Dodaj do ulubionych

praga warszawa

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 16:56
moja ulica.. Bialostocka..

mieszkam tu juz prawie 20 lat (i prawie tyle zyje). Niedawno widzialem pare
zdjec pragi sprzed tego calego burdelu, carrefoura, nowych blokow...

jeszcze 30 lat temu nie bylo chodnikow, cala ulica byla w bruku, na brzegach
rosly drzewa, staly zaajebiste latarnie, byl luz.. bylo pieknie... pomijajac
fakt, ze w wawie bylo ok 600tysiecy mieszkancow (w godzinach szczytu!!).
teraz wiecie jak jest.. zabili nasza prage, robia z niej dzielnice dla
mlodych zarobionych skurczybykow spod Warszawy.. dzis w godzinach szczytu
jest ok 3mln ludzi... jak dla mnie za duzo.. ktos napisze, ze moge sie
wyprowadzic w inne miejsce.. powiem zrywka na bambus frajerze, bo ja tu zyje,
ja kocham moja prage, to jest miejsce mojego urodzenia (nie tych co
dojezdzaja..).

denerwuje mnie to, ze tak wielu ludzi to zlewa, zaniedbuja i okradaja nasza
Stolice z jej oryginalnego piekna.. czym staje sie wawa??? kolejnym
skomercjalizowanym miastem... kazda dzielnica jest inna, miasto zatraca swoj
charakter... praga, czesc jeszcze przedwojennych budynkow (dop Zabkowska
zamiast burzyc restauruja), starowka (szacunek, trzyma klimat), centrum...
ochydne biurowce, niby nowoczesne sklepy w wielkim baraku..., bemowo - jakby
podwarszawskie ulice z domkami, blokowiskami (ktorych nie brakuej w calym
miescie), bielany, goclaw, grochow, ursynow (pozal sie boze), ochota, wola...
jeeezu.. jakby jadac przez 40min tramwajem zwiedzac kilka roznych miast...

o to nam chodzi? tego chcemy? czy tak ma do waclawa wygladac NASZA stolica,
NASZA Prazka?
Obserwuj wątek
    • malinka48 Re: praga warszawa 31.01.05, 18:37
      oj trawka:((niestety Warszawy Wiecha juz nie ma i nie będzie:((
    • sloggi Re: praga warszawa 31.01.05, 22:07
      Uważasz, ze czas powinien stać w miejscu?
      Tęsknisz też za wychodkami na podwórku i wodą w pompie?
      • Gość: ski Re: praga warszawa IP: *.home.cgocable.net 31.01.05, 22:10
        JAK ZWYKLE-PRZESADZASZ
        • sloggi Re: praga warszawa 31.01.05, 22:19
          Zatem podaj rozsądny argument. Mieszkasz w rozpadającej się kamienicy?
          Każdy ma sentymenty, bo nie mieszka w ruderze.
          • Gość: ski Re: praga warszawa IP: *.home.cgocable.net 31.01.05, 23:10
            Czas nie stoi w miejscu-na szczescie.I bardzo dobrze ze remontuja,buduja tylko
            przesadzasz z tymi wychodkami itd.Trava jest po prostu wystraszony tempem
            zycia,jest jeszcze mlody i wydaje mu sie ze juz....mu cos miedzy palami
            ucieka.To nie chodzi o zmiany wizualne.
            • sloggi Re: praga warszawa 31.01.05, 23:21
              Co innego jest bezkrytycznie powspominać dzieciństwo, a co innego żyć w
              warunkach jak za krróla ćwieczka.
              • Gość: Ski Re: praga warszawa IP: *.home.cgocable.net 31.01.05, 23:36
                Ja sie w zupelnosci z Toba zgadzam.Ja staram sie bezkrytycznie wspominac
                dziecinstwo -jak sie ma dziesiat lat inaczej czlowiek patrzy na to co bylo i
                inaczej patrzy czlowiek taki jak Trava,ktory sam mowi ze nie ma jeszcze 20
                lat?!Oczywiscie on tez pamieta inna Warszawe kiedy mial .......5lat?Tak jak
                napisalam nie w tym problem.Ludzie mlodzi lubia zmiany ,nowoczesnosc a nawet
                lukus.Lubia to czego ich rodzice nie mieli,wspominac beda pozniej.Dlatego nie
                rozumiem o co wlasciwie Travie chodzi?o ten wyscig szczurow czy o ta
                wyremontowana kamienice?
    • Gość: ski Re: praga warszawa IP: *.home.cgocable.net 31.01.05, 23:49
      Sluchaj-czego Ty sie dzisiaj najadles albo napiles ze takie rzeczy wypisujesz.Ja
      nie chce zeby Warszawa byla taka jak 30 lat temu!!! Dziekuje bardzo.Swiat idzie
      z postepem a Ty w wieku 20lat chcesz stac w miejcu? Czy Ty wiesz ze w niektorych
      miejscach(na Pradze) nie jest zalozona jeszcze kanalizacja,no nie wiem czy bys
      sobie z tym poradzil.Chodnikow tez nie ma wszedzie!!!ZAPRASZAM NA ZACISZE tam
      wiele ulic nie ma chodnikow,mozesz sobie pochodzic ale najlepiej skorzystaj z
      tej przyjemnosci jak deszcz pada ....wtedy jest tak fajnie,woda po
      kostki.....,co krok to wpadasz w jaks dziure.........
      • Gość: trava Re: praga warszawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 03:01
        nie zrozumieliscie mnie dobrze...

nie chodzi mi o zatrzymanie czasu, czy brak kanalizacji. mam to szczescie, ze
        mieszkam w kamienicy na rogu Brzeskiej, jest zajebiscie wyremontowana, gdyby
        cala praga tak wygladala.. ba! przynajmniej pol wawy - mialaby klimat, urok.. a
        tak? zero "okreslenia". z reszta popatrzcie na inne miasta - sa takie, ktore
        tez byly burzone, ale budynki byly restaurowane, czesc nawet odtwarzana!. inne
        miasta cale trzymaja klimat - chociazby miasta w Szwecji, Holandii... zabudowa
        jest prawie jednakowa (nast przyklad - nowy jork - chca miec biurowce -
        wyrabali tak cale centrum, calusienkie... odchodzac od scislego centrum zmienia
        sie krajobraz, ale ciagle trzyma charakter - przeciwienstw). a my musimy na
        sile miec wszystko w jednym.
        nie chce wawy sprzed 30 lat, bo rozumiem, ze byloby mi w takiej o wiele
        ciezej. a ze nie ma w czesci budynkow kanalizacji dobrze wiem..
        nie widze sensu w cofaniu czasu... boli mnie tylko niszczenie tego, co bylo
        piekne. skoro nie ma kanalizacji, chodnikow, pradu (tez takie znam) -
        wyremontowac 1 ulice wyszloby taniej niz np roczne warszawskie przekrety (jak
        chociazby ten z wiaduktem, w ktory zainwestowano kupe kasy i "pomylono" sie o
        parenascie centymetrow-co stwarza go nieprzejezdnym dla tir'ow (dla ktorych
        niby byl stawiany))...

fakt.. czuje, ze cos mi zaczyna umykac.. czuje, ze sporo trace, takze moja
        ulice, moje miasto. wychodze wieczorem na murek, odpalam papierosa i czuje, ze
        nie mam na to wplywu, ze moje miasto nie jest juz dla mnie, jest dla calej tej
        choloty, gowniarstwa, dla pozorow. a od srodka umiera.. targowa, wchodzac do
        niektorych bram mozna sie ostro wqrwic... 7km dalej stawiaja nowy hotel,
        sprzedali ziemie.. i co z ta kasa? dlaczego nie zrobia z czyms pozadku.. ?

moze to troche chaotyczne, jest juz pozno i nie moge calkowicie sie skupic...
        rano musze wstac i patrzec na coraz wiekszy syf, jeszcze wieksza glupote,
        znieczulice.. nie tylko ja tak mysle, dlatego pisze.. moze ktos wpadnie na
        pomysl, co z tym zrobic... (sic!) kto by sie dorwal do takich mozliwosci od
        razu by sie pewnie odcial od wczesniej stawianych sobie priorytetow...

i jak tu sie nie wpienic? dlaczego gdzie indziej mozna a u Nas nie? nie zalezy
        mi tez na tym, by bylo jak gdzie indizej.. wali mnie to, ja chce, by bylo po
        Naszemu... ale Nam to zwisa, nic z tym nie chcemy zrobic. i wiecie, ze nie
        chodiz tylko o kamienice czy chodniki, drzewa i odrobine przestrzeni (a ludzi
        jest coooraz wiecej)... a to wszystko wiaze sie z wychowaniem, zasadami,
        znieczulica, tez "wyscigiem szczurow". otoczenie sie juz dla wielu nie liczy,
        byle sie nachapac i wyniesc... a moglo byc tak pieknie, nie? wiecie przeciez,
        ze mogloby tak byc...

sry za zawracanie dupy tak w ogole, przeszlo to w bardziej ogolny temat, o
        ktorym kazdy wie, przemyslal to juz kilka razy i zapewne stwierdzil, ze sam nic
        nie zmieni (g prawda). i to nie jest utopia, to nie sa marzenia, bo zdaje sobie
        sprawe z tego, ze juz tego nie zmienimy (nie ma w Nas checi), to jest jeden z
        mozliwych scenariuszy.. taki mocno rozniacy sie od tego co jest teraz, ale
        REALNY... moze jeszcze pare lat temu.

:) tak w ogole.
        • Gość: trava Re: praga warszawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 03:02
          ja pierdykam.. rozpisalem sie mocno..
          • Gość: ski Re: praga warszawa IP: *.home.cgocable.net 01.02.05, 03:26
            Dzien Dobry!!!Widze ze sie za bardzo przejales i spac nie mozesz.Takie sa realia
            i nie w Twojej mocy jakiekolwiek zmiany.Sila jest tam gdzie sa pieniadze,duuuuze
            pieniadze.
          • kaj.ka Re: praga warszawa 01.02.05, 11:12
            Mocno, ale tak trzeba. Jestem pod wrazeniem... Dla mnie twoja wypowiedz brzmi
            jak rap w najlepszym wydaniu. Jest w niej takze ten spcyficzny rapowy rytm;
            wyraza bunt, gniew, ale także miłosc, przywiazanie do tego, co bym nazwał
            wlasnym miejscem na ziemi. Ktoś kiedyś nazwal Prage warszawskim Montmartrem. I
            slusznie; i fakt, że należy sie o nia troszczyc. Należe do starszego pokolenia,
            ale twoj punkt widzenia jest mi bliski.
            Pozdrawiam
    • Gość: ski Re: praga warszawa IP: *.home.cgocable.net 01.02.05, 15:35
      Dzisiaj czytalam ciekawy artykul w polityka.onet.pl "dlaczego tu tak
      brzydko".Zajrzyj tam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka