Dodaj do ulubionych

zwrot leków do apteki

23.03.07, 13:59
czy jest możliwy w praktyce zwrot leku wydanego na receptę?

Został mi przepisany antybiotyk, dopiero w domu zorientowałam się, że jestem
uczulona na pewien składnik tego leku. Lekarstwa nie zużyję - a nie ma sensu
składowanie go w domu.

Dodatkowo lekarz przepisał mi niepełną kurację (dostałam tylko 15 tabletek,
podczas, gdy w opakowaniu jest 21).
Obserwuj wątek
    • e-vil Re: zwrot leków do apteki 23.03.07, 15:44
      pofatygowałam się do miasta sama wyjaśnić sprawę
      zwrot leku jest możliwy.. zwrot kasy już nie :/
      dostałam za to receptę na inny antybiotyk, za który ponownie musiałam zapłacić..
      no trudno..
      • fatemeh Re: zwrot leków do apteki 24.03.07, 11:49
        Z ta niepelna kuracja to tak tu bywa, ze wydaja tyle 'pigulek' ile zdaniem
        lekarza jest potrzebnych, a nie tyle ile w opakowaniu (zwlaszcza jesli zglosisz
        sie do Walk in Centre / Emergency)...
        • e-vil czas oczekiwania 24.03.07, 13:21
          a tak pozostając w temacie aptek..

dlaczego tak długo trwa wydanie leku na receptę?
          Przeważnie czekam ok 15-20 min, ale niekiedy czas oczekiwania jest dłuższy.
          Jak wygląda procedura wydania leku?
          Pytam oczywiście z ciekawości :)

Jeśli ktoś pracuje/ował w aptece lub po prostu orientuje się co się dzieje za
          ladą ;) będę wdzięczna za wyjaśnienie..
          • aspirynka_s Re: czas oczekiwania 24.03.07, 14:50

angielskie apteki bardzo sie roznia od tego co jest w Polsce
            w Polsce stoisz w kolejce i jestes obslugiwana jak podejdziesz do okienka i
            wtedy farmaceuta jest do Twojej dyspozycji
            w Anglii jest inny system
            po przyjeciu recepty trzeba wprowadzic dane pacjenta do komputera ( imie
            nazwisko adres zamieszkania wiek) i pozniej wprowadza sie jaki lek i ile
            pacjent otrzymuje oraz wpisuje sie dawkowanie
            w tym momencie zostaje wydrukowana nalepka z nazwa leku iloscia, dawka, oraz
            sposobem przyjmowania a takze imieniem i nazwiskiem pacjenta oraz nazwa apteki
            w ktorej lek zostal wydany. po wydrukowaniu nalepek na wszystkie leki z Twojej
            recepty dispenser (pracownik pomocniczy w aptece) dispensuje czyli przygotowuje
            poszczegolne pozycje z recepty ( np jesli jest na recepcie 15 tabletek
            amoxycyliny a w opakowaniu jest 21 to wtedy tnie listki i przygotowuje tylko
            15 ) nastepnie po zebraniu wszystkiego nakleja poszczegolne nalepki na
            odpowiednie pudeleczka i koszyczek z tak przygotowana recepta wedruje do
            farmaceuty ktorego zadaniem jest sprawdzic czy wszstko zostalo zebrane zgodnie
            z recepta czy ilosci sie zgadzaja czy nie ma zadnych interakcjii pomiedzy
            danymi lekami i czy lekarz nie pomylil sie w dawkowaniu (np 3 razy dziennie po
            jednej a dany lek jest o przedluzonym uwalnianiu i powinien byc tylko
            przyjmowany 2 razy dziennie co 12 godzin itp itd) jesli juz wczesniej bylas
            pacjentka tej apteki to mozna rowniez sprawdzic czy dany lek nie wchodzi w
            interakcje z innymi lekami, ktore juz przyjmujesz, a ktore nie sa akurat na tej
            recepcie (np interakcja niektorych antybiotykow z tabletkami antykoncepcyjnymi)
            po sprawdzeniu recepty przez farmaceute pakuje sie wszystko do torebki i wydaje
            pacjentowi (czasami wrecza recepte sam farmaceuta a czasami inni pracownicy
            apteki, jesli sa jakies interakcje albo watpliwosci to wtedy zazwyczaj
            farmacetuta bedzie chcial zamienic z Toba pare slow)
            jesli przed Toba jakis pacjent wreczyl caly plik recept kolejka sie wydluza bo
            wiadomo, ze przygotowanie 10 pozycji zajmie dluzej niz przygotowanie jednej.
            jesli pani przyjmujaca recepte powie ci ze waiting time is about 10mins to nie
            musisz czekac w aptece tylko mozesz isc na zakupy(jesli akurat jestes w centrum
            handlowym) i wrocic po recepte pozniej a wtedy torebka z Twoimi lekami powinna
            juz gotowa stac na poleczce i czekac na Ciebie.jesli zamawiasz swoje leki z
            przychodni regularnie mozesz zapisac sie na prescription collection service i
            wtedy jak zamowisz recepte w przychodni to dzwonisz do wybranej apteki (np
            najblizej domu albo szkoly Twego dziecka) i prosisz ze recepta bedzie gotowa na
            dany dzien w takiej to a takiej przchychodni i czy mogli by tam pojsc i ja dla
            ciebie odebrac i przygotowac a wtedy ty nie musisz juz sama isc do surgery
            tylko idziesz bezposrednio do apteki (czasem jest to tego samego dnia jak
            recepta jest gotowa w przychodni a czasem jest to nastepnego dnia zalezy od
            systemu pracy apteki)i po prostu odbierasz juz na ciebie czekajaca torebke :)
            tak to wyglada w wielkim skrocie :)
            mam nadzieje ze jako tako przyblizylam proces przygotowania recepty ale jesli
            masz jakies pytania to sie polecam :)
            pozdrowionka
            aspi
            • e-vil Re: czas oczekiwania 24.03.07, 15:55
              aspirynko :) bardzo dziękuję za wyjaśnienie tajników brytyjskich aptek. I to
              wcale nie było "w wielkim skrócie", ale dość szczegółowo ;)

Oczywiście raz już skorzystałam z systemu, gdy po lekarstwo zgłosiłam się
              później.. dostarczyło mi i pracowniczkom apteki trochę stresu, bo moja
              torebeczka wylądowała pod literką imienia a nie nazwiska :)
              Generalnie nie narzekam - bo obsługa jest bardzo miła i pomocna, byłam po prostu
              ciekawa jak ten system działa. Faktycznie na naklejkach są różne podpisy w polu
              Disp. by, Chcd. by :)

pozdrawiam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka