Dodaj do ulubionych

prasa kobieca

15.12.05, 22:31
Jestem ciekawa dziewczyny jaka prase kobieca lubicie czytac w Anglii. Ja
bardzo lubie RED. Jest to czasopismo podobne troche do polskiego "Twego
Stylu", ktory namietnie czytalam w kraju. Czasem kupuje Vogue(bardziej do
poogladania) i Easy living. Natomiast bardzo brakuje mi gazet typu "Wiedza i
zycie" i "Swiat Nauki". Moze ktos zna jakies ich angielski odpowiedniki?
Obserwuj wątek
    • deadeasy Re: prasa kobieca 15.12.05, 22:39
      W WH Smith jest taka mala polka z dala od reszty gdzie mozna znalezc magazyny
      bardziej "naukowe" np: New Scientist i inne ciekawsze.

www.newscientist.com/home.ns
      • moniska11 Do deadeasy 15.12.05, 22:55
        Dzieki, dzieki, dzieki!!!!Jutro rano od razu lece do WHSmith!!!
    • edavenpo Re: prasa kobieca 15.12.05, 22:41
      Jak juz wspominalam jestem uzalezniona od czytania plotkarskich magazynow: Heat, Star, Grazia,
      cokolwiek.

Jesli chodzi o powazniejsze rzeczy to lubie Vogue i obowiazkowo juz od lat co miesiac ID.

Kiedys tu zachwalalam miesiecznik Prospect, ciut jak nasza Polityka. Nie wiem czy ktos sie skusil ;-)
    • chihiro2 Re: prasa kobieca 15.12.05, 22:41
      Ja kupuje regularnie VOGUE, ELLE i ZEST. Ze spraw kobiecych interesuje sie
      moda, uroda, zdrowiem i fitnessem i te magazyny uwazam za najlepsze. Kupuje tez
      prawie zawsze amerykanski FITNESS - jest swietny.
      Kupowalam tez jakis rok czasami GLAMOUR, ale przestalam, bo nie bawia mnie te
      historyjki i zwiazkach, relacjach damsko-meskich, od ktorych tam sie roi (a sa
      na b. niskim poziomie) i w ogole to pismo nie ceni za bardzo swoich
      czytelniczek. Ten wniosek wyciagam po przeczytaniu ich recenzji ksiazek -
      wydaje im sie chyba, ze czytelniczka GLAMOUR nie jest w stanie przetrawic
      czegos bardziej ambitnego niz "Dziennik Bridget Jones" czy "Kod Leonarda da
      Vinci" - czyli uwaza czytelniczke za masowke. A ja masowa nie jestem na pewno.

Generalnie nie lubie tutejszych pism kobiecych innych niz te, ktore kupuje.
      Przegladalam wielokrotnie, ale one skupiaja sie w duzej mierze na modzie (na
      nizszym poziomie niz VOGUE i ELLE), prowadzeniu domu i opisywaniu "real
      stories", od czego dostaje wysypki! Co to za mania ekshibicjonizmu i voyeryzmu
      ogarnela Anglikow, ze polowa opowiada o swoich najintymniejszych sprawach, a
      druga polowa a luboscia sie w te problemy wczytuje?! Nie, takie pisma to nie
      dla mnie. Dlatego tez tak nie znosze "Heat", "Closer" itp., ani razu nie
      kupilam, raz przejrzalam, zeby sie zorientowac, czym sie tak wszyscy wokol
      zaczytuja. I dziekuje - nie interesuja mnie pryszcze Britney Spears czy
      cellulit Naomi Campbell. Mam lepsze pomysly na zakupy niz wydawanie kasy na
      kilkadziesiat kartek do recyclingu.
      • natalia.brzeska Re: prasa kobieca 15.12.05, 22:49

Uwielbiam, uwielbiam uwielbiam InStyle. Przed chwila nawet powiedzialam
        Ukochanemu zeby przywiozl kolejny numer ;-)

Potem Elle i Marie Claire.

No i Heat, Closer, Now, OK, Enquirer...

Czasami Zest.

• jagienkaa Re: prasa kobieca 15.12.05, 23:23
      ja jakoś nie umiem znaleźć 'swojego' czasopisma. Oprócz mojego ulubionego heata
      nic innego nie kupuję regularnie, czasem She, czasem Red, czasem marieclaire.
    • princessjobaggy Re: prasa kobieca 15.12.05, 23:54
      Od czasu do czasu kupuje Marie Claire i Vogue. Raz wyslalam ukochanego po Vogue
      i wrocil z Marie Claire i Cosmopolitan jako, bo Vogue nie bylo. Cosmopolitan -
      nie dla mnie, mowie nie. Marie Claire - a i owszem.
    • jaleo Re: prasa kobieca 16.12.05, 23:56
      Z "kobiecej" czytam przede wszystkim InStyle. Nie mam za bardzo czasu, zeby
      chodzic po sklepach ubraniowych, bo "a noz mi sie cos spodoba". A w "InStyle"
      zawsze znajde cos, co mnie zainteresuje, i w wiekszosci wypadkow mozna to
      zamowic wysylkowo. Poza tym, ten miesiecznik ma bardzo fachowe, a zarazem
      praktyczne, podejscie do mody.

Na drugim miejscu jest tygodnik Grazia, rowniez dlatego, ze
      dziennikarstwo "modowe" (? fashion journalism - jak to jest po polsku?). Sa
      tam tez cotygodniowe felietony Laury Craik, ktora moim zdaniem marnuje sie w
      Evening Standard.

Od biedy z tych "modowych" moze byc Elle, ale troche za duzo tam wywiadow z
      roznymi "celebrities".

Ostatnio bardzo zmienil sie na korzysc miesiecznik "She". Jest w nim teraz
      mnostwo porad i roznych kreatywnych pomyslow. Przepisy tez sa ciekawe.
    • evian5 Re: prasa kobieca 16.12.05, 23:59
      moja jedyna 'prasa kobieca' byl Wprost, ktorego mi bardzo brakuje...
      • mooniczka1 Re: prasa kobieca 17.12.05, 00:19
        a ja i tak uważam, że polskie gazety są o niebo lepsze. 'New Scientist' nie
        zastąpi Polityki, 'Kerrang' nie zastąpi 'Teraz Rock' (kiedyś 'Tylko Rock'),
        żadne babskie gazety nie zastąpią 'Twojego Stylu'. I już.

Dobrze chociaż, że Anglicy powoli zastępują 'broadsheets' bardziej przyjaznymi
        rozmiarami, bo panowie bankowcy nie muszą rozkładać gazet na dwa siedzenia w
        metrze w godzinie szczytu
        • evian5 Re: prasa kobieca 17.12.05, 00:22
          no i nic mi nie zastapi "Wyborczej" tak juz abstrahujac od prasy tzw. kobiecej.
          jakos nie moge sie przekonac do tutejszych gazet, maja inna strukture i jakos
          tak mi 'nie leza'..
          probowalam prenumerowac 'Tima', zeby czyms zastapic wprost, ale jest cienki i
          taki troche sztywny.
          a moze marudze ;-)
          • neeki Re: prasa kobieca 17.12.05, 13:32
            popieram w 100 % . tez mi nic nie zastapi wyborczej ktoa czytalam namietnie na
            necie ale teraz juz netu nie mam.
            kiedys lubilam Twoj styl, za czasow gdy red. byla Kaszuba. a potem juz poziom
            gazety polecial na leb i przestalam go kupowac.
            czasami jak mi sie nie chce myslec to kupuje marie claire i ogladam obrazki ;)
            generalnie interesuja mnie kosmetyki. jak znajde w metrze lub w autobsie to
            przegladam Hello lub inne szmatlawce, na zasadzie zeby sie posmac o czym to
            ludzie chca czytac ;)
            • gosica37 Healthy 26.02.06, 22:34
              Z angielskich lubie tylko,niekoniecznie wylacznie dla kobiet, "HEALTHY" z sieci
              sklepow Holland and Barrett. Swietne i fachowe porady o zdrowym stylu zycia,
              medycynie alternatywnej, fitness itp. Uwazam ze jest the best na tutejszym
              rynku wsrod wielu o podobnej tematyce. Kupuje regularnie i juz mam ich spora
              kupke,do ktorej czesto zagladam szukajac konkretnych porad!:)Goraco polecam!
              Z polskich jestem wielbicielka "Zwierciadla":)
    • fatemeh Re: prasa kobieca 27.02.06, 11:08
      Mialo byc o prasie kobiecej, ale jestem kobieta wiec prasa w mych rekach zyskuje
      natychmiast pierwiastek kobiecy ;) A tak na powaznie chcialam zareklamaowac
      2miesiecznik Songlines - jedyny ktory tu czytam...
    • plonaca.zyrafa Re: prasa kobieca 27.02.06, 22:02
      Czesto przegladam Closer czy Heat ale nie kupuje. Drazni mnie nawal diet-cud,
      plotek o znanych ktorzy sa znani bo sa znani ;)

Ostatnio kupilam Marie Claire i nie znalazlam tam nic superciekawego. Reklama co
      druga strone, wynoszenie pod niebiosa pudru ktory sprawi ze moja skora niczym
      nie bedzie sie roznila od skory Sharon Stone czy propozycje jak GO poderwac, jak
      MU pobrze zrobic ;)

Paradoksalnie od czytania artykulow wole ogladanie reklam w czasopismach :)
      Zdjecia i aranzacje czasem mnie powalaja.
      • jagienkaa Re: prasa kobieca 27.02.06, 23:15
        a ja właśnie dzisiaj kupiłam InStyle i rozczarowana jestm - 50% reklam, 10%
        tekstu a reszta zdjęcia, i nawet nie związane z modą.
        Heat jest debest:)
        • plonaca.zyrafa Re: prasa kobieca 28.02.06, 13:12
          Heh, ja kiedys wzielam InStyle "bo okladka" ;) i mialam nadzieje poczytac w
          pociagu... Wkurzylam sie lekko bo nie bylo tam za wiele do czytania :)
    • eballieu Re: prasa kobieca 28.02.06, 09:05
      Nie mam.
      Dodatek do gazet weekendowych, np. Style z The Sunday Times. no ale przeciez
      nie jest to tylko babski dodatek.
      Nie podchodze do szafek z babska prasa, jak juz kupie swoje Art et Decoration,
      jakis angielski magazyn - to juz najbardziej zalezy co jest wkurat w jego
      zawartosci, nie trzymam sie kurczowo jednego wnetrzarskiego pisma, do tego
      dojdzie cos z zewnetrznej czesci domu - ogrodu (co miesiac mam Garden RHS-u),
      jeden tygodnik spoleczno - polityczny i .... zebym tylko miala czas na to
      wszystko.
      Mysle ejdnak, ze gdybym jezdzila do pracy metrem lub z dzieckiem poruszala sie
      jakims srodkiem transortu innym niz wlasne auto, to i w torbie znalazloby sie
      miejsce na cos wiecej niz malutka ksiazeczka (zawsze to mama z soba, bo jak syn
      sie zdrzemei, a ja szybko z auta uciekac nie musze, to siedze i czytam, az on
      sie przebudzi). Wtedy pewnie kupowalabym jakies magazyny kolorowe.
      Polecam do przeczytania:-)
      www.timesonline.co.uk/article/0,,2104-2045520,00.html
      • gosica37 I am every women 28.02.06, 10:22
        eballieu napisała:

>
        > Polecam do przeczytania:-)
        > www.timesonline.co.uk/article/0,,2104-2045520,00.html

Bardzo ciekawy artykul:)
        Czy moze wiesz co znaczy "male nerdiness". Nie moge nigdzie znalezc a zwrot
        mnie zaintrygowal. Dzieki
        • basiak6 Re: I am every women 28.02.06, 13:01
          Nerd to np ktos kto ma obsesje na punkcie komputerow, i w tym odstaje od tego co
          jest spolecznie przyjete za norme. Zwykle inteligentny ale spolecznie
          nieprzystosowany. Zbiera informacje ktore inni uznaliby za zbyt szczegolowe czy
          skomplikowane. Nerd wymyslil komputer,na przyklad.
          Ktos kto jest 'smart';)
          Stad w artykule tekst o tym ze sa single-minded, skupiajac sie wylacznie na
          jednej rzeczy.
    • mrowkamala Re: prasa kobieca 28.02.06, 11:31
      ja jestem ciagle wierna Twojemu Stylowi (prenumerata) a z angielskich to chyba
      najbardziej mi podchodzi Prima, czasami Red.
      pozdrawiam
      • plonaca.zyrafa Re: prasa kobieca 28.02.06, 13:15
        Ja mozna powiedziec ze dojrzewalam przy TwoimStylu. Ale mam wrazenie ze
        ostatnimi czasy (juz ze 2 lata moze) poszedl w strone Glamour i innych pism
        traktujacych czesto lekko rozne tematy i ktore sa przepelnione reklamami i TRENDAMI.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka