12.01.05, 16:00
Dziewczyny - wiem, że ten temat już był, no ale... Jestem w 32 tyg ciąży i
przez ostatnie 2 mies brałam NO-SPE forte na twardnienie brzucha, ale nie
bardzo pomagala. Teraz lekarka zmienila mi NO-SPE na CORDAFEN i mam testowac
czy pomoze, a jak nie to isc na obserwacje do szpitala. Pytanie tylko - po
co? Co oni mi tam mogą zaaplikować? Ile taki pobyt może potrwać? Teraz dużo
leżę w domu i mam nadzieje, że sie poprawi, ale jak nie - to w weekend
uderzam na patologię. Czy polecacie jakiś szpital na tym etapie?

Z góry dziękuję za odpowiedzi!!!
Obserwuj wątek
    • ithilhin Re: Cordafen 15.01.05, 12:39
      moga zrobic KTG zeby ocenic sile skurczy - jesli twardnienie brzucha o skurcze. moga zrobic
      inne badania jesli twardnienie to nie skurcze (USG na przyklad albo posiew z szyjki). no i pewnie
      moga dac fenoterol zeby ewentulalne skurcze nie prowadzily do skracania i rozwierania szyjki.
      oczywiscie zycze aby cordafen i lezenie Ci pomogly i obylo sie bez wizyty w szpitalu!
    • ma.pi Re: Cordafen 21.01.05, 15:15
      martynka2004 napisała:

> Dziewczyny - wiem, że ten temat już był, no ale... Jestem w 32 tyg ciąży i
      > przez ostatnie 2 mies brałam NO-SPE forte na twardnienie brzucha, ale nie
      > bardzo pomagala. Teraz lekarka zmienila mi NO-SPE na CORDAFEN i mam testowac
      > czy pomoze, a jak nie to isc na obserwacje do szpitala.

CORDAFEN jest lekiem na nadcisnienie tetnicze. Czy ta lekarka wie co robi??????

Pozdr.
      • ithilhin Re: Cordafen 22.01.05, 18:39
        wiesz... tak mysle, ze np isoptin i diprophilinum tez nie maja w ulotce nigdzie napisane, ze
        akurat trzeba je stosowac aby zmniejszyc napiecie macicy i zniwelowac niekorzystne dzialanie
        fenoterolu... wrecz maja napisane aby w ciazy mie stosowac! (isoptin). podobnie pewnie
        relanium ma w ulotce aby nie stosowac w ciazy a ile kobiet musi w szpitalu brac??. bo w
        ulotkach sa najpowszechniejsze, najprostze zastosowania i najwieksze obostrzenia, zeby ludzie
        glupot sami nie robili smile
        a lekarze po to studiuja, zeby wiedziec co w jakim konkretnym pzypadku przepisac.
        tak mysle.
        najwazniejsze - ufac swojemu lekarzowi smile
      • badziunia Re: Cordafen 24.01.05, 14:29
        Obecnie Cordafen stosuje się na zagrożenie porodem przedwczesnym. Sama go
        brałam - a dał mi go lekarz w Szpitalu Klinicznym AM na Karowej. Zresztą nie
        tylko ja go brałam. Na pewno jest bezpieczny, ale czułam się po nim koszmarnie.
        • lizaxo do Martnki 17.02.05, 09:33
          Kochana opisze ci mój taki sam przypadek. Wiec napinał mi się brzuszek i
          najpierw lekarz kazał lezęć i brać nospe ja to zbagatelizowałam i wziął mnie do
          szpitala na 5 dni. Tam robili mi codziennie KTG, skurcze nie wyszły choć czasem
          brzuszek w trakcie sie napinał ale powiedzieli ze małe czasem na ktg nie
          wychodzą poza tym dostawałam erytromycyne hydroxizine na uspokojenie bo sie
          denerwowałam okropnie. Pozbrali wymaz z pochwy i szyjki i po wyniki ide za
          tydzien.Cały czas mierzyli mi ciśnienie bo podawali mi trzy razy dziennie po 2
          tabl Cordafen i brzuszek przestał sie napinać. Dzien przed wyjściem zmniejszyli
          mi dawke leku na 4x1 tabl i zaczął sie tak dwa razy dziennie lekko napinać. Ale
          lekarz zbadał i do domku wróciłam . Biore teraz Cordafen w domku i jak długo
          posiedze to napina sie brzuch. Trzeba więc dużo leżęć bo szpital jak dla mnie
          to koszmar. Poza tym zmartwiłam sie jak wyczytałam w ulotce ze Cordafen nie
          zalecany jest w ciązy. Ale poniewaz wszytkie babki na patologii go brały wiec
          chyba lekarze wiedzą co robią. Poza tym pytałam Cordafen jest nie tylko na
          ciśnienie ale i zapobiega skurczom. To tez szpital był mi potrzebny ay brac
          zwiększoną dawke tego leku a przy tym muszą cały czas mierzyc ciśnienie gdyz on
          obniza ciśnienie. Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka