Dodaj do ulubionych

Przez W! :-)

31.12.04, 03:46
miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,2470681.html
A zmnieniające się w ciagu doby oświetlenie stacji i roody kolor ścian to już
w ogóle rewelacja :)))
A ja już od paru dni się noszę z zadaniem Państwu pytania o wejścia do
sctaji. Co sądzicie? Ja obserwuję je z mieszaniną niepokoju i przyjaznego
zadziwienia... i czekam ciągle z werdyktem na zakończenie prac, ale raczej
jestem na tak, tylko szkoda że ta nowoczesna forma nie koresponduje z niczym
na samym placu (w tym się kolejny raz kryje żal, że na plac nadal nie ma
pomysłu).
Obserwuj wątek
    • Gość: Borys Re: Przez W! :-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.04, 09:36
      Ahoj!
      Przez "w" czy przez "ł", mi tam rybka. Już bardziej mnie ciekawi, co sie stało z
      formą "Żolibórz".

Gdy patrzę na twoją sygnaturkę i - moim zdaniem - debilną pisownię "roody" na
      "rudy" to sam nie wiem co mam mysleć. Jak dla mnie "oo" = "u" Polskośc to nie jest.
      I Roody to gra w Manczesterze Junajted.

Borys
      • jota.40 Re: Przez W! :-) 31.12.04, 10:11
        Ejże, Borys, zwariowałeś? Określenie "debilna" jest chyba zdecydowanie za mocne
        i nie na miejscu. Może ci się podobać albo nie i tyle. Czepiasz się. Trzy
        czwarte nicków nie ma nic wspólnego z polską ortografią!! A skoro już z ciebie
        taki purysta, to dlaczego "Borys"? Przecież to rosyjskie...
        No i jaki to ma związek z wątkiem o stacji metra? Człowieku, chyba wstałeś lewą
        nogą... Mniej agresji, proszę!
        • roody102 Re: Przez W! :-) 31.12.04, 15:34
          Dzięki za obronę :) Ale z Brandysem się chyba pożegnam, bo niestety budzi on
          zupełnie nieoczekiwane reakcje...
      • roody102 Re: Przez W! :-) 31.12.04, 15:32
        Jak ja zacząłem pisać przez "oo" to nikt jeszcze nie słyszał o internetowej
        manii pisania w ten sposób wszystkiego, co się da. Zrobiłem to ze względów
        graficznych, bo wtedy dużo rysowałem a "102" dodałem na zasadzie skojarzenia,
        jak zakładałem maila i bez numerów login był zajęty. A potem napisałem w sieci
        pod tą ksywką tyle, że już nie mam jak zmienić, muszę iść w zaparte - Google
        nie zna mnie z nazwiska, za to z ksywki całkiem nieźle ;)
        • Gość: Borys Przez "oo" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.05, 13:26
          Ahoj!
          Dziękuję za wyjasnienie.
          Borys
          • garma Wejście 01.01.05, 21:46
            Roody napisał:
            >A ja już od paru dni się noszę z zadaniem Państwu pytania o wejścia do
            >sctaji. Co sądzicie? Ja obserwuję je z mieszaniną niepokoju i przyjaznego
            >zadziwienia... i czekam ciągle z werdyktem na zakończenie prac, ale raczej
            >jestem na tak, tylko szkoda że ta nowoczesna forma nie koresponduje z niczym
            >na samym placu

Ja też obserwuję. Z zadziwieniem i niepokojem. Jestem pesymistką, stąd mój
            niepokój graniczy z pewnością, że będę na nie ;-)
            Przede wszystkim będę współczuć mieszkańcom z I piętra, jeśli "wejście" okaże
            się zbyt odjazdowe.
      • donkej Re: Przez W! :-) 03.01.05, 12:21
        Drogi przyjacielu, jeśli takie masz sądy, to nie powinno być Ci obojętne
        to "W", a jeśli o językach mowa, to Żoliborz jest bliższy francuskiemu "joli
        bord".
        W jaki sposób, kiedy i gdzie zrobił się z tego Żolibórz i czy to było poprawne?
        Mogę spróbować sprawdzić.

Acha, a może terapia dla małżeństw by Ci się przydała :-P
        • donkej Re: Przez W! :-) 04.01.05, 12:07
          No więc podobno ŻOLIBÓRZ to był dlatego, że było ścieśnione "O" czy coś
          takiego - w każdym razie zgodnie z naturą polskiego języka.
          A potem przyszła jakaś reforma w 1918, czy coś w tym stylu, roku i zmieniono
          pisownię takich wyrazów.
          ;-))))
          • Gość: Borys To chyba było do mnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.05, 12:41
            Ahoj!
            "> No więc podobno ŻOLIBÓRZ to był dlatego, że było ścieśnione "O" czy coś
            > takiego - w każdym razie zgodnie z naturą polskiego języka.
            > A potem przyszła jakaś reforma w 1918, czy coś w tym stylu, roku i zmieniono
            > pisownię takich wyrazów."
            Dziękuję. Podejrzewałem cos podobnego - poprzez analogię od "Myslibórz",
            "Chociebuż".
            A reforma była zdaje sie w 1925.
            Zakazano wtedy pisać "Jakób" oraz "Austryjacki".

Terapii dla małżeństw nie potrzebuję, dziekuję.

Borys, który jeździ na Żolibórz, na Łylsona, do Wisły na autryjackie filmy

• donkej Re: To chyba było do mnie 05.01.05, 13:14
              No właśnie, w którym roku, to trzeba by sprawdzić, bo jak np zmieniano pisownię
              imienia Maria (z Marja)? Wydaje mi się, że Dąbrowska jeszcze w latach
              trzydziestych występowała jako Marja...

A mój ociec twierdzą, że w niepamiętnej przeszłości (ale jednak już powojennej)
              u nich w domu mówiło się jeszcze Żolibórz...

Ciekawe
              • Gość: Borys Maryja i Żolibórz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.05, 14:07
                Ahoj!
                A nie była to przypadkiem forma Maryja? Jak by nie patrzeć, jest kult "Maryjny".

Co do "Żolibórz" - ja tak mówię. Tak sie nauczyłem w dzieciństwie, w drugiej
                połowie lat 70-tych i na początku lat 80-tych.

Doskonale pamiętam tablicę witającą wjeżdzających do Warszawy z połnocy, na rogu
                Pstrowskiego i Pułkowej, gdzie do końca lat 80-tych pyszniło się "ó" w Żolibórz.

A w sobotę weź żółciutkie kaloszki.

Borys
                • donkej Re: Maryja i Żolibórz 05.01.05, 15:38
                  Nie, nie - z pewnością Marja była, Maryja jest chyba jeszcze starsza
    • donkej Re: Przez W! :-) 03.01.05, 12:28
      Trudno powiedzieć tak zaocznie, ale staram się być otwarta na nowe, jeśli jest
      wartościowe.
      Światło i grę światłem lubię, byleby to nie było oświetlenie dyskotekowe...
      • jota.40 Re: Przez W! :-) 03.01.05, 13:16
        Rzeczywiście - trudno to na razie ocenić na oko, a zdjęcia w Gazecie niewiele
        mi mówią. Boję się tylko, podobnie jak roody, że olany zostanie pl. Wilsona, bo
        o tych rewolucyjnych zmianach jakoś cicho, sza... Miały być skwerki, fonatnny,
        usunięte budy, przeniesione MZK... I co? Czyżby dalej było w planach? Co z
        tego, że będzie najpiękniejsza choćby stacja pod ziemią, kiedy plac wokół dalej
        będzie przypominał pobojowisko?...
        • katmoso Re: Przez W! :-) 04.01.05, 09:55
          a ja zastanawiam sie, jak zostaną porozmieszczane przystanki, tak, żeby jak
          najbardziej były bliskie wejściom. O tychże mam nieszczególną opinię, trochę
          jakby przyduże, ale czekam na efekt końcowy. Być może po otwarciu Słowackiego
          lepiej wkomponują sie w otoczenie.
          • roody102 Re: Przez W! :-) 04.01.05, 16:19
            Po otwarciu Słowackiego przystanki mają być na początku tejże ulicy chyba. A
            swoją drogą, to po tymże otwarciu moga te dwa wejścia fajną taką
            symetryczną "bramę" stworzyć.
            • Gość: Kamil Re: Przez W! :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.05, 17:35
              Najlepiej to spotkajcie sie na pl. Łilsona pod kinem Łisła i wtedy sobie
              pogadajcie.
              • jota.40 Re: Przez W! :-) 04.01.05, 21:23
                Kiedy, panocku, desc strasnie pada,
                to w jinternecie lepi sie gada.
            • Gość: szalkowski Re: Przez W! :-) IP: *.klaudyny.waw.pl / *.waw.pl 05.01.05, 00:38
              wejsc bedzie 5 (chociaz na razie wyglada jakby mialy byc 2). zaraz obok przy
              tych dwoch wygladajacych jak zwienczenie statuy wolnosci :) beda dwa wyjscia na
              przystanki tramwajowe. i dalej w strone hali marymonckiej jeszcze jedno
              'autobusowe'. tak wynikaloby z moich dzisiejszych obserwacji. ale kiedy nie ma
              jeszcze ani ulicy, ani torow, moge cos przeklamywac:)
              • roody102 Re: Przez W! :-) 05.01.05, 17:01
                No tak, ale te pozostale nie sa juz na placu, dlatego o nich nie pisalem. I
                chyba wyglad tez beda mialy mniej charakterystyczny.
                • donkej Re: Przez W! :-) 06.01.05, 12:40
                  Chociaż właściwie...
                  Na co nam te pióra - jak to się mówi...
                  W takim Paryżewie stacje są w ogromnej większości o wiele mniejsze, mniej
                  efektowne, ale o ile sprawniej to działa, o ile szybciej się wszystko buduje!!!
                  Może też to zadęcie nas gubi, a nie tylko brak środków i niesolidność?
            • Gość: bielany Re: Przez W! :-) IP: *.chello.pl 09.01.05, 01:30
              czyli będziemy mieć nasze ROGATKI ŻOLIBORSKIE ;)
              • roody102 Re: Przez W! :-) 09.01.05, 21:53
                No, coś w ten deseń :-)
    • Gość: d Re: Przez W! :-) IP: *.chello.pl 04.01.05, 21:59
      My się z dzieckiem zakładamy, czy wyjścia będą różowe czy też może żółte! Hi...
      hi...
      Roody zna mój pogląd na projekt i wykonanie metra w tej części miasta.
      Się wydaje pieniądze na kartki świąteczne i na widowiskowe stacje, ale nie ma
      pieniędzy na budowę metra na Kasprowicza pod ziemią.
      W 1911 roku wybudowano Dom pod Orłami. W 1950 (39 lat później starannie go
      odrestaurowano po zniszczeniach wojennych). W 1958 wybudowano osiedle Bielany 2
      wg. projektu pp. Piechotków. W 2004 (46 lat później zniszczono to osiedle
      żółtymi i szarymi tynkami).
      Roody się przyczepi że nie ma związku. JEST. Fantazyjna polityka budowlana
      władz Warszawy.
      • Gość: Asia68 Re: Przez W! :-) IP: 212.160.172.* 05.01.05, 12:24
        > Się wydaje pieniądze na kartki świąteczne i na widowiskowe stacje, ale nie ma
        > pieniędzy na budowę metra na Kasprowicza pod ziemią.

Ja też bym wolała, żeby metro było budowane pod Kasprowicza, a nie metodą
        odkrywkową, bo boję się o te piękne drzewa, które rosną od lat na Kasprowicza
        na pasie zieleni między jezdniami. Dodam, że mieszkam na Wrzecionie, więc też
        bym chciała, aby metro do Huty dotarło jak najszybciej, ale nie kosztem
        zieleni. No chyba, że wymyślono jakiś sposób, żeby tych drzew nie zniszczyć?
        • Gość: j_z Re: Przez W! :-)/wejscia na Łilsona.. IP: 195.136.112.* 13.01.05, 23:05
          A wracając do pytania na początku.. Mnie się te wejścia (jak na razie)podobają.
          A nawet bardzo. Chołdzyński (mgr inz Arch:)) czuje klimacik i architektura tych
          wejść rzeczywiście nawiązuje troche do stylu budownictwa międzywojennego.
          Fajnie wyszło to wygięcie/wybrzuszenie w betonie. Widziałem jak to szalowali
          takimi wąskimi deseczkami..
          pzdr!
          j_zaza
          • roody102 Re: Przez W! :-)/wejscia na Łilsona.. 14.01.05, 02:05
            O tak, szalunki tam to była naprawdę precyzyjna robota - też mi się to
            podobało. Wczoraj miałem okazję stanąć właściwie na przeciw wejścia - od strony
            Krasińskiego już układają chodnik a płot nie zasałania... i to się naprawdę
            ciekawie prezentuje - nieco kosmicznie, to prawda, ale bardzo ciekawie.
    • roody102 Re: Przez W! :-) 14.01.05, 23:00
      Już wiem, co mi to przypomina! Okręty klasy Galaxy ze Star Treka - i to wcale
      nie dlatego, że jestem admiratorem tego serialu. Skojarzenie jest ewidentne. Na
      dowód USS Enterprise NCC-1701-D, widok od dziobu:
      www.startrek.pl/res/klasy/Galaxy/big/1701d-vu.jpg
      Powiedzcie, że nie? :)
    • Gość: bielany Re: Przez W! :-) IP: *.chello.pl 17.01.05, 12:34
      dosyć ładne, ale na jak dla mnie to nie na to miejsce niestety, zawsze przez
      Ł ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka