youmou 17.09.05, 15:38 Któż to jest? Jakie trzeba mieć kwalifikacje, żeby nim być? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
natalia.brzeska Re: ESOL Tutor 17.09.05, 16:24 English for Speakers of other languages. Czasami TEFL - Teacher of English as a foreign language. Rozne sa nazwy na to. Kwalifikacje w zaleznosci od szkoly. Dla Anglikow wystarczy kurs TEFL Trinity albo Celta plus doswiadczenie (czesto na kursach "Skills for Life"). Niektore szkoly nawet dla nativeow wymagaja BA (czesto honours). Odpowiedz Link
princessjobaggy Re: ESOL Tutor 17.09.05, 17:12 Zeby zostac ESOL tutor po pierwsze nalezy miec jakiekolwiek teaching qualification. Jesli jestes z wyksztalcenia nuczycielem- jestes w polowie drogi. Teraz potrzebny jest Ci odpowiedni certyfikat. Tychze certyfikatow jest sporo: CELTA- jesli chce sie uczyc doroslych, nawet jak sie ma niewielkie albo zadnego doswiadczenia jako nauczyciel; CELTYL- to samo tyle, ze jesli chcesz uczyc dzieci i mlodziez; DELTA- to juz dyplom dla tych, ktorzy maja spory bagaz doswiadczen jako nauczyciele. Tylko, ze to wszystko dla ludzi, ktorzy zdobyli kwalifikacje nauczycielskie w Wlk. Brytanii. Dla overseas teachers of English polecany jest kurs ICELT. Aby uzyskac ten certyfikat nalezy znac angielski co najmniej na poziomie FC. To raczej nie powinno byc problemem, bo w Polsce malo kto jest nauczycielem angielskiego majac tylko FC. Poza tym to, jak napisala Natalia, zalezy od szkoly. Jesli jest sie nauczycielem angielskiego z licencjatem lub magistrem filologii zrobionym w Polsce, mozesz w wielu miejscach dostac prace bez dodatkowego kursu z serii ESOL. W koncu w Polsce nauczyciele angielskiego zazwyczaj ucza ludzi, dla ktorych angielski nie jest pierwszym jezykiem. Odpowiedz Link
agoos1 Re: ESOL Tutor 17.09.05, 20:53 Ja właśnie od jakiegoś czasu zastanawiam się czy nie poszukać pacy w zawodzie tzn. jako nauczyciel angielskiego jako jęz. obcego. Tylko że od początku powstrzymuje mnie obawa, że to w GB zawód tylko dla native'ów. To pewnie te polskie kompleksy :) Czy znacie ludzi, którzy nie będąc Anglikami uczą jako ESOL tutors? Odpowiedz Link
princessjobaggy Re: ESOL Tutor 18.09.05, 01:54 Agoos, znam nie-native'ow pracujacych jako ESOL tutors w Anglii. Zapomnij o kompleksach. Nauczyciele obcokrajowcy maja to do siebie, ze sa 100 razy lepsi od native'ow. Przynajmniej maja pojecie o gramatyce i potrafia nauczac, czego nie mozna powiedziec o wiekszosci Brytyjczykow, ktorzy dostaja prace tylko ze wzgledu na akcent, natomiast o nauczaniu to oni duzo nie wiedza. Szkoda tylko, ze nie obchodzi to uczniow, ktorzy mimo wszystko wola obsluchac sie brytyjskiego akcentu i czesto sa zli, ze maja zajecia z nie-nativem. Dlatego obcokrajowcy musza jak zwykle ciagle cos udowadniac i starac sie za dwoje. No i zazwyczaj musza byc naprawde dobrzy w tym co robia. Pisze zazwyczaj, poniewaz znam przypadki, ze nie sa wcale dobrzy. Pamietam jak wiele lat temu moja znajoma wyjechala do Anglii i zapisala sie na kurs. Nauczala ja Wloszka, ktora moze i byla dobra nauczycielka, niestety mowila z piekielnym, drewnianym wloskim akcentem. Odpowiedz Link
natalia.brzeska Re: ESOL Tutor 18.09.05, 15:56 agoos1 napisała: > Ja właśnie od jakiegoś czasu zastanawiam się czy nie poszukać pacy w zawodzie t > zn. jako nauczyciel angielskiego jako jęz. obcego. Tylko że od początku powstrz > ymuje mnie obawa, że to w GB zawód tylko dla native'ów. To pewnie te polskie ko > mpleksy :) Czy znacie ludzi, którzy nie będąc Anglikami uczą jako ESOL tutors? Ja tutaj ucze j. angielskiego jako obcego :-) Odpowiedz Link
agoos1 Re: ESOL Tutor 19.09.05, 11:01 Natalia, to świetna wiadomość! Napisz proszę coś więcej: jak znalazłaś pracę i w ogóle jak Ci się uczy? Ja od roku "biegam" po restauracji i marzyłabym, żeby wrócić do zawodu. To, co robię obecnie tak mnie dołuje, że zaczęłam przemyśliwać o powrocie. Czytając to forum czuję się "uplifted", widząc że tak wiele osób wykonuje prace może nie zawsze na miarę swoich możliwości czy wykształcenia, ale przynajmniej nie fizyczną. Tak trzymać! Odpowiedz Link
agoos1 Re: ESOL Tutor 19.09.05, 22:32 Dziękuję Ci bardzo tylko, głupia sprawa, jak się wchodzi na priv:)? Odpowiedz Link
jagienkaa Re: ESOL Tutor 20.09.05, 01:25 priv to Twoja poczta emailowa z gazety.pl (jak jesteś zalogowana, to na samej górze ekranu jest napisane ' poczta', kliknij i już) Odpowiedz Link
youmou Re: ESOL Tutor 17.09.05, 21:11 Niestety, nie mam kwalifikacji nauczycielskich. Kończę właśnie studia psychologiczne. Szkoda, że nie wpadłam na to, żeby zrobić roczne studium pedagogiczne, które w Polsce uprawniałoby mnie do pracy w szkole.. (może w UK też?). Trudno, przepadło. Kilka lat temu zdałam CAE. Gdybym się uparła, na jaki kurs musiałabym jeszcze iść (już po przyjeździe do UK)? Chciałabym pracować z imigrantami, uchodźcami, azylantami... (może jeszcze coś innego mi podpowiecie?) Pozdrawiam, Ala Odpowiedz Link
youmou Re: ESOL Tutor 17.09.05, 21:48 Znalazłam ESOL Examinations organizowane przez University of Cambridge.. Jednego nie rozumiem.. Przecież to FCE, CAE itd. tak? Odpowiedz Link
ewakot Re: ESOL Tutor 17.09.05, 23:45 Trzy lata temu zrobilam kurs na CELTA w college'u w Oksfordzie. Nikt nie kwestionowal, ze nie jestem native speaker, razem ze mna na kursie byla Niemka, Finka i ludzie innych narodowosci. Fascynujace doswiadczenie, ale zycie tak mi sie ulozylo, ze nie szukalam potem pracy w tym zawodzie, wiec ze strony praktycznej niewiele podpowiem... Odpowiedz Link
princessjobaggy Re: ESOL Tutor 18.09.05, 01:34 Nie, to nie to samo. FCE, CAE itp. maja tylko potwierdzic czyjas znajomosc angielskiego. Zdanie ESOL Exam pozwala na nauczanie angielskiego jako drugiego jezyka. Odpowiedz Link
princessjobaggy Re: ESOL Tutor 18.09.05, 01:41 Tak naprawde, zeby moc uczyc w Anglii wystarczy zapisac sie na kurs, taki odpowiednik kursu pedagogicznego w Polsce. Tyle, ze jest on krotki (chyba roczny). Teraz w Anglii w dobie 'nizu nauczycielskiego' bardzo wielu nauczycieli nie ma degree, tylko koncza wlasnie takie kursiki. Odpowiedz Link
youmou Re: ESOL Tutor 18.09.05, 09:58 Więc mam do wyboru kurs zakończony ESOL Examination lub jakiś kurs pedagogiczny? Gdzie mam takiego kursu szukać? (w jakiejś supply teaching agency?) Interesują mnie ceny i zawartość.. Odpowiedz Link
ewakot Re: ESOL Tutor 18.09.05, 11:09 www.cambridgeesol.org/index.htm cambridgeesol-centres.org/centres/teaching/search.do?country=GB&qualification=10&domesticCountry=GB-ENG przykladowo: www.regent.org.uk/english/courses/tt-celta.htm Odpowiedz Link
basia313 Re: ESOL Tutor 20.09.05, 14:45 Kiedys znajoma pani mowila mi ze teraz beda coraz czesciej wymagane Level 4 wobec nauczycieli ESOL. Czy ktoras z Was wie, jak sie to ma do polskich kwalifikacji, tzn level 4 czy to jest ogolnie porownywalne z licencjatem, magistrem czy jeszcze czyms innym. Odpowiedz Link
princessjobaggy Re: ESOL Tutor 23.09.05, 02:25 Jesli mowiac level 4 chodzi o cos w stylu NVQ 4, to jest to odpowiednik BA/BSc Odpowiedz Link
basia313 Re: ESOL Tutor 23.09.05, 11:58 Dzieki, czyli level 4 osiagnac mozna po tych roznych stage1, 2, 3 itd? Troszke sie w tym gubie, ale pewnie tak. LEvel 5 zatem bylby moze odpowiednikiem polskiego magistra. Odpowiedz Link