Dodaj do ulubionych

Uczestnicy forum

• lili76 LILI76 14.12.05, 12:13
      Witam Wszystkich! Z zalecenia (i grzecznosci) przedstawie sie:
      Lili to tylko nick (niestety), jestem kolejna Sylwia w tym gronie i od pewnego
      czasu pochodze z... Crawley - witajcie Sussexowe sasiadki! Acz generalnie to
      jestem dziewczyna z Mazur.
      Pozdrawiam serdecznie Forumowiczki/czkow
    • robak.rawback Re: Uczestnicy forum 09.01.06, 18:11
      hello,
      od dluzszego czasu Was czytam i naprawde duzo fajnych rzeczy sie dowiedzialam,
      naprawde fajne forum.
      ja jestem english teacher i zamierzam sie w tym roku przeniesc do uk, gdzie
      dokladnie - tego jeszcze nie wiem, zaleznie jak sie ulozy. na razie wyglada na
      to ze bede jechala zupelnie sama, nie mam tez kontaktow w uk wiec troche sie
      boje, ale coz... na poczatku rozne kolezanki sa chetne do wyjazdu, a jak
      przychodzi co do czego to wszyscy wymiekaja.
      planuje jakas prace tam zalapac, najchetniej poszlabym tam na studia, albo pphd
      in english albo jakies ma studies w dziedzinie innej niz angielski, ale to sie
      na miejscu okaze. pozdrawiam wszystkich.
    • whenthevancomes Re: Uczestnicy forum 10.01.06, 09:30
      Hej!
      Ponieważ jestem praktycznie uzależniona od czytania tego forum, bardzo się
      cieszę, że mogę teraz czynnie zacząć się na nim udzielać;-) (jeszcze raz dzięki
      Effato!)
      W Anglii mieszkam od prawie roku i zamierzam tu zostać na stałe.Głównym celem
      mojej przeprowadzki był moj Ukochany, którego poznałam na internecie. Czuję się
      tu bardzo zadomowiona i zadowolona:-))
      Pozdrawiam wszystkich gorąco i do usłyszenia.
      • robak.rawback Re: Uczestnicy forum 10.01.06, 20:09
        czesc a twoj ukochany to angol czy jakis inny mieszkajacy w uk? sory ze sie tak
        niedyskretnie wypytuje ale tez przez internet gostka poznalam no i mnie takie
        rzeczy ciekawia hehe
        • whenthevancomes Re: Uczestnicy forum 12.01.06, 09:44
          Mój ukochany jest Anglikiem. A ten twój którego poznałaś to Anglik? (Teraz ja
          się niedyskretnie pytam) ;-))
          • robak.rawback Re: Uczestnicy forum 13.01.06, 14:46
            no wlasnie nie anglik i w dodatku z poza europy wiec sprawa jest trudna bo
            chcialabym z nim mieszkac w anglii a tu trzeba wize itp itd, w dodatku on nie
            moze na razie wyjezdzac ze swojego kraju wiec nie mam w nim zadnego oparcia. to
            znaczy musze sama do anglii jechac i nie wiadomo kiedy on by sie tam zjawil.
            napewno nie w tym roku, wiec troche nie za ciekawie. jakby byl angolem to no
            problem bo po prostu bym wziela swoje manaty i sie do niego przeniosla i spoko.
            atak to juz nie wiem co mam robic
    • korasi Re: Uczestnicy forum 10.01.06, 11:52
      Witam serdecznie, mam na imie Malgorzata mieszkam w Oxfordshire i w Krakowie ;)
    • messier31 m31 10.01.06, 14:32
      Melduje sie na forum. Juz Was od jakiegos czasu podczytuje wiec postanowilam
      sie zarejestrowac (uklon w strone Effaty).
      W Anglii jestem jakies 9 lat. Mieszkam w Nottingham ale wlasnie wrocilam z
      wycieczki do Szkocji i powaznie rozwazam przeprowadzke :-)
      • lady.k Re: m31 15.01.06, 11:37
        Kasia, 20 lat, studentka, Kraków. Możliwa rychła przeprowadzka do UK w celach
        naukowych i osobistych;-)
    • eva73_uk Re: Uczestnicy forum 21.01.06, 13:30
      Witam Was,

Od jakiegos czasu sobie podczytuje Wasze forum i w koncu zdecydowalam sie
      rowniez napisac. Mieszkamy tutaj (zach czesc Londynu) nasza 3os rodzinka,
      probujac zbudowac lepsza (?) przyszlosc zwlaszcza naszej corci. Chociaz
      odrobina juz ulozona jestesmy tu wciaz raczej "poczatkujacy". Mimo wszystko mam
      nadzieje, ze po "jakims" czasie bede czula sie bardziej u siebie.

Zycze Wam bardzo milego weekendu, tak slonecznie sie zrobilo,
      pozdrawiam,
      Ewa
    • wolkam Re: Uczestnicy forum 24.01.06, 18:07
      Właśnie dołączyłam do grona forumowiczów i chcę się przedstawić. Od
      października mieszkam z mężem i córeczkami (dwuletnią Zosią i 9 miesięczną
      Marysią) w Ashton-under-Lyne k/Manchesteru. Nie pracuję ale nie narzekam na
      nudę. Dużo spaceruję z moimi dziewczynami. Z wykształcenia jestem przyrodnikiem
      (ochrona środowiska) więc z chętnie poznaję tutejszą okolicę i przyznam, że
      nawet zimą bardzo ładna. Na wiosnę planuję poznać nieco odleglejsze zakątki
      Wlk. Brytanii. Pozdrawiam
      Agnieszka z Zosią i Marsysią
    • monika701 Re: Uczestnicy forum 24.01.06, 19:37
      Monika, lat 35, mezatka i mama dwoch synow; jeden nastolatek a drugi
      polroczniak. Wybieramy sie do Londynu w najblizszym czasie tj. luty 2006.
      Dotychczas jezdzilam tam w celach sluzbowych i nieco zwiedzalam w weekendy
      (niestety glownie sklepy :-) Obecnie mieszkam w Budapeszcie (juz 2 i pol roku) i
      wyglada na to, ze do Polski szybko nie wrocimy a bardzo bym chciala bo tesknie
      za rodzina i przyjaciolmi. Oczywiscie wszystko zalezy od transferu meza. Swoja
      kariere podporzadkowalam karierze meza i rodzinie, chociaz czasami troche zal...
      • monika701 Re: Uczestnicy forum 23.02.06, 22:37
        Dziewczyny niestety jak moje zycie udowodnilo mi juz wiele razy; nic nie jest na
        pewno. Tak wiec chcialam tylko sprostowac, ze nie jedziemy do Londynu ale w
        zupelnie innym kierunku (jeszcze do potwierdzenia wiec nic nie pisze). Bylo milo
        pobyc z wami przez moment. Bede zagaldac czasami bo mam w Londynie kolezanke.
        Pozdrawiam.
    • march_hare Re: Uczestnicy forum 26.01.06, 01:36
      witam wszystkich :)

ja przystalo na nowego uczestnika przedstawiam sie:
      Na imie mam Kasia i razem z mezem w marcu wybieramy sie do UK, a dokladnie
      Londynu.
      Jedziemy do Anglii, zeby zostac tam na dluzej, byc moze na zawsze, wiec sobie
      podczytuje to forum, bo mentalnie czuje sie juz "polka w anglii" ;)

pozdrawiam serdecznie
      kasia
      • kast kast, Londyn 26.01.06, 11:49
        Ja rowniez przylaczam sie do powitan :) Mam na imie Kasia, jestem w Londynie
        dopiero od 2 miesiecy. Przyjechalam razem z R.-moja druga polowka:) Aktualnie
        zajmuje sie glownie poszukiwaniem pracy ;)
        • malilka Re: kast, Londyn 03.02.06, 20:04
          Witam wszystkich :)
          Dostałam ciekawą pracę w UK i postanowiliśmy z niemężem spróbować życia za
          granicą i przeprowadzamy się z naszym 2-letnim synkiem do Walii.
          Zaczynam za tydzień, stres dość duży, dobrze że jest to forum!
    • kosmitkazmarsa Re: Uczestnicy forum 10.02.06, 23:58
      Witam. Justyna lat 26, mieszkam w Anglii prawie dwa lata. Pozdrawiam wszystkich
      uczestnikow forum :)
    • d2221 Re: Uczestnicy forum 12.02.06, 18:01
      Witam wzystkich uczestnikow forum i dziekuje za przyjecie mnie do grona forumowiczow:))
      Mam na imie Dorota i mam 26 lat. Na to forum trafilam z POLSKICH NAUCZYCIELI W ANGLII. W Anglii (Worksop) mieszkam od lipca ubieglego roku (z miesieczna przerwa we wrzesniu ze wzgledu na moj slub).Tak wiec przywialo mnie tu za mezem 7 miesiecy temu. Moje życie w przeciagu ostatniego roku wywrocilo sie do gory nogami. Wyemigrowalam (choc nie chcialam), zmienilam stan cywilny (tego akurat chcialam), zwolnilam sie z pracy, ktora bardzo lubilam. Teraz ukladam zycie tutaj. Szukam pracy, szkole jezyk i za nic w swiecie nie chce sie poddawac mimo, ze tak jak niektore z Was napotykam na rozne przeciwmnosci. Staram sie to wszystko traktowac jak nowe wyzwanie. Bardzo chcialabym tutaj w UK podjac studia (3cie z kolei-chyba to lubie)ale jezyk musze jeszcze szlifowac no i niestety pieniedzy na to narazie brak. Szukam roznych drog, obilo mi sie gzdieś "o oczy", ze mozna wziac jakis kredyt i splacac studia po ukonczeniu, slyszalam, ze sa jakies znizki dla rodzin z niskim dochodem i dofinansowania.Jednak te wszystkie informacje sa takie "niekonkretne".Licze ze moze na tym forum dowiem sie czegos wiecej od Was.
      Pozdrawiam wszystkich serdecznie!
    • donat351 Re: Uczestnicy forum 24.02.06, 12:52
      Mam na imie Donat, 40 lat, robie MEd TESOL w Exeter (po KKNJO Gdansk). Tu od
      Nov 2004, w ubieglym tygodniu dostalem Residence Permit. To dla mnie
      szczegolnie wazne bo bywalem jeszcze na Alei Roz po wize (nie za Niemca, ale
      komuchow) i Anglicy pytali np. czy ubikacja jest w mieszkaniu, czy na klatce
      itd. Cos mnie straaasznie ciagnie do Londka.
    • justyna_be Re: Uczestnicy forum 03.03.06, 23:42
      Mam na imie Justyna, 31 lat, meza Polaka :) i dwoje dzieci (2 i 4 lata). Od
      miesiaca mieszkamy w Glasgow w zwiazku z transferem meza. Nie wiemy, jak dlugo
      tu zostaniemy- umowa jest podpisana na stale, ale myslimy o powrocie do Polski
      za kilka lat.
    • wilus4 Re: Uczestnicy forum 10.03.06, 11:11
      Nazywam sie Magda i wraz z mezem Marcinem od czerwca 2005 roku mieszkamy w
      Irlandii Polnocnej w okolicach Lurgan. Z wyksztalcenia jestem nauczycielem
      jezyka angielskiego i jak wiekszosc osob na forum probuje potwierdzic
      kwalifikacje i rozpoczac prace w zawodzie. Aktualnie pracuje w katolickiej
      szkole zenskiej jako care assistant ale przeszlam juz rozne etapy w swoim
      zyciu. Sortowalam marchew w fabryce, farbowalam tkaniny w innej, robilam
      kanapki w barze i stalam na kasie w sklepie. Uwazam jednak ze kazda z tych prac
      dala mi wyobrazenie o tym co chce robic, a czego w zyciu uniknac.
      Nie wiemy do konca jakie beda nasze plany. Oboje zlozylismy papiery na
      uniwersytet w Anglii, ja biegam po szkolach zostawiajac CV a do tego kusza
      perspektywy w innych krajach. Przyjechalismy tu motocyklem (po raz drugi
      zreszta)i nasza podroznicza natura kaze nam opuscic to miejsce i rozpoczac
      wszystko gdzie indziej. Co z tego wyjdzie czas pokaze.
      Goraco pozdrawiam wszystkich z forum szczegolnie tych podlamanych i samotnych
      bo dol na obczyznie to dla mnie chleb powszedni.
      • 22pagoda Re: Uczestnicy forum 24.03.06, 08:50
        Czesc,
        Jestem juz jedna noga w Aberdeen w Szkocji, od lipca zaczynam tam prace,
        kontrakt podpisuje na czas nieokreslony, ale nie sadze zebym zostala w jednym
        miejscu na zawsze :) chce wrocic do Polski...

Nie skonczylam jeszcze trzech dekad.
        Pozdrawiam :)

• ethomas 200 ileś? ethomas - Glasgow 10.03.06, 14:08
      Witam

Pewnie źle to robię z tym wpisem, ale proszę o wyrozumiałość, być może durna
      jestem, bo nie załapałam :-)

Ewelina, lat 28 (rocznikowo 29, ale się do grudnia nie przyznam do tego), mąż
      Seweryn lat 26, synek Antoni lat 2 :-). Mieszkamy w Glasgow, planujemy zostać tu
      na stałe. W Polsce (Poznań, a dokładnie okolice Suchy Las) prowadziliśmy agencję
      reklamową. Tutaj na razie się urządzamy. Próbuję przebić się przez zawiłości
      systemu podatkowego i nie tylko i szukam pracy :-) Nie jestem z tych Mam
      domowych, nie chce mi się siedzieć w domu. Mały chodzi z wielkim powodzeniem do
      nursery i jest nim zachwycony :-) Wielka radość i kamień z serca. Zna już
      pierwsze słowa i sporo rozumie w tym pseudoangielskim jakim się tu ludzie posługują.

Pogoda do d..., ale dobrze mi tu.
    • barbarakaroluk Re: barbarakaroluk - Londyn 21.03.06, 12:04
      Czesc,
      dolaczylam do forum niedawno i mam nadzieje ciekawie dyskutowac i moze zawiazac
      nowe przyjaznie :)
      Mieszkam w Londynie (Ealing) i robie doktorat z marketingu miedzykulturowego,
      mam prawie 26 lat, lubie czytac, podrozowac, interesuje sie psychologia i lubie
      gotowac:)
      to tyle o mnie, mam nadzieje ze nie za dlugo i nudno....
      Pozdrawiam
      Baska
    • smool Re: Uczestnicy forum 28.03.06, 20:33
      Witam wszystkich uczestników forum.

Nie jesem jeszcze "Polką w Anglii" ale jest to kwestia wyłacznie czasu. Moja
      odważniejsza połówka leci do Manchester 1 kwietnia (taki żart :) na wstepne
      rozeznanie , a propos znalazlam gdzieś juz rodzinke na forum, która w prima
      aprilis podjęła decyzje migracyjną (pozdrawiam ciepło)a potem dolecimy my czyli
      33 latka ze zwichnieta kariera zawodową i 6,5 latka przed która cały świat i
      mam nadzieję normalniejsza przeszłość - jeżeli nam sie uda.

Od 22 dni czytam wszystko o czym piszecie na forum dlatego czasem zasypiam z
      uśmiechem na ustach a czasem ze strachem pod powiekami ale zawsze z nadzieją że
      może być lepiej.

dziekuje za mnóstwo informacjii, które ułatwią mi start na "nowej drodze
      życia"
    • puziaczek Re: Uczestnicy forum 29.03.06, 14:37
      Witam!
      Najwyzszy czas sie przedstawic. Na imie mam bardzo oryginalnie - Agnieszka :),
      lat 29. Pochodze z okolic Torunia, a w UK jestem od lipca roku 2000. Mieszkam w
      Londynie z mezem (z Ukrainy) w tymze Londynie poznanym. "Pracuje" za biurkiem,
      stad duzo czasu na czytanie forum (czasem cos naskrobie pewnie). Tyle na razie,
      reszta pewnie wyjdzie w praniu :)
      • beettinna Londyn 05.04.06, 19:47
        Cześć!
        Mam na imię Viola,25 lat.Mieszkam w PŁn-Wsch Londynie-dopiero od niecałych 2
        miesięcy...

Pochodzę z małopolski.
        Dziękuję za przyjęcie na forum...nie mam ty jeszcze nikogo znajomego-ani jednej
        twarzy....dobrze będzie z kimś pogadać...ach...

Pozdrawiam serdecznie
        • aleksandrawu Worcester (chyba:)) 06.04.06, 20:40
          Jak mój nick wskazuje, jestem Ola.Lat 29.W posiadaniu mąż i córeczka.
          Mimo,że jeszcze nie jestem "Polką w Anglii", już się zarejestrowałam na forum.
          Wyjeżdżamy całą rodzinką w lipcu, do Worcester właśnie.Chyba że będzie jakaś
          padaczka z pracą, to poszukamy innego miasta.
          Jestem z małej miejscowości, 40km od Wrocławia.Uczę angielskiego od 5 lat w LO.
    • casestudy Ania z Zielonego Wzgorza, czyli Madzia z Guildford 10.04.06, 13:57
      Czesc!

To ja o sobie.. Mam 26 lat i studiuje w Guildford. Skonczylam poznanska IFA i serdecznie pozdrawiam
      wszystkie kolezanki po fachu!
      Jestem w UK na stypendium, mieszkam z swietna angielska rodzina i ciesze sie, ze mam mozliwosc
      oderwania sie od Polski na troche. Sa tam miejsca i ludzie, za ktorymi tesknie, ale dobrze poznac inne
      miejsca!

Poszukuje wlasnie rodzin polsko-angielskich z dziecmi w wieku 1,5-3,5 latek.
      Tu mam kilka swoich zdjec: mfialkowska.photosite.com/

Dajcie znac, jesli znacie kogos zainteresowanego udzialem w moim projekcie. Oglosilam sie na:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=37229&w=39894530
      Pozdrawiam serdecznie!

Magda (Ania dopiero na drugie)
    • laurka2005 Chciałabym się przywitać - jestem nowa :) 11.04.06, 12:26
      Witam! Jestem tu nowa i "zielona". Wprawdzie w UK nie mieszkam, ale batrdzo bym
      chciała - dlatego zbieram wszelkie informacje.

Mam roczną córeczke Laurę.
      Tyle tytułem wstępu :))

Pozdrawiam Was wszystkich :))
      • desperate.housewife Cześć Dziewczyny 11.04.06, 18:38
        WItam serdecznie.Effato dziękuję za przyjęcie do forum.OD jakiegoś czasu Was
        czytam a teraz będę też mogła wtrącić swoje 3 grosze.MAm 26 lat i roczną
        córeczkę, no i mieszkam jak większość z Was w Anglii. POzdrawiam!
        • charlotta_lotta Re: Cześć Dziewczyny 12.04.06, 23:57
          Czesc kochane:)

Przeczytalam jako jeszcze "nieuzytkownik" duużoo... ;)
          Podoba mi się to, że jesteście otwarte i pomocne.
          Ja jestem dość czynnym użytkownikiem gazetowych forów (dobrze odminiłam ;-) ?)
          i jakos wpadlam przez przypadek tutaj... ale do rzeczy.

Mam na imię Kim, 19lat temu urodziłam się w Anglii. Moi rodzice są Polakami.
          Mieszkam w Polsce od 15lat, w moim ukochanym Krakowie... Z racji wielu zawiłości w naszym życiu, mieszkamy w systemie tata-anglia, ja i mama+pies - krakow.
          W maju... minie 7 laT!
          Za 3tygodnie mam mature ... i chyba nic mnie tu nie trzyma.
          Chcę wyjechać do Anglii...

Studiować :) i żyć z moją rodzinka. Chociaż trochę... Mam bardzo dobrych rodziców i chciałabym z nimi być jak najdłużej, przynajmniej troche... :)
          7lat to szmat czasu.

Od kilku tygodnii myślę nad tym. Mamy mieszkanie w centrum, mama planuje wyjechać do taty obojętnie co zdecyduje (studia tu w polsce ew)
          Liczę się z tym,że będę musiała zrobić rok przerwy, aby nauczyc się języka na takim poziomie, aby moc studiować...
          Narazie jestem na dość dobrym poziomie;) Wiele razy uslyszałam komplement na temat mojego angielskiego... co w duzym stopniu pomoglo mi przelamać bariere:)
          A w Anglii spędzam dość dużo czasu.. całe wakacje zwykle i pobyty w czasie roku szkolnego.. chocia zteraz troche ograniczylam. :)
          Może nie bedę się już rozpisywać:)

Buzka:)
    • annaspytek Re: Uczestnicy forum 24.04.06, 21:17
      Witam :-) Jestem Ania. Czytam was juz od dawna ale dopiero teraz zdobylam sie na
      odwage aby sie przylaczyc. Mieszkam w Birmingham od 9 miesiecy i oryginalna
      zbytnio nie bede jak powiem, ze przyjechalam tu do swojego kochanego (Paul-a).
      Po prawie dwoch latach kursowania co dwa, trzy tygodnie Polska – Anglia, Anglia
      – Polska przyszedl czas na powazne decyzje i tak wlasnie wywrocilam cale swoje
      zycie do gory nogami i jestem tutaj ;-)) Forum jest stalym punktem programu
      mojej przerwy na lunch i wieczornej prasowki. Mam nadzieje, ze juz wkrotce
      poznamy sie jeszcze lepiej, pozdrawiam :-)
      aniaS
    • dziecko_kapitana_klossa Re: Uczestnicy forum 09.05.06, 15:30
      czesc,

w tym miesiacu wyjezdzam do Anglii i z przyjemnoscia dolaczam do tego forum,
      ktore czytam od dawna.

mam 30 lat i planuje zostac w UK na stale.

nie wiem co o sobie wiecej napisac, skoro jeszcze nie jestem na miejscu, wiec
      mysle ze w niedalekiej przyszlosci uzupelnie moja biografie ;)

pozdrawiam wszystkich uczestnikow i uczestniczki

DKK czyli dziecko kapitana klossa
    • olijka1 Re: Uczestnicy forum 12.05.06, 15:13
      witam. na forum od dzis, czytajaca od dawna:) mieszkam w coventry, mam 26 lat.
      nie pracuje, mam meza i 2 dzieci.
    • witch.abroad Witajcie 21.05.06, 22:11
      Czytam Was od dawna, jako, ze w lipcu czeka mnie przeprowadzka na Wyspy. Mam na
      imie Maria, jestem mama 13-letniego Marcina i 4-letniej Kasi zwanej
      pieszczotliwie Katarynka. Moj maz ostanie 8 lat przepracowal w Holiday on Ice
      jako stage electician, ale doszlismy do wniosku, ze powoli robimy sie za starzy
      na "cyganskie zycie" (przez dwa lata, zanim Kasia poszla do przedszkola
      jezdzilam razem z nim) i postanowilismy, ze czas wreszcie zamieszkac gdzies na
      stale. Myslelismy o Irlandii, ale dostal prace w Somerset. Na razie mieszka tam
      sam, powoli szuka dla nas domu i "przygotowuje grunt". Troszke sie denerwuje tym
      wyjazdem, ale mam nadzieje, ze bedzie dobrze!!!
      Pozdrawiam serdecznie!
      • paola_k2 Re: Witajcie 22.05.06, 13:23
        Chyba wczesniej nigdzie nie jestem zapisana. Mam 25 lat, od poltora roku
        mieszkam w Cumbrii. Teraz oczekuje na narodziny naszego malenstwa. Obecnie
        jestem na urlopie, a w Dzien Matki zaczynam urlop maciezynski. Pozdrawiam
        wszystkich.
    • mossetka 3??. Mossetka 01.06.06, 01:55
      Hej wszystkim,
      Jestem Marta, pisze do Was z Birmingham a jestem w UK juz 2 lata z mezem i 2
      synkami (ADAS - 6 i Lukasz - 3).
      Po 2 latach wreszcie sobie wzielam 4 miesieczny urlop - takze jest ekstra,
      wracam do pracy we wrzesniu ;)

Pozdrawiam wszystkich!
      • artistry1 Re: 3??. Mossetka 05.06.06, 09:20
        Witam:)
        Nazywam sie Berta i jak narazie jeszcze w PL. Są bardzo realne plany że pod
        koniec roku dołączę do Waszego grona na obczyźnie:))Myszę odchować choć kilka
        m-cy moja córeczkę.Wcześniej prawdopodobnie wyjedzie mój mężuś jakoś nas tam
        urządzić:)
        Pozdrawiam serdecznie. Jakby ktoś chciał porozmawiać to mój nr gg 1104576.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka