Poniewaz mamy 2 dzieci w w wieku 10 i 13 lat przeprowadzke rodzinna planujemy dopiero w wakacje. Do tego czasu moj M. bedzie mieszkal w Reading intensywnie wykorzystujac czas na przygotowywanie naszego przyjazdu (dom, szkoly dla dzieci i bog wie co jeszcze). No i bdzie przylatywal do nas w weekendy, wiec nie sadze, zeby bylo tak strasznie. Anglia to nasz przystanek w drodze do Azji, gdzie chcemy pomieszkac choc chwile jeszcze zanim dzieci nam sie wyprowadza z domu. Odpowiedz Link
thesad Thesad 14.10.05, 16:53 Witam. Mam na imie Pawel i objawilem sie w Angli w styczniu tego roku. Ostatecznie ( jakies poltora miecha temu)wyladowalem w Newcastle i tak zapewne pozostanie przez najblizszy czas. Odpowiedz Link
aneta28 Re: Uczestnicy forum 14.10.05, 16:57 Co do pracy w anglii,to rzeczywiscie nie jest latwo.Przeszlam swojego rodzaju sprawdzian i wiem co nie co.Najgorzej,ze to nie anglicy nas "hamuja" a ludzie z innych krajow mieszkajacy i pracujacy tutaj.Anglicy to jak najbardziej dobre stworzonka.Pa pa. Odpowiedz Link
dwa-juzie Re: Uczestnicy forum 14.10.05, 21:07 hilo wszystkim co prawda w angli nie jestem ale calkiem niedaleko bo w Dublinie a ze mysle czy by sie nie przeniesc wiec z checia sie dolaczylem aby sie co nieco dowiedziec:) Odpowiedz Link
azbestowestringi Re: Uczestnicy forum 14.10.05, 22:38 hej. jestem magda, mam 27 lat, 5tygodniowa coreczke Polcie i meza Daniela. mieszkamy kolo Middlesbrough ( w sumie blizej Whitby). moja przygoda z anglia zaczela sie 7 lat temu. jestem lekarzem weterynarii - ale obecnie nawet nie patrze na zwierzaki bo mam swoja sliczna wiewioreczke, ktora sie zajmuje caly czas i w ktorej zakochana jestem po uszy. mieszkamy w malutkiej wiosce w malutkim domku z malutkim ogrodkiem :)... no i jest nam tutaj bardzo dobrze :) pozdrawiamy z polnocy Odpowiedz Link
angielka-88 witam 16.10.05, 01:13 Jestem 17-nasto(juz prawie18)letnia dziewczyna z oklic Lodzi i przyjechalam do anglii w sierpniu.Wiec stosunkowo niedawno.Przyciagnela mnie tu mama9ktora gonila za miloscia...:)W polsce zostawilam dziadkow(oh! jak ja tesknie!)TATE!!!: (...i cala moja wielka rodzine. Zapowiadalo sie takze ze utrace swoja milosc , ale to co nas laczylo okazalo sie silniejsze od odleglosci i mimo naszego wieku (Marcin ma 19 lat) Milosc jednak istnieje na swiecie(kiedys takie cos wydawalo mi sie ckliwe) i Marcin juz we wrzesniu czyli po miesiacu przyjechal do mnie i zdecydowal sie isc do przcy zeby byc przy mnie.Narazie tworzymy bardzo udana pare staramy sie spedzac ze soba kazda chwile. Kiedy tu przyjezdzalam bylam przekonana, ze pojde do szkoly,zdam A-level i bedzie cudownie.Zycie jednak potrafi zaskoczyc...okazalo sie ze do szkoly jestem za stara i zostaja mi kursy platne przygotowujace do A-level. A,ze na nadmiar pienizkow nie mozemy nazekac tez musialam isc do pracy,pracuje wiec teraz z moja mama,ojczymem i Druga Polowa;) w jednej fabryce. Nie powiem ciezko mi,i to bardzo ale mam powazne plany!poniewaz mam jednak troszke ambicji i nie spelnonionych marzen (i nie chce pracowac w fabryce) to poszukuje wlasnie kursow dla babysitters i planuje w przyszlosci zajmowac sie dziecmi.Narazie dalam jedno polskie ogloszenie i zglosila sie jedna osoba... Mam nadzieje ze uda mi (nam) wszysto osiagnac. Chcialabym jeszcze we wrzesniu zamieszkac z moim Kochaniem na co zbieramy pieniazki,bo chcielibysmy wynajac sobie flat a nie pomieszkiwac w jedny domu z kilkoma osobami. Chcemy miec swoj kat. Mieszkamy w Peterborough niedleko Cambridge. (Jesli zrobilam cos zle z tym dopisywaniem sie to goraco przepraszam poprostu nie mialam pojcia jak to zrobic zeby bylo zgodnie z Twoimi zaleceniami) Ada z Marcinem Odpowiedz Link
effata 190. tuti 17.10.05, 10:58 Jestem raczej doswiadczona forumowiczka, z dlugim stazem , wiec nie powinnam stwarzaac problemow, czasem tylko cos z zartobliwym przekasem moge odpowiedziec, ale zaczepek i klotni nie szukam. Udzielam sie zwykle na English Only i forum francuskim Za 10dni bronie pracy magisterkiej na UŁ , i jestem w trakcie przeprowadzania sie do blackburn w anglii, na jeszcze nie weim ile. pomieszkauje tam, na zmiane z polska od czerwca.Nie mam męża ani dzieci ani samochodu .pracy tez szukam, postawilam sobie poprzeczke wysoko, szukam pracy w anglii z francuskim, bo koncze w lodzi romanistykę. A na polki w anglii trafilam sama nie wiem jak, moze byl link na glownym forum?W kazdym razie z nieba mi spadlyscie, jak bede w anglii na dobre ( od konca pazdziernika) i nie bede wciaz miala stalej pracy, bede miala co czytac;) (nie mowiac ze i juz mialabym o cyzm pisac, jestem raczej spostrzegawcza, troche zwiedzam okolice) z ciekawostek, to bedac kilka m-cy w australii nauczylam sie piec chleb na zakwasie(swego czasu udzielaam sie na śp forum Chleb na zakwasie) i juz nie moge sie doczekac by piec sobie w anglii tez, mąkę razową muszę zabrac :) A i jeszcze jestem maniakiem muzycznym, z przyjaciolmi tworze screenagers.pl;) to ściskam, tuti vel marta Odpowiedz Link
pieguskaa Re: Uczestnicy forum 17.10.05, 14:08 Witajcie:) Na Wasze forum dotarlam juz jakis czas temu, lecz ciagle brakuje czasu aby napisac tu choc pare slow od siebie:) Krotko o sobie: Mam na imie Agnieszka, mieszkam wraz z mezem i niespelna 4-letnim synkem w Burton on Trent (pomiedzy Birmingham a Derby) od kwietnia 2005r. Z wyksztalcenia nauczyciel, pedagog specjalny. Pracuje pokrewnie w zawodzie (z mlodzieza niepelnosprawna). Marze o pracy w UK jako occupational therapist. Z natury optymistka, lubie patrzec na swiat przez rozowe okulary. Zly nastroj uwielbiam poprawiac biala czekolada.Zawsze dziala!;))) Chetnie nawiaze kontakt z dziewczynami z okolic i nie tylko. pozdrawiam! aga Odpowiedz Link