elastr 28.07.06, 18:00 mam dosyć natwest. W jakich bankach macie konta i czy jesteście zadowolone:) korzystam często z konta przez internet więc jakiś "przyjazny dla użytkownika" proszę:))) Ela Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
effata Re: Jaki bank? 28.07.06, 18:40 Natwest, to beznadziejny bank. Też miałam z nimi przejścia. Tu już kiedyś był taki wątek, ale nie mogę go znaleźć, bo ta wyszukiwarka, to *&%#@&%&@ ... Nie polecałabym też Royal Bank of Scotland.(zresztą Natwest jest zdaje się jego częścią). A co do przyjaznych banków, to myślałam, że Barclays jest o.k. ale też się parę osób wypowiadało negatywnie. Więc za bardzo nie pomogłam :) Ale może ktoś ma linka do tamtego wątku. Odpowiedz Link
beettinna Re: Jaki bank? 28.07.06, 19:45 ja mam w HSBC....nic na jego temat nie wiem...ani zlego ani dobrego...:-)) odpukac...:-)) Odpowiedz Link
chihiro2 Re: Jaki bank? 28.07.06, 20:09 Ja tez mam HSBC i jestem zadowolona. Dostalam nawet ostatnio karte kredytowa, wcale sie o nia nie ubiegajac. Przyslali mi wypelniony formularz, wystarczylo tylko podpisac, i informacje, ze cenia mnie jako klientke itp. i ze chca mi przyznac karte kredytowa. No wiec wzielam :) Odpowiedz Link
marta_anna Re: Jaki bank? 29.07.06, 10:21 co do karty kredytowej to mi przyznali w dniu otwarcia konta, i nie zdazyli mnie poznac jako klientki. zdiwilam sie bardzo bo mam na razie male i nieregularne dochody, ale coz widac taki nakaz z gory maja... Odpowiedz Link
chihiro2 Re: Jaki bank? 29.07.06, 10:33 Jestes pewna, ze nie dali Ci debetowej? Ja dostalam debetowa w dniu otwarcia 9co jest naturalne), ale kredytowa dopiero pozniej. Odpowiedz Link
marta_anna Re: Jaki bank? 31.07.06, 10:10 teraz to juz mam od nich 2 karty: na jednej jest napisane debit a na drugiej credit:)tej drugiej to nie uzywam bom bojazliwa, kilka razy ich pytalam czy za darmo ta kredytowa bo w PL to wiadomo i kilka razy mi mowili ze tak...ale ja wiem swoje Odpowiedz Link
konstruktorka1 LLoyds tsb 08.08.06, 09:53 Bardzo mi odpowada dostep internetowy - uboga strona bez zadnych migaczy do odkurzacza ale za to wchodzi jak rakieta i nie musze dlugo czekac Latwe w obsludze Z negatywow moja przyjaciolka ma konto w tym banku i zrobiono jej klona karty z chipem. Z piec razy musielismy chodzic do banku i ciagle podawano nam inne informacje. Plus poprosilam branch managera i na drugi dzien pieniadze byly spowrotem na jej koncie. Branch manager napisal nawet list z przeprosinami do niej za klopoty i dezorganizacje w banku. Odpowiedz Link
asica74 Re: Jaki bank? 28.07.06, 19:52 ja od kilku lat mam konto w Barclays. Nigdy nie mialam z nim zadnych problemow. Maja tez wersje online, ktora dziala bez zarzutow. Mam tez konto w Natwest, ale szczerze mowiac, nie polecam. Odpowiedz Link
balbi6 Re: Jaki bank? 28.07.06, 20:13 Tez kilka lat mam w Barclaysie, baz zadnych problemow. Krotko mialam w Natwest ale szybko zrezygnowalam. Odpowiedz Link
tuti Re: Jaki bank? 28.07.06, 20:39 ja na rbs nie narzekam. karte na poczatku dostalam tylkodo bankomatu, ale jak po 6mcach zadzwonilam dopominac sie o platnicza to pani powiedziala ze wlasnie mieli sie ze mna kontaktowac, wiec poki co milo i w ogole.. Odpowiedz Link
formaprzetrwalnikowa Re: Jaki bank? 28.07.06, 21:12 hsbc. musze przyznac (z niechęcią, bo mam uraz do banków), ze jestem zadziwiona ich obsługą. po początkowej wpadce z wysłaniem mojej karty kredytowej i pinu do polski (na moj teoretycznie oficjalny adres, juz wtedy nieuzywany), nie moge sie na nic skarzyc.no, moze poza idiotycznymi godzinami otwarcia mojej dawnej 'branch' (9.30-16.30; soboty zamkniete- czyli bardzo customer friendly ;)), ale generalnie wszystko robie online, ewentualnie przez telefon. ostatnio zaoferowali mi najlepszą oferę mortgage (byłam u kilku doradców, którzy niby znalezli mi rózne atrakcyjne oferty, ale koniec koncow oferta mojego banku była najlepsza). a jak robiłam kwotacje ubezpieczenia domu online, to nastepnego dnia zadzwonił pan z obsługi klienta i pwoiedział, ze ma dla mnie bardziej atrakcyjna ofertę niz ta, którą mi wyliczył automat. normalnie szał w trampkach. ogólnie: jestem zadowolona. ;) Odpowiedz Link
ewika-uk Re: Jaki bank? 29.07.06, 02:15 ja od 5 lat w Natwest,totalna beznadzieja..musze sie zebrac i pozamykac wszystko maz od 8 lat jest w Barclays,jest bardzo zadowolony i ja sie chyba tez tam przeniose,pozdrawiam Odpowiedz Link
monikaj Pytanie do Formy prosze 30.07.06, 22:15 My od kilku miesiecy przymierzamy sie do kupna mieszkania i bylismy w kilku bankach sprwdzic jakie sa nasze opcje. Bylismy tez w HSBC w ktorym mamy konto juz od kilku lat i zaoferowali nam sume wieksza niz sie spodziewalismy (ponad 5 krotnosc naszych dochodow) ale oprocentowanie jest wyzsze niz w innych bankach. Piszesz ze HSBC zaoferowalo Ci warunki korzystniejsze niz inni. Jesli moglabys mi powiedziec czy sa skonni do zaoferowania nizszej niz ich oficjalna stopa procentowa? Wielkie dzieki :) Odpowiedz Link
ralphos Re: Jaki bank? 29.07.06, 02:30 Z Barclays znajomi mieli takie przejścia że nie życzę nikomu, są do tyłu sporo pieniędzy, sam też pół roku czekałem aż raczyli mi dać kartę debetową zamiast visy electron z którą były same problemy. W HSBC bez problemu założyli mi konto, ale po kilku tygodniach zamknęli, bo nagle przestały im się podobać moje dowody adresu. Jak na razie najmilej wspominam Lloyds - założyli mi konto i jako jedyny bank nie narzekali na dowody adresu, bardzo miła obsługa (przynajmniej w dwóch oddziałach które odwiedzałem), dostałem od razu dobrze działającą kartę debetową, ogólnie zero problemów. Odpowiedz Link
chihiro2 Re: Jaki bank? 29.07.06, 09:20 Podpowiem jeszcze, ze jak komus zalezy, by bank etycznie obracal pieniedzmi (nie przeznaczal ich np. na przemysl zbrojeniowy) mozna miec konto w Co- operative Bank: www.co-operativebank.co.uk. Wiekszego wyboru etycznych bankow niestety nie ma :( Odpowiedz Link
ralphos Re: Jaki bank? 29.07.06, 18:27 A czy ten bank etycznie postępuje także z klientami? Na przykład nie zdziera kilkudziesięciu funtów za to, że ktoś nie miał nic na koncie, a próbował zapłacić kartą, albo zlecenie stałe nie poszło? Odpowiedz Link
chihiro2 Re: Jaki bank? 29.07.06, 19:11 Nie mam pojecia, bo nie mam tam konta i zadnych detali na temat tego banku nie czytalam. Odpowiedz Link
edavenpo Re: Jaki bank? 29.07.06, 20:43 ralphos napisał: > A czy ten bank etycznie postępuje także z klientami? Na przykład nie zdziera > kilkudziesięciu funtów za to, że ktoś nie miał nic na koncie, a próbował > zapłacić kartą, albo zlecenie stałe nie poszło? ___ jak nie masz nic na koncie a probujesz placic karta to karta jest odrzucona i to wszystko zlecenia stale i czeki bez pokrycia to zupelnie inna kwestia i kazdy bank dowalio za to 25 funtow najmniej i fakt, jest to zdzierstwo jakich malo. jakis klient wytoczyl barclays sprawe za to ze przez kilka jego lat studenckich gdzie czesto przekraczal limit sciagali mu 25 funtow i chyba w koncu doszlo do sumy kilku tysiecy. facet zdecydowal sie ich pozwac o to ze byly to unreasonable charges i ze wyslanie zautomatyzowanego listu nie kosztuje ich 25 funtow. Sprawe wygral - Barclays byli wsciekli. Podobno te wszystkie overdraft charges sa teraz rozpatrywane przez financial services authority. moze swiatelko w tunelu bo jak dla mnie to te 25 czy 30 funtowe kary to jakies nieporozumienie... Odpowiedz Link
vierablu Re: Jaki bank? 30.07.06, 16:21 > Podpowiem jeszcze, ze jak komus zalezy, by bank etycznie obracal pieniedzmi > (nie przeznaczal ich np. na przemysl zbrojeniowy) mozna miec konto w Co- > operative Bank: www.co-operativebank.co.uk. Wiekszego wyboru etycznych bankow > niestety nie ma :( No jeszcze Smile sie reklamuje jako etyczny. Odpowiedz Link
elastr Re: Jaki bank? 29.07.06, 18:14 czyli Barclays wygrywa:) w poniedziąłek pójdę i się dowiem szczegołow dzieki serdeczne za posty. Pozdrawiam Ela Odpowiedz Link
minisufka HSBC 29.07.06, 20:10 tez dostalam karte kredytowa (poza debetowa) w dniu otwarcia konta, mimo malych zarobkow. internetowa obsluga konta bez najmniejszego problemu. i sa bardzo mili w kazdym oddziale, w ktorym bylam osobiscie ja lub moj maz. i generalnie obydwoje jestesmy bardzo zadowoleni Odpowiedz Link
mgna First Direct 29.07.06, 22:36 Choc moge polecic oba, First Direct wole od IF :) www.firstdirect.com/ Odpowiedz Link
derka1 Re: Jaki bank? 29.07.06, 23:19 A to dziwne. Ja jestem z NatWest od 11 lat. Zlego slowa o nim powiedziec nie moge. To byl jedyny bank, ktory bez problemu zalozyl mi konto i dal wszystkie mozliwe karty w czasach "nieunijnych", gdy inne banki wymagaly ode mnie jakichs, przepraszam za wyrazenie, pierdol z Home Office. Odpukac, jeszcze nigdy sie na nich nie zawiodlam, wiec mam same dobre doswiadczenia. Odpowiedz Link
anya.po.prostu Re: Jaki bank? 30.07.06, 14:31 ja mam w HSCB od kilku lat i do tej pory byłam bardzo zadowolona, tzn nie miałam z nimi większych problemów. Praktycznie wszystko załatwiam przez internet więc było ok. Ale ostatnio potrzebowałam skorzystać z usług ich customer service i trochę się zirytowałam. Ich call centres są w Indiach i kilka razy zdarzyła mi się osoba, której po prostu praktycznie nie mogłam zrozumieć. Do tego ledwo słychać, musiałam kilka razy prosić o powtórzenie każdego niemal zdania, ciągnąć gościa za język, żeby się czegoś dowiedzieć. Po prostu koszmar. I zanim powiecie, że to z moim angielskim jest coś nie tak to uprzedzam, że moi anglojęzyczni znajomi mają dokladnie ten sam problem i podobne doświadczenia. Zreszta nie bez powodu chyba niektore fimry reklamuja sie, ze ich call centres sa w UK a nie w Indiach. Co do opłat za przekroczenie limitu i czeki bez pokrycia to chyba wszystkie banki je stosują. Różna jest tylko wysokość tych opłat. Po kampanii w prasie na rzecz ich obnizenia i kilku procesach wygranych przez klientow część banków je obniżyła, np do 12 funtów. Zresztą był na ten temat kiedyś długi wątek. Mnie w HSCB póki co trzyma duża liczba oddziałów, dostępnych praktycznie na każdej high street, otwartych w soboty, oraz to, że po kilku latach z nimi mam już jako taką historię i nie jest problemem zwiększenie overdraft limit, limitu na karcie kredytowej itp. Ale kusi mnie konto w Alliance Leicester, ogłoszone najlepszym rachunkiem w 2005, a które oferuje 5% interests (to najwyższe orpocentowanie rachunku bierzącego na rynku), 0% interests on overdrafts for 12 months i do tego rachunek oszczędnościowy z 10% interest. No i oczywiście jest za darmo. Polecam stronę Martina Lewisa pt Money Saving Expert: www.moneysavingexpert.com/ Bardzo dużo pożytecznych rzeczy można tam się dowiedzieć ;) Odpowiedz Link
kraxa no wlasnie czeki, kurna 26.08.06, 12:19 Wkurzylam sie dzisiaj od samego rana...Na progu powital nas mily liscik od Abbey, gdzie mamy "druorzedne" konto, z ktoreo regulujemy mniejsze oplaty i codzienne wydatki ( glowne w barclay-u). No i okazalo sie, ze policzyli nam 50 funtow overdraftu rzekomego- bo czek wyslany przez nas okolo 20 lipca zostal zrealizowany 2 sierpnia, akurat w "widelkach" kiedy zasilenie konta dokonane 4 dni wczesniej nie bylo jeszcze dostepne. Temu cholernemu abbey zajmuje to 5 dni roboczych- nawet przy zlozeniu czeku w oddziale, a nie wyslaniu poczta!!!Wiec tak naprawde kasa byla tam od 4 dni, brakowalo 1 dnia, zeby byla dostepna, faktyczny overdraft wyniosl 13 funtow, a oni nam naliczyli karnie 50!!! W ten sposob cholera nigdy nie mozna byc pewnym, bo skad mam wiedziec, kiedy osoba, ktorej wysylam czek zazyczy go sobie zrealizowac. Czy jest jakis bank, czy towarzystwo budowlane, ktore nie ma takich bandyckich zasad???? Odpowiedz Link
anya.po.prostu Current account 30.07.06, 14:34 Tu jest super artykuł o rachunkach bierzących: www.moneysavingexpert.com/cgi-bin/viewnews.cgi?newsid1109610116,88950, Odpowiedz Link
anya.po.prostu BieŻących oczywiście!! :o ! n/t 30.07.06, 16:16 ---- lepsze ryby-pily niz ludzie-mloty Odpowiedz Link
monikaj Re: Jaki bank? 30.07.06, 22:02 My z mezem mamy wspolny rachunek w HSBC i generalnie jestesmy zadowoleni. Wiekszosc rzeczy zalatwiamy przez Internet i to dziala bez problemu. Schody sie zaczynaja kiedy przyjdzie nam ochota zalatwic cos w oddziale. Kiedys potrzebowalam przelac pieniadze natychmiast na inne konto w HSBC i otrzymac potwierdzenie tego przelewu to pojawil sie problem. Rozmawialam w sumie z 5 roznymi pracownikami oddzialu i kazdy mowil mi cos innego. Problem polegal na tym ze chcialam aby potwierdzenie zawieralo dane nadawcy, odbiorcy, kwote i date a to bylo dla nich za duzo. W koncu po godzinie dostalam to co chcialam. Problem tez mialam kiedy sie przeprowadzilismy. Rachunki zaczely wreszcie przychodzic na nowy adres po 5 telefonach i 2 wizytach w odziale. Po ostatniej przeprowadzce udalo im sie lepiej i nie mielismy problemu. Generalnie poza tymi wpadkami jestesmy zadowoleni. Odpowiedz Link
kast Re: Jaki bank? 31.07.06, 13:02 Ja mialam na poczatku sporo problemow z otwarciem konta, probowalam w kilku bankach i w koncu wyladowalam w Lloydsie, bo tu moglam miec tylko angielskie prawo jazdy, a tak to chcieli rachunki, council tax itp. Nie zaluje, konto sprawuje sie dobrze, problemow jako takich nie mialam (odpukac) :) Odpowiedz Link
22pagoda Re: Jaki bank? - Barclays 07.08.06, 23:20 Przy wejsciu do Barclaysa, powitala mnie Pani, powiedzialam jej ze chce sobie otworzyc konto bankowe, aby moja comiesieczna pensja mogla sobie splywac, co wiecej, chcialabym mozliwosc zrobienia zakupow przy uzyciu karty a w przyszlosci karte kredytowa. Powiedzialam ze dysponuje: paszport, polski dowod, polskie prawo jazdy, zaswiadczenie od brytyjskiego pracodawcy o zarobkach rocznych, zaswiadczenie od landlorda o tymczasowym zamieszkaniu. Panni powiedziala ze to niestety za malo zeby spelnic oczekiwania. Poprosila aby zdobyc takie dokumenty jak rachunki z Polski (telefon, cokolwiek) oraz historie-wyciag z banku polskiego. Pani umowila mnie na spotkanie za 2 tygodnie. Mialam zalatwiac dokumenty. Wiec wilam sie jak piskorz, scigajac swoj mBank w Polsce. Wyslali ponoc priorytetem 16 dni temu i jakos sladu nie ma po historii polskiego rachunku. Wiec cala zestresowana poszlam na spotkanie w Barclays, dysponujac kilkoma rachunkami za internet z Polski oraz wydrukami komputerowymi z on-line moich operacji w mBanku. Pani w Barclaysie nawet nie raczyla spojrzec, ani na rachunki internetowe ani na historie!!!! O co wogole chodzi? Przepraszam dziewczyny, daje upust swojej frustracji. ALe najpierw mi mowia ze niektore dokumenty sa nieodzowne a potem nawet na nie nie spojrza.... Zeby bylo ciekawiej, od reki zalozono mi rachunek biezacy oraz oszczednosciowy z wersja on-line. w ciagu 3 dni mam dostac Vise Electron a jesli bede miala juz trwaly adres zamieszkania, przez 3mce, dostane Vise kredytowa. Nie rozumiem, dlaczego taka zmiana priorytetow? Barclays jest dobrze przygotowany do Polakow, maja nawet ciekawe opcje ubezpieczenia napisane po polsku :) Czy ktos z Was placi 5/10/13 GBP miesiecznie w ramach roznorakich ubezpieczen? Korzystalyscie z tych ubezpieczen? dziekuje i pozdrawiam. mimo takich przebojow jestem za Barclaysem. Odpowiedz Link
robak.rawback Re: Jaki bank? - Barclays 08.08.06, 00:01 a oni chcieli ta hhistorie bankowa z polski po jakiemu? po polsku wystarczy? Odpowiedz Link
22pagoda Re: Jaki bank? - Barclays 08.08.06, 00:19 ano po polsku, sama sie dziwilam podkreslam, nawet Pani nie spojrzala na wydruk on-line! Odpowiedz Link
mi74 Re: Jaki bank? 08.08.06, 14:16 Ja mam konto w Barclays i w sumie jestem zadowolona oprocz jednej sytuacji. Tez dostalam od nich karte kredytowa bardzo szybko, po kilku tygodniach, nawet o nia nie proszac. Poniewaz jej nie potrzebowalam, nie uzylam jej ani razu (nawet jej nie aktywowalam). Po 3 latach dostalam list od Debt Collectors, ze mam natychmiast splacic kilka tys dlugu. O malo nie dostalam zawalu. Okazalo sie, ze 3 lata wczesniej ktos na nia kupowal bizuterie w Amsterdamie. Bylo to ewidentne sklonowanie, bo mojej karty nikt nie dotykal. Osoba ta zadbala rozwniez o to, zebym nie dostala ani jednego statementu ani listu przez caly ten czas. I tak sobie zylam w nieswiadomosci. Rozwiazanie sprawy zabralo mi jakies 5-6 miesiecy po napisaniu '100 milionow' listow, ze ja nie zaplace za to ani funta. Odpuscili, kiedy oddalismy sprawe w rece policji. Po tym fakcie zadzwonilam do nich i poprosilam o zamkniecie mojego konta kredytowego. Pani przez tel teoretycznie zamknela .... a po paru tygodniach dostalam kolejna karte przyslana zreszta na poprzedni adres (choc informowalam o zmianie adresu) - zdobylam ja przez ex-sasiadke. A po pol roku dostalam 3 karte. Nie oderwalam ich nawet od listow i leza sobie w bezpiecznym miejscu a ja co jakis czas sprawdzam swoja balance - tak, zeby miec pewnosc, ze znowu ktos inny sie pode mnie nie podszywa. Odpowiedz Link