Dodaj do ulubionych

Status rezydenta

08.06.05, 09:18
Drodzy forumowicze, jezeli ten temat byl juz poruszany na forum prosze o
wybaczenie i odeslanie to odpowiedniego watku. Chcialabym zdobyc jakies
informacje dotyczace ubiegania sie o status rezydenta Wielkiej Brytanii.
Probowalam znalezc jakiekolwiek informacje na stronie Home Office i jakos z
marnym skutkiem. Moze ktos z was posiada juz ten status lub tez wie jakie
warunki nalezy spelniac zeby moc sie o niego ubiegac. Z gory dziekuje
Obserwuj wątek
    • aniek133 Re: Status rezydenta 08.06.05, 09:31
      Tez bym chciala wiedziec, wiec przylaczam sie do prosby coolaga :)

Akurat wczoraj moj ukochany wrocil z "rewelacyjnymi" informacjami, ze teraz
      zmienily sie przepisy i od razu mozna sie starac o obywatelstwo i ze w ogole to
      nie zaden problem. No, ale on chwyta w lot takie informacje, ktore zazwyczaj
      okazuje sie totalna mrzonka.
    • evian5 Re: Status rezydenta 08.06.05, 09:40
      Ja bede skladac wniosek w przyszlym tygodniu. Mam juz wszystkie papiery. Musisz
      pracowac nieprzerwanie w UK przynajmniej 12 miesiecy. To jedyny warunek, no i
      oczywiscie skompletowac odpowiednie papiery.
      To jest link gdzie znajdziesz wszelkie inofrmacje i wniosek EEC1
      www.workingintheuk.gov.uk/ind/en/home/applying/general_caseworking/eea_eu_nationals.html
      www.workingintheuk.gov.uk/ind/en/home/applying/application_form.html?
    • evian5 Re: Status rezydenta 08.06.05, 09:46
      Immigration enquiries
      I am here: Home > Contact us > Immigration enquiries

For immigration enquiries, contact:

Immigration & Nationality Directorate
      Lunar House
      40, Wellesley Road
      Croydon
      CR9 2BY

Telephone: 0870 606 7766

Minicom: 0800 38 98 289

The minicom service is solely for deaf users and can only be accessed from a
      minicom textphone system. Please note we are unable to provide verbal assistance
      on this line.

The service the Immigration and Nationality Enquiry Bureau (INEB) is able to
      provide has increased significantly in recent months. We are very grateful to
      all our callers for the patience they have shown. You should be aware that calls
      to IND may be monitored and recorded for purpose of security and quality
      control. We will not tolerate abuse and will terminate calls in any such
      circumstances. Your understanding is appreciated.

You should be aware that the enquiry line staff are not able to give timescales
      for individual applications currently being processed by IND.

Callers ringing this number will be able to choose between speaking to an agent
      about the progress on their individual case or for general immigration advice.

Our telephone lines are open from 9am to 4.45pm, Monday to Thursday and from 9am
      to 4.30pm on Fridays. We are not open at the weekend or on public holidays. Our
      busiest days are Monday - Wednesday. It is easier to get through towards the end
      of the week and later in the day.

We have recently established a range of email addresses which can also be used
      to make enquiries about a range of issues. Please ensure you use the address
      most suitable for your specific enquiry:

IND Public Enquiries - indpublicenquiries@ind.homeoffice.gsi.gov.uk - this
      address is designed for general immigration enquiries. Please note that we
      cannot answer queries on individual cases by e mail for data protection reasons.
      If you need to enquire about your case you should ring 0870 606 7766 from
      Monday-Thursday 9 am-4.45 p.m. and Friday 9 am to 4.30 p.m. Please be aware that
      if you are overseas, you should contact your nearest British overseas mission
      for details of any entry clearance you may need to obtain before you travel to
      the UK. For further information about your nearest overseas mission, you should
      contact the Foreign and Commonwealth Office (www.fco.gov.uk) or UK visas
      (www.ukvisas.gov.uk)

Nationality enquiries

Work Permits - customrel.workpermits@wpuk.gov.uk - this address is designed for
      all emails relating to work permits. Further information about Work Permits and
      other legal working schemes operated by IND is available from the Working in the
      UK website.

Worker Registration Scheme - Individuals from Poland, Lithuania, Estonia,
      Latvia, Slovenia, Slovakia, Hungary and the Czech Republic may have to register
      on this scheme. Further information is available on the Working in the UK
      website. All emails relating to the Worker Registration Scheme should be sent to
      wrs@ind.homeoffice.gsi.gov.uk.

Complaints - ind.cu@homeoffice.gsi.gov.uk - this address should be used if you
      have a complaint or suggestion about our service or about the conduct of IND staff.
      • natalia.brzeska Re: Status rezydenta 08.06.05, 09:57
        Prosze mi napisac korzysci z uzyskania statusu rezydenta.
        Dziekuje.
        PS. Jestem kompletnie zielona w tym temacie :-)
        • evian5 Re: Status rezydenta 08.06.05, 10:03
          From May 1 2004, most nationals of the new member states (except Cyprus and
          Malta) who wish to work for more than one month for an employer in the UK need
          to register under the Worker Registration Scheme.

Once you have been working legally in the UK for 12 months without a break you
          will have full rights of free movement and will no longer need to register on
          the Worker Registration scheme. You can then get a residence permit confirming
          your right to live and work in the UK.

If you have already registered on the Worker Registration Scheme, and have been
          working in the UK for 12 months, you may now wish to apply for a residence
          permit. Further information is available on the Immigration and Nationality
          Directorate website. You should apply using form EEC1 . If you need further
          information, please contact the Immigration and Nationality Enquiry Bureau on
          0870 606 7766.

TO powyzsze to ze strony Home Office, ale najlepiej zadzwon i sie wypytaj o
          wszystko bezposrednio u zrodla.
          • coolaga1 Re: Status rezydenta 08.06.05, 11:20
            Bardzo dziekuje za wszelkie informacje. Jestescie przekochani :-).
            • dariazv Re: Status rezydenta 08.06.05, 13:44
              Dostalam moj status rezydenta (na 5 lat) w zeszlym roku.
              Pewnie juz wsztkiego sie dowiedzialas z powyzszych watkow ja wiec tylko
              podziele sie swoimi doswiadczeniami. Otoz wydrukowalam sobie z internetu
              aplikacje EEC1 i ja wypelnilam. Zanioslam ja tez do wypelnienia mojemo
              owczesnemu pracodawcy. Wzielam tez od niego list (to chyba jest niekonieczne).
              Do tego payslipy z ostatnich 3 m-cy i zdjecia.
              Czekalam troche, chyba 3 miesiace...po czym dostalam odmowny list....
              Po wszelkich odwolaniech i kolejnym czekaniu wreszcie dostalam.
              Cala procedura nie jest skomplikowana ale swoje trzeba odczekac...
              pozdrowienia dla wszystkich
              • evian5 Re: Status rezydenta 08.06.05, 13:46
                Dlaczego dostalas odmowe za pierwszym razem?
                • dariazv Re: Status rezydenta 08.06.05, 13:50
                  Bo kazano mi sie zarejestrowac w HO zgodnie z WRS podczas gdy ja w w momencie
                  wejscia do unii bylam UK przez 16 m-cy i caly czas pracowalam u tego samego
                  pracodawce. Rejestracja wiec mnie nie obowiazywala.
                  • evian5 Re: Status rezydenta 08.06.05, 13:57
                    No tak, pewnie mieli balagan jak wszedzie. Obawiam sie, ze w chwili obecnej bede
                    musiala dlugo czekac poniewaz wlasnie uplynal rok od wejscia Polski do Unii wiec
                    tych aplikacji bedzie duzo.
                    • coolaga1 Re: Status rezydenta 08.06.05, 15:29
                      Dzieki jszcze raz za wszytkie informacje. Juz wypelnilam EEC1. Jutro wszystko
                      wysle. Zobaczymy ile trzeba bedzie czekac. Troche za pozno zaczelam sie tym
                      interesowac :-(.
                      • kucharpa Re: Status rezydenta 25.10.05, 00:14
                        nie wiem po co sobie glowe tym zaprztac. Wszyscy jestesmy tutaj rezydentami
                        (jako obywatele UE). Jezeli zyjemy i pracujemy tutaj nieprzerwanie prze ponad
                        12 miesiecy jak ktos juz wcesniej wspomnial. Wypelnianie formularzy to tylko po
                        to by otrzymac swistek, ktory waszego statusu nie zmienia w swietla prawa w
                        zaden sposob (a wiec strata czasu i pieniedzy). Pozdrawiam.
                        • princessjobaggy Re: Status rezydenta 25.10.05, 00:21
                          kucharpa napisał:

> nie wiem po co sobie glowe tym zaprztac. Wszyscy jestesmy tutaj rezydentami
                          > (jako obywatele UE). Jezeli zyjemy i pracujemy tutaj nieprzerwanie prze ponad
                          > 12 miesiecy jak ktos juz wcesniej wspomnial. Wypelnianie formularzy to tylko
                          po
                          >
                          > to by otrzymac swistek, ktory waszego statusu nie zmienia w swietla prawa w
                          > zaden sposob (a wiec strata czasu i pieniedzy). Pozdrawiam.

Zalezy dla kogo. Dla tych, ktorzy planuja w przyszlosci starac sie o
                          obywatelstwo brytyjskie to na pewno nie strata czasu.

Dla innych strata czasu moze byc wysylanie papierow za kazdym razem, gdy sie
                          zmienia prace. Jesli ktos czesto zmienia prace, uzyskujac oficjalny status
                          rezydenta pod wzgledem czasowym wychodzi na plus.
                          • violus22 Re: Status rezydenta 25.10.05, 18:22
                            dodam jeszcze, ze to zadna strata pieniedzy a wrecz zysk;)

tak jak pisalam nizej o rezidence permit wraz z obywatelem UE moze sie starac
                            jego rodzna, jesli ma ja na utrzymaniu. i tak wraz z residence permit mojego
                            meza przyszlo residence permit i dla mnie. rozpoczynajac zatem prace nie musze
                            przechodzic przez WRS (70f) ani tez informowac HO jesli prace zmienie.
        • the.independent Re: Status rezydenta 12.06.05, 13:18
          Dawno tu nie wpadałam. Widzę dużo nowych osób.
          Przyłączm się do prośby natalii.brzeskiej – po co właściwie jest nam status
          rezydenta. Teraz po wejściu do Unii wydaje mi się to zbędne.
          Pozdrawiam wszystkich nowych i "starych" forumowiczów.
          • jennifer_e Re: Status rezydenta 12.06.05, 20:35
            Status rezydenta potwierdza Twoje prawa do mieszkania i pracy w UK. Chodzi
            glównie o to, że nie wszyscy wiedzą, że Polska jest w Unii i Polacy mogą tu
            legalnie pracować. Status rezydenta stwierdza, że nie jesteś tu tylko na
            wakacjach ani w dorywczej pracy, ale osiedlilaś się i masz zamiar tu zostać na
            stale, lub przynajmniej na dlużej. To zdecydowanie polepsza Twoją sytuację i
            wiarygodność.
            Status pomaga w bankach przy uzyskiwaniu kredytów, wynajęciu mieszkania,
            ubieganiu się o pracę. No i przede wszystkim jest konieczny jeśli kiedykolwiek
            myślisz o ubieganiu się o obywatelstwo brytyjskie. Status rezydenta liczy sie
            bowiem do wymaganej dlugości zamieszkania w UK.
            Dla "Nich" jest on o tyle ważny, gdyż daje jakiś obraz i kontrolę nad
            emigrantami osiedlającymi się w UK, czy placą podatki itp.
            Więcej nie pamiętam ;)
            • natalia.brzeska Re: Status rezydenta 12.06.05, 20:36
              Dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź.
              • jagienkaa Re: Status rezydenta 12.06.05, 20:46
                czy residency to jest to samo co undefinite leave to remain?
                • diabladko Re: Status rezydenta 14.06.05, 13:55
                  Teraz wyglada to tak-aby ubiegac sie o status rezydenta trzeba spelnic dwa
                  warunki
                  1-miec jeden nieprzerwany rok legalnej pracy
                  2-nie mozna zalegac z placeniem podatkow
                  Na poczatku dostaje sie rezydenta tymczasowego,dopiero po uplywie dwoch lat
                  mozna ubiegac sie o rezydenture stala.Przez okres tych 2 lat bedzie na bierzaco
                  sprawdzane jak wywiazujecie sie zplacenia podatkow,czy jestescie wiarygodni pod
                  wzgledem kredytowy tzn.jesli posiadacie karty kredytowe to czy splacacie je w
                  terminie.Te ograniczenia sa wprowadzone zewzgledu na zbyt duza ilosc podan,oraz
                  z niewywiazywaniem sie co do platnosci.W niedlugim czasie beda rowniez
                  wprowadzone ograniczenia imigracyjne,ale to dopiero za pare miesiecy.
                  • jagienkaa Re: Status rezydenta 14.06.05, 13:59
                    ale EEA residency to chyba coś innego niż UK residency?
                  • dariazv Re: Status rezydenta 14.06.05, 14:32
                    czy to jakies najnowsze zmiany? gdzie moge o tym poczytac?
                    • jennifer_e Re: Status rezydenta 14.06.05, 14:56
                      wszelkie informacje są na stronie Home Office
                      www.workingintheuk.gov.uk/ind/en/home/applying/general_caseworking/eea_eu_nationals.html?
                      to info zostało również wydane w językach wszystkich nowych członków EU, w tym
                      po polsku, jako broszurka i było swego czasu dostępne w Ambasadzie Polskiej
                      mam gdzieś kopię jeśli ktoś potrzebuje
                • jennifer_e Re: Status rezydenta 14.06.05, 14:27
                  Jagienko to nie jest to samo
                  residency status dla obywateli EU przyznawany jest zazwyczaj na 5 lat, chyba,
                  że jesteś studentem i przebywasz w UK tylko na czas studiów, wtedy
                  residency=czas studiów. Wypełniasz wtedy formularz EEC1
                  Indefinite leave to remain jest na zawsze, to ta słynna czarna pieczątka w
                  paszporcie. Żeby ubiegać sie o indefinite trzeba najpierw być rezydentem. Jeśli
                  jesteś już w UK dłużej można to zrobić za jednym zamachem na formularzu EEC2.
                  Dopiero mając ILR można się ubiegać o British Passport.

Czyli cała procedura to:
                  resident status->indefinite leave to remain->british citizenship

Jeśli osiedlasz się w UK jako żona Brytyjczyka niektóre terminy są krótsze, ale
                  zazwyczaj o obywatelstwo można się ubiegać po minimum 5-7 latach mieszkania na
                  stałe w UK.

Oczywiście po 1 maja 2004 te wszystkie formalności nie są już aż tak istotne.
                  Jeśli nie planujesz tu mieszkać na stałe do równie dobrze można się bez nich
                  obejść.
                  • jagienkaa Re: Status rezydenta 14.06.05, 14:38
                    dzięki za info.
                    Z tym że z tą żoną Brytyjczyka to jest 3 lata od zawarcia małżeństwa i musi to
                    być udokumentowane (ja np, mimo że jestem mężatką 4 lata, nie mogę się ubiegać
                    bo wyjechaliśmy na kontrakt z kraju za 2 lata a nie można być więcej niż 270
                    dni poza krajem w ciągu tych 3 lat)
                    Pytam się dlatego, że na innym forum Z Dala od Polski (dla mamuś) ktoś chyba
                    napisał, że residency to jakby Indefinite Leave to Remain - a to są dwie różne
                    wizy. A do tego EEC residency to w ogóle coś innego.
                    • karolinazuk Re: Status rezydenta 17.06.05, 00:43
                      Hej,
                      Potwierdzam to co napisała Jagienka. O obywatelstwo można ubiegac się po 3
                      latach od zawarcia małżeństwa z Brytyjczykiem (a jeśli posiadało się półroczną
                      fiance entry clearance to po 2 i pół roku). Ja po takim okresie zadzwoniłam do
                      Home Office za namowami męża i powiedzieli, że mogę już składac papiery. Nie
                      jestem do końca pewna tylko jakie będą tego konsekwencje z punktu widzenia
                      mojego polskiego obywatelstwa. Mam w Anglii koleżankę Niemkę i ona mi
                      powiedziała, że Niemcy nie uznają podwójnego obywatelstwa, ale chyba w
                      przypadku Polski tak nie jest.
                      • jennifer_e Re: Status rezydenta 17.06.05, 00:59
                        Karolino, z punktu widzenia polskiego prawa to nie ma większego znaczenia,
                        będziesz zawsze obywatelką polską czy masz podwójne obywatelstwo czy nie. No
                        chyba, że się zrzekniesz polskiego paszportu.
                        Ale to potem nie tak łatwo odzyskać i można zostać tzw bezpaństwowcem.
                        Procedura zrzeczenia się obywatelstwa też jest dosyć skomplikowana. Kurcze, już
                        nie pamiętam szczegółów, co ja robiłam na wykładach z prawa
                        międzynarodowego? ;)))
                        • karolinazuk Re: Status rezydenta 17.06.05, 01:05
                          Dziękuję,
                          Też słyszałam, że można miec podwójne obywatelstwo. A swoją drogą moi
                          profesorowie z Prawa Międzynarodowego załamywaliby ręce czytając takie moje
                          posty.
                          Dziękuję jeszcze raz.
                          Karolina
                      • violus22 Re: Status rezydenta 17.06.05, 01:15
                        juz kiedys zaintrygowal mnie ten temat na forum 'z dala od polski' i chyba
                        nadal pozostane przy swoim ze nie istnieje cos takiego jak podwojne
                        obywatelstwo:) nie przemawia do mnie fakt ze ktos posiada 2 czy wiecej
                        paszportow to ma kilka obywatelstw. nikt mi nie potrafil wyjasnic jakie to ma
                        konsekwencje prawne. wiem jedno ze dopoki nie zrzekne sie polskiego
                        obywatelstwa to nawet zebym miala i 10 paszportow to zawsze bede polka.
                        co to znaczy miec podwojne czy dwa obywatelstwa i po co? moze ktos mi
                        konkretnie odpowie?:)

dodam ze moje szperanie w necie stanelo na tym ze nie znalazlam jakiejs ustawy
                        czy nie wiem moze umowy czy czegokolwiek co by regulowalo cos takiego jak
                        podwojne obywatelstwo, a na portalach prawnych i w wypowiedziach prawnikow
                        zawsze czytalam ze obywatelstwo mozna miec tylko jedno.
                        • jennifer_e Re: Status rezydenta 17.06.05, 02:20
                          violus, z puntku widzenia prawa polskiego zawsze będziesz Polką (o ile się nie
                          zrzekniesz obywatelstwa) ale na przykład jeśli zechcesz się wybrać do USA to
                          mając paszport brytyjski podróżujesz na tym paszporcie właśnie, czyli nie
                          potrzebujesz wizy. Dla krajów, nazwijmy to trzecich (czyli tych, których
                          obywatelstwa nie masz) możesz wybrać którego paszportu używasz.
                          Jeśli masz na przykład trzy obywatelstwa: polskie, brytyjskie i australijskie
                          to dla władz polskich jesteś Polką, dla władz brytyjskich jesteś Brytyjką a dla
                          władz australijskich jesteś obywatelką Australii. Korzyść z tego taka, że
                          możesz mieszkać, pracować, głosować i co tam jeszcze we wszystkich trzech
                          krajach.
                          Niektóre kraje wyłączają możliwość posiadania więcej niż jednego obywatelstwa.
                          Inne nakładają obowiązek przekraczania ich granicy tylko na właściwym
                          paszporcie. Np jeśli masz podwójne obywatelstwo brytyjskie + amerykańskie to do
                          USA musisz podróżować na paszporcie amerykańskim.
                          Ufff...
                          Ja właśnie rozważam ubieganie się o obywatelstwo brytyjskie właśnie ze względu
                          na łatwość bezwizowego podróżowania.
                          • effata Re: Status rezydenta 22.10.05, 13:10
                            Dołączam jeszcze jeden link, gdzie jest parę niuansów dla dopełnienia obrazu :)
                            --
                            Don't guess.
                            --
                            Always look on the bright side of life.
    • 101krotka Re: Status rezydenta 18.07.05, 18:16
      Czy ktos z uczestnikow forum kto obiegal lub tez ubiega sie obecnie o status
      rezydenta obecnie moglby mi owiedziec ile to obecnie trwa?Dzwonilam do HO i
      powiedziano mi up to 6 months.Bede potrzebowala paszportu wczesniej wiec
      myslicie ze to jednak trwa krocej czy tez zalezy od oklicznosci?
      • evian5 Re: Status rezydenta 18.07.05, 20:14
        mi tez powiedziano ze do 6 mis aczkolwiek pewien prawnik mi powiedzial dzisiaj
        ze to trwa ok 3 mies generalnie.
        ale przeciez mozesz wyslac do home office swoj dowod osobisty z Polski, ja tak
        zrobilam, bo tez sie wybieram za granice.
        poza tym, to mozesz ich poprosic i oni ci przysla paszport jesli go pilnie
        potrzebujesz a potem im odeslesz znow tylko ze to moze wydluzyc proces.
        takie informacje uzyskalam w home office.
        • karolinazuk Re: Status rezydenta 19.07.05, 01:18
          A czy wiesz przypadkiem czy takie same zasady obowiazuja w przypadku aplikacji
          o naturalizacje (czyli uzyskanie brytyjskiego obywatelstwa)? Ja wlasnie wysylam
          aplikacje i musze zalaczyc nie tylko swoj paszpost, ale i meza. Ja wyjechalam z
          Polski kilka lat temu i mam dowod osobisty w starym formacie, a takich chyba
          tutaj nie honoruja, wiec musze wyslac swoj paszport. Wydawalo mi sie tez, ze HO
          sprawdza te paszporty po czym je odsyla, a na podjecie decyzji ma 6 miesiecy. Z
          tego co Wy piszecie wynika, ze paszporty sa odsylane dopiero po zapadnieciu
          decyzji.
    • effata Proszę o uściślenie terminów 22.10.05, 13:03
      Dziewczyny, jestem już trochę zakręcona. Niby sama wklejam przydatne wątki
      (tzn. nie 'niby', ja to naprawdę robię :))), ale już się pogubiłam. Proszę
      więc, niech ktoś mi wyjaśni:

1. Czy residence permit i status rezydenta to jedno i to samo
      2. Jak to się ma do statusu rezydencji podatkowej, czy jak się ma residence
      permit to się automatycznie ma status rezydencji podatkowej? A jak nie to czy
      konieczne jest załatwianie takiego statusu rezydencji podatkowej.

Dzięki za proste i klarowne wyjaśnienia.
      Pogubiona Effata

--
      Don't guess.
      --
      Always look on the bright side of life.
      • violus22 Re: Proszę o uściślenie terminów 22.10.05, 14:13
        Residence permit a status rezydenta to to samo, ale sa dwa statusy rezydenta:
        - rezydent podatkowy
        - i rezydent (jak go nazwac, tymczasowy?) ktorym stajemy sie po uzyskaniu
        residence permit.

Rezydentem podatkowym stajemy sie po przepracowaniu 183 dni (nie chce wnikac w
        szczegoly, bo wiem ze moze to byc okres krotszy - sa na to odpowiednie
        przepisy) i udokumentowany moze nam pomoc np w unikniecu placenia podatkow w
        Polsce. Tylko prosze nie odczytywac tego jako ze gdy sie juz ma status
        rezydenta podatkowego to sie nie polaci podatkow w Polsce!!! Tak nie jest, ale
        czasem w nielicznych wyjatkach taka rezydentura moze pomoc.

Residence permit natomiast to zwykle pozwolenie na legalny pobyt w UK. Nowym
        czlonkom UE jest przyznawane dopiero po roku. Jest to jedynie potwierdzenie
        faktu ze jestesmy tu legalnie, no i oczywiscie moze troche ulatwia np. po
        zmianie pracodawcy nie trzeba ponownie rejestrowac sie w home office.

mam nadzieje ze troche rozjasnilam :)
        • violus22 Re: Proszę o uściślenie terminów 22.10.05, 14:17
          a jeszcze zapomnialam dodac, ze residence permit jest zazwyczaj wydawany na
          okres 5 lat, czasem moze byc na krocej.

I jeszcze, członkowie rodziny obywatela UE ubiegającego się o residence permit
          mają te same prawa co ten obywatel (tej najblizeszej rodziny - zona, maz,
          dzieci) jesli sa od niego finansowo zalezne.
          • effata Re: Proszę o uściślenie terminów 22.10.05, 23:53
            Dzięki Viola, rozjaśniłaś :)))
            --
            Don't guess.
    • pati.zop78 Re: Benefity 28.10.05, 01:40
      tak nam wyszlo, ze w tym roku dostajemy working tax credit i child tax credit.
      do tego oczywiscie child benefit. wszystkie 3 sa na liscie public funds. z tego,
      co wyczytalam ma to znaczenie tylko w przypadku osob niepracujacych.

'You have a right of residence in the United Kingdom if you are an EEA national and:

* you are working in the United Kingdom; or
      * you do not work in the United Kingdom but you have enough money to support
      yourself throughout your stay without help from public funds.'

dobrze rozumiem?
      • violus22 Re: Benefity 28.10.05, 08:45
        Patrycja, ja nie rozumiem pytania:) ale co dobrze rozumiesz?
        • pati.zop78 Re: Benefity 28.10.05, 13:25
          czy te wszystkie benefity maja wplyw na decyzje HO w sprawie residency?
          mamy prawo sie o nie ubiegac czy nie?
          z tego tekstu, ktory wkleilam wynika chyba, ze tylko osoby niepracujace nie maja
          prawa do zasilkow. czy nie?
          • violus22 Re: Benefity 28.10.05, 13:40
            nie. ja nie pracuje, a otrzymuje CHTC, a i residency permit juz mam, gdyz maz
            ma i mnie 'wciagnal' :)
            • violus22 Re: Benefity 28.10.05, 13:43
              a i CHB tez jest na mnie, dzieki temu czas kiedy nie pracuje nie jest stracony
              jesli chodzi o lata do emerytury.
              jedynie WTC jest na meza - bo tylko ten zasilek jest dla osoby pracujacej
              • pati.zop78 Re: Benefity 28.10.05, 14:26
                dzieki Wiola. Tak tez myslalam.
                A sie zbieram z wyslaniem tych papierow i zebrac sie nie moge a czas juz nas
                troche nagli.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka