Dodaj do ulubionych

ESOL Tutor

17.09.05, 15:38
Któż to jest? Jakie trzeba mieć kwalifikacje, żeby nim być?
Obserwuj wątek
    • natalia.brzeska Re: ESOL Tutor 17.09.05, 16:24
      English for Speakers of other languages. Czasami TEFL - Teacher of English as a
      foreign language. Rozne sa nazwy na to.
      Kwalifikacje w zaleznosci od szkoly. Dla Anglikow wystarczy kurs TEFL Trinity
      albo Celta plus doswiadczenie (czesto na kursach "Skills for Life"). Niektore
      szkoly nawet dla nativeow wymagaja BA (czesto honours).
      • princessjobaggy Re: ESOL Tutor 17.09.05, 17:12
        Zeby zostac ESOL tutor po pierwsze nalezy miec jakiekolwiek teaching
        qualification. Jesli jestes z wyksztalcenia nuczycielem- jestes w polowie
        drogi. Teraz potrzebny jest Ci odpowiedni certyfikat. Tychze certyfikatow jest
        sporo:

CELTA- jesli chce sie uczyc doroslych, nawet jak sie ma niewielkie albo zadnego
        doswiadczenia jako nauczyciel;

CELTYL- to samo tyle, ze jesli chcesz uczyc dzieci i mlodziez;

DELTA- to juz dyplom dla tych, ktorzy maja spory bagaz doswiadczen jako
        nauczyciele.

Tylko, ze to wszystko dla ludzi, ktorzy zdobyli kwalifikacje nauczycielskie w
        Wlk. Brytanii.

Dla overseas teachers of English polecany jest kurs ICELT. Aby uzyskac ten
        certyfikat nalezy znac angielski co najmniej na poziomie FC. To raczej nie
        powinno byc problemem, bo w Polsce malo kto jest nauczycielem angielskiego
        majac tylko FC.

Poza tym to, jak napisala Natalia, zalezy od szkoly. Jesli jest sie
        nauczycielem angielskiego z licencjatem lub magistrem filologii zrobionym w
        Polsce, mozesz w wielu miejscach dostac prace bez dodatkowego kursu z serii
        ESOL. W koncu w Polsce nauczyciele angielskiego zazwyczaj ucza ludzi, dla
        ktorych angielski nie jest pierwszym jezykiem.
        • agoos1 Re: ESOL Tutor 17.09.05, 20:53
          Ja właśnie od jakiegoś czasu zastanawiam się czy nie poszukać pacy w zawodzie tzn. jako nauczyciel angielskiego jako jęz. obcego. Tylko że od początku powstrzymuje mnie obawa, że to w GB zawód tylko dla native'ów. To pewnie te polskie kompleksy :) Czy znacie ludzi, którzy nie będąc Anglikami uczą jako ESOL tutors?
          • princessjobaggy Re: ESOL Tutor 18.09.05, 01:54
            Agoos, znam nie-native'ow pracujacych jako ESOL tutors w Anglii. Zapomnij o
            kompleksach.

Nauczyciele obcokrajowcy maja to do siebie, ze sa 100 razy lepsi od native'ow.
            Przynajmniej maja pojecie o gramatyce i potrafia nauczac, czego nie mozna
            powiedziec o wiekszosci Brytyjczykow, ktorzy dostaja prace tylko ze wzgledu na
            akcent, natomiast o nauczaniu to oni duzo nie wiedza. Szkoda tylko, ze nie
            obchodzi to uczniow, ktorzy mimo wszystko wola obsluchac sie brytyjskiego
            akcentu i czesto sa zli, ze maja zajecia z nie-nativem. Dlatego obcokrajowcy
            musza jak zwykle ciagle cos udowadniac i starac sie za dwoje. No i zazwyczaj
            musza byc naprawde dobrzy w tym co robia.

Pisze zazwyczaj, poniewaz znam przypadki, ze nie sa wcale dobrzy. Pamietam jak
            wiele lat temu moja znajoma wyjechala do Anglii i zapisala sie na kurs.
            Nauczala ja Wloszka, ktora moze i byla dobra nauczycielka, niestety mowila z
            piekielnym, drewnianym wloskim akcentem.
          • natalia.brzeska Re: ESOL Tutor 18.09.05, 15:56
            agoos1 napisała:

> Ja właśnie od jakiegoś czasu zastanawiam się czy nie poszukać pacy w zawodzie
            t
            > zn. jako nauczyciel angielskiego jako jęz. obcego. Tylko że od początku
            powstrz
            > ymuje mnie obawa, że to w GB zawód tylko dla native'ów. To pewnie te polskie
            ko
            > mpleksy :) Czy znacie ludzi, którzy nie będąc Anglikami uczą jako ESOL tutors?

Ja tutaj ucze j. angielskiego jako obcego :-)
            • agoos1 Re: ESOL Tutor 19.09.05, 11:01
              Natalia, to świetna wiadomość! Napisz proszę coś więcej: jak znalazłaś pracę i w ogóle jak Ci się uczy? Ja od roku "biegam" po restauracji i marzyłabym, żeby wrócić do zawodu. To, co robię obecnie tak mnie dołuje, że zaczęłam przemyśliwać o powrocie. Czytając to forum czuję się "uplifted", widząc że tak wiele osób wykonuje prace może nie zawsze na miarę swoich możliwości czy wykształcenia, ale przynajmniej nie fizyczną. Tak trzymać!
              • natalia.brzeska Re: ESOL Tutor 19.09.05, 11:20
                Napisalam Ci na priv.
                • agoos1 Re: ESOL Tutor 19.09.05, 22:32
                  Dziękuję Ci bardzo tylko, głupia sprawa, jak się wchodzi na priv:)?
                  • jagienkaa Re: ESOL Tutor 20.09.05, 01:25
                    priv to Twoja poczta emailowa z gazety.pl (jak jesteś zalogowana, to na samej
                    górze ekranu jest napisane ' poczta', kliknij i już)
                    • agoos1 Re: ESOL Tutor 20.09.05, 14:05
                      Mam już :) dzięki
        • youmou Re: ESOL Tutor 17.09.05, 21:11
          Niestety, nie mam kwalifikacji nauczycielskich. Kończę właśnie studia
          psychologiczne. Szkoda, że nie wpadłam na to, żeby zrobić roczne studium
          pedagogiczne, które w Polsce uprawniałoby mnie do pracy w szkole.. (może w UK
          też?). Trudno, przepadło.

Kilka lat temu zdałam CAE. Gdybym się uparła, na jaki kurs musiałabym jeszcze
          iść (już po przyjeździe do UK)?
          Chciałabym pracować z imigrantami, uchodźcami, azylantami... (może jeszcze coś
          innego mi podpowiecie?)

Pozdrawiam, Ala

• youmou Re: ESOL Tutor 17.09.05, 21:48
            Znalazłam ESOL Examinations organizowane przez University of Cambridge..
            Jednego nie rozumiem.. Przecież to FCE, CAE itd. tak?
            • ewakot Re: ESOL Tutor 17.09.05, 23:45
              Trzy lata temu zrobilam kurs na CELTA w college'u w Oksfordzie. Nikt nie
              kwestionowal, ze nie jestem native speaker, razem ze mna na kursie byla Niemka,
              Finka i ludzie innych narodowosci. Fascynujace doswiadczenie, ale zycie tak mi
              sie ulozylo, ze nie szukalam potem pracy w tym zawodzie, wiec ze strony
              praktycznej niewiele podpowiem...
            • princessjobaggy Re: ESOL Tutor 18.09.05, 01:34
              Nie, to nie to samo. FCE, CAE itp. maja tylko potwierdzic czyjas znajomosc
              angielskiego. Zdanie ESOL Exam pozwala na nauczanie angielskiego jako drugiego
              jezyka.
          • princessjobaggy Re: ESOL Tutor 18.09.05, 01:41
            Tak naprawde, zeby moc uczyc w Anglii wystarczy zapisac sie na kurs, taki
            odpowiednik kursu pedagogicznego w Polsce. Tyle, ze jest on krotki (chyba
            roczny). Teraz w Anglii w dobie 'nizu nauczycielskiego' bardzo wielu
            nauczycieli nie ma degree, tylko koncza wlasnie takie kursiki.
            • youmou Re: ESOL Tutor 18.09.05, 09:58
              Więc mam do wyboru kurs zakończony ESOL Examination lub jakiś kurs pedagogiczny?
              Gdzie mam takiego kursu szukać? (w jakiejś supply teaching agency?) Interesują
              mnie ceny i zawartość..
              • ewakot Re: ESOL Tutor 18.09.05, 11:09
                www.cambridgeesol.org/index.htm
                cambridgeesol-centres.org/centres/teaching/search.do?country=GB&qualification=10&domesticCountry=GB-ENG

przykladowo:
                www.regent.org.uk/english/courses/tt-celta.htm
    • basia313 Re: ESOL Tutor 20.09.05, 14:45
      Kiedys znajoma pani mowila mi ze teraz beda coraz czesciej wymagane Level 4
      wobec nauczycieli ESOL. Czy ktoras z Was wie, jak sie to ma do polskich
      kwalifikacji, tzn level 4 czy to jest ogolnie porownywalne z licencjatem,
      magistrem czy jeszcze czyms innym.
      • princessjobaggy Re: ESOL Tutor 23.09.05, 02:25
        Jesli mowiac level 4 chodzi o cos w stylu NVQ 4, to jest to odpowiednik BA/BSc
        • basia313 Re: ESOL Tutor 23.09.05, 11:58
          Dzieki,
          czyli level 4 osiagnac mozna po tych roznych stage1, 2, 3 itd? Troszke sie w
          tym gubie, ale pewnie tak. LEvel 5 zatem bylby moze odpowiednikiem polskiego
          magistra.
    • youmou oferta pracy dla ESOL Tutor 20.09.05, 23:44
      www.crisis.org.uk/about/jobs.php

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka