Dodaj do ulubionych

PILNE, pracodawca nie chce dac urlopu.

07.11.07, 18:55
Witam, mam problem, poniewaz zwolnilam sie z pracy, z czego pracodawca nie
jest zadowolony, przepracowalam w firmie 6 miesiecy i 21 dni. Za kazdy miesiac
nalezy mi sie 1,67 dnia wolnego. Mam 4 tyg wypowiedzenie, ktore zlozylam w
srode a zatem powinnam pracowac do wtorku, ktory bedzie za 4 tyg. Tak? Czy ja
dobrze mysle?
Wykorzystalam 8 dni i 6 godz urlopu, czyli zostalo mi ponad 2 dni urlopu.
Pracodawca nie chce sie zgodzic aby dac mi ten urlop, raz twierdzi ze mi sie
nie nalezy, drugi raz ze moglam go wziąć wczesniej...Jakie są Wasze rady na
ten temat?
Obserwuj wątek
    • aviel Re: PILNE, pracodawca nie chce dac urlopu. 07.11.07, 19:03
      dodam, ze pracuje 8 godzin dziennie, i dodam jeszcze jedno pytanie czy on ma
      racje twierdzac ze nie nalezy mi sie urlop za te 21 dni a tylko za przepracowane
      CAŁE miesiące?
      • jagienkaa Re: PILNE, pracodawca nie chce dac urlopu. 07.11.07, 23:52
        a pravujesz w Bank Holidays? czasem to ma znaczenie.
    • jennifer_e Re: PILNE, pracodawca nie chce dac urlopu. 08.11.07, 19:16
      nigdy nie byłam mocna w wyliczniu urlopu, ale u poprzedniego pracodawcy miałam podobną sytuację.
      Pracowałam tam 8 miesięcy i odchodziłam 25 października i okazało się, że ponieważ nie przepracowałam całego miesiąca października to ten miesiąc nie zalicza mi się do podstawy do obliczenia urlopu. W rezultacie "straciłam" ponad dwa dni urlopu, co trochę pokrzyżowało mi plany wakacyjne.
      Jeśli nie wykorzystałaś przysługującego urlopu to muszą Ci za to zapłacić. Jednak warto dokładnie sprawdzić jak pracodawca wylicza ów należny urlop, bo może być mnóstwo kruczków i "small print".

Ja wtedy prosiłam HR o sprawdzenie, więc wyciągnęli mi odpowiedni paragraf z Employee's Manual i rzeczywiście tam było czarno na białym o tym nieprzepracowanym miesiącu, który nie zalicza się do podstawy urlopu.
      Nie wiem jednak czy mniejsze firmy mają coś takiego jak Employee's Manual, jeśli nie to poszukaj w kontrakcie.

...
      moje fotografie ceramika
      • aviel Re: PILNE, pracodawca nie chce dac urlopu. 09.11.07, 21:24
        bardzo dziekuje za odp, on tak wlasnie powiedzial chociaz dokladnie takiego
        sformulowania nie ma w kontrakcie a jest tylko 1,67 za kazdy przepracowany
        miesiąc kalendarzowy. Ale skoro jest taka praktyka u innych to jest to b
        prawdopodobne. Ale swoją drogą urlop przysluguje od pierwszego dnia pracy a
        dlaczego nie do ostatniego? :))
        • jaleo Re: PILNE, pracodawca nie chce dac urlopu. 10.11.07, 21:05
          aviel napisała:

> Ale swoją drogą urlop przysluguje od pierwszego dnia pracy a
          > dlaczego nie do ostatniego? :))

Jak zaczniesz pracowac w polowie miesiaca, to tez Ci sie ten miesiac
          nie bedzie liczyl do wymiaru urlopu, wiec nie za bardzo rozumiem
          Twoje pytanie.
          • aviel Re: PILNE, pracodawca nie chce dac urlopu. 11.11.07, 16:41
            problem u mnie byl taki ze szef nie chcial mi dac zadnego urlopu, a następnie
            stwierdzil (przyznal), ze mam niecale dwa dni, gdyż nie przepracowalam calego
            miesiąca kalendarzowego. Bylo to dla mnie zaskoczeniem dlatego zadalam pytanie
            na tym forum. Nie rozumiałam tej sytuacji dlatego potrzebowałam porady.A od tego
            forum jest, prawda? Gdybym o tym wiedziala nie zadawałabym pytania i nie
            dyskutowała z szefem. Tak jak wspomniałam nie ma dosłownie takiego właśnie
            sformułowania w kontrakcie, mówiącego o tym, że muszę przepracować cały
            kalendarzowy miesiąc aby otrzymać urlop. A ponieważ przepracuje dwadzieściakilka
            dni wg mnie jest to trochę krzywdzące. Ale cóż prawo jest prawem a
            forumowiczkom, które odp na moje pytania i oświeciły mnie bardzo dziękuję.
            • jaleo Re: PILNE, pracodawca nie chce dac urlopu. 11.11.07, 18:37
              aviel napisała:

> problem u mnie byl taki ze szef nie chcial mi dac zadnego urlopu,
              a następnie
              > stwierdzil (przyznal), ze mam niecale dwa dni, gdyż nie
              przepracowalam calego
              > miesiąca kalendarzowego. Bylo to dla mnie zaskoczeniem dlatego
              zadalam pytanie
              > na tym forum. Nie rozumiałam tej sytuacji dlatego potrzebowałam
              porady.A od teg
              > o
              > forum jest, prawda? Gdybym o tym wiedziala nie zadawałabym pytania
              i nie
              > dyskutowała z szefem. Tak jak wspomniałam nie ma dosłownie takiego
              właśnie
              > sformułowania w kontrakcie, mówiącego o tym, że muszę przepracować
              cały
              > kalendarzowy miesiąc aby otrzymać urlop.

To nie jest sprawa konkrentego kontraktu tylko employment law -
              urlop sie nalezy za pelny przepracowany miesiac.

Pracodawca moze rowniez odmowic zaleglego urlopu w ramach "notice
              period" - moze wymagac przepracowania calego notice period, nawet
              jesli pracownik ma sporo naleznego urlopu, i wtedy wyplaca sie urlop
              w ramach ostatniej pensji.
              • jaleo Re: PILNE, pracodawca nie chce dac urlopu. 11.11.07, 18:38
                PS nie za bardzo rozumiem skad ten podirytowany ton, skoro prosilam
                tylko o szersze wytlumaczenie pytania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka