al.1 07.08.06, 00:15 Zauwazylem, ze w GB prawie sie nie jada kasz (moze oprocz kus-kus, bo cereals to zwykle deta pszenica, dety ryz, platki kukurydziane i owsiane oraz musli). Czy ktos moze widzial w jakichs sklepach kasze gryczana? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
effata Re: Kasza 07.08.06, 00:39 Tak, w polskich ;) Albo w tureckich/hinduskich sprowadzających polską żywność w ilościach zastraszających. -- Don't guess. Odpowiedz Link
vereena Re: Kasza 07.08.06, 11:38 Gryczaną i drobną jęczmienną kupuję w polskim sklepie. Pęczak (pearl barley) jest w angielskich sklepach. Odpowiedz Link
mysz2006 Re: Kasza 07.08.06, 12:55 gryczana sprzedaje Sainsbury a peczak ludzie moga jesc? moj ojciec to peczakiem ryby necil jak wedkowal Odpowiedz Link
chihiro2 Re: Kasza 07.08.06, 12:59 Sainsbury's sprzedaje fantastyczny mix - nazywa sie chyba 'country mix' - peczak i mieszanka roslin straczkowych. Wystarczy dodac wloszczyzne, warzywna kostke rosolowa i wychodzi pyszna zupa. Odpowiedz Link
effata Re: Kasza 07.08.06, 13:08 > a peczak ludzie moga jesc? Mogą, mogą ... ludzie wiele mogą jeść. Obiło mi się o uszy, że niektórzy Polacy to i w celu oszczędzania jedli jedzenie z puszek dla psów :(( A co do pęczaka, to ja bardzo lubię. Najlepszy krupnik dla mnie jest z pęczakiem właśnie. A niektórzy to np. krewetki jedzą i to na surowo prawie, albo sushi, co by mi z kolei przez gardlo nie przeszło :))) Już wolę przykładnie ugotowany pęczak. -- Don't guess. Odpowiedz Link
chihiro2 Re: Kasza 07.08.06, 12:55 Kasza gryczana znajduje sie takze w Tesco i Sainsbury's - ja tam kupowalam, nie ma problemu. Odpowiedz Link
edavenpo Re: Kasza 07.08.06, 13:27 peczak znajdziesz w kazdym wiekszym supermarkecie w sekcji grains and pulses pod nazwa pearl barley ;-) Odpowiedz Link
lucasa Re: Kasza 07.08.06, 14:59 ja dostalam kiedys od kolezanki taka kasze: malutkie kuleczki (cos jak kuskus) ktore po ugotowaniu robia sie przezroczyste z mala witka :) - wygladaja jak male kielki. aha znak szczegolny: jak sie rozsypuja - to po calej kuchni - odbijaja sie jak szalone :) ta kasza ma specyficzny zapach. czy ktos wie co to jest? (z ta kolezanka nie mam teraz kontaktu.) A Odpowiedz Link
chihiro2 Re: Kasza 07.08.06, 15:02 Stawiam na quinoe. Uwielbiam ja, to chyba najwartosciowsza z kasz (wlasciwie to nie wiem, czy to kasza. Na pewno zboze). Pochodzi z Poludniowej Ameryki, to bodajze zboze Inkow. Odpowiedz Link
kasia799 Re: Kasza 07.08.06, 18:22 Rowniez mysle ze to quinoa. Nie jest to ziarno a nasiono. Jest rowniez bezglutenowa, co dla niektorych moze miec znaczenie. Dostepna rowniez w koloze czerwonym. A co do kasz, to rzeczywiscie w supermarketach mozna dostac, trzeba tylko sie dobrze rozejrzec po polkach. Najdluzej naszukalam sie kaszy jaglanej ale tez w koncu dostalam. Odpowiedz Link
lucasa Re: Kasza 07.08.06, 18:26 kasia799 napisała: > Rowniez mysle ze to quinoa. dzieki za odpowiedz! bede szukac. czy oprocz ugotowania jak ryz - do obiadu aby podac z sosem/miesem/warzywami do czegos sie to jeszcze nadaje? do salatki moze? ale mi to wychodzi calkiem kleiste A Odpowiedz Link
chihiro2 Re: Kasza 08.08.06, 10:29 Dodaje do salatek (dlaczego wychodzi Ci kleiste? Ja mam dosc sypka quinoe), dodaje do roznych pierozkow, mozna z tego robic kotleciki z dodatkiem fasolek zmielonych, mozna tez w naleznikach z warzywami i tofu. Odpowiedz Link
al.1 Re: Kasza 07.08.06, 21:46 chihiro2 napisała: > Kasza gryczana znajduje sie takze w Tesco i Sainsbury's - ja tam kupowalam, > nie ma problemu. Okazuje sie, ze jest, bo ja bywam zarowno w Sansburysiu jak i w Teco. Przeczesywalem departamenty kasz - i gryczanej nie znalazlem. Ale dzieki za informacje, moze kiedys trafie na nia. Odpowiedz Link
chihiro2 Re: Kasza 08.08.06, 10:31 Serio? W moich lokalnych (nienajwiekszych) maja czesto. Odpowiedz Link
vereena Re: Kasza 08.08.06, 11:07 U mnie, ani w Sainsburys, ani w Tesco nie ma kaszy gryczanej. A pęczak (wracając do pytania, czy ludzie to jedzą) gotuję z dodatkiem kostki rosołowej lub odrobiny curry i jest pyszny. Krupnik też lubię z pęczakiem. A najbardziej zajada pęczak moja 1,5-roczna córka - delektuje się po jednym ziarenku. Mała miseczka dostarcza jej zajęcia na dobrą godzinę :) Odpowiedz Link
u25 Re: Kasza 08.08.06, 14:58 buckwheat (kasza gryczana) poza kuchnia wschodnia jest uzywana rowniez w kuchni wloskiej, wiec probuj w delikatesach wloskich Odpowiedz Link
reginan120 Re: Kasza 09.08.06, 00:53 taak? a nie wiesz do czego we wloszech sie jej uzywa? :) moj facet jest wlasnie wykwalifikowanym szefem tej kuchni :) zreszta we wloszech sie wychowywal i niestety nie zna slowa angielskigo buckwheat :( choc kiedys w polskiej restauracji jej probowal.. tak z ciekawosci pytam :) moze czyms go zaskocze? :) Odpowiedz Link
u25 Re: Kasza 09.08.06, 10:51 Przewaznie chyba do pasty. Naprawde fajne sa gnocchi z ziemniakami i kasza gryczana. Moze to ci sie przyda (buckwheat pasta)? www.essetti.com/applncs/pasta-recipes.htm#allapanna Odpowiedz Link