Dodaj do ulubionych

ODBIORY TECHNICZNE

24.01.05, 13:50
Drodzy Sąsiedzi,
Kto z was jest już po odbiorze i chce podzielić się wiedzą na ten temat, ile
to trwa ( proszę podać metraż), co się robi itd.

Pozdrawiam

Intruder
Obserwuj wątek
    • bobm1 Re: ODBIORY TECHNICZNE 26.01.05, 07:34

Witam,

Słyszałem że na jeden lokal jest przewidziane 2h. Ja odbiór mam dopiero na
      marzec. Odbiór techniczny nie równa się przekazaniu kluczy do mieszkania. To ma
      nastąpić później po odbiorze przez wszytskich inspektorów i innych oficjeli.
      Teoretycznie dopiero w marcu możemy zacząć wykańczać nasze mieszkania.

----------
      Pozdrawiam
      Bober
      • blackcat Re: ODBIORY TECHNICZNE 26.01.05, 09:27
        Witam,
        Otóż ja mam odbiór 4 lutego, natomiast klucze będą wydawane od 7 lutego.
        Agnieszka (budynek D, II piętro)
        • agua Re: ODBIORY TECHNICZNE 02.02.05, 08:43
          Może macie namiar na pewnego, sprawdzonego i niedrogiego fachowca, który mógłby
          odebrać mieszkanie?.
          W Polskim Związku Techników i Inżynierów Budownictwa taka usługa kosztuje (cena
          wywoławcza) 500 PLN + VAT.
          A.
          • pawelsierra Re: ODBIORY TECHNICZNE 04.02.05, 10:12
            Witam!

Mam sprawdzonego speca, ktory odbieral juz mieszkanie moim znajomym, bedzie
            odbieral i mi.
            Pan Adam (ktorego nazwiska nie pamietam) tel.643 43 78, bierze 100pln za odbior
            a znajdzie wszystko o co warto sie czepiac.

Pozdrav!!

• agua Re: ODBIORY TECHNICZNE 04.02.05, 10:22
              pawelsierra napisał:

> Witam!
              >
              > Mam sprawdzonego speca, ktory odbieral juz mieszkanie moim znajomym, bedzie
              > odbieral i mi.
              > Pan Adam (ktorego nazwiska nie pamietam) tel.643 43 78, bierze 100pln za
              odbior

Czy pan Adam jest inżynierem/technikiem, słowem czy ma potrzebne kompetencje?
              Ja znalazłem ofertę mgr inż za 300 pln. www.korex.pl

A.

>
              > a znajdzie wszystko o co warto sie czepiac.
              >
              > Pozdrav!!
              >
              • pawelsierra Re: ODBIORY TECHNICZNE 08.02.05, 09:53
                z tego co mi wiadomo to Pan Adam posiada uprawnienia niezbedne przy tego typu
                dzialaniach. Najlepiej jest poprostu zadzwonic i spytac go o to.

Pozdrav i milego dnia!!
                • agua Re: ODBIORY TECHNICZNE 08.02.05, 11:31
                  Dzięki za kontakt, pan Adam jest sympatycznym technikiem budownictwa z
                  uprawnieniami. Myślę, że odbierze porządnie.
                  Kwota stu złotych jest ułamkiem promila przy kwocie którą zapłacimy za
                  mieszkania, a z dokarmianiem dzikich zwierząt naszej puszczy - ostrożnie :)
                  A.
            • krzyk007 Re: ODBIORY TECHNICZNE 04.02.05, 12:01
              pawelsierra napisał:

> Witam!
              >
              > Mam sprawdzonego speca, ktory odbieral juz mieszkanie moim znajomym, bedzie
              > odbieral i mi.
              > Pan Adam (ktorego nazwiska nie pamietam) tel.643 43 78, bierze 100pln za
              odbior
              >
              > a znajdzie wszystko o co warto sie czepiac.
              >
              > Pozdrav!!
              >

Dzięki za info - to bardzo cenna wiadomość.

Pzdr
              Krzych
              • mm008 Re: ODBIORY TECHNICZNE 08.02.05, 00:49
                Czytając o tych bolączkach nie moglam już wytrzymać i postanowiłam napisać coś
                od siebie. Ja też mam p.Włodzia dobrego psychologa który ma promocję dla
                przyszłych mieszkańców płacących za odbiory techniczne p.Adamowi, magistrowi,
                inżynierowi itd.Wybaczcie ale to jest naprawdę śmieszne. Ja swoje mieszkanie
                już odebrałam, wszystko sprawdziłam /tynki,posadzki-wyjątkowo
                proste,okna,parapety,grzejniki itp./,a to czego mogłam nie dopatrzeć będę miała
                okazję zgłosić w ciągu trzech lat w ramach ustawowej gwarancji.Wystarczy bystre
                oko i trochę zdrowego rozsądku.
                Budując z Agmetem były małe potknięcia /nasz słynny dzwonek,folklor
                kolorystyczny na balustradach schodowych,dyskusyjne blaszane "komórki
                lokatorskie"/ale nie są oni tandeciarzami.
                Wszystkich którzy cierpią na nadmiar pieniędzy zachęcam do dokarmiania zwierząt
                w naszym lesie.
                Pozdrawiam
                • bobm1 Re: ODBIORY TECHNICZNE 08.02.05, 07:29

Witam,

Gratulacje !!! A kiedy odbiór kluczy ?
                  Masz racje że niektórzy troszkę panikują, ale to ich prawo. Ja już od kilku
                  tygodni robie przygotowania do odbioru tzn wpadam w soboty z poziomica i
                  miarką, spisuje co zauważe i już. Faktycznie mgr inż. to nie wymaga ale sprawne
                  oko kogoś z doświadczeniem budowlanym nie zaszkodzi. Inna sprawa to nie wiem
                  czy nie przeceniasz Agmetu w sprawie gwarancji - oby było OK. Słyszałem od
                  znajomych że to różnie bywa z realizacja napraw gwarancyjnych jesli budynkiem
                  zarządza developer lub firma przez niego wynajęta.

----------
                  Pozdrawiam
                  Bober
                • krzyk007 Re: ODBIORY TECHNICZNE 08.02.05, 08:44
                  mm008 napisała:

> Czytając o tych bolączkach nie moglam już wytrzymać i postanowiłam napisać
                  coś
                  > od siebie. Ja też mam p.Włodzia dobrego psychologa który ma promocję dla
                  > przyszłych mieszkańców płacących za odbiory techniczne p.Adamowi, magistrowi,
                  > inżynierowi itd.Wybaczcie ale to jest naprawdę śmieszne. Ja swoje mieszkanie
                  > już odebrałam, wszystko sprawdziłam /tynki,posadzki-wyjątkowo
                  > proste,okna,parapety,grzejniki itp./,a to czego mogłam nie dopatrzeć będę
                  miała
                  >
                  > okazję zgłosić w ciągu trzech lat w ramach ustawowej gwarancji.Wystarczy
                  bystre
                  >

Widzę, że prezentujesz makgajwerowe podejście do sprawy.
                  Kafelki, podłogi, zabudowę kuchni, biały montaż itd. - też będziesz robić sama ?

Ja wychodzę z założenia, że po to są fachowcy żeby z ich usług korzystać. Każdy
                  ma swoją specjalizację, a chytry 2 razy traci, a mieszkanie jest na długie lata.

A jeżeli Cię to śmieszy to już Twoja sprawa.

Pzdr
                  Krzych
                • jott7 Re: ODBIORY TECHNICZNE 08.02.05, 21:43
                  mm008 chce Ciebie zapytać:czy otrzymałas plan instalacji wewnętrznych /np
                  elektrycznej /, czy otrzymałas gwarancję na drzwi /do kiedy wazna, co obejmuje
                  np czy dotyczy zamka /,czy podpisałaś druk odbioru zaproponowany przez develop
                  czy przedstawiłas im własny tekst ?, czy itp itp
                  • goldeneye Re: ODBIORY TECHNICZNE 08.02.05, 22:44
                    Witam sąsiadów:-)
                    Dzisjaj miałem odbiór techniczny mjego "m" w bloku D. Miałem trzy zastrzeżenia:
                    zacinający się dzwonek w drzwiach, zewnętrzny parapet do pomalowania oraz
                    podpory balkonowe również do ponownego pomalowania. Co prawda nie byłem z
                    tzw. "fachowcem z dyplomem" , tylko z dwoma kolegami, którzy przećwiczyli to
                    pare miesięcy temu i wiedzieli na co zwrócić uwagę. Ich spostrzeżenia były
                    bardzo pozytywne, w porównaniu z wykończeniem ich mieszkań, a dodam, że ich "m"
                    też nie stawiało JW C.....n. Powiedzieli, że jak za te pieniądze to high
                    life....

Pozdrawiam i do zobaczenia
                    Goldeneye
                  • mm008 Re: ODBIORY TECHNICZNE 08.02.05, 23:07
                    Witam ponownie.
                    Jestem teraz na etapie usuwania usterek przez Agmet.Z tego co widziałam robili
                    to już następnego dnia.Będzie przygotowany protokół zdawczo-odbiorczy.Co do
                    planów instalacji to leżą sobie u nas w domu ponieważ dokonywaliśmy zmian i
                    mamy poświadczoną kopię.
                    Sanitariatów montować raczej nie będę ale kto wie... może sama wystrugam szafki
                    kuchenne... /tu odpowiadam w związku z "chytry dwa razy traci" - ja sznuję
                    swoje pieniądze i przeznaczę je na prawdziwych fachowców a nie na pseudo
                    odbieraczy...pieniędzy/.
                    Demokracja rzecz święta i jężeli ktoś nie może spać przez odbiór techniczny to
                    ma do tego prawo.
                    My wkrótce odbieramy klucze ruszamy do boju.
                    Pozdrawiamy
                  • goldeneye Re: ODBIORY TECHNICZNE 09.02.05, 14:34
                    Podpisałem druk z wyszczególnieniem zastrzeżeń oraz ustaliłem termin ich
                    usunięcia.
                    Jeżeli chodzi o instrukcję i gwarancję, to chyba będzie do odbioru wraz z
                    kluczami, ale info bezpośrednio w Agmecie. Plan instalacji chyba mam, ale nie
                    chcę mówić na 100%.
    • radzio-bud.b Re: ODBIORY TECHNICZNE 23.02.05, 14:20
      Witam szanowne sąsiedztwo. Jestem już po odbiorze (bud B) a że pracuję w tej
      branży mam parę praktycznych informacji.
      1. TYNKI - dopuszczalne odchyłki w tej kategorii tynku (3) wynoszą:
      odchylenie od kąta prostego +/- 3mm/1m Szczególnie dokładnie
      sprawdżcie w łazienkach i kuchniach.
      odchylenie od pionu 4mm/2m (pow. się mierzyć poziomicą 2m)
      zwichrowanie płaszczyzny do 3mm (max. 3 szt/2m)Warto sprawdzić
      płaszczyzny ścian parę centymetrów nad szlichtą żeby nie było jaj z listwami
      przypodłogowymi.
      2. SZLICHTY - odchylenia od poziomu do 4mm/2m (warto sprawdzić w narożnikach
      bo te lubią "wstawać")Nie może być widocznych pęknięć.
      3. STOLARKA - koniecznie sprawdzajcie szyby( często są porysowane)
      4. POWŁOKI MALARSKIE - Jest to niestety tylko 1-krotne malowanie dlatego nie
      oczekujmy np. akrylowania na stykach glifów ze stolarką, ale warto spojrzeć na
      ściany i sufit pod światło, jak również czy nie ma pęknięć powłoki.
      Pozdrawiam i życzę (sobie również) przyjemnego mieszkania.
      • goldeneye Re: ODBIORY TECHNICZNE 23.02.05, 14:23
        A jak wypadł odbiór Twojego mieszkania? Do czego miałeś zastrzeżenia?
        • radzio-bud.b Re: ODBIORY TECHNICZNE 23.02.05, 16:02
          m.in. brak kąta prostego w kilku miejscach, porysowane szyby, porysowane i
          skorodowane obróbki blacharskie i balustrady, brak dylatacji na szlichcie m-dzy
          pokojem a kuchnią, brak spadków na rurach kanalizacyjnych, ale generalnie
          lokale są dość nieźle wykonane. Trzeba się liczyć z pęknięciami na tynkach (to
          normalne przez pierwszy rok) ale powinni to na bierząco usuwać w ramach
          gwarancji.
          • jott7 Re: ODBIORY TECHNICZNE 23.02.05, 18:51
            warto jeszcze sprawdzic: jak połozony jest tynk na sufitach / najlepiej
            wieczorem lampa to widać/,jak spływa woda z płyt balkonowych /wystarczy wylac
            tam troche wody /,jaka jest jakosc szlichty /wazne bo budynki nie sa normalnie
            ogrzewane /- tu nalezt końcem noza kuchennego zrobic krzyzyk i sprawdzic czy na
            przecieciu linii sie kruszy szlichta, warto sprawdzic jak izolowana jest
            akustycznie łazienka np od pokoju / czy scianka działoewa jest tu grubsza niz
            inne takie scianki,warto sprawdzic działanie wentylacji / ale przy zamknietych
            oknach czy np nie ma nawiewu zamiast wywiewu, warto tez przy pomocy matalowej
            2-3 metrowej linii sprawdzic poziom szlichty / kwestia ugiecia /itp itp
            • radzio-bud.b Re: ODBIORY TECHNICZNE 24.02.05, 07:54
              jott7 napisał:

> warto jeszcze sprawdzic: jak połozony jest tynk na sufitach / najlepiej
              > wieczorem lampa to widać/,jak spływa woda z płyt balkonowych /wystarczy wylac
              > tam troche wody /,jaka jest jakosc szlichty /wazne bo budynki nie sa
              normalnie
              > ogrzewane /- tu nalezt końcem noza kuchennego zrobic krzyzyk i sprawdzic czy
              na
              > przecieciu linii sie kruszy szlichta, warto sprawdzic jak izolowana jest
              > akustycznie łazienka np od pokoju / czy scianka działoewa jest tu grubsza niz
              > inne takie scianki,warto sprawdzic działanie wentylacji / ale przy zamknietych
              > oknach czy np nie ma nawiewu zamiast wywiewu, warto tez przy pomocy matalowej
              > 2-3 metrowej linii sprawdzic poziom szlichty / kwestia ugiecia /itp itp

Drogi Kolego. Z całym szacunkiem, ale nie rób ludziom wody z mózgu- ścinka w
              łazience nie powinna być grubsza od pozostałych i w naszym przypadku jest to
              SILKA gr. 12cm. Co do spadków na balkonie powinno to być ok 0,5% -Pozdrawiam
              • jott7 Re: ODBIORY TECHNICZNE 24.02.05, 18:58
                Radzio-bud.b mógłbys troche poczytac. Mowa tu o izolacyjnosci akustycznej. Otóż
                sciana działowa oddzielajaca łazienkę od pokoju powinna mieć wiekszą
                izolacyjność akustyczną od sciany działowej np dzielącej pokoje. Ściana działowa
                oddzielająca np pokoje powinna mieć tą izolacyjność nie mniejsza jak 37db
                natomiast ściana działowa oddzielająca łazienkę nie mniej niż 42 db.Jezeli
                Silka gr 12 cm spełnia ten wymóg jest w porzadku. Zwykle na ścianę łazienkowa
                daje sie specjalną matę wygłuszającą a najczęsciej jest / powinna/ byc ta
                scianka nieco grubsza. Twoja uwaga w sprawie spodku na balkonie jest
                słuszna ,tylko ja nie o tym pisałem. Nie czy woda spływa lecz jak spływa / to
                jeszcze kwestia blacharki, zaciekania balkonów nizszych itp /.To tyle w
                sprawach mózgu i wody. Równiez pozdrawiam
                • radzio-bud.b Re: ODBIORY TECHNICZNE 25.02.05, 17:48
                  jott7 napisał:

> Radzio-bud.b mógłbys troche poczytac. Mowa tu o izolacyjnosci akustycznej.
                  Otóż
                  > sciana działowa oddzielajaca łazienkę od pokoju powinna mieć wiekszą
                  > izolacyjność akustyczną od sciany działowej np dzielącej pokoje. Ściana
                  działow
                  > a
                  > oddzielająca np pokoje powinna mieć tą izolacyjność nie mniejsza jak 37db
                  > natomiast ściana działowa oddzielająca łazienkę nie mniej niż 42 db.Jezeli
                  > Silka gr 12 cm spełnia ten wymóg jest w porzadku. Zwykle na ścianę łazienkowa
                  > daje sie specjalną matę wygłuszającą a najczęsciej jest / powinna/ byc ta
                  > scianka nieco grubsza. Twoja uwaga w sprawie spodku na balkonie jest
                  > słuszna ,tylko ja nie o tym pisałem. Nie czy woda spływa lecz jak spływa / to
                  > jeszcze kwestia blacharki, zaciekania balkonów nizszych itp /.To tyle w
                  > sprawach mózgu i wody. Równiez pozdrawiam

Odpowiadam: SILKA 12 (obustronnie otynkowana) ma izolacyjność akustyczną 49dB.
                  I naprawdę z takich materiałów się wykonuje ścianki w łazienkach, nie ma
                  potrzeby izolowania ich dodatkowo (może pomyliłeś z szachtem instalacyjnym)
                  Co do obróbek blacharskich, to faktycznie są one spie...., brakuje kapinosa-
                  czyli odcięcia kropli wody. Sądzę, że AGMET pójdzie po rozum do głowy i wykona
                  je już po zasiedleniu, bo będą mieli spore kłopoty z GWARANCYJNYM usuwaniem
                  usterek.
                  • jott7 Re: ODBIORY TECHNICZNE 25.02.05, 21:25
                    No to jestesmy w domu. Jezeli tak, to izolacyjnosc tej silki jest wyższa od
                    izolacyjnosci cegły palonej obustronnie tynkowanej która wynosi 46 db.Cos mi
                    się tu nie zgadza, ale kopii kruszyc nie będę.Agmet nie wykona tych kapinosów
                    bo nikt tego skutecznie/!/ nie zareklamuje.Ale moze sie mylę?
                    • feng_szuja Re: ODBIORY TECHNICZNE 25.02.05, 22:19
                      jott7 napisał:

> No to jestesmy w domu. Jezeli tak, to izolacyjnosc tej silki jest wyższa od
                      > izolacyjnosci cegły palonej obustronnie tynkowanej która wynosi 46 db.Cos mi
                      > się tu nie zgadza, ale kopii kruszyc nie będę.Agmet nie wykona tych kapinosów
                      > bo nikt tego skutecznie/!/ nie zareklamuje.Ale moze sie mylę?

No brachu - wszystko przed Tobą. Jak kapie z nosa to reklamuj !!!

--
                      Feng Szuja
    • wb1 Re: ODBIORY TECHNICZNE 06.03.05, 22:05
      Hej.
      Czy daty waszych odbiorów były zgodne z zapisami w umowach?
      Pozdrawiam.
      • goldeneye Re: ODBIORY TECHNICZNE 06.03.05, 23:47
        Ja miałem w umowie termin odbioru do końca I kwartału, a odbiór techniczny
        miałem 8.02, tak więc nawet wcześniej, niż myślałem.

Pozdrawiam
        Goldeneye
    • wwili Re: ODBIORY TECHNICZNE 17.01.06, 15:55
      Witam,

Zbliżają się odbiory II etapu, dlatego ponawiam temat. Proszę o Wasze przygody
      i rady dotyczące odbioru technicznego.

Pozdrawiam
      wili
      • figa.walecki Re: ODBIORY TECHNICZNE 17.01.06, 16:39
        Rozmawiałem dzisiaj z p. Anią. Rzeczywiście pierwsze odbiory już za niespełna
        tydzień. Agmet chce to organizować tak, żeby robić ±4 odbiory dziennie.
        Ja starałem się wszelkie działania w moim mieszkaniu kontrolować i korygować na
        bieżąco, więc mam nadzieję, że nie będzie niespodzianek.
        To co mogę polecić to odbieranie mieszkania nie jednoosobowo, raczej z
        potencjalnymi wykonawcami dalszych robót niż bez fachowego wsparcia bądź też z
        "zawodowym" odbieraczem - inspektorem budowlanym (można znaleźć w necie). Mój
        majster już dokonał wstępnych oględzin i nie ma generalnych zastrzeżeń co do
        jakości wykonania, ale zadeklarował także uczestnictwo w odbiorze bądź wizytację
        mieszkania przed odbiorem, aby zgłosić swoje uwagi. To co oferuje Agmet jeśli
        chodzi o jakość wykonawstwa to raczej wyższy standard (ściany proste, tynki
        przyzwoite, szlichty ok, okna obsadzone prawidłowo, drzwi wejściowe również,
        instalacje elektryczne i wod.-kan jak trzeba, zmiany zgłoszone przeze mnie
        zrealizowane w 98%). Jeśli chodzi o mnie - śpię spokojnie.

pzdr
        a.

ps
        ... ale niech sobie Agmet nie myśli, że będzie łatwo ;-).
    • radek_k Re: ODBIORY TECHNICZNE 24.01.06, 18:17
      Czy ktoś z Was odbierał mieszkanie z inspektorem budowlanym?

Pozdrawiam,
      Radek
    • radek_k Re: ODBIORY TECHNICZNE 31.01.06, 16:57
      Czy ktoś z przyszłych mieszkańców II etapu odebrał już swoje mieszkanie?

Radek
    • wwili Re: ODBIORY TECHNICZNE 14.02.06, 14:00
      Witam,

Wczoraj miałem odbiór mieszkania w II etapie. Ponieważ nie znam się na tym w
      ogóle postanowiłem skorzystać z usługi inspektora budowlanego. Niestety 5 min
      przed odbiorem okazało się ze nie może przyjść! Postanowiłem mimo wszystko
      odebrać sam bo nie chciałem tego przekładać poza tym zelezy mi na czasie. To co
      umiałem sprawdzić to sprawdziłem ale wiem że nie zauważyłem wszystkiego.
      Dlatego postanowiłem już poza procedurą odbioru technicznego wybrać się do
      mieszkanie z tym fachowcem i jeszcze raz wszystko sprawdzić. Stąd moje pytanie
      czy po odbiorze technicznym można też zgłaszać jakieś uwagi czy już nie? Jeżeli
      tak to czy zostaną one naprawione tak jakby to było przed odbiorem?

pzdr
      wili
      • re1 Re: ODBIORY TECHNICZNE 14.02.06, 14:30
        Drogi sąsiedzie, jeśli dobrze pamietam jest wpis w umowie, który mówi , że po
        odbiorze technicznym i podpisaniu protokołu z tegoz odbioru, usunięte zostaną
        jedynie te usterki, które zostały wpisane do ww dokumentu.
      • guuferek Re: ODBIORY TECHNICZNE 14.02.06, 14:59
        A jak ogólne wrażenia ? ściany proste :), napisz sąsiedzie parę słów.
        • michal.basic Re: ODBIORY TECHNICZNE 14.02.06, 16:55
          Nie pamiętam treści umowy, ale z praktyki mogę tylko podpowiedzieć, że
          protokoły zawierają oświadczenie o zapoznaniu się z przedmiotem umowy.
          Ewentualne uwagi odnotowywuje się. Oczywiście wszystko można postawić na
          głowie, ale to już będzie związane z mękami udowadniania i szukania dziur w
          dokumentach.

Pozdrawiam,
          Michał
        • wwili Re: ODBIORY TECHNICZNE 15.02.06, 13:04
          Jak dla mnie jako laika to wszystko było OK: ściany proste, podłogi równe, okna
          nie porysowane itp. Miałem tylko jedna uwage do szczeliny w drzwiach
          wejsciowych. Ogólnie wydaje mi sie ze za idealnie!

pzdr
          wili
          • guuferek Re: ODBIORY TECHNICZNE 15.02.06, 14:13
            a jak wygląda teraz sprawa z odbiorem kluczy, masz już jakiś określony termin ?
          • kubus2000 Re: ODBIORY TECHNICZNE 15.02.06, 14:39
            A jak wygląda kwestia obmiaru lokalu?
            Czy Agmet z uporem maniaka dolicza 2 cm na każdą scianę?
            • vecina Re: ODBIORY TECHNICZNE 16.02.06, 13:34
              My już jesteśmy po odbiorze technicznym i teraz czekamy az 30 dni na usunięcie
              przez Agmet niedoróbek w mieszkaniu. U nas były to krzywe ściany we wnękach na
              szafy, różnica w pionie wynosiła ok 1 cm. Agmet musi ściągnąć firmę z Lublina,
              która skuje tynki i położy nowe, stąd taki czas realizacji. Ogólnie nie
              mieliśmy większych zastrzeżeń. Co do pomiaru ostatecznego to nie było tak zle
              jak sie spodziewaliśmy, Agmet mierzył lokal korzystniej dla nas i nie czepiali
              sie każdego cm :) w naszym przypadku mieszkanie okazało sie o metr większe niz
              przewidywał plan.
              • radek_k Re: ODBIORY TECHNICZNE 16.02.06, 13:38
                Odbieraliście sami, czy z inspektorem budowlanym?
                • vecina Re: ODBIORY TECHNICZNE 16.02.06, 14:17
                  Z Panem, który będzie u nas robił prace wykończeniowe.
              • audiolka Re: ODBIORY TECHNICZNE 16.02.06, 16:07
                to bądźcie przygotowani na dopłatę za ten metr nadwyżki. u mnie też tak było,
                tylko trochę więcej niż 1 metr
                • wwili Re: ODBIORY TECHNICZNE 17.02.06, 09:42
                  Nie mam jeszcze ustalonego terminu odbioru kluczy. Co do pomiaru mieszkania to
                  można to zrobić przy odbiorze technicznym. Zgadzam się w tej kwestii z vecina
                  że nie czepiali się każdego centymetra, ale ogólnie po 2 cm z każdej strony
                  doliczają :-( W moim przypadku mieszkanie okazało się o 0.7 m2 większe.

pzdr
                  wili
                  • poziom1 Re: ODBIORY TECHNICZNE 27.03.06, 09:59
                    LUDZIE, LUDZIE, SZANOWNI SĄSIEDZI ! ! !
                    Chciałbym poruszyć temat równie poważny jak nierówne czy pęknięte ściany, nie
                    domykające się okna i porysowane szyby. Czy nikt nie zauważył że, odejścia
                    kanalizacyjne są nie podprowadzone, do punktów zasilenia w wodę, a rury
                    ciepła/zimna woda montowane są do ścian !!!???. Czy ktoś pomyślał że, w takim
                    układzie wodę z wanny będzie trzeba nosić wiaderkiem do pionu i tam ostrożnie
                    wlewać żeby nie zalać czasem sąsiada niżej. Ta sama sytuacja jest w kuchni, tu
                    co prawda jest troszkę łatwiej bo można rurę od zlewu i zmywarki wystawić za
                    okno. :-))))Hihy Śmichy, ale to poważna sprawa. Rury nie będą położone przez
                    oddającego mieszkanie bo, według niego pion w rogu łazienki załatwia sprawę, na
                    projektach i rysunkach budowlanych jest co innego, zaznaczony jest punkt który,
                    zgodnie z normą wyposażony jest w rurę zasilającą w wodę ciepłą i zimną oraz w
                    odejście kanalizacyjne. Standard : rzędna zasilenia 55-60 cm, rzędna odejścia
                    50-55 cm ( dla umywalki ) A TERAZ NAJLEPSZE ! ! ! W większości naszych lokali
                    jedna ściana w łazience jest ścianą nośną betonową ( nie do ruszenia ) Wszyscy
                    którzy przymykają na to oko ( na podejścia kanalizacyjne ) musza się liczyć z
                    tym że, albo będą musieli złamać prawo i narazić blok na osłabienia
                    niedopuszczalne w budownictwie, mówię tu o wkuwaniu się w ściany nośne, lub
                    obudować komunistycznymi półeczkami z glazury czy innej okładziny te rury.
                    Spowoduje to zmniejszenie powierzchni podłogi a tym samym mniejszą łazienkę.
                    Powinniśmy się upominać o swoje a jak zrobi to oddający mieszkania nie wiem, bo
                    tak naprawdę to wyjścia nie ma, a przynajmniej jest trudne i kosztow i czasowo.
                    W czasie budowy można było tego problemu uniknąć i wykonac specjalne bruzdu lub
                    wykonać instalację w czasie budowy, ale widocznie się nie chciało...
                    Rozprowadzenie instalacji kanalizacyjnej do punktów jest to koszt około 1200zł
                    z Fakturą i trwa 2 dni. Niby nic ale, dlaczego jam mam płacić za coś co powinno
                    być wykonane w mieszkaniu od początku. Zamiast sie wprowadzić z meblami i
                    zamieszkać musimy sie martwić o podstawowe rzeczy, co zrobić z zużywaną
                    wową. ???????.
                    Te kilka czy kilkadziesiąt centymetrów kwadratowych które, się dodatkowo
                    pojawiają w mieszkaniach pouciekają kiedy obudujecie Państwo sobie rury. I nie
                    dajcie się namówić fachowcom na wkuwanie rur w ściany nośne, dla nich to żaden
                    problem a w momencie wykrycia takiej praktyki wykonawca ma prawo zamknąć budowę
                    lub wstrzymać odbiory. Czego czytając forum nikt nie chce.
                    Reasumując:
                    Wydaje mi się że, jest to poważny problem i niedoróba ze strony wykonawcy,
                    olanie tematu i klienta. Jeżeli ktoś będzie chciał pogadać na ten temat lub
                    skomentować moje spostrzeżenia będzie fajnie. Jeżeli nikogo to nie interesuje
                    to też dobrze bo znaczy to że mam bogatych sąsiadów. Ja osobiście szukam
                    doradcy prawnego który, przeanalizuje sprawę od strony papierów i wyda opinię,
                    rzeczoznawca budowlany jak mu o tym powiedziałem to roześmiał się i to nie ze
                    mnie. Proszę pamiętać że, jeżeli zgłosi takie nie do zaakceptowania wykończenie
                    instalacji więcej osób, mamy większe szanse na : albo obtanienie mieszkania,
                    albo na zwrot kosztów wykonania to na własną rękę. Moja wiedza mówi że, przy
                    niektórych układach funkcjonalnych w łazience da się wykonać taką instalację
                    zgodnie ze sztuką budowlaną. Mój prywatny e-mail: poziom@acn.waw.pl
                    Mam nadzieję na jakąś reakcję ze strony moich przyszłych sąsiadów.
                    Piotr.
                    • shivyk Re: ODBIORY TECHNICZNE 27.03.06, 13:23
                      Cześć Poziom,
                      Też zwróciłem na to uwagę. Zastanawiam się jak ugryść ten problem.
                      Jak zapytałem o to człowieka który oprowadzał mnie po chałupie, tylko wzruszył
                      ramionami.
                      Zgłaszałeś sprawę oficjalnie do Agmetu?
                      Pozdro,
                      Siwy

• daniellus Re: ODBIORY TECHNICZNE 27.03.06, 16:00
                        Witam, mam podobny problem, bede mieszkancem bloku C.
                    • poziom1 Re: ODBIORY TECHNICZNE 27.03.06, 17:21
                      Wszyscy zainteresowani proszę przesyłać swoje adresy na poziom@acn.waw.pl
                      Będę informował co i jak. Mam zamiar wynająć rzeczoznawcę budowlanego z
                      uprawnieniami i zaopiniować ten fakt i oficjalnie złożyć pismo do Agmetu.
                      Oczywiście już pytałem tam o ten problem. Odpowiedziano mi że będę musiał sobie
                      to zrobić po ścianach i obudować glazurą. Ale sorrki w tych czasach i za takie
                      pieniądze to ja wymagam pewnego standardu i po ścianie to niech sobie u siebie
                      robią. Tym bardziej że jest sposób aby tego uniknąć ale oni na to nie pójdą bo
                      to koszty za duże, ale ja ich nie będę ponosił. Poddałem tą kwestię dyskusji na
                      forum bo samemu to se można... ale zobaczymy. Zapraszam wszystkich do
                      przyłączenia się do reklamacji przed odbiorem technicznym. Wszystkie informacje
                      będę zbierał i dołączę do pisma, więc proszę pisać również na email podany
                      wyżej.
                      • aspire1680 Re: ODBIORY TECHNICZNE 27.03.06, 21:59
                        Brzmi groźnie i wręcz aferalnie... ale - jak poradzili sobie mieszkańcy I
                        etapu? Czy też mieli rozbieżność punktów "wypływowo-ściekowych"?

A teraz szczerze: nie wiem co o tym myśleć. Tak na zdrowy rozsądek to
                        rzeczywiście powinni byli zrobić je w jednym miejscu. Ale z drugiej strony to i
                        tak z dużym prawdopodobieństwem przenosiłbym te punkty w inne miejsce (z
                        założenia chcemy sami zaprojektować sobie położenie brodzika oraz zlew w
                        kuchni, a nie zdawać się na rury, które wychodzą tam i ówdzie).
                        • rembi4 Re: ODBIORY TECHNICZNE 27.03.06, 22:37
                          Przeanalizowałem projekt mieszkania stanowiacy załącznik do umowy i faktycznie
                          na projekcie sa zaznaczone odpływy i ujęcia wody razem. W rzeczywistości jednak
                          są tylko ujęcia zas odplywy są zamontowane w rogu łazienki no i chyba Agmet
                          powinien załączyć jako wyposażenie łazienki wiaderko do opróżniania wody z wanny
                          i zlewu.
                          Ponieważ dokumentacja mieszkania stanowi integralną część umowy więc albo upsut
                          na samodzielne doprowadzenie albo wykonanie zgodnie z projektem.
                          • guuferek Re: ODBIORY TECHNICZNE 27.03.06, 23:15
                            zaraz, zaraz, nie próbujmy zobaczyć na tych planach więcej niż na nich
                            faktycznie jest. Nie wiem na jakich planach i w jaki sposób masz zaznaczone
                            odpływy bo według mnie widoczne są tylko dwie linie - ciągła oznaczająca
                            bodajże dopływ zimnej i przerywana ciepłej wody. Rozmawiałem dziś z dwiema
                            znajomymi osobami, które w ostatnich latach odbierały nowe mieszkania i
                            niestety w obu przypadkach sytuacja była taka ja u nas. cholera, przyznam
                            się ,że chwilowo nie wiem co o tym myśleć.
                            • poziom1 Re: ODBIORY TECHNICZNE 27.03.06, 23:52
                              W opisie technicznym jest powiedziane punkty wodno kanalizacyjne, na rysunkach
                              nie wszystko się pokazuje, a norma mówi punkt wod-kan to woda i odejście.
                              Myśleć trzeba po swojemu. Jeżęli chodzi o inne mieszkania NOWE to ja sie
                              jeszcze nie spotkałem z czymś takim, chyba że na życzenie Inwestora bo tak jak
                              ktoś powiedział i tak po swojemu będziemy sobie urządzać, ale dlaczego mam
                              dorabiać odpływy za swoje pieniądze dwa razy ???
                            • rembi4 Re: ODBIORY TECHNICZNE 28.03.06, 22:36
                              no faktycznie teraz to widzę, że na planie jest jednak kanalizacja. Myślę, że
                              trzeba porozmawiać w tej sprawie ze specjalistą od projektów i norm. Postaram
                              się to uczynić jutro i ciekaw jestem ich zdania na ten temat tzn. jak powinna
                              być projektowana kanalizacja i doprowadzenie wody.
                          • pitercukero Re: ODBIORY TECHNICZNE 28.03.06, 00:00
                            Witam,

Nie wiem jakie macie państwo wersje umowy, ale u mnie niestety na planie
                            mieszkania stanowiącym część zbindowanej i parafowanej na każdej stronie umowy,
                            nie ma zaznaczonej żadej instalacji. Są jedynie gołe ściany i wymiary. Owszem
                            wszelkiego rodzaju instalacje uwzględnione są w szczegółowych planach
                            mieszkania, które otrzymałem w Agmecie (plany dla instalacji teletechnicznej,
                            wodno-kanalizacyjnej, elektrycznej i CO), jednakże te nie stanowią integralnej
                            części podpisanej przeze mie umowy. W moim wypadku integralną część umowy
                            (zgodnie z treścia par. 15) stanowi jedynie sześć wymienionych załączników,
                            wśród których jest wspomniany szkic lokalu wraz z układem pomieszczeń. Zresztą
                            nawet te bardziej szczegółowe plany nie będące częścią mojej umowy ni jak nie
                            mają się do rzeczywistości. Na planach tych kaloryfer w łazience umieszczony
                            jest na przykład na ścianie na przeciwko wejścia, natomiast w rzeczywistości
                            mam go umieszczonego na ścianie z otworzem drzwiowym. Jeśli natomiast chodzi o
                            mieszkańców pierwszego etapu, to z tego co pamiętam także narzekali na forum na
                            podobne niedogodności związane z wyprowadzeniem rur po ścianach.

Pozdrawiam
                            Piter.
                        • poziom1 Re: ODBIORY TECHNICZNE 27.03.06, 23:47

Tak to prawda, każdy z nas ma inne potrzeby i inaczej będzie sobie urządzał
                          łazienkę, czy też kuchnię. Ale kilka informacji: jeżeli zlewozmywak będziesz
                          chciał zrobić dalej od pionu niż np. zmywarkę to już musisz stracić 6,5 cm
                          kuchni po długości ściany bo zmywarki wolnostojące i te do zabudowy mają
                          głębokość 56cm i jest to pełna głębokość zabudowy, będzie tak no bo rura...
                          Co do dowolnego projektowania łazienki to jeżeli WC będziesz chciał mieć gdzie
                          indziej niż pion kanalizacyjny, czeka cię obudowanie rury średnicy 100 mm +
                          obudowa + np. glazura i robi się z tego dobre 15cm, jeżeli z wystawionego
                          trójnika będziesz chciał podłączyć wannę to aby był odpływ i zasyfonowanie
                          prawidłowe krawędź wanny będzie na wysokości 60 cm, sprawdź czy to jest
                          wygodne... No i ta rura o którą albo się będziemy potykać albo nowo kupioną
                          glazurę będzie trzeba ciąć na paseczki i obudowywać rurki, a za odpady ceramiki
                          ściennej po 100 za m2 Agmet nie odda. Dla mnie jest co innego przenieść sobie
                          zapłacony punkt a co innego wykonać go samemu za własne pieniądze. Nasi
                          poprzednicy z etapu I widocznie dali się nabrać z powodu niewiedzy. Myślę że
                          Agmet skalkulował to że będzie oddawał za nasze odpływy tylko trzeba będzie to
                          od Nich wyrwać.
                          • poziom1 Re: ODBIORY TECHNICZNE 28.03.06, 00:01
                            Nie chcę wyjść na podżegacza, ale na chłopski rozum mam rację. Jeżeli ktoś ma
                            większą wiedzę to niech mnie sprowadzi na ziemię ale jak wiem to nawet w
                            więzieniach już nie robi się do wiaderka...
                            • tomas60 Re: ODBIORY TECHNICZNE 28.03.06, 09:54
                              Co do umów to my otrzymaliśmy informacje, że instalacje nie zostały podłączone
                              do umów, ze względu na mozliwość zmian i miały byc aneksowane do umów po
                              zatwierdzeniu wszystkich poprawek. Po złożeniu ostatnich zmian w lipcu zeszłego
                              roku cały czas dopytuje się o aneks, ale niestety najpierw Pan Dyrektor (żeby
                              nie powiedziec Ojciec Dyrektor) był na wakacjach, potem był zajęty
                              podpisywaniem aktów notarialnych, teraz to juz nawet nie wiem czym jest zajęty
                              ale ankesu nadal nie mamy.
                              • poziom1 Re: ODBIORY TECHNICZNE 28.03.06, 21:14
                                To co napisał "tomas60" to bardzo ważna informacja, trzeba się tu jeszcze tylko
                                zapytać a raczej stwierdzić iż takie obiecanki cacanki były raczej w formie
                                ustnej i ciężko będzie teraz do tego wrócić, tym bardziej że było to jakiś czas
                                temu. Ale moim zdaniem nic straconego. W mojej umowie jest załącznik który
                                różnie jest traktowany ( jako integralny z umową a niekiedy nie ) w opisie
                                technicznym w punkcie "Instalacje" jest to napisane także niewiadomo o co
                                chodzi i jak to jest do końca. Ale to akurat działa na naszą korzyść bo z
                                niejasnych zapisów można wyjść obronną ręką !!! Dopisujemy tomasa60 do listy
                                zainteresowanych, dzięki za informacje bo takie są naprawdę ważne. Ja zaczynam
                                podejrzewać że każdy z nas podpisał inną umowę na swoje mieszkanie, inną w
                                sensie nie treści bo każdy ma inne mieszkanie ( to nie Alternatywy , chyba :-))
                                ale w sensie załączników i rozumienia wykończeń, nikt nigdy nie proponował mi
                                aneksów co do standardu. Proponuje zaproponować spotkanie Komitetu
                                Kanalizacyjnego :-) w dowolnym, dogodnym dla wszystkich czasie celem porównania
                                treści umów i załączników jestem w stanie zaprosić na takie spotkanie speców
                                budowlanych i instalatorów. ( ale nie obiecuje na 100% zależy od
                                zainteresowania )
                                • rembi4 Re: ODBIORY TECHNICZNE 28.03.06, 22:50
                                  Co do tego załącznika o instalacjach, to nawet jeżel nie ma go w umowie to jest
                                  w par. 4 umowy (numeracja jest chyba standardowa) odowłanie do zatwierdzonej
                                  dokumentacji projektowej. Nawet jeżeli nie ma go w załącznikach to to co dał
                                  AGMET niby poza umową nalezy traktować jako dokumentację projektową, o której
                                  mowa w par. 4 wydaną kupującemu celem wniesienia ewentualnych zmian.
                                  A co do tych nieszczęsnych kaloryferów, które zmieniają swoje położenienie, to
                                  jeżli nie są one zamontowane zgodnie z planem to można "poprosić" czyt. zażądać
                                  przeniesienia. A ponieważ ptrzeniesienie na ścianę konstrukcyjną jest doć
                                  utrudnione można wskazać inne miejsce, bo szczerze mówiąc lokalizacja kaloryfera
                                  na wprost drzwi wejściowych to delikatnie mówiąc nieporozumieniem.
                                • aspire1680 Re: ODBIORY TECHNICZNE 28.03.06, 22:57
                                  Ciekawe - załącznik ze szkicem mieszkania w mojej umowie rónież nie zawiera
                                  żadnych punktów wodnych. Wygląda na to, że Agmet chciał sobie zostawić swobodę
                                  w tym zakresie.
                                  Mam pytanie do "poziom1" - jaki jest zamiar, czy chcesz przekonać Agmet, aby
                                  przeniósł punkty zgodnie z życzeniem każdego kupującego (co oznaczałoby w
                                  praktyce, że w każdym mieszkaniu w pionie punkty byłyby w innym miejscu, na co
                                  zapewne żaden deweloper nie pójdzie), czy może chcesz, aby Agmet "zrównał"
                                  istniejące punkty, czyli jak mu wygodnie przeniósł albo odpływ albo punkty
                                  ciepłej i zimnej wody nad odpływ (to oznaczałoby, że większość z
                                  zainteresowanych musiałoby samemu przenieść obydwa punkty zgodnie ze swoim
                                  upodobaniem, a wtedy po co cała ta burza?)? Protest być może i słuszny, ale nie
                                  wiem do jakiego celu zmierzacie?
                                  • tygrysiczka1 Re: ODBIORY TECHNICZNE 29.03.06, 07:53
                                    Przy odbiorze naszego mieszkania też zwróciliśmy na to uwagę, ale ktoś z ekipy
                                    budowlanej wytłumaczył nam, że zgodnie z przepisami budowlanymi jesli w budynku
                                    jest jeden pion wod-kan, mogą zrobić tylko jeden odpływ. Inaczej nadzór
                                    budowlany nie odebrałby im budynków. A co my zrobimy z tym potem to już nikt
                                    nie wnika. Potwierdził to potem znajomy budowlaniec, więc daliśmy spokój.
                                    • wwili Re: ODBIORY TECHNICZNE 29.03.06, 09:37
                                      Ja podczas odbioru mieszkania też zwróciłem na to uwagę. Powiedziano mi, że w
                                      pierwszym etapie montowali rurki PCV do punktów wodnych - zewnętrznie
                                      oczywiście. Ale zauważyli, że i tak wszyscy sobie przerabiali i później te
                                      rurki lądowały w koszu. Nie wiem czy tak było czy nie, na ten temat powinni
                                      wypowiedzieć się mieszkańcy I etapu. Stwierdziłem że jak mają zrobić po swojemu
                                      a później będę musiał to zmieniać to nie ma to sensu. Ale tak jak chyba
                                      wszyscy, zastanawiam się teraz czy tak powinno być.

pozdrawiam
                                      wili
                                    • poziom1 Re: ODBIORY TECHNICZNE 29.03.06, 12:11
                                      No i tu mamy klasyczny przykład odbioru mieszkania bez fachowca, bez urazy
                                      tygrysiczko1 ale jeżeli będziemy się słuchać w momencie odbiorów " kogoś z
                                      ekipy budowlanej " to sorrki ale oni zrobią wszystko żebyśmy tylko odebrali i
                                      zakitują w dowolny sposób. ( ja takie informacje będę prosił na piśmie , może
                                      to jest sposób ??? ). A jeżeli jak w tym przypadku damy sobie wcisnąć ciemnotę
                                      to żadnej prawnej podkładki nie ma. Nie sprawdzałem prawa budowlanego aż tak
                                      wnikliwie, ale jeżeli to prawda to do jednego pionu nie możemy podłączyć nie
                                      więcej niż jeden odbiornik. WYBIRAJCIE SĄSIEDZI wc lub wanna lub umywalka lub
                                      pralka. PROPONUJE umówić się i na każdym piętrze coś innego podłączyć będziemy
                                      się częściej odwiedzać. :-))) Sami widzicie że to jakiś absurd.
                                      Ktoś zapytał co ja tak naprawdę chcę osiągnąć:
                                      Wyjaśniam po odbiorze mojego mieszkania nie chcę łamać prawa. Jak odbiorę to
                                      już będzie wszystko na mnie. Jeżeli podłączę kilka odbiorników do jednego pionu
                                      złamię prawo, jeżeli wkuje się w ściany nośne złamie prawo i to poważnie bo
                                      zagrożę życiu sąsiadów ( próba spowodowania katastrofy budowlanej ) Jeżeli ktoś
                                      mi powie że musi być po ścianie to przepraszam ale ja nie dopuszczam takiej
                                      myśli i nie mam zamiaru robić dziwnych obudów bo ktoś spierniczył projekt a
                                      kasę wziął jak za poprawny. W takim razie proszę odjąć tą powierzchnię od
                                      metrażu w umowie i oddać kasę. I ostatni powód, tej jak już się da zauważyć
                                      afery, jeżeli mam to zrobić we własnym zakresie, bo fakt że nie ma sensu
                                      wywalać nowych rur i płacić za to dwa razy ale koszty tej przeróbki niech
                                      poniesie winowajca, i tak naprawdę chcę go znaleźć ( projektant, wykonawca, a
                                      może ja sam który zapłaciłem kupę kasy za coś co nie możliwe jest do
                                      uruchomienia zgodnie w przepisami o których pisze tygrysiczka1, ???????
                                      obłęd ??????? )Mamy rok 2006 i XXI wiek możliwości w budownictwie są inne niż w
                                      latach po wojennych gdzie praktykowano montaż kanalizacji po wierzchu i spotyka
                                      się często że ze stropu w łazienkach wystają kolana syfonowe sąsiada i to w
                                      żeliwie, myślę że wszyscy zakładaliśmy inny niż opisany standard naszych
                                      mieszkań a w tym przypadku instalacji kanalizacyjnej. Zapytajcie sami czy
                                      gdzieś w Warszawie w nowych mieszkaniach są takie jaja, moja wiedza mówi że
                                      takich kpin nikt nie proponuje za min 3800 zł/m2 nie oferuje. Jak byśmy byli
                                      wszyscy budowlańcami to byśmy sobie sami zbudowali takie osiedle.
                                      • machara Re: ODBIORY TECHNICZNE 29.03.06, 14:43
                                        ja juz odebrałam, mieszkam w I etapie i naprawdę żałuję że nie było wtedy
                                        poziom1. wiedziałabym na co zwrócić uwagę. nadmieniam że do odbioru nie brałam
                                        fachowca konkretnie od spraw budowlanych. a tak, zbyt cienkie ściany, wykonane
                                        zapewne z innego materiału niż w umowie; słychać WSZYSTKO co sąsiedzi robią za
                                        ścianą i napewno vice wersa. nadmetraż za który musiałam zabulić niezłą kasę (z
                                        powodu cieńszych ścian zmienił sie metraż)
                                      • guuferek Re: ODBIORY TECHNICZNE 30.03.06, 20:12
                                        do poziom1:

zostawiając na razie na boku sprawę co Agmet powinien wykonać, a czego nie i co
                                        możemy ewentualnie od nich wyegzekwować, to jeśli oczywiście możesz, napisz w
                                        kilku zdaniach jaki masz pomysł na wykonanie tych odpływów? Bo skoro w ściany
                                        nośne nie można się wkuwać, a obudowywać rurek glazurą też nie zamierzasz .. to
                                        jak to zrobić inaczej ?

pzdr
                                        • poziom1 Re: ODBIORY TECHNICZNE 31.03.06, 06:13
                                          Jak już pisałem jest na to sposób, przy pewnych układach funkcjonalnych w
                                          łazienkach. Nie ma szans na niski brodzik, o tym może każdy z nas zapomnieć kto
                                          planował. guuferku'u nie będę publicznie rozwiązywał problemów Agmetu. To oni
                                          mają problem i jako "genialny" wykonawca generalny niech wymyślą jak nam pomóc
                                          a nie tylko jak skasować za naszą niewiedzę i zaufanie w temacie. JA w takim
                                          stanie nie odbieram mieszkania a na propozycję rur na ścianie nie zgadzam się
                                          bo nie informowano mnie o takich "średniowiecznych" rozwiązaniach ani w umowie,
                                          ani w projektach. A wojewódzki nadzór budowlany chętnie przyjedzie na budową
                                          która oddawana jest nie zgodnie ze sztuką budowlaną i bez odrobiny etyki
                                          zawodowej i czysto ludzkiej. Brak tej instalacji powoduje niepełnosprawność
                                          odbieranego mieszkania. Nie kupuje czegoś co nie działa. I powtórzę kolejny raz
                                          nie chcę być podżegaczem i awanturnikiem, po prostu myślałem że przyłączycie
                                          się do mojego wniosku i grupowo złożymy protest, bo wówczas mamy większe szanse
                                          na pozytywny finał w tej sprawie.

Pozdrawiam i zachęcam wszystkich do stanowczego podejścia do sprawy, ale nie
                                          namawiam. Każdy odbiera mieszkanko tak jak mu się podoba, ja płacę to wymagam i
                                          nie pozwolę sobie aby ktoś robił mnie w konia i to za moje pieniądze.

Piotr. poziom@acn.waw.pl
                                          • wwili Re: ODBIORY TECHNICZNE 31.03.06, 11:02
                                            Pytanie do osób z pierwszego etapu - jak rozwiązaliście ten problem?

pzdr
                                            wili
                                            • bobm1 Re: ODBIORY TECHNICZNE 31.03.06, 11:21
                                              Witam,

W skrócie: łazienka - gdzie sie dało tam odpływy i ujęcia wody zostały wkute w
                                              ścianę przez wykonawce: była to woda i odpływ do pralki, woda do wanny. WC
                                              zostało wykonane na steleżu z zabudową. Odpływ do wanny i umywalki został
                                              zabudowany przez murek z glazury we własnym zakresie. Kuchnia - zero problemu
                                              ujęcia zaplanowałem tak że nie przeszkadzało mi to że są na scianie za szafkami.

-----------
                                              Pozdrawiam
                                              Marcin
                                          • maharani2 Re: ODBIORY TECHNICZNE 03.04.06, 10:43
                                            Piotrze Poziomie1. Poruszałam ten problem, ale jakoś nikt się tym nie wzruszył
                                            i nie odpowiedział na mój wątek. Wykonawca wykończenia mieszkania usmiał sie ,
                                            jak zobaczył rurki na ścianie, ale oczywiście wkuje je, to samo z kanalizacją,
                                            która mozna tez podobno wkuc w podłogę (co o tym sądzisz?). Jak zamierzasz
                                            postąpić? Nie odebrać mieszkania z tego powodu i żądać wkucia przez Agmet
                                            (czego nie zrobią - bo to ściana nośna), czy żądać zwrotu za zmniejszony
                                            metraż? Ja zamieszkam na 3p. więc niby wkucie nie jest już takie niebezpieczne,
                                            ale jesli to zrobię, to nie zwrócą mi za zmniejszony metraż. Poza tym nie mam
                                            ochoty na obudowywanie odpływów. Sytuacja wydaje się patowa. Maria
                                            • machara Re: ODBIORY TECHNICZNE 03.04.06, 12:19
                                              witam, jestem z etapu I; mieszkanie wykończone; oczywiście rury wkute w ścianę.
                                              remontowiec powiedział,że nie wykończy mi mieszkania z tymi rurami na wierzchu
                                              bo jemu to się nie podoba. no i wkuł te rury w ścianę nie biorąc za to kasy.
                                              ale to był znajomy. aha, mieszkam na parterze.
                                              • bobm1 Re: ODBIORY TECHNICZNE 04.04.06, 09:30
                                                Witam,

Rozumiem, że fachowiec nie miał obiekcji do kucia ściany nośnej ?

-----------
                                                Pozdrawiam
                                                Marcin
                                                • machara Re: ODBIORY TECHNICZNE 04.04.06, 09:55
                                                  wziął wszystkie za i przeciw. nadmieniam, że jest to człowiek, który b. lubi
                                                  swoja pracę, ma duże doświadczenie (praca dla duzych i znanych firm, np. TVP,
                                                  itd.)i zapał do tego co robi. pozdrawiam
                                                  • poziom1 Re: ODBIORY TECHNICZNE 04.04.06, 23:09
                                                    Ach..., żeby nasz generalny wykonawca "Agmet" miał taki zapał do pracy i tak
                                                    bardzo lubił swoją pracę, to może nie zostawił by nas na "rurce" od kanalizacji
                                                    bez prawa decyzji w cenie oferowanych usług. A my biedne zające na tym kołku w
                                                    morzu, śpiewamy sobie tak...

Ach..., żeby mój szef płacił mi za to, jaki mam zapał do pracy a nie za to jaką
                                                    mam wiedzę i jak ją wykorzystuje, jakie to by było piękne jak by wszyscy byli
                                                    tacy uczynni...

Ach..., ja nie byłem i nigdy nie pracowałem w TVP, widocznie z tego powodu nie
                                                    mam racji a moja rura w łazience to wyimaginowany problem który się pojawił bo
                                                    nie wziąłem wszystkich za i przeciw.

Mam jeszcze jedną prośbę do wszystkich. Nie narzekajcie za jakiś czas że pękają
                                                    wam ściany, że fugi w glazurach się wykruszają, że pięknie zaprojektowane
                                                    podwieszane sufity klawiszują, mimo znanych wykonawców. Cieszmy się że w ogóle
                                                    chałupy będą stały, no bo jak mają stać jeżeli pewni zapaleńcy rozpruwają
                                                    konstrukcję nośną naszych domów wmawiając Inwestorom że to wszystko jest spoko,
                                                    spoko !!! Jak tylko się zawali to oczywiście:
                                                    - Inwestor kazali, to tak zrobilim !? ( nie ujmując ludziom ciężko pracującym
                                                    fizycznie )

Powiem tylko na koniec że fragment ściany nośnej w mojej łazieneczce 4,7m2 na
                                                    odcinku 2,8m waży około 11 ton, a podcięty na 1/5 grubości ( 5cm, średnica
                                                    rury ) jest 30% słabszy, powie to każdy inż. Konstruktor, ale to tylko tak :-)
                                                    żebyście mili sąsiedzi lepiej spali nie daj Bug w wannie. A składając
                                                    reklamację nie wpuszczajcie rzeczoznawców do łazienki gdzie rury wkute są w
                                                    ścianie nośne

Chciałem jedynie zauważyć problem, ale stwierdzenia machary mnie załamały...
                                                    Kupując w dzisiejszych czasach nowy samochód czy musze pytać dilera czy będzie
                                                    miał rurę wydechową i wlew paliwa ??? to mnie nie interesuje bo to jest pewien
                                                    standard za który płacę.

Pozdrawiam
                                                    Poziom1
                                                    Piotr.

P.S.
                                                    Przepraszam machare za wykorzystanie wątków z jej wypowiedzi.
                                                    :-)?
                                                  • poziom1 Re: ODBIORY TECHNICZNE 05.04.06, 07:05
                                                    Przepraszam wszystkich za błąd ortograficzny w jednym ze słów, wysyłając
                                                    wiadomość jest ona automatycznie sprawdzana przez Office, który zamiast Boga
                                                    wstawił nazwę własną pięknej Polskiej rzeki Bug.

Piotr.
                                                  • machara SPROSTOWANIE 05.04.06, 09:49
                                                    "mój" facet od wykańczania ścianę nośną zostawił w spokoju. wkuł rurki w
                                                    pozostałe. sorry że nie wyjaśniłam tego od razu. żeby uspokoić swoje sumienie,
                                                    zadzwoniłam do znajomego z zapytaniem jak on to zrobił.no i ściany nośne są
                                                    nieruszone. pozdrawiam
                          • wwili Re: ODBIORY TECHNICZNE 31.03.06, 11:17
                            Nie tylko u nas trwała dyskusja na temat odpływu ścieków w łazience. Nasi
                            sąsiedzi ZZ też się z tym zmagali ale chyba nie tak żarliwie.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10541&w=27966097&a=27966097
                            pzdr
                            wili

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka