dariazv 24.03.07, 00:11 Czy ktoras z was urzywala tego urzadzenia? Podzielcie sie prosze doswiadczeniami.Jestem w 37 tyg i zastanawiam sie nad wypozyczeniem.Czy warto? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dariazv Re: TENS machine 24.03.07, 00:13 mialam wkleic to na matki polki w uk... ale moze tu tez sie czegos dowiem:-) Odpowiedz Link
greentea2 Re: TENS machine 24.03.07, 11:11 Slyszalam od osob, ktore uzywaly, ze raczej nie dzialaja i sa przy tym niewygodne a nawet jesli troche pomoga to i tak nie ma kolosalnej roznicy. Nie bedziesz brala epiduralu? Odpowiedz Link
monia72 Re: TENS machine 24.03.07, 13:09 Mnie pomagają ale na bóle krzyża, karku etc. Przyznam, że w ciąży miałam TENS i chyba z raz założyłam, do porodu nie brałam (zresztą zapomniałam, że go mam). Ogólnie działa rozluźniająco ale: on nie likwiduje bólu, ma pomóc w pierwszej fazie bólu. A co do pożyczenia: można go po prostu kupić, najtańsze mają podobną cenę jak cena wypożyczenia na 2-3 tyg. i jak ci nie pomoże - sprzedać. Pozdrawiam Iza Odpowiedz Link
paola_k2 Re: TENS machine 24.03.07, 17:54 Ja korzystalam z TENSu w pierwszej fazie porodu. Nie musialam go kupowac czy wypozyczac, po prostu dostalam na porodowce. Napewno nie ulzyl mi w bolu. Spokojnie bym sie bez niego obyla, ale jak dali to zalozylam. Odpowiedz Link
mama5plus Re: TENS machine 25.03.07, 12:04 Korzystalam przy trzecim porodzie i bardzo pomagalo. Szczegolnie w pierwszej fazie. Druga byla ciezka i juz niespecjalnie ale wtedy to malo istotne. Wypozyczalam ze szpitala (gratis) Pozniej zmienilam szpital i juz TENS nie byl dostepny wiec kupilam wlasny-na pierwsza faze. Odpowiedz Link
basiak6 Re: TENS machine 25.03.07, 14:16 Uzywalam ale nie wiem na ile pomagalo bo nie mialam porownania bez:) Ale wiem od innych kolezanek ze nawet tam gdzie wydawalo sie ze nie pomaga, po odlaczeniu TENS roznica byla. Odpowiedz Link
lucasa Re: TENS machine 26.03.07, 15:56 mi podobalo sie takie masownie gdzies w polowie ciazy, gdy probowalam przy skurczach tylko denerwowalo mnie takie gilgotanie. ulgi zadnej nie czulam. Agnieszka Odpowiedz Link
jaleo Re: TENS machine 26.03.07, 18:08 Ja uzywalam przy drugim porodzie. Trzeba wypozyczyc pare tygoni przed, zeby sie przyzwyczaic do obslugi i odpowiedniego umieszczenia elektrod (bodajze od 3 tygodni przed terminem mozna). Na mnie TENS dzialal swietnie, przede wszystkim relaksujaco. Niby sie caly czas czuje bol, ale jest on o wiele latwiejszy do zniesienia. Zwlaszcza, jak sie ma bole porodowe w kregoslupie a nie w podbrzuszu. Dziala podobnie jak masaz okolicy ledzwiowej. TENS podobno nie na kazdego dziala, ale warto sprobowac. Odpowiedz Link