Dodaj do ulubionych

Klapa z wynajmem luksusowych czynszówek

18.02.06, 11:27
Po pierwsze; trzeba być idiotą, żeby wynająć mieszkanie na tych zasadach po
10,- /m2 ( za same metry+ wszystkie opłaty, media itp.) długoterminowo, gdy za
te same pieniądze można skredytować mieszkanie hipoteczne.
Po drugie; trzeba być idiotą, żeby wybudować takie mieszkania do wynajmu na
takich zasadach, gdy tysiące warszawiaków czeka w kolejce na skromny, byle nie
cieknący dach nad głową!
Moim zdaniem te wszystkie mieszkania powinny być sprzedane na wolnym rynku,
(byle nie najemcom z 80% bonifikatą! )a za te pieniądze zakupione małe
mieszkania socjalne w zasoby miasta.
Obserwuj wątek
    • Gość: aaaaaaaaa Musiałbym być ciężko chory żeby na to pójść. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.06, 11:44
    • Gość: warszawianka Re: Klapa z wynajmem luksusowych czynszówek IP: *.spray.net.pl 18.02.06, 12:52
      Jest to świetny przykład na to, jak ekipa pisowska, która niepodzielnie rządzi
      Warszawą od kilku lat dba o jej biedniejszych mieszkańców, jaka Warszawa jest
      solidarna.
      • Gość: Lepus42 Re: Klapa z wynajmem luksusowych czynszówek IP: *.chello.pl 18.02.06, 15:21
        Obawiam się że te czynszówki to robota PO/SLD.Stoją już ładne parę lat.
        • Gość: Grisza Warszawianki nie przekonasz ona wie,ze to PiS IP: *.bb.online.no 18.02.06, 20:13
          i tak juz jej zostanie.Pozostawaloby zyczyc tej Pani jak najwiecej problemow,
          za ktore prawdomownie bedzie mogla obwiniac Kaczynskich.Dostanie w nagrode
          balonik na pochod pierwszomajowy PO/SLD.
          • Gość: jacek po 3 latach rzadzenia - trudno zrzucic wine IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.06, 20:28
            na poprzednikow

tym bardziej ze radni Warszawy wyrzceni z po glosuja za wnioskami pis

szkoda ze tego nie widzisz
          • Gość: krokodyl Re: Warszawianki nie przekonasz ona wie,ze to PiS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.06, 14:46
            Piszesz dla samego zaistnienia, czy odrabiasz zadaną lekcję ? Zeby zabierać głos
            w dyskusji trzeba mieć przynajmniej pojęcie czego dotyczy. Powstanie tych
            czynszówek, nie tylko tej wymienionej w artykule było wielkim błędem. Przez trzy
            lata nie zrobiono nic, żeby zrobić z tym porządek. Ciekawe czy wiesz ile
            zaległości czynszowych mają lokatorzy takich mieszkań na Pradze-Południe. Takie
            rządy są wypaczeniem idei samorządności.
            • Gość: Grisza Jak Wam nie wstyd pisac takie brednie IP: *.bb.online.no 19.02.06, 15:30
              po ujawnieniu zaradnosci PO w sprawie TBM na Bemowie.Jesli tego
              rodzaju "gospodarnosc" macie na mysli to bardzo dobrze, ze te czynszowki na
              Marii Kazimiery stoja puste.Nie rozmawiamy tym samym jezykiem.Zegnam ozieble.
              • Gość: krokodyl Re: Jak Wam nie wstyd pisac takie brednie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.06, 16:06
                TBS na Bemowie (też świństwo), a mieszkania komunalne to dwie różne sprawy.
        • jona12 Re: Klapa z wynajmem luksusowych czynszówek 18.02.06, 20:52
          mulisz sie to decyzja radnych pisu a kaczor jako prezydent w-wy wstrzymywal
          wszystkie dobre pomysly radnych po,sld,lpr. mieszkania w pierwszej wersji dla
          ludzi biedniejszych,tak mialo byc kacxzynski kazal zburzyc sciany i zrobic m
          od 65-120m mieszkania mialy byc dla prac urzedu miasta za zl.stawili sie po,sld
          dlatego to sa pustostany,tak kaczor rzadzil w-wa a teraz polska.precz z pisem
          kaczorami
    • Gość: Jerzy Kto to wymyślił? IP: *.chello.pl 19.02.06, 19:47
      KTO TO WYMYŚLIŁ i PO CO ?
      Czy jest prosta odpowiedź na tak postawione pytanie?
    • Gość: Aga znacie link pod którym opisane są zasady wynajmu IP: 195.94.214.* 22.02.06, 11:12
      Czy ktoś może podać link pod którym opisane są zasady wynajmu tych czynszówek?
      Chętnie się z nimi zapoznam.
      • Gość: yazz Re: znacie link pod którym opisane są zasady wyna IP: *.pagi.pl 22.02.06, 13:33
        nie mam linków do zasad wynajmu. papiery dostaniesz na canaletta w Biurze
        polityki Lokalowej. ten etap jest już zakończiny. czekaj na nastepny przetarg.
        bądź w kontakcie z jedną osoba w tym biurze - panem Markiem W. to zajebiście
        kompetentny i swiadomy tego co mówi urzędnik miejski....
        do sceptyków: sam biorę w tym udział; oddję maleństwo niewiele warte i dostaje
        to co chce. to po pierwsze. po drugie. mam tylkko czynsz, nie mam kreski -
        znajomi kupili mieszkanie i mają 8,20 PLN za metr czynszu - a ja przypominam
        że "AŻ" 10 PLN. oni maja krechę - ja nie mam. oni kreche na 25 lat ja czynsz...
        miasto i tak predzej czy później musi to sprzedac... chociażby dlatego, że nie
        bedzie im sie opłacało remontować domu tylko zwalą to na przyszłą i ewentualna
        wspólnote mieszkaniową. jeden niepodwarzalny argument: W TAKIM MIEJSCU WARSZAWY
        NIC NIE MA ZA TAKIE PIENIĄDZE!!!!!!! a wolne moce przerobowe przeznaczę na
        kupno jednego lub (hurra optymizm) na dwa mieszkania na wynajem. myslcie poza
        tym pozytywnie - jesteśmy najlepsi i nie zamierzamy tracić pracy.... i jeszcze
        jedno jak bedzie ktoś miał zaległości w płaceniu za mieszkanie w banku to ONI
        beda mieli skrupuły przy egzeklucji swoich wierzytelności? wydaje mmi sie że z
        miastem będzie troszeczkę łatwiej sie dogadać. i ostatnie słowo: znajomi
        mieszkają w takiej czynszówce na mokotowie - maja usterki (sufity im spadły) i
        w ramach sam nie wiem czego płaca 3 PLN za metr kawdratowy.... tak tez można
        obnizyć koszta :)))))))) moja rodzina lubi to miejsce
        żoliborza.......!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • Gość: Aga Yazz, dzięki za info. IP: 195.94.214.* 23.02.06, 10:22
        • dev_nul Re: znacie link pod którym opisane są zasady wyna 23.02.06, 10:55
          Jak kto lubi, tak ma.
          Ja place 6.30 PLN za metr wlasnosciowego, duzego mieszkania o tzw. podwyzszonym
          standardzie, w doskonalej okolicy, z widokiem na wielki, zielony park. W te
          cene wliczone sa media oraz ochrona. Drogo? Na "kreche", zgoda, ale na bardzo
          krotka "kreche". Ceny mieszkan w tej okolicy ostro ida w gore. Za pare lat to
          mieszkanie bedzie w 100% moje. W Towim przypadku najprawdopodoniej sie tak nie
          stanie, bo miasto ma inne plany. Uwazaja, ze ubija duzo lepszy interes, kazac
          Ci placic comiesieczny czynsz, a lokal nie stanie sie ani troche bardziej Twoj.
          • Gość: yazz Re: znacie link pod którym opisane są zasady wyna IP: *.pagi.pl 23.02.06, 12:10
            zgoda, ze mogą byc inne plany i cały mój misterny plan weźmie w łeb.... ale
            opłaca mi sie płacić ten czynsz przez nastepne 20 lat i potem wykupic je za 10%
            wartości... dodając do tego oddane mieszkanie za około 100.000 bede i tak do
            przodu jakieś 150.000 - 200.000 PLN. poza tym przez najbliższe kilka lat
            (zgodnie z ustawa warszawską) nie mógłbym wykupić swojego spadfkowego
            mieszkania (zaznaczam, że małego i w nieciekawej okolicy) wykupić ze zniżką.
            istnieje także prawdopodobieństwo, iz kupując nowe i chcąc zostawic sobie
            komunalne mógłbym je starcić - stara zasada, że jestem za bogaty na komunalne.
            wiem, że to debilne, jednak tak nasze miasto funkcjonuje... tak czy siak w tym
            miejscu żoliborza nie kupisz nic tanio - mam na mysli na przykład gwiaździstą a
            z kolei nie mam na myśli tych słupów wielkich po drugiej stronie mickiewicza i
            i tych w stronę klaudyny....poza tym myśle pozytywnie.... cóż z tego że nie
            jest teraz moje (hipotecznie). płace i nikt mnie z tego nie ruszy. zawsze moge
            oddac dzieciom lub wymienic sie z kimkolwiek na mniejsze komunalne lub
            własnośsciowe (były juz takie "transakcje"). czasami wszystkiego nie da sie
            przeliczyc na pieniądze... to otoczenie, plac wilsona, sam "żoliborz, pieprzony
            żoliborz" jest więcej wart niż na przykład babka tower czy łucka jw
            konstrakszyn :)))) a tak szczerze to - z ręka na sercu - szukałem mieszkania w
            tym rejonie i nie znalazłem nic ciekawego. czasami jest tak, że chcesz gdzies
            mieszkac za wszelką cene i .... juz.... pozdrawiam!!!
            i jeszcze jedno - w moim przypadku byłaby to troche większa krecha i
            zdecydowanie dłuzsza (zasada miary sił na zamiary). dodatkowo chciałem wziąć
            kredyt na dwie kawalerki w centrum na wynajem - w perspektywie dla dzieci jak
            sie spłacą. stąd mój wybór..... teraz mam tzw. zdolność kredytową . a co
            do "ich" planów: jest w mieście wyliczenie, że opłaca "im" sie wyprzedać te
            czynszówki za około 5-10 lat. po tym okresie (zważ jakość wykonania i konieczne
            konserwacje i naprawy) musieliby dokładać do interesu... a tak - powtarzam sie -
            wspólnota mieszkaniowa będzie musiała sama to naprawiać. że o zieleni na
            podworku nie wspomne, bramach garażowych, windach, dachu oraz cieciach.
            oczywiscie gdybym był totalnie niezalezny finansowo kupiłbym mieszkanie a
            właściwie dom w extra okolicy i nie zawracał sobie głowy jakąś czynszówką.
            pozdrawiam dev_nul!!!!!
            • emarik Sorry yazz, ale ; 23.02.06, 12:49
              Po 1; nie będzie tam żadnej wspólnoty, bo budynek w całości należy i należał
              będzie do miasta, więc nie będziecie bezpośrednio nim zarządzać,
              po 2; kupując jakiekolwiek inne mieszkanie na własność w mieście Warszawa
              tracisz prawo do komunalnego,
              po3; nie kupując żadnego dużo tracisz bo nawet "spłacanie krechy" ma ten plus,
              że rośnie wartość nieruchomości i to jak widać na przykładzie Wawy szybciej niż
              odsetki od krechy. De facto odsetki masz free!
              po 4; Żeby było jasne, każdy ma inną osobistą sytuację i mnóstwo czynników,
              które musi wziąć pod uwagę decydując się na każde z możliwych rozwiązań, więc
              cóż... powodzenia!
              • Gość: yazz Re: Sorry yazz, ale ; IP: *.pagi.pl 23.02.06, 13:06
                masz rację.... z wyjątkiem akurat "tych" komunalnych.... mozna kupić mieszkanie
                mieszkajc w tych czynszówkach. sprawdziłem.... z resztą sie zgadzam.... i
                jeszcze jedno. to że w pełni dom i działka jest własnością miasta jest plusem
                na myslenie pozytwne co do przyszłego wykupu. to mieszkanie - mimo dzisiejszej
                formy "niewłasności" tez nie traci :) na wartosci. co do pkt. 4 w pełni sie z
                Tobą zgadzam emarik
        • Gość: najemca Re: znacie link pod którym opisane są zasady wyna IP: *.kdpw.com.pl 24.02.06, 11:20
          Bardzo dobrze yazz. Bedziemy sasiadami. Jak mieszkam na Zoliborzu i jest to
          wspaniale miejsce. Ja mam jedną zasadę; nie przekonywać nikogo. Jak chcą niech
          biorą kredyt z dożywotnią hipoteką i płacą czynsz za mieszkanie które kupili.
          Ja wybralam czynszowkę i wcale nie żałuje.
          • Gość: yazz do najemcy!!!!!! IP: *.pagi.pl 24.02.06, 11:40
            mieszkasz już na Kaziemiery? czy bierzesz udział w tym przetargu co ja?
            • Gość: najemca Re: do najemcy!!!!!! IP: *.kdpw.com.pl 24.02.06, 11:56
              Mieszkam
              • Gość: yazz Re: do najemcy!!!!!! IP: *.pagi.pl 24.02.06, 13:26
                jak Ci sie tam mieszka? mam kilka pytań.... nawet kilkanascie lub
                kilkadziesiat :)))) o klatke, o sąsiadów, o płatnosci, o parking, etc...
                pogadamy jakoś?
                • Gość: najemca Re: do najemcy!!!!!! IP: *.kdpw.com.pl 24.02.06, 13:56
                  napisz e-maila na skrzynke neon36@interia.pl
                  • Gość: yazz Re: do najemcy!!!!!! IP: *.pagi.pl 24.02.06, 14:11
                    ok
                    • Gość: yazz Re: do najemcy!!!!!! IP: *.pagi.pl 24.02.06, 14:17
                      poszło....
                      • emarik No i co Sąsiedzi? 27.02.06, 00:08
                        Poszliście sobie na priva i zostawiliście nas na lodzie?
                        (:
                        • Gość: yazz Re: No i co Sąsiedzi? IP: *.pagi.pl 27.02.06, 08:50
                          ja już jestem.... :))) wiem, że nie ładnie szeptać w towarzystwie, ale miałem
                          kilka bardzo, ale to bardzo osobistych pytań.... poza tym - jak znamy wszyscy
                          życie - ja Ciebie nie przekonam, a Ty mnie. ja szanuję Twoje zdanie. nie
                          zgadzam sie z nim do końca, ale szanuję. pozdrawiam. już niedługo będę na tym
                          forum na stałe - taki mam zamiar!!! i będę zabierał głos w newralgicznych
                          sprawach (i nie tylko). daj mi tylko okrzepnąć....
                          • Gość: najemca Re: No i co Sąsiedzi? IP: *.kdpw.com.pl 27.02.06, 17:12
                            Bardzo nie ładnie szeptać,ale czasami są szczególiki które mogą nudzić innych.
    • smooczyca Re: i jakie wyniki przetargu yazz ? 03.03.06, 21:07
      Wlasnie przeczytalam info o czynszowkach - jutro moze podjade zobaczyc gdzie to
      dokladnie jest - ktory to jest nr na Marii Kazimiery.

Mam pytanie - czy warunkiem obowiazkowym jest "zdanie" starego mieszkania np.
      komunalnego ?

Pare lat temu po fiasku zasiedlania pierwszych czynszowek na Pradze, odstapiono
      od tego warunku i odbyla sie normalna licytacja ....

Jaki jest czynsz za ca 100 m2 mieszkanie ? A dodatkowe oplaty np. garaz
      podziemny etc. ?
      • Gość: yazz Re: i jakie wyniki przetargu yazz ? IP: *.centertel.pl 06.03.06, 18:01
        procedura - zgodna z ustawą :))) - trwa i jak znam życie będzie jeszcze trwać.
        słyszałem, że w ciągu najbliższych dwóch miesięcy mają ogłosić kolejny przetarg.
        20 kilka rodzin na wymianę to sromotna porażka, a nie sukces biura polityki
        lokalowej. cokolwiek mówiono - to jest dramat.
        mój znajomy mieszka na ząbkowskiej i tam faktycznie były mieszkania po
        wylicytowanym czynszu. jest tylko jeden problem - niektórzy wylicytowali nawet
        20 PLN i po jakimś czasie musieli sie wyprowadzić z wielkimi długami - policzcie
        20 PLn razy na przykład 100 metrów kwadratowych.
        ten dom na kazimiery zaczyna sie od 18 a kończy na 26 (chyba).
        no nie ukrywam, że przeberam nogami żeby sie tam przeprowadzić :)))))))
        pozdrawiam wszystkich obecnych i potencjalnych sąsiadów
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka