Dodaj do ulubionych

stary zoliborz - jak wyceniacie swoje mieszkanie?

IP: *.acn.waw.pl 20.01.06, 09:11
hej. watek komercyjny. kazdy pewno sie zastanawial, ile warte jest jego
mieszkanie po tych wszystkich podwyzkach. ja mam 69m w szklanym domu. kupilem
2,5 roku temu za 250 tys w stanie do generalnego remontu. nade mna sprzedalo
sie niedawno mieszkanie o tym samym metrazu, za 320000 do generalnego remontu
(stare okna, rozpadajace sie framugi, itp). sadze, ze teraz bylbym w stanie
wziac za swoje, dopiero co odpicowane, w dosc luksusowym standardzie, nawet
400000. a jak z wami?
Obserwuj wątek
    • laminja Re: stary zoliborz - jak wyceniacie swoje mieszka 20.01.06, 10:59
      a chcesz je sprzedać?
      • Gość: pawelek Re: stary zoliborz - jak wyceniacie swoje mieszka IP: *.acn.waw.pl 20.01.06, 12:10
        nie do konca: rozwazam kupno drugiego w tej okolicy, chcialbym sie troche
        rozeznac. ale jesli bym sprzedawal, sadze, ze nie zszedlbym ponizej 400 tys.
        • laminja Re: stary zoliborz - jak wyceniacie swoje mieszka 20.01.06, 12:15
          ja jestem w podobnej sytuacji :)) Też szukam drugiego, bo nasze zrobiło się za
          małe... Szukam od dłuższego czasu - jest kiepsko. Miszkania w starym
          budownictwie są bardzo drogie i zazwyczaj w kiepskim stanie. Oglądaliśmy
          mieszkanie w nowym budynku na rogu Stołecznej i Słowackiego (112m za 617 000 I
          piętro z 4), ale nie chcemy sprzedawać naszego, więc tak duży wydatek
          przekracza nasze możliwości.

Ale może my kupimy Twoje, a Ty sobie kupisz w tym nowym budynku ;)
          • Gość: pawelek Re: stary zoliborz - jak wyceniacie swoje mieszka IP: *.acn.waw.pl 22.01.06, 14:32
            no wlasnie. to wychodzi jakies 5500 za metr - i nie jest to specjalnie
            wygorowana cena. ja chcac za swoje 400 tys. - rok po genralnym remoncie, w
            zasadzie wszystko zrobione na wysoki standard, chcialbym uzyskac cene 5700 za
            metr. nie jest to zadne science fiction, tylko chyba tyle kosztuja mieszkania na
            starym zoliborzu. jak 2 lata temu kupowalem mieszkanie ogladalem mieszkanie przy
            krechowieckiej rog slowackiego i wlasciciel oczekiwal, ze dostanie za 75m na 4
            pietrze bez windy 375 tys. teraz szukam na oferty. net i widze: 3 pokoje
            potocka/gwiazdzista 72m 377 tys., krasinskiego 3 pokoje 76m 448 tys., pl
            wilsona 3 pokoje 73m 450 tys., slowackiego 65m 468 tys., kozietulskiego 68 488
            tys., pl wilsona 71 m 511 tys., gdanska 74m 570 tys. - niech mi prosze nikt nie
            mowi, ze nie dostane 400 tys. za swoje :)) spokojnie moglbym z tego co widze
            startowac z cena 450 tys.

oczywiscie to rzecz gustu, ale prosze, nie porownujcie tzw. nowego budownictwa,
            gdzie strop ma 2,60-2,70 do mieszkania w starej kamienicy ze stropem >3m i pol
            metrowymi scianami. ja mam u siebie 307cm strop i nigdy nie wprowadze sie do
            mieszkania gdzie bede mogl dotknac do sufitu. o strzezonych osiedlach i zapachu
            nowosci nie wspomne :)
            • laminja Re: stary zoliborz - jak wyceniacie swoje mieszka 22.01.06, 19:42
              niestey większość ogłoszeń zawiera ceny mocno przesadzone. Ale faktycznie na
              Starym Żoliborzu jest drogo - na mniej niż 5500zł za metr nie ma co liczyć...
            • Gość: Agina Re: stary zoliborz - jak wyceniacie swoje mieszka IP: *.chello.pl 29.01.06, 18:44
              a winda jest?
        • Gość: control Re: stary zoliborz - jak wyceniacie swoje mieszka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 18:31
          Mieszkanie jest tyle warte, za ile je ktos jest w stanie kupić. Jezeli chcesz
          się nacieszyć wzrostem wartości swojego mieszkania, to możesz nawet podjąć
          uchwałę, że jest ono warte 450 tys. natomiast jeżeli chcesz wiedzieć, ile jest
          warte naprawde, to je wystaw na sprzedaż i zobacz, ile kasy możesz za nie
          wytargowac.
          • Gość: ghu Re: stary zoliborz - jak wyceniacie swoje mieszka IP: *.acn.waw.pl 21.01.06, 08:05
            pawełek nie byłabym taka pewna co do wartości mieszkania.Mieszkania są po ok
            3900 brutto te nowe za m2, Ty masz 69 m2 to to nawet 300 tys nie dostaniesz.A
            400? to marzenia, nie marz juz.
            • esscort Re: stary zoliborz - jak wyceniacie swoje mieszka 21.01.06, 14:45
              I po co chłopaka dołujesz?
            • balbec Re: stary zoliborz - jak wyceniacie swoje mieszka 21.01.06, 15:22
              nowe mieszkania na Starym Żoliborzu po 3900zł/m2???

Podaj jakąś konkretną inwestycję, bo wydaje mi się, że cofnęłaś się parę lat
              wstecz...
            • laminja Re: stary zoliborz - jak wyceniacie swoje mieszka 21.01.06, 16:04
              hehe - nie wiem czy za 3900zł można kupić na Żoliborzu mieszkanie w blokach z
              wielkiej płyty... Nie wspominam już nawet o starym budownictwie. Ale jeśli masz
              takie mieszkanie w kamienicy - za 3900zł/m2 to ja chętnie zobaczę ;)
              • Gość: ghu Re: stary zoliborz - jak wyceniacie swoje mieszka IP: *.acn.waw.pl 22.01.06, 08:08
                laminja napisała:

> hehe - nie wiem czy za 3900zł można kupić na Żoliborzu mieszkanie w blokach z
                > wielkiej płyty... Nie wspominam już nawet o starym budownictwie. Ale jeśli
                masz
                >
                > takie mieszkanie w kamienicy - za 3900zł/m2 to ja chętnie zobaczę ;)

to nie kamienica ale nowy blok, zbudiwany 3 miesiace temu, kupiłam tam
                mieszkanie za 3900m2, Przy Agorze 28, już wiesz? To nowiusienkie budiwnictwo.
                On chce sprzedac swoją chałupe za 400, kupic nową o tej samej powierzchni o 100
                tys tnaiej, bedzi enaremont, samochod i zabawę! dobrze myśłi chłop!
                • roody102 Re: stary zoliborz - jak wyceniacie swoje mieszka 22.01.06, 10:51
                  Przy Agorrze to nie Żoliborz. Tam to może kosztować 3900 - na Żoliborzu na
                  pewno nie.
                • balbec Re: stary zoliborz - jak wyceniacie swoje mieszka 22.01.06, 11:05
                  hehe, no i wszystko jasne:))

1/ Przy Agorze to nie Żoliborz, tylko dalekie Bielany, i to jeden z gorszych
                  rejonów (Wrzeciono).
                  2/ skoro blok zbudowany w tym roku, to znaczy, że cena jest tak naprawdę sprzed
                  ok. 2 lat, bo takie inwestycje zaczyna się sprzedawać na początku budowy, a nie
                  na końcu. Teraz cena byłaby zupełnie inna.
                  3/ No i poza tym skoro to nowa inwestycja, to jest to cena za stan surowy, więc
                  trzeba do tego dodać kilkaset zł/m na wykończenie.

Faktycznie, gdyby to była wielka płyta na Wrzecionie, to może i 3900 by
                  kosztowało. Ale Żoliborz a Wrzeciono to 2 zupełnie różne rzeczy.

Inna sprawa, że niektóre ceny na Żoliborzu są mocno przesadzone w drugą stronę
                  (tzn. w górę). Taka np. inwestycja u zbiegu Popiełuszki i Słowackiego - chcą za
                  te mieszkania prawie 7 tys. za m2... I wygląda na to, że raczej słabo się to
                  sprzedaje...
                  • laminja Re: stary zoliborz - jak wyceniacie swoje mieszka 22.01.06, 15:06
                    ceny w nowym budownictwie są jak wszędzie... Im większe mieszkanie tym niższa
                    cena metra. A skoro chętni są to ceny też wysokie. W nowym bloku przy
                    Gwiaździstej (osiedle Wiślane Ogrody) - tuż obok trasy średnia cena to 5500zł
                    za metr. Mało się buduje na Żoliborzu - zwłaszcza starym, stąd wysokie ceny.
                    Drogo jest nie tylko w nowych budynkach. Oglądałam mieszkanie w kamienicy (róg
                    MIckiewicza i Mierosłwskiego) 76m - 3 piętro, do generalnego remontu -
                    właściwie nie ma w nim kuchni, koszmarna łazienka, dwa stare piece gazowe. Cena
                    460 000!
                • laminja Re: stary zoliborz - jak wyceniacie swoje mieszka 22.01.06, 15:07
                  gratuluję, ale to nawet nie Żoliborz...
                  • Gość: ghu Re: stary zoliborz - jak wyceniacie swoje mieszka IP: *.acn.waw.pl 22.01.06, 18:02
                    na zoliborz siostra kupiła jeszcze taniej niż na bielanach,
                    • Gość: pawelek Re: stary zoliborz - jak wyceniacie swoje mieszka IP: *.acn.waw.pl 22.01.06, 18:46
                      "na zoliborzu" - kawalerke na 15 pietrze na reymonta?
                      • ewelinap4 Re: stary zoliborz - jak wyceniacie swoje mieszka 22.01.06, 18:55
                        Gość portalu: pawelek napisał(a):

> "na zoliborzu" - kawalerke na 15 pietrze na reymonta?

bronisz swojego zysku, nie denerwuj się, kupiła na 2 piętrze i 4 pokojowe,
                        skarbie.
                        • laminja Re: stary zoliborz - jak wyceniacie swoje mieszka 22.01.06, 19:44
                          o tak, Żoliborz jest duży ;) Tu jednak mówimy o cenach na Starym Żoliborzu.
                          • wypasior Re: stary zoliborz - jak wyceniacie swoje mieszka 22.01.06, 23:39
                            ładne mieszkania na starym żoliborzu kosztują dużo, jest parę ładnych kamienic
                            ale jest też nowe budownictwo (multico, skanska); jeśli chce się coś ładnego, w
                            dobrym miejscu i wśród przyzwoitych sąsiadów to ogólnie ceny w wawie są
                            zaporowe i za 3900/m2 się takich mieszkań nie kupi
                            • Gość: andrzej k. skanska 8-) IP: 213.172.172.* 23.01.06, 13:42
                              ceny apartamentu w stanie surowym (czyli nawet bez bialego montazu!) w
                              apartamentowcu skanska na gen. zajączka na żoliborzu ksztaltuja sie w okolicach
                              7200PLN/m. nawet miejsce parkingowe tego moim zdaniem nie rekompensuje. ciekawe,
                              ile wynosi tam fundusz remontowy i czynsz - prawdopodobnie za mieszkanie w
                              skanska o powierzchni 100m kw trzeba placic miesiecznie 1500-2000 zlotych.
                              zdziwilbym sie, gdyby bylo taniej :)
                              • Gość: mieszkam tam Re: skanska 8-) IP: *.chello.pl 23.01.06, 15:48
                                czynsz w budynku przy zajączka 11 (róg felińskiego) wynosi 885PLN za 83m2,
                                zawiera w sobie już koszty basenu, siłowni, sauny oraz zaliczki na ogrzewanie;
                                biorąc pod uwagę wysoki standard obiektu i dosyć przyzwoitego administratora to
                                jest normalna cena
                                • Gość: mikulasz Re: skanska 8-) IP: *.kosson.com 23.01.06, 16:30
                                  Kufa!
                                  A ja na Sadach Żoliborski III za 47m2 bez basenu, bez garażu, bez dobrego
                                  administratora, marznąc niemiłosiernie płacę miesięcznie 490zł.
                                  • Gość: pawel Re: skanska 8-) IP: *.kosson.com 29.01.06, 19:52
                                    > Kufa!
                                    > A ja na Sadach Żoliborski III za 47m2 bez basenu, bez garażu, bez dobrego
                                    > administratora, marznąc niemiłosiernie płacę miesięcznie 490zł.

Brak dobrego administratora na Sadach jest sporym problemem, natomiast jest
                                    naturalne, że czynsze w nowym, przyzwoitym budownictwie są niższe niż w
                                    kilkudziesięcioletnich domach, które trzeba remontować, są gorzej ocieplone
                                    itp. Poza tym, kupując mieszkania w Skanskiej, trzeba nieźle za te później
                                    niskie czynsze zapłacić...

• Gość: pawelek Re: stary zoliborz - jak wyceniacie swoje mieszka IP: *.acn.waw.pl 22.01.06, 19:49
                          to moze dorzuc jeszcze jakis szczegol skarbie.
                      • Gość: lepus42 Re: stary zoliborz - jak wyceniacie swoje mieszka IP: *.chello.pl 22.01.06, 18:56
                        Na Onecie są 2 mieszkania dwupokojowe 49m w cenie 5400-5600 za metr na
                        Sarbiewskiego
                • lech.taczka Re: stary zoliborz - jak wyceniacie swoje mieszka 29.01.06, 19:03
                  3900 było 2 lata temu. Teraz te mieszkania są wystawiane na sprzedaż (bo były
                  niektóre kupowane tylko w tym celu) po 5000, wiem co mówię.
    • tygrys01 A jak z uciążliwością Metra na Słowackiego 22.01.06, 19:12
      A jak z uciążliwością Metra na Słowackiego w pobliżu Teatru Komedia? Wprawdzie
      do Hali Marymonckiej jeszcze nie dojeżdża ale nawracać musi gdzieś w pobliżu
      Straży Pożarnej, kto wie hmmm..
      • Gość: control Re: A jak z uciążliwością Metra na Słowackiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.06, 21:38
        wszystko wskazuje na to, że metro zwija pod tym nowym domem
        stoleczna/słowackiego. Tam wszystko sie trzęsie.
        • tygrys01 Re: A jak z uciążliwością Metra na Słowackiego 23.01.06, 11:35
          Gość portalu: control napisał(a):
          > wszystko wskazuje na to, że metro zwija pod tym nowym domem
          > stoleczna/słowackiego. Tam wszystko sie trzęsie.
          ====================
          Czy informacja o trzęsionce w tym nowym domu to tylko plotka, czy zasłyszana od
          kogoś kto tam mieszka lub z autopsji. Moi przyjaciele mają zamiar kupić
          mieszkanie w budynku obok na Słowackiego 27 i trochę się boja atrakcji z
          bezpłatnymi wibracjami.
          • donkej Re: A jak z uciążliwością Metra na Słowackiego 23.01.06, 12:30
            Mieszkam na Stołecznej 14 - tuż przy tym nowym apartamentowcu. Jeśli tamtędy
            puszcza się już czasem coś próbnego, to mogę Was zapewnić, że nic nie słyszałam,
            nic nie czułam. Także nie słyszałam "pod sobą" żadnych odgłosów budowania,
            wiercenia itp.
            • Gość: Lepus42 Re: A jak z uciążliwością Metra na Słowackiego IP: *.chello.pl 23.01.06, 14:50
              Tory odstawcze metra kończą się na wysokości Suzina. Wibracje przy Popiełuszki
              zaczną się dopiero po puszczeniu metra do Hali.
    • Gość: Bartek Re: stary zoliborz - jak wyceniacie swoje mieszka IP: *.aster.pl 22.01.06, 20:15
      Niesamowite ceny mieszkań tutaj. Ja się zastanawiam, jak kogokolwiek w Warszawie
      jest stać na mieszkanie z zarobkami takimi jakie są. Co dopiero przyjechałem do
      Polski i na razie wynajmuję mieszkanko na Podleśnej. Nie powiem... drogo za
      kawalerkę 9 kilometrów od Centrum. Ale te ceny: 300-400 tysięcy złotych... Czy
      to nie przekracza możliwości przeciętnych Warszawiaków? Proszę o opinie
      • laminja Re: stary zoliborz - jak wyceniacie swoje mieszka 22.01.06, 20:23
        pewnie przekracza dlatego tak szybko rozwijają sie dużo tańsze osiedla na
        Tarchominie, Białołęce, Bemowie i w małych miejscowościach pod Warszawą. Stary
        Żoliborz to piękna dzielnica, blisko centrum - za to się odpowiednio płaci.
      • tygrys01 Re: stary zoliborz - jak wyceniacie swoje mieszka 23.01.06, 11:29
        Gość portalu: Bartek napisał(a):
        wynajmuję mieszkanko na Podleśnej. Nie powiem... drogo za
        kawalerkę 9 kilometrów od Centrum. Ale te ceny: 300-400 tysięcy złotych... Czy
        to nie przekracza możliwości przeciętnych Warszawiaków? Proszę o opinie.
        ==============
        Oczywiście, że przekracza ale mieszkanie jest to inwestycja na kilka pokoleń i
        bardzo czesto stanowi dorobek kilku pokoleń. Poza tym cena odzwierciedla koszt
        realizacji łącznie z ceną gruntu plus zysk firmy budującej plus narzucone
        podatki. Są to ceny adekwatne do kosztów. Tańsze mieszkania w dzielnicach
        peryferyjnych są wynikiem tańszych działek budowlanych i tańszej
        infrastrukturze. Ale z powodu niskich zarobków Warszawianinów obrót
        mieszkaniami jest mały. Część ludzi mających nadmiarowe mieszkania wstrzymuje
        się z ich sprzedażą do czasu unormowania rynku tzn. lepszej siły nabywczej.
        odobnie wynajem mieszkania kształtuje się w granicach koniecznych opłat
        eksploatacyjnych plus amortyzacja mieszkania. O zysku raczej trudno mówić.
        Oczywiście dla wynajmującego i to jest drogo bo wynajmujący najczęściej widzi
        tylko bieżący koszt utrzymania a nie widzi kosztów zakupu mieszkania przez
        właściciela, tak jak gdyby wlaściciel dostał mieszkanie od św. Mikołaja.
        Moje nadmiarowe mieszkanie na Białołęce obok Selgrosu jakoś wynajmuję za
        godziwą cenę ale bedę uruchamiał jego sprzedaż na wiosnę. Chcesz obejrzeć
        jego widok to zajrzyj na moją stronę: lingpi.com
      • Gość: pokrybala Re: stary zoliborz - jak wyceniacie swoje mieszka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 18:07
        Gość portalu: Bartek napisał(a):

> Niesamowite ceny mieszkań tutaj. Ja się zastanawiam, jak kogokolwiek w
        Warszawie jest stać na mieszkanie z zarobkami takimi jakie są

A jakie sa te zarobki? Moim zdaniem starczaja na zakup mieszkania, bo
        mieszkania ida jak woda i widać, że są zamieszkiwane przez ludzi mówiących po
        polsku. Inna sprawa, że pewnie niewiele osob kupuje mieszkanie za gotowke.
        Kupuje sie na raty - tak jak na calym świecie. Oczywiście nie mowimy o
        przeciętnych warszawiakach ale o tych zarabiających ponad przeciętną. A w
        jakiej stolicy w Europie za przecietną płacę kupuje siwe duże mieszkanie w
        stolicy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka