Dodaj do ulubionych

Guzek w piersi!

12.05.09, 13:54
Wczoraj odkrylam w lewej piersi guzek.Poszlam do swojej przychodni
zarejestrowac sie do GP.Oczywiscie nie ma wolnych miejsc w najblizszym
miesiacu...Wiec powiedziala zebym przyszla na siodma rano na nastepny
dzien.Ale mam pytanie do dziewczyn.Czy ktoras z was miala jakies guzki
wycinane w UK?Chcialabym sie dowiedziec jak to tutaj wyglada.No mysle,ze
takich spraw tutaj nie lekcewaza.Czekam na jakies info.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • gypsi Re: Guzek w piersi! 12.05.09, 14:01
      Brak wolnych miejsc w najblizszym miesiacu to nie jest zadna oczywistosc, do
      jakiejs dziwnej praktyki jestes zapisana.
      Z guzkiem piersi powinnas zostac zbadana przez GP (zawsze!), a potem skierowana
      do "Breast Clinic" - w trybie normalnym jesli masz <30lat i bez historii raka
      pieri w rodzinie, pilnie jesli jestes w tym wieku, ale masz taka historie i
      superpilnie niezaleznie od historii, jesli masz >30 lat.
      • agsa22 Re: Guzek w piersi! 12.05.09, 18:16
        No wlasnie u mnie w recepcji w tej klinice siedza takie onkle baby.Nigdy miejsc
        nie maja niby.Ale ogolnie jak mowie,ze to pilne to zawsze wizyte mam jeszcze
        tego samego dnia.Ale pytaj sie z czym problem.A dzis byla jakas nowa i sie mnie
        wogole nie zapytala.wiec aj mowie,ze to pilne.Niewiem tylko jak jest guzek po
        angielsku i nie weidzialam jak tej babie to powiedziec.A ona,ze nie szkodzi,ze
        to pilne na siodma moge sobie przyjsc nastepnego dnia kiedy lekarze jeszcze nie
        przyjmuja...Nie wiem jakis to bezsens.Wiec teraz o wpol do siodmej ekstra wyjde
        z domu z dzieckiem rocznym(ktore o tej porze spi jeszcze),bo jakas lebioda miala
        pierwszy dzien w pracy.
        • gypsi Re: Guzek w piersi! 12.05.09, 19:10
          Agsa, ale Ty tez jestes lebioda, skoro recepcjonistce wytlumaczyc nie potrafisz
          dlaczego Twoj problem jest pilny.
          Guzek piersi to "breast lump", a nastepnym razem po prostu uzyj slownika i
          przygotuj sobie nawet na kartce potrzebne wyrazy/zwroty.
          Ten jest niezly, polaczony z medycznym od razu:
          slowniki.wp.pl/?ticaid=1803b
          • agsa22 Re: Guzek w piersi! 12.05.09, 21:39
            No jestem lebioda z tym siezgodze ale kobita sie powinna wogole tez zinteresowac
            co toza wazny powod jest o ktorym ja zapewniam,ze jest bardzo bardzo wazny.Do
            slownika patrzylam akurat w moim nie bylo.Wiem jak jest piers.Tylko nie weim jak
            jest guzek mimo,ze sie uczeszczam na kurs angielskiego.Grypsi a Ty mialas moze
            jakis guzek wycinany w UK?Bo jestem ciekawa jak tutaj to wyglada.
            • kingaolsz Re: Guzek w piersi! 12.05.09, 22:14
              U mnie GP znalazla 2 guzki, wyslala list do szpitala, po 3 miesiacach mialam
              wizyte, tam zbadano mnie recznie, stwierdzono, ze to nic strasznego i
              powiedziano, ze mam isc do domu. Nie widzieli potrzeby usg. Swoja droga po
              tekstach mojej starej gp, ktora mnie niezle nastraszyla, przy okazji wizyty w PL
              umowilam sie na usg i sie okazalo, ze zadnych guzkow nie ma.

Nie martw sie na zapas - wiekszosc guzkow to nic zlego, ale warto zawsze sprawdzic.
              • paola_k2 Re: Guzek w piersi! 12.05.09, 23:58
                Ja kilka lat temu w Polsce wykrylam guzek w piersi. Mialam biopsje.
                Okazalo sie, ze to nic groznego. Tutaj jakis czas temu znow
                znalazlam guzek. GP zbadal mnie, bylam u niego na dwoch wizytach.
                Skierowal mnie do Breast Clinic. Tam zostalam zbadana recznie.
                Stwierdzono, ze to blizna po biopsji, a nie guzek. Nie wykonano USG,
                odeslno do domu. Mam nadzieje, ze mieli racje.
                • yoskaiga Re: Guzek w piersi! 13.05.09, 09:36
                  Gypsi, weź no się wypowiedz, bo ja jakoś nie wierzę, że przy badaniu ręcznym
                  można w 100% określić jakiego rodzaju to jest guzek. Naprawdę nie potrzebne jest
                  USG czy mammografia? A tyle się mówi o tym ,żeby takie właśnie badania robić
                  profilaktycznie. Jak to tutaj wygląda?
                  • gypsi Re: Guzek w piersi! 13.05.09, 10:02
                    Moje pacjentki, jesli juz trafia do "Breast Clinic", ZAWSZE maja robione oprocz
                    recznego dodatkowe badanie - mlode USG, starsze mammografie. Czasem obie, czasem
                    plus biopsja.
                    Te, ktore nie maja jednego ewidentnego guzka, tylko ogolna "guzkowatosc",
                    odsiewam ja i nie kieruje, tylko kontroluje sama.

Moze to jest przyczyna, ze dziewczynom powyzszym tylko recznie zbadano, ze nie
                    byly porzadanie przez GP zbadane przed skierowaniem?
                    Nie wiem, trudno mi sie wypowiadac za kogos.
                    • kingaolsz Re: Guzek w piersi! 13.05.09, 11:30
                      U mnie to bylo tak, ze ja nie badam sobie piersi ( wiem, ze powinnam ) ale
                      kiedys GP mnie zagadala w tym temacie i powiedziala, ze mnie zbada. No i
                      zbladla, bo znalazla 2 guzki ( spore, twarde) i wyslala na badania. Powiedziala
                      jeszcze, ze to jest nowotwor :/ ale miejmy nadzieje, ze nie zlosliwy...
                      zdziwilam sie, ze takie rewelacje na oko i palce mi rzuca, ale skoro i tak
                      kieruje dalej to mowie bedzie potwierdzone. Na badanie czekalam bardzo dlugie 3
                      miesiace. Poszlam do kliniki piersi, a pani mnie zbadala i mowi, ze nic
                      szczegolnego tam nie ma i ze wypisuja mnie z tej kliniki w zwiazku z tym.

W tamtym czasie lecialam akurat do domu, wiec dla swietego spokoju zamowilam usg
                      u zaufanego gina i ten byl wielce zdziwiony, bo moje piersi taka maja wlasnie
                      budowe, ze takich zgrubien mam pewnie setki bo to jakas tam struktura tluszczu
                      czy cos ( nie pamietam szczegolow), a ze biust mam naprawde duzy to i tego
                      tluszczu sporo. I pokazywal na tym ekranie od usg, ze w kazdym miejscu obraz byl
                      ten sam i guzow nie bylo. Wtedy juz spokojna poprostu tematem juz sie wiecej nie
                      zajmowalam.

To tak ogolnie - aha to bylo w 2005 roku, moze od tego czasu sie wytyczne
                      zmienily, bo wiem, ze i tak bywa.
    • d.hassenpflug Re: Guzek w piersi! 13.05.09, 11:32
      Ja z 2 tygodnie temu bylam u GP z guzkiem pod pacha i mam
      skierowanie do Breast Clinic na jutro. Juz raz tam bylam z podobnym
      problemem rok temu, mialam robione USG.
      • agsa22 Re: Guzek w piersi! 13.05.09, 13:25
        Bylam u GP dzis ale z wizyty nie jestem zadowolona.Zawsze tak mam.Nie wiem moze
        u mnie w miescie tylko tacy lekarze sa beztroscy.Babka zbadala mnie
        recznie.Guzek z pewnoscia jest.Powiedziala,ze go czuje i,ze przypomna wielkoscia
        malutkie winogrono.I zebym przyszla za dwa tygodnie zeby sprawdzic czy nie ma
        jakich zmian zwiazanych z tym gozkiem,bo jesli sa to nie jest ok i wtedy mnie
        laskawie skieruje na USG,a jesli nie ma to wszystko jest w porzadku i nic z tym
        nie musze robic...Dobrze ale ja wiem na 100%,ze tego guza tam nie bylo
        nigdy.Pozatym jesli to nie jest rak(a nie jest na 90%)to cos jednak byc innego
        musi.A skad ona moze wiedziec co to jest po zmacaniu mi cyckow??Przeciez nie ma
        rentgena w oczach.Tomoze byc wlokniak,cysta albo torbiel.I ja chyba mam prawo
        sie dowiedziec co nowego powstalo w moim ciele.Ja nie wiem ale jesli ten gozek
        bedzie tam dalej za dwa tygodnie to nie wyjde z tamtad dopoki nie dostane
        skierowania na USG...czy moze jestem panikara co sadzicie?
        • kast Re: Guzek w piersi! 13.05.09, 13:46
          Ja tez mam za soba wizyte w BC. Dostalam "zaproszenie" na nia jakies 2-3
          tygodnie po wizycie u GP. Oprocz tego, ze kolejka byla BARDZO dluga, to bylo
          nawet OK.
          Najpierw wizyta u lekarza (jedna kolejka), pozniej skierowanie na badania (druga
          kolejka) i pozniej znow lekarz (trzecia kolejka).
          Nie mam jeszcze 30 lat, zrobili mi USG i biopsje. Generalnie orzekli, ze to nic
          groznego, ale trzeba kontrolowac.
          Teraz juz jestem w PL i tu zalatwiam wszystko - wcale lzej nie jest ;-)
          • yoskaiga Re: Guzek w piersi! 13.05.09, 14:13
            agsa22- na pewno nie jesteś panikara guzek to w końcu nie jest kaszel. Myślę ,że
            nie pozostaje Ci nic innego jak spokojnie przygotować się do rozmowy za dwa
            tygodnie i upierać się przy swoim.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka