Dodaj do ulubionych

Wiza do Polski

05.10.05, 14:04
Witam wszystkich i pozdrawiam na wstepie. Mam pytanko z dziedziny wiz. Otoz
moj mezczyzna obywatel Fiji wybiera sie ze mna do Polski na swieta. W Wlk
Brytanii jest wojskowym. Podrozujac po Europie zwykle posluguje sie NATO
travel warrant i nie potrzebuje wizy. Niestety, potrzebuje wize do Polski
poniewaz jak wyjasnila niesympatyczna Pani z wydzialu wizowego, Polska nie
honoruje powyzszego dokumentu. Zdawkowo rozniez dorzucila, ze potrzebuje list
zapraszajacy z Polski lub zaswiadczenie o rezerwacji hotelu. Bedzie przebywal
w Polsce u mnie w domu. Jak ja mam im taki list i ewentualna rejestracje jego
(zreszta nie wiem jaka) zalatwic mieszkajac w Anglii? Dzieki za wszelkie
podpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • jennifer_e Re: Wiza do Polski 05.10.05, 15:37
      coolaga, ciekawa narodowość Twojego mężczyzny ;)
      jeśli chodzi o wizę do Polski to będzie potrzebował albo rezerwację z hotelu
      ALBO zaproszenie od osoby w Polsce oraz itinerary czyli bilet powrotny do UK.
      Zaproszenie najlepiej żeby napisali Twoi rodzice, bo to oni będą go gościć,
      możesz od siebie też dodać wyjaśniający krótki list, że jedziecie odwiedzić
      Twoich rodziców. Ważne jest czy on ma w paszporcie resident stamp, czyli po
      prostu wizę pobytową do UK. Ja na Waszym miejscu również załączyłabym ten
      travel warrant do całej aplikacji, gdyż to potwierdzi jego status tutaj i kiedy
      dokumenty dojdą do konsula to może się okazać, że wizy nie potrzebuje.
      Do tego oczywiście 2 zdjęcia paszportowe, ważny paszport i wypełniony formularz
      wizowy.
      Wystawienie wizy zajmuje 3 dni lub 24 godziny w trybie ekspresowym. Kosztuje w
      zależności od rodzaju wizy 26 funtów za single entry, 42 za multi entry (multi
      jest wydawane tylko kiedy bilet lotniczy poswiadcza taka potrzebę)
      Standardowa short stay wiza ważna jest przez 6 miesięcy od daty wystawienia i
      długość pobytu w Polsce nie może przekraczać 90 dni.
      W przypadku niektórych narodowości konsulat może poprosić o dodatkowe
      dokumenty, albo być potrzebny tzw referal, czyli więcej czasu na sprawdzenie
      statusu aplikanta w UK i adresów w Polsce co zajmuje zazwyczaj 10 dni roboczych.
      Ale mam nadzieję, że z Wami nie będzie żadnych problemów. Powodzenia!
      • jennifer_e mała poprawka 05.10.05, 16:00
        właśnie jeszcze zajrzałam na stronę konsulatu i jestem przyznam nieco
        zdezorientowana. Bowiem tam jest napisane o oficjalnym zaproszeniu
        zarejestrowanym w Urzędzie Wojewódzkim (Regional Office?)
        Nie mam pojęcia na ile aktualna jest ta informacja bo wizy do Polski robiliśmy
        w pracy dosyć często i nigdy nic takiego nie było od nas wymagane.
        Jeśli chcesz to poproszę jednego z moich kurierów żeby się dokładnie dowiedział
        w konsulacie o co z tym chodzi.
        • coolaga1 Re: mała poprawka 05.10.05, 17:30
          Jennifer bardzo jestem Ci wdzieczna za informacje. Ulatwilas mi znacznie
          sprawe. Jezeli chodzi o jego wize, to pracuje dla Royal Green Jackets czyli
          organizacji jak najbardziej rzadowej, bedac pelnoprawnym rezydentem WB. Nurtuje
          mnie jednak to oficjalne zaproszenie, chcialabym tylko wiedziec czy
          rzeczywiscie musi byc ono zarejestrowane w Urzedzie Wojewodzkim czy wystarczy
          list od kogos z rodziny. Odrebna kwestia to jeszcze kwestia uiszczenia oplaty.
          Czy aplikacje i wymagane dokumenty wysylam z czekiem?
          Jeszcze raz serdecznie dziekuje,
          Pozdrawiam
          • jennifer_e Re: mała poprawka 05.10.05, 18:26
            coolaga, masz maila na poczcie gazetowej ;)
            • coolaga1 Mam :-) 06.10.05, 09:47
              Hej Jannifer mam maila na poczcie gazetowej. Dzieki jeszcze raz za wszystkie
              informacje.
              Milego dnia
          • youmou zaproszenie rejestrowane w Urzedzie 06.10.05, 12:26
            Moi rodzice załatwiali takie zaproszenia moim znajomym (Indonezyjka i
            Sudańczyk) kilka razy. Nie wiem czy już do tego doszłyście, ale to się
            rzeczywiście rejestruje i trzeba przy tym wykazać, że jest się w stanie gościa
            ugościć, czyli potrzeba zaswiadczenia w banku lub jakiegos poswiadczenia
            dochodow. Jesli dobrze pamietam, kosztuje to 50 PLN i trwa do 2 tyg.

Powodzenia!
            • coolaga1 Re: zaproszenie rejestrowane w Urzedzie 06.10.05, 13:33
              Udalo mi sie dodzwonic do konsulatu i pani wyjasnila, ze konsul moze wystawic
              wize bez tego oficjalnego listu (moze ale oczywiscie nie musi).
              • youmou Re: zaproszenie rejestrowane w Urzedzie 06.10.05, 23:41
                Super. Mam nadzieje, ze sie uda :)
                • coolaga1 Re: zaproszenie rejestrowane w Urzedzie 07.10.05, 10:43
                  Dzieki za wszystko, jestescie kochani.
                  • werrka Re: zaproszenie rejestrowane w Urzedzie 13.10.05, 21:09
                    Twój post posłałam do MSZ, dzisiaj w imieniu MSZ odpowiedział mi pan Andrzej Lisowski a oto mail z ministerstwa:" 2005/10/13 11:40:56
                    Do: ital@op.pl
                    Szanowna Pani,

W przedstawionej sytuacji trudno jest zajac stanowisko z uwagi na malo
                    precyzyjne informacje odnosnie posiadanych obywatelstw i dokumentow podrozy.
                    Generalnie obywatele Fidzi musza miec wize do Polski. Wojskowi Nato
                    posiadajacy dokument podrozy tej organizacji moga na nim wjechac do Polski
                    ale tylko w celach sluzbowych. "List zapraszajacy", o ktorym pisze
                    internautka to po prostu zaproszenie wypelniane i rejestrowane w Urzedzie
                    Wojewodzkim konieczne do uzyskania polskiej wizy przez tych cudzoziemcow,
                    ktorzy nie posiadaja dostatecznych srodkow finansowaych niezbednych do
                    pokrycia kosztow utrzymania w czasie pobytu w Polsce (100zl na kazdy dzien).
                    Jesli ktos ma pieniadze, lub wykupil swiadczenia turystyczne, to nie musi
                    przedkladac zaproszenia, aby uzyskac polska wize.
                    Sugeruje w tego rodzaju przypadkach, aby zainteresowani osobiscie zwracali
                    sie do polskiego konsula w panstwie, w ktorym beda aplikowac o wize. Konsul
                    w oparciu o przedstawione dokumenty i na podstawie rozmowy moze udzielic
                    kompetentnej informacji. Poza tym Ustawa o Cudzoziemcach wyraznie mowi:"Wize
                    wydaje lub odmawia jej wydania konsul" i dalej:"Decyzja konsula jest
                    ostateczna".
    • dariazv Re: Wiza do Polski 04.11.05, 23:32
      czy mozecie mi podac jakis link do informacji o polatach wizowych do
      polski...Nie moge tego znalesc.
      Maz mojej kolezanki wystapil o wize do Polski przy czym oplacil wize roczna a
      przyznano mu tylko trzymiesieczna.
      Czy to jakies powszechne praktyki?
      Moze ktos wie cos na ten temat
      Dzieki:-)
      • socza Re: Wiza do Polski 05.11.05, 01:09
        tak bywa. Mam kolege z pracy z RPA, ktory za kazdym razem gdy chce jechac do
        europy lub Polski musi wystepowac o wize. Jemu takze przyznano za pierwszym
        razem wize 6-miesieczna, choc skladal podanie o wize 12-miesieczna, za drugim i
        trzecim razem dostal wize 3-miesieczna mimo ze skladal podanie o przyznanie 12-
        miesiecznej wizy z prawem wielokrotnego przekraczania granicy.

Sa to praktyki stosowane nie tylko przez rzad polski lecz takze inne kraje
        europejskie (Francja, Wlochy) w stosunku do ludzi z poza granic EU niezaleznie
        od tego czy maja to pobyt staly ( moj kolega) czy nie.....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka