Dodaj do ulubionych

Remonty żoliborskich kamienic

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.08, 23:57
Proponuje zamieszczać w tym wątku informacje i uwagi o
planowanych/wykonywanych remontach.

Na początek zwracam uwagę na remont przeprowadzany właśnie na ul. Mickiewicza
25. Zastanawiam się czy naprawdę istnieje konieczność ocieplania tego domu
grubą warstwą styropianu. Przedwojenne mury są zazwyczaj grube. No ale jak
widać mieszkańcy uznali, ze warto (nieco mniej światła w mieszkaniu to nie
problem). Efekt jest taki, ze dom wygląda jakby przeszedł "kuracje" sterydową.
Przy okazji znikła oryginalna glazurowa podmurówka poziomu piwnicznego -
położono na nią, oczywiście, styropian. Przed remontem podmurówka nie była w
zagłębieniu w stosunku do elewacji. Teraz już jest. Mickiewicza 25 nie różni
się po remoncie zbytnio od zwykłego, ocieplonego bloku z wielkiej płyty.
Kolor nowej elewacji, jak sądzę, nieco inny niż przedwojenny:

www.leibk.com/zb_foto/displayimage.php?pid=26&fullsize=1
Jeśli o mnie chodzi, kolor jajecznicy nie jest najpiękniejszy.

Remont podążą w stronę pl. Inwalidów. Ciekawe jak będzie po nim wyglądała
elewacja tego wartościowego budynku? Kiedyś było tak:

www.leibk.com/zb_foto/albums/userpics/10001/108_1.jpg
Czy teraz będzie nasterydowana w kolorze żółtka? Co na to Konserwator?

Cieszy mnie że dzięki remontom dzielnica zaczyna wyglądać czyściej. Nie jestem
malkontentem. Ale czystość, to nie wszystko.
Obserwuj wątek
    • kajak75 Re: Remonty żoliborskich kamienic 29.09.08, 00:18
      Grubosc styropianu nie zalezy od widzimisie mieszkancow. Kredyt na remont zaciagniety pzez wspolnote jest kredytem termomodernizacyjnym obwarowanym wieloma przepisami, dzieki ktorym moze byc chyba nawet w 25% umorzony. Grubosc styropianu zostala podana przez firme sporzadzajaca audyt termiczny. Jezeli byloby go mniej, remont nie zostalby zaakceptowany - nici z umorzenia.
      Mieszkalam kiedys w tym domu i szczeze mowiac mury i moze sa grube, ale w wielu miejscach przemarzniete na wylot. przy niewielkim wietrze i temperaturze ok -5 C, mimo remontu dachu, temperatura w pokojach nie przekraczala 18 stopni ( mowie o ostatnich kondygnacjach)
      glazurowa podmurowka zostala skuta, nie zaslonieta styropianem. Biorac pod uwage, ze nie jest tynkowana w calosci razem ze scianami, pozwala zywic nadzieje, ze zostanie polozona nowa. SAm budynek nie jest pod nadzorem konserwatora zabytkow, natomiast ogolny wyglad dzielnicy tak. jezeli nie bedzie tej podmurowki - feel free, zeby zglosic to konserwatorowi.
      Co do koloru zgadzam sie - ta jajecznicza jest okropna. Z brazowa podmurowka bedzie jajecznica na kielbasie:-)

Niestety przy tak duzych wspolnotach w zarzadzie sa generalnie osoby, ktore maja duzo wolnego czasu. Niestety nie oznacza to, ze maja czas na ksztalcenie sie estetyczne:-(
      • zoliborzanka Re: Remonty żoliborskich kamienic 29.09.08, 14:47
        Chyba nie ma co liczyć, że wspólnoty przed remontem zlecą
        przygotowanie projektu specjalistom. Taki remont to i tak duży
        wydatek dla wspólnoty. Jeżeli samorządy lub organizacje pozarządowe
        nie zajmą się tym tematem, to będziemy mieć styropianowe panierki w
        kolorach preferowanych przez zarządy wspólnot. Choć oczywiście
        zdarzają się chlubne wyjątki - remont kamienicy pod zegarem na
        Chłodnej. Jeśli chodzi o kolorystykę, to chyba wolę jajecznicę niż
        mdłe pastele. Szkoda klinkieru na podmurówce. Na kamienicy na rogu
        Popiełuszki i Krasińskiego klinkier zniknął w czasie remontu.
        Ciekawe czy wspólnota pomyślała o zabezpieczeniu elewacji przed
        grafficiarzami.
        Z przykrością zobaczyłam na kamienicy na Krasińskiego po stronie
        północnej wielką płachtę reklamową. Miałam nadzieję, że ta plaga nie
        dotknie Żoliborza. Szkoda, bo kilka kamienic na Żoliborzy zostało
        wyremontowanych bez uciekania się do zawieszania "szmat".
    • santakasia Re: Remonty żoliborskich kamienic 29.09.08, 20:24
      ten żółty jest straszny, okropny, paskudny. nasza dzielnica kojarzy
      mi się z białymi lub jasonszarymi elewacjami, jak zobaczyłam tę
      żółć, to myślałam, że usiądę na chodniku
      • abacaba Re: Remonty żoliborskich kamienic 08.10.08, 20:19
        To samo na Mickiewicza 32/32a. Koszmar!!!
    • sankiulot Re: Remonty żoliborskich kamienic 30.09.08, 17:44
      Obawiam się, że to konserwator jest za tę sytuację odpowiedzialny - moja
      wspólnota chce przeprowadzić remont elewacji i stoi przed dramatycznym wyborem
      koloru murów: "jajecznica" lub "cytrynek", bo takie właśnie są wymogi
      konserwatorskie dla Żoliborza. Może ktoś wie, jaka jest dowolność w wyborze
      odcienia, bo to chyba jedyna możliwość szukania jakiejś mało inwazyjnej barwy?
      • kajak75 Re: Remonty żoliborskich kamienic 30.09.08, 19:05
        oł dzizus, nie strasz z tym zoltym. My w tym roku na szczescie bedziemy
        remontowac klatke, na elewacje jeszcze nie mamy pieniedzy. Moze zanim uzbieramy
        zmienia sie kolory.
        • Gość: ej Re: Remonty żoliborskich kamienic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.08, 15:18
          Właśnie napisałem do Konserwatora, żeby wyjaśnić sprawę kolorów i zwrócić uwagę
          na Mickiewicza 25 (szczególnie zależy mi na częsci budynku przy pl. Inwalidów,
          tutaj żółtko zeszpeciłoby plac).
          Wydaje mi się jednak, że dofinansowanie ocieplenia to zadanie miasta i być może
          to miasto narzuca takie kolory. Jak ktoś słusznie zwrócił uwagę, kolory
          Żoliborza to głównie szary i biały.

Przy okazji, proponuje zerknąć na remont przy al. Wojska Polskiego 50. Okazuje
          się, że monumentalny socreal można ładnie wyremontować. Nie przykryć detali
          styropianem i nie pomalować na żółto.

Ocieplanie jestem w stanie zrozumieć, szczególnie biorąc pod uwagę, to co
          pisałaś, ale dlaczego od razu malować na żółto i zapominać o detalach?

Acha, jeszcze inny "wspaniały" przykład sprzed kilku lat - pl. Henkla. Całe to
          osiedle jest pomalowane na biało. Jednak jedna ze wspólnot przy placu uznała, że
          kremowy to "fajniejszy" kolor. Teraz tylko czekajmy, aż pozostałe dwa budynki
          będą odpowiednio żółte i fioletowe;)
          Naprawdę, nie wiem co trzeba mieć w głowie, żeby nie zauważyć, że kolorystyka to
          pewien koncept pomyślany już wcześniej przez kogoś (architekt?) i że osiedle
          stanowi całość. Ale nie, niech każdy maluje jak mu się podoba.
          • sierzant.podsiadlik Re: Remonty żoliborskich kamienic 09.10.08, 13:36
            Chwila moment.
            1) Miasto nie dofinansowuje ocieplenia. Formalnie wygląda to tak - wspólnota występuje o kredyt termoizolacyjny, a jeżeli po remoncie nieruchomość spełnia różne warunki techniczne, to - jak pisał powyżej kajak - 20 do 25% kredytu może zostać umorzone w ramach tzw. premii termoizolacyjnych
            2) Na Żoliborzu kolorki opiniuje konserwator zabytków. Inne detale zresztą też. U mnie wspólnota chciała zamurować jedno okienko na strychu, ale konserwator warknął i się nie dało. Przy czym - mój budynek nie jest wpisany do rejestru zabytków, tylko jest pod ochroną. A co do odcienia, to u mnie jest taki kremowy żołty, z zachowaniem detali z cegły klinkierowej. Wygląda przyzwoicie.
          • laminja Re: Remonty żoliborskich kamienic 11.11.08, 23:27
            zapraszam na klatki schodowe na placu Henkla :) Są kanarkowe ściany i
            intensywnie jajeczna lamperia. Koszmar. Niestety za wieloma decyzjami tej
            wspólnoty (odnośnie kolorów) stoją niezbyt mądre panie z mieszczącej się w tym
            budynku administracji (abakus).
    • kuchenkowa Cieszkowskiego 1/3 13.10.08, 17:36
      A sukcesywnie remontowana fasada kamienicy Cieszkowskiego 1/3?
      Osiemdziesięcioletni zabytek malowany na kolor jajecznicy na bekonie - u dołu
      złamana czerwień, u góry żołto. I ta koszmarna brama, z "ozdobami" czyli tujami
      w betoniakach i przedziwnym kamyczkowym tynkiem u dołu.

I oczywiście małomiasteczkowa kostka bauma, totalne bezguście.

Komu się uda dostać na podwórko (przepiękna zieleń!), polecam obejrzenie
      niedawno wymienianych drzwi do klatek schodowych. Obrzydliwe plastiki w
      najgorszym guście. W zabytkowym budynku!

Jednym słowem kakofonia. Gdzie był konserwator zabytków?
      • Gość: ej Re: Cieszkowskiego 1/3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.08, 11:12
        Sierżancie, ale kto umarza ten kredyt? Albo raczej, kto płaci te 20-25%?

Jeszcze się nie przyglądałem Cieszkowskiego 1/3. Jeśli ta żółć na Żoliborzu to
        efekt wytycznych konserwatora, to czy Biuro K. myśli że Żoliborz to już takie
        przedmieście, jak nie przymierzając, Skierniewice?

Plastikowe drzwi nie są takie straszne, na mojej klatce są drzwi z kawałka
        blachy, z małą zbrojoną szybą nad nimi (oryg. byly oczywiscie drewniane). Jest
        to słuszne rozwiązanie, bo nawet przy pomocy łomu trudno się będzie dostać na
        klatkę osobom niepowołanym! :)
        Ale mówiąc poważnie - niby jestem w stanie zrozumieć że wspólnoty decydują się
        na plastik. Jest to zapewne rozwiązanie 2-3 krotnie tańsze od stolarki. Jednak,
        czy nie lepiej poczekać trochę dłużej i zrobić remont porządnie? Na Sierpeckiej
        jakoś potrafili. Cieszkowskiego to duża wspólnota, widocznie nie znalazł się
        żaden mieszkaniec chcący bronić takich spraw, albo mu się nie udało.

Przy okazji, możemy chyba pochwalić urząd za remont Filareckiej? Żadnej kostki
        Bauma, porządne materiały i estetyczne wykonanie.
        • kajak75 Re: Cieszkowskiego 1/3 15.10.08, 08:44
          Kto placi? Pan placi , pani placi:-) Panstwo placi
    • Gość: f. Re: Remonty żoliborskich kamienic IP: 62.172.234.* 14.10.08, 13:38
      także wspólnota przy Popiełuszki 2 uchwaliła zaciągniecie kredytu
      termomodernizacyjnego - będzie ocieplenie styropianem i remont
      elewacji. ale zacznie się dopiero w przyszłym roku o ile pamiętam.
      • santakasia Re: Remonty żoliborskich kamienic 14.10.08, 14:36
        Gość portalu: f. napisał(a):

> także wspólnota przy Popiełuszki 2 uchwaliła zaciągniecie kredytu
        > termomodernizacyjnego - będzie ocieplenie styropianem i remont
        > elewacji. ale zacznie się dopiero w przyszłym roku o ile pamiętam.

lepiej niech nic nie planują, bo jak piszą w innym wątku, tam będą
        wyburzać ;-)
        • Gość: f. Re: Remonty żoliborskich kamienic IP: 62.172.234.* 15.10.08, 12:11
          a to ploty jakieś
          IMO może chodzić najwyżej o Fiata w tym rejonie.
          • Gość: ej Re: Remonty żoliborskich kamienic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.08, 14:07
            Konserwator odpisal, ze remont na Mickiewicza w pelni zgodny z wytycznymi Biura.
            Do sprawy kolorow sie nie odniesli. To tyle w kwestii kolorystki i ewentualnego
            przywrocenia czesci budynku na pl. Inwalidow przedwojennego wygladu (moze przy
            nastepnym remoncie, za 20 lat?). Nalezy sie pocieszyc, ze ta zolc z czasem
            szarzeje i nie wyglada juz tak zle.
            Popieluszki 2 nalezy sie remont. Te domy miedzy pl. Grunwaldzkim a Krasinskiego
            wygladaja troche jak slumsy. Przechodze tam czasem i niemyte, stare okna klatek
            schodowych oraz starsi panowie kulturalnie (lub mniej) pijacy na laweczkach nie
            tworza dobrego wrazenia. Niech juz beda nawet zolte, ale przynajmniej odnowione ;)
          • Gość: ej Re: Remonty żoliborskich kamienic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.08, 18:00
            Jestem pod wrażeniem:

img440.imageshack.us/my.php?image=img9791gg7.jpg
            • Gość: fizia Re: Remonty żoliborskich kamienic IP: *.200-45-145.telecom.net.ar 11.11.08, 19:59
              No, faktycznie kawal sztuki :)
              • kajak75 Re: Remonty żoliborskich kamienic 12.11.08, 09:29
                Mnie tez sie podoba. Fajnie, ze np otwory wentylacyjne sa zasloniete metalowymi
                plytkami, a nie plastikowymi.
                Ladnie - pod wzgledem kolorystycznym , zostal tez odnowiony budynek na
                Slowackiego vis-a-vis Cieszkowskiego, ten gdzie jest/bylo studio Agfy.
                Wczoraj przechodzilam tez Mickiewicza i na Mickiewicza 32 podobaja mi sie drzwi
                do klatek. nie wiem czy wyremontowali stare drewniane czy to sa nowe, ale
                wygladaja super w porownaniu ze wszechobecnym plastikiem.
                • Gość: ej Re: Remonty żoliborskich kamienic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.08, 14:59
                  Widzę, że powinienem się wybrać na dłuższy spacer.
                  A tymczasem - pl. Inwalidów/Mickiewicza 25, na szczęście nieco odpuścili z
                  żółtkiem, w końcu czuwał nad tym konserwator:
                  flickr.com/photos/32171652@N04/3068251594/
                  kiedyś było tak: www.leibk.com/zb_foto/albums/userpics/10001/35_1.jpg

czy ktoś orientuje się jaki była przedwojenna kolorystyka budynku?

Parę innych zdjęć tutaj:
                  flickr.com/photos/32171652@N04/
                  Kiedy rozpadnie się Mickiewicza 22? ;)
                  • zoliborzanka Re: Remonty żoliborskich kamienic 22.12.08, 13:11
                    Co powiecie o remoncie gimnazjum przy Filareckiej?
                    • kuchenkowa Re: Remonty żoliborskich kamienic 22.12.08, 15:48
                      Gimnazjum przy Filareckiej? Wygląda jak szpitalna piżama. Kto dobiera te
                      kolorki? Kto wymyśla te dziwne wzorki? Przechodziłam tamtędy wczoraj i jeszcze
                      mi stupor nie minął.
                      • Gość: ej Re: Remonty żoliborskich kamienic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.08, 13:44
                        Podobno tego gimnazjum nie ma w planach zagospodarowania przestrzeni. Podobno
                        były jakieś plany, żeby je rozebrać i stworzyć tam miejski placyk, który
                        otwierałby widok na kościół od strony urzędu dzielnicy. Póki co, jak widać,
                        gimnazjum przyjęło obowiązujące szaty kolorystyczne, do których powinniśmy się
                        już chyba przyzwyczajać:)
                        • santakasia Re: Remonty żoliborskich kamienic 28.12.08, 11:16
                          Gość portalu: ej napisał(a):

> Podobno tego gimnazjum nie ma w planach zagospodarowania
                          przestrzeni. Podobno
                          > były jakieś plany, żeby je rozebrać i stworzyć tam miejski placyk

gimnazjum faktycznie mieli zlikwidować z powodu niżu, a budynek
                          rozebrać. ale na horyznoncie pojawiło się widmo Żoliborza
                          Południowego bez szkół, więc dzielnica musi w odwodzie mieć szkoły,
                          gdzie pomieści wszystkie nowe dzieci, więc burzyć nie będzie.
                          • zoliborzanka Re: Remonty żoliborskich kamienic 09.09.09, 09:57
                            Odświeżam wątek remontowy. Ostatnio remontowana jest (była?)
                            kamienica przy Słowackiego. Wcześniej remont przeszła bliźniacza
                            przy Krechowieckiej. Zupełnie inne podejście do remontu i zupełnie
                            inny efekt.
                            Poza tym remont na Popiełuszki i przy pl. Wilsona.
                            Podczas mojego ostatniego żoliborskiego spaceru zawędrowałam na
                            ul.Krajewskiego. Załamał mnie widok bloku w styropianowej pastelowej
                            panierce. Może jest i czysty, ale brzydki i zupełnie bez charakteru.
                            Oby sasiednie bloki nie poszły tym śladem.
                            • jota-40 Re: Remonty żoliborskich kamienic 09.09.09, 19:53
                              Na Stołecznej - dramat estetyczny; wybrali ten sam ohydny, majtkowy zestaw
                              kolorystyczny, co na rogu Krasińskiego. Zastanawiam się, czy wszystkie
                              socrealistyczne budynki na wschodniej pierzei odnowią w tym guście? Po co jest
                              ten wstrętny, różowo-łososiowy pas na parterze?? Zgroza ;((.
                              • karolina1777 Re: Remonty żoliborskich kamienic 09.09.09, 20:47
                                Nie będzie łososiowo - różowy. W końcowej fazie przerabiają go na taki
                                czekoladowy brąz z kamyczków. Mimo wszystko dobrze, że część detalu została
                                zachowana.
    • katmoso Re: Remonty żoliborskich kamienic 09.09.09, 22:17
      a na III kolonii budynek B od początku lata jest okopany od strony
      podwórka. kopano i zakopywano doły, by potem znowu je odkopac. część
      trawnika zniszczona, jedna bramka zdemontowana, ekipa ciągle wierci
      i hałasuje. w końcu po tygodniach pojawił się styropian. czy to
      znaczy, że będą ocieplać i malowac? ciekawe wtedy, jaki kolor w
      planach...
      • mataharii Re: Remonty kamienicna Słowackiego 14.09.09, 20:20
        Mnie się też podoba część ul Słowackiego idąc od Szkoły Pożarniczej
        w kierunku pl.Wilsona
        Szkoła, obok budynek spółdzielni Urzędników Państwowych i Zimowe
        Leże...
        ukończone kilka lat temu, ale jakże odmieniły szarzyznę i wygląd tej
        jakby nie było głównej ulicy Żoliborza zachowując jednocześnie
        przedwojenny charakter i estetykę.
        Czyli można !
        Gratuluję także zadbania wokół budynku( estetyczne podwórza wg
        kolorystyki i zielień) i zabezpieczenia go przed grafiti!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka