Dodaj do ulubionych

Co zalozyc na wesele w Polsce?

10.02.06, 12:38
W maju lece na wesele do Polski i nie mam pojecia co zalozyc ani ktore sklepy
odwiedzic w psozukiwaniu odpowiedniej kreacji. Dziewczyny, moze wy wiecie
gdzie w Londynie mozna dostac jakies ladne kreacje na wiosenne wesele i ktore
skpely polecacie odwiedzic?

Pozdrawiam,
Aleks
Obserwuj wątek
    • netimka Re: Co zalozyc na wesele w Polsce? 10.02.06, 12:53
      ja tez sie podlaczam, lece na wesele na poczatku sierpnia... niby mam sukienke
      co jeszcze w zeszlym roku kupilam na wyprzedazy w Davenham, ale chetnie
      poslucham jakispropozycji i kto wie ;-)... co dwie sukienki to nie jedna...
      • natalia.brzeska Re: Co zalozyc na wesele w Polsce? 10.02.06, 13:07

Polecam Monsoon
        www.monsoon.co.uk szczególnie gdy mają wyprzedaż up to 70%. Można wyszukać
        rewelacyjne sukienki za "grosze".
      • liley11 Re: Co zalozyc na wesele w Polsce? 10.02.06, 13:08
        Taaa, ja tez lece w czerwcu..;))

Myslalam, zeby zajrzec do TK Maxx?
        Zawsze kupuje tam buty, bo nie mam cierpliwosci do przegladania tych wszytskich
        szmatek, przymierzania..a pozniej okazuje sie...ze nie pasuje...za duze, za
        dlugie... ale moze jakas kiecke wytrzepie? .... no i zawsze zostaja moje
        ulubione carboot sales. Moze w koncu wloze jedna z tych, ktore tam
        kupilam?...jesli na mnie wejda jeszcze...?:))
      • edavenpo Re: Co zalozyc na wesele w Polsce? 10.02.06, 13:09
        Monsoon zauwazylam jest tu czesto wybierany jako sklep 'na wesele' bo maja sporo
        sukienek, no i maja tez kapelusze to mozna naprawde zablysnac ;-)

Osobiscie to ja bym sie przeszla do Karen Millen po klasyke sukienkowo-elegancka.

Ostatnio widzialam ze maja ta najmodniejsza podrobke sukienki Galaxy Rolanda
        Moureta cos a'la to, b. eleganckie:

www.rethinkpink.com/Images/mouret%204.jpg

Poza tym to mozna tez wyszukac na forum Moda:

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=650
        • natalia.brzeska Monsoon 10.02.06, 13:11

Wydaje mi się, że Monsoon jest wybierany z tego względu, że ich sukienki są
          takie "uniwersalne". W Polsce jak kupisz sukienkę na wesele, to poza weselem
          już jej raczej nigdzie nie założysz. Natomiast te z Monsoon, to na lanczyk,
          branczyk, i inne ;-)
          • liley11 Re: Monsoon 10.02.06, 13:13
            Powiedz mi jescze kiedy oni maja wyprzedzaze, mniej wiecej? (monsoon)
            • eballieu Kapelusz 10.02.06, 13:23
              I tu sie tylko z jednym wtrace. Bo ubrania na wielkie wyjscia kupuje w Polsce,
              wiec nie wiem gdzie tu w Anglii pojsc. Pojsc po te rzeczy, ktore ja lubi
              enosic.
              Ale co do kapelusza i propozycji zalozenia. Jesli matka mlodej i mlodego
              kapeluszy miec nie beda, to niestety nie wypada, aby gosc zakladal. Ja lubie
              zaszalec i wlozyc cos na glowe, jednak tylko raz bylam w Polsce na slubie,
              gdzie moglam, bo mamy mlodych tez byly w kapeluszach.
              • liley11 Re: Kapelusz 10.02.06, 13:34
                ... te kapelusze sa smieszne...moze dlatego, ze wychowalam sie w Polsce i u nas
                raczej nosi sie kapelusze, kiedy jest zimno i pada (jednym slowem - w celu
                praktycznym, za ktorym podaza cel estetyczny, a nie odwrotnie). Jednak co kraj
                to obyczaj a tradycja angielska jest wyjatkowo kapeluszowa. Ale czy warto
                kapelusic sie na polskich weselach? ...
                • eballieu Re: Kapelusz 10.02.06, 15:52
                  No wiec mowie jak jest z tymi kapeluszami na kontynencie 9 bo za nic w swiecie
                  neiw iem,jak jest w Anglii, ale chyab jakeis zasady co wypada a co nei sa -
                  jestem wrecz pewne,ze odnosnie kapeluszy tez) - jesli matki mlodych nie maja
                  nakrycia glowy, to goscie nie powinni miec na sobie kapelusza. I zdejmuje sie
                  je wtedy, kiedy matki mlodych zdejma, no chyba ze mloda ma tez nakrycie glowy,
                  to wtedy juz trzeba patrzec na nia;-) Oni tego dnia dysktuja
                  zasady "kapelusznikom".
                  A ze w Poslce nie widac kapeluszy? A ba - dobry kapelusz to wydatek minimum 500
                  zlotych, a srednio to 800 trzeba zaplacic. Bylam tylko raz na slubie w Polsce,
                  na ktorym matki mlodych mialy kapelusze,wiec i przyzwolenie dla gosci bylo.
                  • jagienkaa Re: Kapelusz 10.02.06, 22:37
                    na moim ślubie w Polsce angielskie babki miały kapelusze, i moja mama też:)
              • princessjobaggy Re: Kapelusz 11.02.06, 01:26
                A dla mnie nie wszystkim jest dobrze w kapeluszu. Niektore kobiety chca sobie
                dodac klasy zakladajac kapelusz, a wygladaja albo jak stare pudla, albo po
                prostu brzydko.
                • eballieu Re: Kapelusz 11.02.06, 11:17
                  Zgadzam sie z tym w stu procentach. Poza tym malo komu dobrze w kapeluszu z
                  serii tych produkowanych masowo. I zeby nie wygladac jak stare pudlo, nakryte
                  wieczkiem, to niestety ale trzeba zainwestowac. Bo jak sie idzie zrobic
                  nakrycie glowy, to na serio ktos kto sie zna moze wyczarowac cudo. Ale to juz
                  kosztuje.
                  Ja mam inny problem - kapelindry za "30 funtow", to na leb mi nie wchodza. To
                  sa chyba tez rzeczy dla tych co lubia kiepska klasycke, bo paskudne te seryjne
                  roboty sa. Wiec jak juz musze cos na leb wsadzic, to na zamowienie. Cale
                  szczescie, ze jest tez rynek wtorny i zawsze mozna to cos odsprzedac. Bo
                  przeciez taki kapelusz to kosztuje prawie tyle co stroj, a gdzie buty i
                  torebka?
                  Ja sie ciesze, ze na slubach w Polsce jest dowolnosc. Trzeba byc ubranym
                  elegancko, ale mozna sobie wybrac. Nie lubie ludzi, ktorzy zapraszaja na slub i
                  mowia - panowie w smokingach, a panie musza miec dlugie doly i nakrycia glowy.
                  Przeciez zbankrutowac idzie jak sie jest zaproszonym na taki slub.
            • natalia.brzeska Re: Monsoon 10.02.06, 13:52

Hmm.. jeszcze w zeszłym tygodniu wyprzedaż była. Następna pewnie będzie przed
              wiosną.
              • karolinazuk Re: Monsoon 10.02.06, 14:16
                Wydaje mi sie, ze Monsoon nie kazdemu pasuje. Ja na przyklad nigdy nie kupilam
                tam sukienki bo rzeczy stamtad (przynajmniej te ktore widzialam) sa moim
                zdaniem w takim stylu "przasno-rustykalnym". Dlugie sukienki, wzory w kwiaty
                itp. Wydaje mi sie ze jesli masz jeszcze troche czasu to warto przejsc sie do
                Selfridges, Harvey Nichs, House of Fraser. Jak sa przeceny (teraz to juz sie
                niestety skonczyly) to naprawde mozna okazyjnie kupic rzeczy projektantow.
    • tuti Re: Co zalozyc na wesele w Polsce? 10.02.06, 15:42
      no,. i jak mowia, rpzede wszystkim zaloz cos w czym dobrze sie czujesz i ladnie
      wygladasz :)
    • eunika Re: Co zalozyc na wesele w Polsce? 10.02.06, 20:17
      a moze cos na styl hinduski? jakies fajne kombinowane sarii albo punjabi suit? :) mozesz zrobic furore, mowie z doswiadczenia :)
      • robak.rawback Re: Co zalozyc na wesele w Polsce? 10.02.06, 22:46
        eunika a skad to brac takie indyjskie rzeczy? masz jakies konkretne namiary na
        jakis shop, czy to mozna dostac w jakimkolwiek india sklepie z ubraniami?
        • tuti Re: Co zalozyc na wesele w Polsce? 11.02.06, 03:29
          oj robak, toz tu sklepow z indyjskimi ciuchami jst wiecej niz innych,
          przyjezdzaj do blackburn:/
        • eunika Re: Co zalozyc na wesele w Polsce? 11.02.06, 04:54
          a gdzie mieszkasz? najlepiej udac sie do hinduskiej dzielnicy, zawsze mnostwoi tam sklepow tego typu, sari masz od 5 do 1500 funtow, jakie sobie tylko wymarzysz, jeszcze cie naucza to nosic :)
          • tuti Re: Co zalozyc na wesele w Polsce? 11.02.06, 09:43
            oh eunika, serio? Nie beda patrzec krzywym okiem jak wejdzie nie-hindus i bedzie
            chcial cos kupic? nigdy nie weszlam, bo sie krepowalam! Ale ja zwykle sie
            krepuje, nawet w spozywczym;)
            • aniaheasley Re: Co zalozyc na wesele w Polsce? 11.02.06, 11:51
              W poludniowym Londynie glowna ulica od Tooting Bec do Tooting Broadway i dalej.
              Tez sie krepowalam dlugo, az raz weszlam, i naprawde super, klient to klient,
              obsluga bardzo pomocna, pomagaja, doradzaja, wygrzebuja z magazynu, bardzo
              polecam. Ja kupowalam tam material na....obrusy na wesele, to cala ulica
              wiedziala czego szukam, przychodzili wlasciciele sasiednich sklepow i tez
              doradzali, pokazywali probki.
              • edavenpo Re: Co zalozyc na wesele w Polsce? 11.02.06, 11:58

Zgadzam sie z Ania ;-)

Tuz przy King's X jest wlasnie taka mala hinduska spolecznosc z ulica wypelniona
                sklepami z materialami i sari (wlasnie, jaka jest liczba mnoga od 'sari' po polsku?)

Kiedys przechodzilam i w sklepie byl tlum mlodych dziewczyn przymierzajacych
                sari, sandalki itp. wiec az mi glupio bylo wejsc bo to wszytstko wygladalo
                tak... rodzinnie. Stanelam przed sklepem podziwiajac jedno zloto-bordowe sari.
                Sprzedawca przyuwazyl mnie, wyszedl na zewnatrz i zaprosil mnie do srodka z
                wielkim usmiechem. Obsluga byla pieciogwiazdkowa! Kupilam sari ktore teraz sluzy
                jako kapa na kanape ;-)
            • princessjobaggy Re: Co zalozyc na wesele w Polsce? 11.02.06, 12:22
              tuti napisała:

> Ale ja zwykle sie
              > krepuje, nawet w spozywczym;)

Tuti, biedulko, ja sie zastanawiam jak Ty w ogole sobie w pracy radzisz - tylu
              obcych ludzi, a na dodatek z tyloma innymi przez telefon musisz sie
              kontaktowac ;)
              • tuti Re: Co zalozyc na wesele w Polsce? 11.02.06, 16:51
                princess, zebys wiedziala! stanowi to dla mnie niezrozumiala zagadke! ja
                przeciez nienawidze dzwonic:/
                czego nie robi sie dla kariery, zeby nie powiedziec: pieniedzy :)
            • eunika Re: Co zalozyc na wesele w Polsce? 11.02.06, 16:34
              nie krepuj sie naprawde nie ma czego. nawiasem mowiac hindusi raczej lubia polakow i polki zwlaszcza:) znowu mowie z autopsji:) jestem z jednym i jest suuuper:) to bardzo przyjazny narod (mowie tu o hindusach wyznania hindu lub sikhach rzecz jasna)
              • robak.rawback Re: do euniki 11.02.06, 18:01
                forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=28377
                znasz to forum? moze sie pochwalisz swoim desi?
    • jagienkaa Re: Co zalozyc na wesele w Polsce? 10.02.06, 22:39
      czy to ma być coś superładnego? w NEXT mają teraz linię sukienek na ślub, ładne
      pastelowe kolory i dużo dodatków, w Anglii nie założyłabym bo pewnie wszyscy to
      noszą:)
      w Polsce jest moda na gorsety+długie spódnice na śluby...
    • jaleo Re: Co zalozyc na wesele w Polsce? 11.02.06, 15:50
      Wydaje mi sie, ze w Polsce sluby sa o pozniejszej porze, niz w Anglii, i jest
      tylko jedna impreza - wieczorna. Tak wiec raczej wieczorne stroje obowiazuja.

Nie wiem, jaki przedzial cenowy Cie interesuje, ale np, z tych ze "sredniej
      polki", kilka ciekawych sukienek ma w kazdej kolekcji LK Bennett. Z tym, ze
      oni szyja na osoby o dosc slusznej budowie, tzn. szerokie w barach i z dlugim
      tulowiem, dla mnie np. odpada. A szkoda, bo maja naprawde ladne "wyjsciowe"
      sukienki.

Dalej z tej samej sredniej polki, Whistles jesli lubisz ubrania bogato zdobione
      i bardzo kobiece (i na szczescie szyte na drobniejsza sylwetke niz LK
      Bennett). Karen Millen jesli lubisz byc bardzo "na czasie" i masz
      dosc "mlodzienczy" gust. Coast jesli lubisz suknie bardziej klasyczne.

Z tych tanszych, Oasis ma czasem ciekawe suknie, szczegolnie z serii Vintage.
      Marks & Spencer Limited Collection albo Autograph - nie kupilabym na wesele w
      UK, bo ich ubrania krzycza "M&S" na pierwszy rzut oka, ale w Polsce pewnie by
      ta "marksowatosc" nie przeszkadzala. Jesli wolisz cos bardziej smialego, to
      warto poszukac sukni w kolekcji Unique TopShop-u.

Monsoon, jak tu juz ktos napisal, nie kazdemu "podpadnie". Ja np. nie gustuje,
      ale Tobie moze sie spodoba, wiec warto zajrzec.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka