halaha 15.11.05, 08:58 Mając stałą pracę, mozna coś odkładac na "potem". Jakie znacie najlepsze sposoby lokowania pieniędzy?. Zakładam, ze przez rok nie sięgne do nich. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jennifer_e Re: lokowanie pieniędzy 15.11.05, 12:58 jak dla mnie najlepsza póki co jest Mini Cash ISA. ISA to Individual Savings Account, na które możesz wpłacić do 3000 funtów w każdym roku podatkowym i co najważniejsze jest to kwota wolna od podatku. Oprocentowanie jest różne zależnie od dostawcy, ale waha się w okolicach 5%. Odsetki naliczane są miesięcznie, do pieniążków masz stały dostęp, możesz w każdej chwili wpłacić ile trzeba na jakiś nagły wydatek. Polecam stronkę www.moneysavingexpert.com/savings Odpowiedz Link
duende1 Re: lokowanie pieniędzy 15.11.05, 14:15 jennifer, ja dzisiaj jakos chyba wolno trybie. nie rozumiem do konca - co to znaczy ze ta kwota jest wolna od podatku? czy mozesz sobie te oszczednosci odliczyc od dochodow i wtedy placisz mniejszy income tax? czy chodzi o jakis podatek od oszczednosci, o ktorym nie wiem? Odpowiedz Link
jennifer_e Re: lokowanie pieniędzy 15.11.05, 17:25 duende, chodzi o odsetki z takiej lokaty, czyli dochód jaki uzyskasz umieszczając pieniążki w ISA. Ten dochód właśnie jest wolny od podatku. Tak przynajmniej tłumaczono mi w HSBC. ISA wymyślono w ramach rządowych akcji zachęcania Brytyjczyków do oszczędzania. Stąd taka flexybilność (?!) tej lokaty przy w miarę niezłym jej oprocentowaniu. Wielokrotnie spotkałam się z opinią, że jeśli chcemy gdzieś ulokować wolne środki to najlepiej najpierw wykorzystać swój limit 3000 funtów na takie Mini ISA, a dopiero resztę lokować gdzieś indziej. No chyba, że ktoś ma zapędy na akcje. ;) Warto popytać w swoim banku, ponieważ mając gdzieś rachunek bieżący można uzyskać korzystniejsze oprocentowanie. Albo odwrotnie, jeśli chcemy założyć lokatę gdzieś, gdzie reklamują wysokie oprocentowanie, możemy być zmuszeni również do otwarcia tam rachunku bieżącego. Czyli na jedno wychodzi :P Odpowiedz Link
latarnik Re: lokowanie pieniędzy 15.11.05, 23:16 Flexibility to po polsku elastycznosc :) I jest to bardzo dobry odpowiednik. (I wracam do pracy, ale podczytuje co tu wypisujecie) :) Odpowiedz Link
jagienkaa Re: lokowanie pieniędzy 15.11.05, 17:31 to raczej nie całkiem będzie o co Ci chodzi, ale ja mam konto w Nationwide i tam też można założyć e-savings. W każdej chwili można tam przelać jakąkolwiek kwotę pieniędzy i też je z powrotem przelać gdzieś indziej. Ja tak zbieram na prezent dla męża na Gwiazdkę:)po prostu przelewam, jak mam jakiś napływ czy coś. Odpowiedz Link
ukejka Re: lokowanie pieniędzy 15.11.05, 17:33 a co to ma do inwestycji/lokowania pieniedzy? :-) Odpowiedz Link
jagienkaa Re: lokowanie pieniędzy 15.11.05, 17:36 tak jak napisałam - nie jest to do końca zgodne z tematem ale może komuś się po prostu przyda. Czasem tak jest, że ma się jakiś cel i chce się odkładać jakieś małe kwoty w każdej chwili i e-savings to oferuje. Poza tym halaha nie wspominała o inwestycjach... Odpowiedz Link
basiak6 Re: lokowanie pieniędzy 15.11.05, 18:23 Wszystko zalezy jaka kwota, na ile czasu i jakie masz preferencje co do ryzyka. Cash ISA czy zwykle konta oszczednosciowe typu e-savings sa najbezpieczniejsze ale maja najnizszy zwrot. Tak samo 'instant access' konta maja nizsze, jesli wybierzesz ISA ktora ma np 3 miesiace notice to zwykle oprocentowanie jest wyzsze. Mozesz zainwestowac 3000 w kazdym roku podatkowym i zysk nie bedzie opodatkowany. Inna opcja bardziej ryzykowna bo wystawiasz pieniadze na wplyw zachowania rynkow finansowych, to inwestycje typu unit trusts & shares. Mozna tez inwestowac w bonds, np fixed rate bonds, etc Odpowiedz Link
leggetta ISA 15.11.05, 19:37 uwazam ze ISA jest latwa i pewna dla pocztakujacego inwestora lub takiego z gotowka ( rocznymi oszczednosciami) do 3000 funtow. Pamietac trzeba jednak o tym limicie i ze dziala on tak iz pieniadze raz wpacone i wyplacone nie moga byc ponownie tam ulokowane. Czyli przykladowo: wplacam 300 funtow miesciecznie, zalozmy od maja( nowy rok podatkowy). Wplacilam 10 rat czyli zapelnilam konto i nagle potrzebuje gotowki 100 funtow. wyplacam ja ( jako ze dostep do tych pieniedzy jest natychmiastowy). po tygodniu jestem juz w stanie miec nadwyzke 100 funtow kt moglabym tam wplacic aby zapelnic konto w danym roku/ do danego limitu. Nie mozna tego jednak zrobic bo te pieniedze juz tam "byly". Odpowiedz Link
basiak6 Re: ISA 15.11.05, 20:13 Ale mozesz zaczac od nowa w nowym roku podatkowym skoro zostalo tylko 2 mce:) No i jesli nie masz 'instant access' ISA to musisz poczekac na pieniadze odpowiednia ilosc dni. Odpowiedz Link
halaha Re: lokowanie pieniędzy 15.11.05, 21:33 Ale czy istnieje np. cos takiego , jak w Polsce - lokata długoterminowa i wtedy jest ona z większym oprocentowaniem niz a'vista? Odpowiedz Link
leggetta Re: lokowanie pieniędzy 15.11.05, 21:41 oczywiscie. wez sobie najlepiej ulotje ze swojego banku lub z innego kt Cie interesuje i tam wszytko jest przystepniej opisane - nawet w formie rtableki - jakie sumy, na jakie okresy i warunki dodatkowe. pamietaj jednak ze od odsetek na innych lokatach ( oprocz ISA) placisz podatek. Odpowiedz Link
vygotsky Re: lokowanie pieniędzy 15.11.05, 23:14 to zalezy ile sie lokuje, ale np w HSBC jest tez regular saver (nie mozna wujmowac przez rok) oprocentowany na 8% gross. Mozna wplacac maximum 250 miesiecznie i razem z ISA jest to jakies rozwiazanie... Odpowiedz Link
ukejka Re: lokowanie pieniędzy 15.11.05, 23:18 a przy inwestycji 100 funtow w premium bonds i odrobinie ;-) szczescie mozesz wyplacic milion :))) Odpowiedz Link
sylvia6 kup Sunday Times i sprawdz 16.11.05, 10:04 Money section tam sa podane najlepsze oprocentowania, najlepsze ISA etc w Twoim banku beda Ci oczywiscie tylko wciskali produkty...Twojego banku xxx Odpowiedz Link