annamaria0 26.04.06, 19:03 Bedzie program "The Battle for Warsaw", o Powstaniu. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jagienkaa Re: Info - BBC2, piatek, godz. 9 pm 26.04.06, 19:05 właśnie pisałam o tym posta!!! bardzo ładnie napisali o tym w Times'ie. Nawet mój mąż się zapalił do oglądania (chociaż koliduje z 'Have I got news for you'). Odpowiedz Link
annamaria0 Re: Info - BBC2, piatek, godz. 9 pm 26.04.06, 19:15 Mozesz podrzucic linka do tego artykulu? Odpowiedz Link
jagienkaa Re: Info - BBC2, piatek, godz. 9 pm 26.04.06, 19:52 To było w gazecie telewizyjnej Odpowiedz Link
tuti Re: Info - BBC2, piatek, godz. 9 pm 26.04.06, 20:39 a jak ktos nie moze ogladac (ja np) to ktos bedzie nagrywac? (asica?:))) Odpowiedz Link
messier31 Re: Info - BBC2, piatek, godz. 9 pm 26.04.06, 21:06 'Have I got news' powtarzaja bodajze w poniedzialki. Odpowiedz Link
greentea2 Re: Info - BBC2, piatek, godz. 9 pm 26.04.06, 23:25 Widzialam reklame kilka razy i na pewno bede ogladac. Meza przykuje do sofy nawet jak mu sie nie bedzie chcialo, musze go troche podedukowac w tym temacie. Odpowiedz Link
izabelski Re: Info - BBC2, piatek, godz. 9 pm 27.04.06, 14:00 www.bbc.co.uk/bbctwo/listings/programmes.shtml?day=friday&service_id=4224&filename=20060428/20060428_2100_4224_60720_50 Odpowiedz Link
jagienkaa Re: Info - BBC2, piatek, godz. 9 pm 28.04.06, 22:59 i jak wrażenia? ja się oczywiście popłakałam, jak zwykle. Ten widok Warszawy zrównanej z ziemią jest nie do zapomnienia. I jak tu ufać Anglikom?:) Odpowiedz Link
karolinazuk Re: Info - BBC2, piatek, godz. 9 pm 28.04.06, 23:07 Ja tez ogladalam. Bardzo mnie denerwuje, ze Anglicy zawsze znajda jakas wymowke aby usprawiedliwic swoje postepowanie i nigdy nie potrafia sie przyznac do bledu. Ale oni bardzo chcieli pomoc i wyslali kilka samolotow z zywnoscia (naprawde skala tej pomocy jest trudna do przecenienia). Odpowiedz Link
asica74 Re: Info - BBC2, piatek, godz. 9 pm 28.04.06, 23:13 Zgrzyt zebami zagrzmial, gdy byla mowa o wojskach rosyjskich stacjonujach po drugie stronie Wisly... niby nie moje czasy, ale sciska mnie w zoladku. Przy okazji: w Warszawie jest FENOMENALNE muzeum poswiecone Powstaniu. Naprawde warto sie wybrac. Obok wszelakich ekspozycji, jest kacik dla dzieci, gdzie chlopcy moga bawic sie w zolnierzy, a dziewczynki przebieraja sie za sanitariuszki. Odpowiedz Link
gibisia Re: Info - BBC2, piatek, godz. 9 pm 28.04.06, 23:40 Obejrzalam i znowu mnie trafilo, bo na poczatku byla mowa o jednej z najwiekszych zdrad w czasie II wojny swiatowej. Naiwna myslalam, ze w koncu Angole uderza sie w piers... No to poczekam na to nastepnych pare lat. Co powiedzieli o wkladzie Churchilla w sprzedanie Polski? Ze sie staral... Tyle powiedzieli!!! 3/4 filmu bylo o tym jak zdradzili nas Rosjanie. Smutne, ze producentem i rezyserem tego filmu byla Polka wystepujaca w tym filmie. Moze ksiazki prof. Davies`a nie czytala... Odpowiedz Link
jagienkaa Re: Info - BBC2, piatek, godz. 9 pm 29.04.06, 08:56 nie wiem ale przecież powiedzieli że Churchill się bał pomóc bo chciał mieć dobre układy ze Stalinem... Odpowiedz Link
ralphos Re: Info - BBC2, piatek, godz. 9 pm 29.04.06, 00:30 A ja polecam wystawę "Ku wolności" (albo "Towards freedom"). Poświęcona Powstaniu Warszawskiemu i nie tylko, dużo ciekawych rzeczy, unikalne ogromne (praktycznie na całą ścianę) zdjęcia zniszczonej Warszawy (porównywałem szczegółowo ze stanem obecnym) zrobione z samolotu przez Niemców. Gwoździem programu jest fantastyczny (to mało powiedziane) 15-minutowy film połączony z efektami świetlnymi i akustycznymi, jeżeli pójdzie się po zmroku (albo wystawa jest organizowana w sali bez okien), to efekt piorunujący. Nie wiem kiedy ta wystawa będzie w Londynie, w lutym była w Strasbourgu, spędziłem tam 3 tygodnie opiekując się wszystkimi urządzeniami (zaprojektowałem system komputerowy wyświetlający film i sterujący światłami). Jakoś teraz miała być pokazywana w Chicago i później w Toronto, może trafi do Londynu. Polecam koniecznie, lektura obowiązkowa! kulturalna.warszawa.pl/main.php?dzial=news&strona=aktualnosci_archiwum&koniec=2005-05&ne_id=604 Odpowiedz Link
jaleo Re: Info - BBC2, piatek, godz. 9 pm 29.04.06, 12:26 karolinazuk napisała: > Bardzo mnie denerwuje, ze Anglicy zawsze znajda jakas wymowke > > aby usprawiedliwic swoje postepowanie i nigdy nie potrafia sie przyznac do > bledu. Z punktu widzenia Brytyjczykow to raczej nie byl "blad". Odpowiedz Link
karolinazuk Re: Info - BBC2, piatek, godz. 9 pm 29.04.06, 14:17 Chyba zle ujelam o co mi dokladnie chodzilo. Po prostu bardzo nie podoba mi sie postawa ktora polega na ciaglym znajdywaniu wymowek, ktore w jakis sposob maja usprawiedliwic czyjes postepowanie. Dobrym przykladem jest moim zdaniem sposob w jaki Brytyjczycy poruszaja kwestie niewolnictwa. Zawsze sie szczyca ze jako pierwsi zniesli niewolnictwo, ale zapominaja dodac ze jako pierwsi wymyslili handel ludzmi za pieniadze, raczej malo etyczne i swiatle postepowanie. I fakt ze jako pierwsi zniesli niewolnictwo w zaden sposob nie umniejsza ich winy w tej kwestii, przynajmniej moim zdaniem. Czesto w Wielkiej Brytanii widoczne sa takie proby wybielania historii i ten program byl moim zdaniem rowniez proba uczynienia tego, przynajmniej jesli chodzi o pomoc Brytyjczykow dla powstania. Jak ktos juz napisal Brytyjczycy nie mieli obowiazku pomagac Polakom podczas powstania, i im nie pomogli. Przedstawiajac historie tak moim zdaniem powinni pokazac swoja postawe, a nie wynajdowac powody dla ktorych nie pomogli choc bardzo chcieli i opowiadac przez 10 minut programu o jakims jednym samolocie z zywnoscia ktory wyslali. Dla ludzi znajacych historie jest to naprawde zalosne, tym co nie znaja (pewnie zdecydowana wiekszosc brytyjskiego spoleczenstwa) ten program pewnie zamydlil oczy i teraz wierza jak to Wielka Brytania wszystkim pomoagala w czasie II Wojny Swiatowej. Odpowiedz Link
jagienkaa Re: Info - BBC2, piatek, godz. 9 pm 29.04.06, 14:50 Karolina, ja nie chcę Brytyjczyków jakoś specjalnie usprawiedliwiać, ale z tego co zrozumialam to po pierwsze tych samolotów z pomocą było kilka ale tylko jeden doleciał (resztę zestrzelili), a po drugie mówił ten żołnierz stacjonujący w Moskwie że oni też chcieli pomóc ale Ruscy nie pozwolili. Odpowiedz Link
derka1 Re: Info - BBC2, piatek, godz. 9 pm 28.04.06, 23:42 Obejrzalam oczywiscie, zreszta w szkole uczniom swoim tez przykazalam przed telewizorami siedziec. I albionskiego meza przy sobie posadzilam, niech sie uczy. Ogladajac pomyslalam sobie, i to moje absolutniem prywatne odczucie, ze ten program zrobiony byl jednak tak troche "pod wyspiarzy", bo chociaz wzruszal to jednak takiej pelnej emocjonalnej glebi mu brakowalo. Czy ktos rozumie o co mi chodzi? Nie twierdze, ze to zle, relacje historyczne nie powinny byc przeciez biased. Porownalam sobie tylko programy, ktore widzialam w polskiej telewizji z tym dzisiejszym i twierdze, ze byl mimo wszystko troche "inny". Dobry ale inny. Odpowiedz Link
edzior1 Re: Info - BBC2, piatek, godz. 9 pm 29.04.06, 00:54 Nie moglam przegapic oczywiscie... i zgadzam sie, troche plytko, ale co mozna opowiedziec w ciagu 1 godziny ludziom ktorzy nie bardzo wiedza o co chodzi?A Orginal Davisa przeciez jest i tak mniej obszerny niz wersja polska z prostego powodu- nie zrozumieliby. To przeciez tylko wprowadzenie. Ale boli. Odpowiedz Link
annamaria0 Re: Info - BBC2, piatek, godz. 9 pm 29.04.06, 11:53 W programie wystapila Hanka Koscia, a producentka i rezyserka byla Wanda Koscia. Ja tez sie bardzo wzruszylam, jak zawsze, gdy mowa o Powstaniu, moj M tez mial lzy w oczach. No coz, jak powiedzial kiedys moj szef Fin, kiedy byla mowa o "sprzedaniu" przez aliantow Polski Stalinowi - przedstawiciel nacji, ktora sama odparla atak Rosjan w czasie II wojny - nalezy liczyc wylacznie na siebie. Odpowiedz Link
jaleo Re: Info - BBC2, piatek, godz. 9 pm 29.04.06, 12:29 Dziewczyny, a o co chodzi z tym Daviesem? Bo on tu w UK raczej nie jest szeroko znany, a jesli nawet, to jest bardziej traktowany jako "ciekawostka", a czasami krytykowany za antysemityzm. Moze dlatego kraju, ktory sie stara byc bardzo PC, nie ma rozglosu. Odpowiedz Link
annamaria0 Re: Info - BBC2, piatek, godz. 9 pm 29.04.06, 12:36 Nie spotkalam sie z zarzutami o antysemityzm. Ksiazki Davies'a sa szeroko dostepne (w moim lokalnym Waterstones jego ksiazka o Powstaniu jest wsrod szczegolnie polecanych pozycji) i komentowane/recenzowane we wszystkich opiniotworczych zrodlach. www.amazon.co.uk/exec/obidos/ASIN/0330488635/qid=1146306672/sr=2-1/ref=sr_2_3_1/202-2252429-4963005 Odpowiedz Link
annamaria0 Re: Info - BBC2, piatek, godz. 9 pm 29.04.06, 12:40 Zainteresowanym polecam znakomite wspomnienia Karoliny Lanckoronskiej: Those Who Trespass Against Us: One Woman's War Against the Nazis www.amazon.co.uk/exec/obidos/ASIN/1844134172/qid=1146307158/sr=1-1/ref=sr_1_3_1/202-2252429-4963005 Odpowiedz Link