Dodaj do ulubionych

Stacja Plac Wilsona pełna usterek

IP: *.mia.bellsouth.net 24.02.05, 03:16
Brawo, brawo, brawo!
Jak zwykle, cos do d... Dlaczego zawsze sie nie udaje, chociaz nasi fachowcy
sa wyksztalceni i potrafia budowac?

Brak slow, rece opadaja... Mam pod reka mape metra nowojorskiego z ... 1901 r.
Nawet sama mapa jest ladniejsza od tego badziewia szpecacego kazda stacje
warszawskiego metra - niedokladnego, bez proporcji.

Dlugo tak jeszcze bedzie?

PS czy w hali glownej Centralnego nadal stoja mapy, na ktorych widnieja nazwy:
Zoliboz, Re,bertow, ul. Zwyciescow? Nadal?
Obserwuj wątek
    • Gość: Karlos Re: Stacja Plac Wilsona pełna usterek IP: *.nctv.com 24.02.05, 08:59
      Metro nowojorskie zostalo zbudowane raczej niskim kosztem, co widac. Estetyka i
      wykonczenie pozostawia wiele do zyczenia.

Bell South, to na poludniu, skad piszesz? Pozdrawiam z Mississippi.
      • Gość: mia Re: Stacja Plac Wilsona pełna usterek IP: *.mia.bellsouth.net 24.02.05, 10:02
        bellsouth to na poludniu. Pozdrawiam z Summerland, Fl.
      • szalkowski Re: Stacja Plac Wilsona pełna usterek 24.02.05, 13:37
        Te mapki w wagonach metra w-skiego sa o tyle zabawne, ze pokazuja wyjatkowo
        skomplikowana na pozor siec metra (te zółte szlaki). Oczywiscie w gaszczu tych
        polaczen taki turysta po 15 minutach w koncu sie zorientuje, ze linia metra, to
        ta cienka niebieska prosta linia ale dalej bedzie sie klocil ze soba widzac te
        male symbole, ktore jako zywo przypominaja stacje metra. A, to lokalizacje
        bankow... Czy bogaty budzet budowanej obecnie stacji i pie..stwo metra, ktore
        nie potrafi nakleic niesponsorowanych informacji w wagonach ida w parze?
        Przy okazji pozdrawiam Floryde. I Tri-Rail!
    • mgnat Re: Stacja Plac Wilsona pełna usterek 24.02.05, 09:17
      > Brak slow, rece opadaja... Mam pod reka mape metra nowojorskiego z ... 1901 r.
      > Nawet sama mapa jest ladniejsza od tego badziewia szpecacego kazda stacje
      > warszawskiego metra - niedokladnego, bez proporcji.

Ładniejsza, to może i jest - stare mapy zawsze są ładne - może nawet i
      amerykańskie. Ty się jednak czepiasz nie estetyki, a informacji mapy...

Jak chcesz mieć dokładną mapę, to sobie kup mapę topograficzną. W metrze
      znalazły się plany, które mają tylko dać ogólną wiedzę o tym, gdzie jest dana
      stacja. Chodzi o czytelność, a nie ilość informacji. Gdyby umieścić mapę metra
      na tle dokładnej mapy, to 70% użytkowników metra nie miałoby pojęcia o co tam
      chodzi...

Ale jak zwykle najłatwiej kryrtykować...
      • Gość: mia Re: Stacja Plac Wilsona pełna usterek IP: *.mia.bellsouth.net 24.02.05, 10:00
        niech zyja polskie fora! klocmy sie wszyscy, warcholy i nie-warcholy...

Metrem warszawskim jezdzilem dlugie lata ;), podobnie jak londynskim (i w nowym
        jorku, budapeszcie, marsylii, paryzu, tokio, sao paulo, rio de janeiro itd.)
        Warszawskie jest przytulne, ale nadal nie podobaja mi sie mapy - ich
        najdokladniejszym detalem sa lokalizacje oddzialow sponsorujacego banku...

BTW co to znaczy, niskim kosztem? Ziemia pod nowym jorkiem jest rownie 'trudna w
        obrobce', jak ta pod wawa. Rzeki itd.
        • Gość: Mi Re: Stacja Plac Wilsona pełna usterek IP: *.kosson.com 24.02.05, 10:06
          Metrem warszawskim jezdzilem dlugie lata ;), podobnie jak londynskim (i w nowym
          jorku, budapeszcie, marsylii, paryzu, tokio, sao paulo, rio de janeiro itd.)

No, no....
        • mgnat Re: Stacja Plac Wilsona pełna usterek 24.02.05, 10:29
          > niech zyja polskie fora! klocmy sie wszyscy, warcholy i nie-warcholy...

A tam od razu kłóćmy się... Do kłótni jeszcze całkiem daleko ;-)

> Warszawskie jest przytulne, ale nadal nie podobaja mi sie mapy - ich
          > najdokladniejszym detalem sa lokalizacje oddzialow sponsorujacego banku...

Mi tez się nie podobają ze względu na grafikę. Mi tez działają na nerwy logo
          sponsora, jako jedyne tzw. Punkty Szczególnego Znaczenia. W poprzednim mailu
          broniłem tylko koncepcji tej mapy - bardzo uproszczonego planu. Taka forma jest
          dużo lepsza, niż dokładna mapa ("proporcjonalna" :-)) ze wszystkimi nazwami
          ulic, sygnaturami mnóstwa obiektów, która byłaby _nieczytelna_ dla większości
          użytkowników metra.
          Na forum się odezwałem, bo bardziej niż logo sponsora na tej mapie irytuje
          mnie, gdy pojawiają się głosy "na nie" w stosunku do rzeczywistości, która aż
          tak zła wcale nie jest. Może jednak ten plan ktoś przemyślał i nie jest to
          zwykłe partactwo, tylko celowe działanie...
          Może obecna forma mapy nie jest śliczna, ale spełnia swoją funkcję PLANU
          POGLĄDOWEGO...
          Co do wymagań sponsora, który chciał swojego logo na mapie - pozostaje żałować,
          że miasto nie chciało dac pieniędzy i trzeba było w ogóle szukać sponsora.
          • donkej Re: Stacja Plac Wilsona pełna usterek 24.02.05, 10:49
            Boże, gdzie ono przytulne - tutaj wieje, jak nie powiem gdzie i monumenty i
            marmury...
            Chyba jednak nie widziałeś innych - takie paryskie jest o wiele mniejsze i
            praktyczniejsze, niższe stacje - bez monumentalizmu.
            • Gość: biio Re: Stacja Plac Wilsona pełna usterek IP: *.chello.pl 24.02.05, 11:13
              uważam,że stacje mogły by być dużo bardziej estetycznie prostsze.
              po co wydawać tyle pieniedzy na piekne stacje, jak można je przeznaczyć na
              budowe dalszych tuneli.

Moim zdaniem stacje powinny byc proste i funkcjonalne.
              Do takich stacjii zaliczam te początkowe(od Kabat do Politechniki z Centrum
              włącznie). Dalsze stacje to juz tylko faszerowanie nas przepychem. Owszem ładne
              są nowe stacje(od Swietokrzyskiej), ale mozna było by zbudować je tańszym
              kosztem.

Ale w Polsce zawsze bedzie inaczej jak wszedzie;)

Ps. a która stacja wydaje wam sie najładniejsza(w Warszawie oczywiście:))
              ja lubie stacje Służew(ze wzgledu na jej sufit), a z tych nowych
              Świętokrzyską(jest przytulna ze wzgłedu na swoje miłe kolory:))
            • lewe_oko Re: Stacja Plac Wilsona pełna usterek 24.02.05, 11:25
              Właśnie tego się obawiam, ze stacja pl.Wilsona będzie "napuszona" ... Widziałam
              zdjecia i moim zdaniem te stylizowane, srebrne lampiony pasowalyby bardziej do
              Śródmieścia południowego albo Ochoty, Żoliborz - szczególnie WSM - jest dużo
              prostszy w wyrazie.
    • katmoso Re: Stacja Plac Wilsona pełna usterek 24.02.05, 13:07
      no cóż, to sobie jeszcze poczekamy... ciekawe ile razy przesuną jeszcze termin
      oddania stacji? Myślę, że do końca 2005 powinni się wyrobić...
      Żeby coś się jednak zgadzało, pewnie zmienią trasy autobusów w połowie marca,
      jak byłó planowane ;-)
    • roody102 Re: Stacja Plac Wilsona pełna usterek 24.02.05, 13:37
      A ja sie dzis wkurzylem - na powierzchni placu chodnik odtworzony... z kostki
      bauma. A gdzie klinkierowa?!
      • Gość: grarza Re: Stacja Plac Wilsona pełna usterek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 16:21
        no co Ty, roody! ty sie wkurzyles???!!! niesamowite!!!....
        moze teraz wreszcie zrozumiesz dlaczego ja i pare innych osob tez sie wkurzamy
        pomyslami na ogrodzenie parku i innymi...
        a swoja droga, to ten nasz kochany zielony, pieprzony jest dosc po macoszemu
        traktowany nie uwazasz? betonowe obrzydliwe grzybki, znaczy sie same grzybki mi
        nie przeszkadzaja, ale nie znosze surowego betonu - uwazam, ze wyglada to jakby
        budowa byla niedokonczona.... chyba, ze z zalozenia wiadomo, ze przez
        najblizsze 6 miesiecy to obrosnie zielonym i nie bedzie widac tych obzydliwych
        szarych scian... ciagle opoznienia, ciagle cos nie tak, ciagle jakies
        nietrafione pomysly, mialy byc kafejki i uroczo a jest 5 oddzialow bankow....
        a kiedys stary zoliborz byl jedna z ladniejszych dzielnic tego miasta...
        smutno mi boze....
        pozdrowienia dla roodego, ciesze sie z twojego wkurzenia!
      • Gość: Gacek Re: Stacja Plac Wilsona pełna usterek IP: *.marymont.pl / *.marymont.pl 08.03.05, 21:35
        Dużo się dziwisz, spytaj się swoich kumpli
    • Gość: AbyBaby Stacja Plac Wilsona pełna usterek? Niemożliwe! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 13:38
      Dzięki Panie Śmietana za info, o które prosiłem. A jednak to prawda, że wyszło
      szczańko: kiepska jakość, przewalone terminy i paćkarnia. itp. Jeśli Pan nie
      dopadł Urbańskiego i nie zapytał go o ten bajzel, to proszę zapytać o to samo
      prezydenta Lejeka (już wrócił z nart!?). Pzdr.
    • Gość: kilgore_trout Re: Stacja Plac Wilsona pełna usterek IP: *.chello.pl 24.02.05, 22:30
      WRRRRRRRR!!!!
      ile jeszcze mam marznac na tym wygwizdowie Dworzec Gdański i czekac kwadransami
      na jakis tramwaj!!! Myslalem ze juz za za trzy tygodnie dojade do domu metrem!
      ale coz pezstaje juz wierzyc tym palantom, to jest poprostu zalosne,
      obiecywanie obiecywanie. Czy nikt nie ponosi jakiejkolwiek odpowiedzialnosci za
      to???
      • Gość: el matador Re: Stacja Plac Wilsona pełna usterek IP: *.aster.pl 25.02.05, 01:11
        brawo Śmietana, nareszcie ostro dogrzałeś i wytknąłeś kardynalne błędy tym
        wszystkim operetkowym marionetkowym,"ceausescopodobno'vatym dyletantom
        rządzącym od dwóch lat gigantem Warszawy!I przyznającym sobie astronomiczne,
        coroczne premie za wszechpotężną fuszerkę w rządzeniu naszym gigantycznym
        miastem...
        • Gość: AbyBaby Jakie ostre grzanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 08:26
          Spoko, nic jeszcze nie dogrzał. Dopiero może to zrobić. Stacja jest fucka na
          maxa. Zobaczymy co będzie z gostkami z zarządu miasta i metra, którzy olali
          sprawę.
    • Gość: webmaster Re: Stacja Plac Wilsona pełna usterek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.05, 23:42
      Czy to aby na pewno są usterki? Ja bym raczej nazwał to niedoróbkami. Od kilku
      dni na zachodniej wiacie wyjściowej w południowej części stacji (wyjście
      główne na Plac Wilsona) układane są granitowe płyty. Lepsze to, niż "goły"
      beton, ale:
      1) Krawędzie dolne płyt granitowych zainstalowanych w dolnym rzędzie(przy
      chodniku)wypadają na różnych wysokościach, miejscami są ukośne
      2) Robotnicy instalują je (płyty), kucając pod wcześniej przykręconymi szybami
      3) Podczas budowy szyby niejednokrotnie wymieniano, ponieważ pękały od zbyt
      dużego nacisku główek śrub na nie.
      Z poważaniem:
      Michał Koziński
      • Gość: AbyBaby Stacja Plac Wilsona pełna usterek i cenzury! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.05, 23:56
        Wczoraj tj. 01.03.2005 w GS i rano w net była mała, rzetelna notka red.
        Śmietany o stacji Pl. Wilsona "Braków od metra". Pózniej ją wcięło. To nie jest
        pierwszy przypadek cenzurowania informacji o sukcesach w miejskich inwestycjach
        komunikacyjnych, a zwłaszcza w metrze.
    • Gość: lavinka z nielogu betonowe grzybki IP: *.arch.pw.edu.pl 08.03.05, 11:52
      O ile mi wiadomo, piedrwotna koncepja stacji miała wyglądac zupełnie inaczej
      (konkursowa). Grzybki powstały wskutek protestów kochanego urzędnika i
      problemów własnie z tym wykonawstwem....

lav
      • roody102 Re: betonowe grzybki 08.03.05, 12:17
        E, chyba jednak nie. To znaczy pewnie projekt miał ileś wersji wstępnych, ale
        od chwili, gdy został wybrany nic już się nie zmieniało.
        • Gość: lavinka z nielogu Re: betonowe grzybki IP: *.arch.pw.edu.pl 08.03.05, 12:28
          Tak się składa,że pracowałam przez kilka miesięcy u Chołdzyńskiego i miałam
          okazję posłuchać co mówili architekci prowadzący ten projekt. Było zdaje się 5
          wersji pośrednich. "Grzybki" w swej poprzedniej formie miały nawiązywać
          do "Wierzby płaczącej" z pomnika Chopina... ale skończyło się na tym... Projekt
          konkursowy przypominał kostki ze szkła w konstrukcji aluminiowej, b.ładne-ale
          konserwator się nie zgodził. Oto bezzsilność architekta wobec urzędników i
          wykonawców i niestety inwestorów też... 3/4 dzisiejszej architektury powstaje w
          wyniku zasady "klent nasz pan" i skutki widac gołym okiem. Mam nadzieję,że
          kiedyś dożyję czasów gdy inwestor zaufa architektowi i nie zacznie wymeślać
          wszystkiego "poswojemu"...

lav
          • roody102 Re: betonowe grzybki 08.03.05, 12:55
            No, jeśli miały przypominać kostki na Dw. Gdańskim, to akurat lepiej, że
            przeszły "grzybki" - już wolę to, co mnie jakoś tam bawi, niż coś, co w ogóle
            nie pasowałoby do placu (choć przyznam, że np. na Dw. Gdańskim te wejście
            wyglądają bardzo dobrze, robią wrażenie, szczególnie po zmroku).

Ile było wersji - nie wiem.
            Wiem, że w wersji zatwierdzonej do realizacji były już te wejścia, zapadło mi
            to w pamięć.
            • Gość: lavinka z nielogu Re: betonowe grzybki IP: *.arch.pw.edu.pl 08.03.05, 13:12
              Oryginalna wersja była małoagresywna i nie rzucała się w oczy. Ale jeśli
              mialaby być źle wykonana, to może obecna forma "budek" jest rzeczywiście
              lepsza. Pamiętam zajęcia na I roku moich studiów(1996) kiedy o stacji metra na
              DW>Gd. jeszcze nikt nie marzył. Co druga osoba w mojej grupie zrobiła cos na
              kształt Kuryłowiczowuch kostek ze szkła. Świniak ściągnął i wygrał. Ot co. ;-)))

lav
    • Gość: Życzliwy Re: Stacja Plac Wilsona pełna usterek IP: *.marymont.pl / *.marymont.pl 08.03.05, 21:31
      Myślę,że te kamery bardziej się przydadzą na posiedzieniach urzędników
      żoliborskich, przynajmniej mieszkańcy będą na bieżaco wiedzieli kto z kim, i
      niech się nie dziwią , że są opóźnienia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka