Dodaj do ulubionych

Precz ze SPALARNIĄ

IP: *.chello.pl 05.03.05, 17:26
Przyłączcie się do protestu i piszcie pisma do MPWiK S.A. ze sprzeciwem
odnośnie wybudowania na Czajce ( koło Selgrosu przy Modlińskiej)spalarni
szlamu pościekowego dla całej Warszawy. Już na to ostatni dzwonek !!!!
Poczytajcie w necie o spalarniach i o dioksynach furanach a włosy Wam stana
dęba. Podaję adres pl. Starynkiewicza 5 tel do rzecznika 699 79 41
Ratujcie mnie i siebie
POZDRAWIAM
Obserwuj wątek
    • sloggi Re: Precz ze SPALARNIĄ 05.03.05, 20:08
      Wszystko ok, ale nie dla całej Warszawy. Nie pisz o rzeczach, o których nie masz
      pojęcia.
      • Gość: deresa Re: Precz ze SPALARNIĄ IP: *.chello.pl 06.03.05, 20:36
        Wystarczy sięgnąć po najprostszą ulotkę aby się przekonać, że to 75 %
        najgęściej zaludnionych dzielnic Wa-wy będzie oczyszczało ścieki na Czajce,
        czyli zdecydowana większość. Tam będzie spalany podsuszony szlam ze ścieków ok.
        500.000 m3 na dzień. I dokładnie wiem o czym piszę. Pewnie mieszkasz daleko od
        planowanej spalarni i taka lokalizacja jest Ci na rękę ? no cóż...
        • sloggi Re: Precz ze SPALARNIĄ 06.03.05, 21:48
          Kupując mieszkanie wiedziałaś o istnieniu Czajki - prawda?
          Pojechałaś tam i rozejrzałaś się?
          Dziwi mnie, ze mieszkańcy okolicy walczą z oczyszczalnią, która jest duzo
          starsza od ich bloków.
          • bbkk Re: Precz ze SPALARNIĄ 07.03.05, 13:49
            Ja o istnieniu Czajki wiedziałam, ale do tej pory oczyszczała tylko praską
            stronę. O tak dużej rozbudowie dowiedziałam się niedawno. Poza tym nie było
            spalarni.
            • Gość: deresa Re: Precz ze SPALARNIĄ IP: *.chello.pl 07.03.05, 19:31
              Ci co nas przekonują do rozbudowy oczyszczalni i do postawienia spalarni
              mieszkają daleko od kominów z szamba. Spadające dioksyny i furany to nie lada
              gratka dla raka. Spalarnia na Targówku to śmierdzący niewypał - poczytajcie i
              jedźcie zobaczyć jak śmierdzi !!!!
              Czas do czynu. Protesty na piśmie wysyłamy do Siedziby MPWiK S.A. pl.
              Starynkiewicza 5. Inne formy są nie respektowane przez prawo !!!!!! Ratujcie
              się ludzie !!!!! Powiedźcie o tym sąsiadom i znajomym bo Urzędowi śpieszy się
              tylko do obiecanych skanalizowanych kolejnych ulic. Infrastruktura już się
              buduje na Modlińskiej , koło ratusza, ciągną rury i udają, że coś konsultują z
              ludźmi !!!!!!!!!!!!!!
              • Gość: Tony Re: Precz ze SPALARNIĄ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.05, 12:08
                A ja jestem za spalarnią, i co? Wolisz żeby zbudowali laguny (do których
                potrzebne by były dodatkowe tereny) i wtedy to dopiero by śmierdziało.

A może po prostu nie wiesz o czym piszesz jak większość nawiedzonych którzy są
                przeciwko wszystkiemu jeśli jest to budowane pod ich nosem?

Dioksyny, furany, benzo a piren, tlenki azotu. Wszystko cacy, pokaż mi
                jakikolowiek proces spalanie gdzie nie powstają. Żyjąc w Warszawie (i każdym
                wielkim mieście) jest się skazanym na wdychanie tego i bez wątpienia odbija się
                to na zdrowiu nas i naszych dzieci, ale szczerze mówiąc nie widżę ŻADNYCH
                alternatyw.

Nie pozdrawiam

Tony - też z Białołęki
                • Gość: O rety! Re: Precz ze SPALARNIĄ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 20:15
                  Smutno, że nie rozumiesz, że lepiej jest być czystym niz brudnym. Przecież nie
                  ma żadngo powodu, abyś ucierpiał na tym ty ani mieszkańcy Choszczówki, a
                  przynajmniej nie w takim stopniu. Nie życz bliźniemu, co tobie niemiłe.
                  Oczyszczalnie na całym cywilizowanym swiecie są małe i oddalone od siedzib
                  ludzkich. Jeżeli tak kochasz wszelkie swiństwa, to zgódź się, aby to było obok
                  ciebie. Taka wielka oczyszczalnia ze spalarnią to nie jest żadne rozwiązanie.
                  NIKT OD DAWNA JUŻ TEGO NIE ROBI! Chodzi tylko o to, żeby kasa nie trafiła do
                  tych, którzy chetnie by ten problem - z ulga dla Warszwy - rozwiązali!
              • Gość: Gość1 To wysyłaj w swoim imieniu, nie siej zamętu IP: 62.111.195.* 14.03.05, 14:28
                mieszkam w Choszczówce i mam nadzieję, że w końcu po modernizacji nie będzie
                śmierdziało
                • Gość: stary Re: To wysyłaj w swoim imieniu, nie siej zamętu IP: *.devs.futuro.pl 10.06.05, 00:26
                  NIE BĘDZIE, BO CI NOS ODPADNIE
        • tarantula01 Re: Precz ze SPALARNIĄ 10.03.05, 20:55
          Gość portalu: deresa napisał(a):

> Tam będzie spalany podsuszony szlam ze ścieków ok. 500.000 m3 na dzień. I
          > dokładnie wiem o czym piszę.

Wynika z tego, że statystyczny mieszkaniec Warszawy zużywa 1/3 m3 wody
          wliczając w to wodę opadową, która odprowadzana jest przez kanalizację burzową.
          Do licha w takim razie moja rodzina musi być super oszczędna, bo na kwartał 3
          osoby zużywają ok. 10 m3, tj 1 m3 na osobe/m-c, czyli 1/30 m3 dziennie to dużo
          mniej niz owe 500 000 m3 dla Warszawy
          • Gość: deresa Re: Precz ze SPALARNIĄ IP: *.chello.pl 11.03.05, 11:27
            Dzisiaj spotkanie w związku ze spalarnią ul Przytulna w Gimnazjum na
            Choszczówce godz. 19.00 zapraszam
            • Gość: ja Re: Precz ze SPALARNIĄ IP: *.chello.pl 11.03.05, 23:50
              Odbyło się to spotkanie odnośnie spalarni i na sali nie było osoby, która
              byłaby za spalarnią. Uczestniczyło w nim ok. 200 osób. MPWiK nie bierze innej
              alternatywy pod uwagę a Elektrociepłownia twierdzi, że jest zainteresowana
              takim rozwiązaniem tylko nikt się do niej nie zwrócił. Dane w materiałach
              informacyjnych ocenione przez specjalistę wypadły blado a nawet oceniono je
              ostrzej jako kłamliwe. Zaniżono dane o szkodliwości. Z raportu dotyczącego
              rozbudowy wynika, że w pobliżu Czajki nikt nie mieszka. Uczestnicy wycieczki do
              Berlina oglądający spalarnię twierdzą, że smród palonego pierza był wyczuwalny
              w promieniu 500 m od spalarni, a tereny w okół przypomonają przemysłowe. MPWiK
              nie ma koncepcji na zagospodarowanie odpadów po spaleniu - wysokotoksyczny
              popiół włożą do beczek i pozostanie na terenie Czajki ? Przedstawiciel Miasta
              Wa-wy twierdzi, że komisja ochrony środowiska tego miasta nie ma pojęcia o
              takich planach. Brak odpowiedzi: co w przypadku awarii oczyszczalni czy
              spalarni (chociaż na wypadek braku prądu)? Czy zaleją nas fekalia całej
              Warszawy skoro nie będzie innego obiektu a ścieki spłyną na Białołękę
              centralnie ( wypłyną na wierzch czy co ... brak koncepcji) ! Wiemy jak kończyły
              molochy w poprzednim systemie. Brak koncepcji : co w przypadku gdy planowana
              kwota okaże się niewystarczająca - kupi się inne tańsze(czyt. przestarzałe
              technologie).Było wiele emocji i pytań bez odpowiedzi. Byli obecni reporterzy z
              FAKTU. Wcześniej nagrałem się na sekretarkę w GW ale bez odzewu - POZDRO
        • Gość: cdsoftware Re: Precz ze SPALARNIĄ IP: *.totalizator.com.pl / *.devs.futuro.pl 05.04.05, 10:39
          Zastanów się co piszesz - wszystko zależy od tego jak wysoki będzie komin, jeśli
          odpowiednio to wszystko spadnie napewno nie na najbliżej położone osiedla !!
          Troszkę rozsądku i pomyślunku życzę !!
          • arciszewska Re: Precz ze SPALARNIĄ 06.04.05, 09:05
            Czterdziesto metrowy komin nie powinien stanąć na gęsto zaludnionym terenie i
            szpecić pięknych terenów Choszczówki. Tak mówi rozsądek. A napewno to wiemy
            tylko tyle, że jesteśmy śmiertelni.
    • Gość: CD Re: Precz ze SPALARNIĄ IP: *.totalizator.com.pl / *.devs.futuro.pl 07.03.05, 09:13
      Proponuję przejechać się na większość osiedli domków jednorodzinnych tylko
      takich starszych wieczorami - to co ludzie spalają w przydomowych kotłowniach i
      ten smród który wydobywa się z kominów jest napewno w 1000% bardziej trujący niż
      te same śmiecie spalone w piecu który zupełnie jest do tego nieprzystosowany ...
      A że będą spalać szlam ?? coś z nim trzeba zrobić, a co lepiej może go składować
      gdzieś na wielkiej i śmierdzącej kupie ??

PZDR.CD.
    • ghost33 Re: Precz ze SPALARNIĄ 08.03.05, 07:59
      Ogarnął Cię najprawdopodobniej pewien rodzaj schizofrenii.
      Uczestniczysz w cywilizowanym świecie, konsumując i wytwarzając śmieci.
      I to Ci nie przeszkadza? Prawda?
      Ale jeśli chodzi o utylizację kosztów cywilizacyjnych, oto już przeszkadz Ci na pewno.
      Nie widzisz spadających dioksyn i furanów - to nie lada gratki dla raka, które przenoszone są z palonych w obejściach domów jednorodzinnych, ton śmieci. Tych domów jednorodzinnych na Białołęce, szczególnie zielonej Białołęce jest pełno. A proces paleniach tych śmieci przebiega tam bez żadnej kontroli. Pali się i spalone wyziewy w powietrze, przecież za kawałek, nieoczyszczone przez żadne urządzenia filtracyjne spalone w ogródku śmieci różnego pochodzenia, nie będą widoczne!
      "Spalarnia na Targówku to śmierdzący niewypał - poczytajcie i
      jedźcie zobaczyć jak śmierdzi !!!!"
      Jasne lepiej wdychać nieznane powietrze przenoszone przez wiatr z tonami pyłów, które są nieoczyszczone w najnowszy dla posiadanej, w obecnym stanie rozwoju technologicznego, wiedzy technicznej sposób.

No i jeszcze jedno wynika z Twojej odpowiedzi: "spalarnia tak, ale nie najbliższej Twojej okolicy!"
      A co by było gdyby wszyscy, wszystkie lokalne społeczności wykazały się taką postawą?
      Wiem....!
      Ścieki i śmieci można wywozić promem kosmicznym na księżyc ziemski lub dalej na Marsa!
      Gdyby nawet było to tanie i technologicznie możliwe, sądzisz, że z tamtąd nie wrócą?
      Nic bardziej złudnego. Nastąpi to bardzo szybko.
      A jeżeli wrócą, będzie to z jeszcze większą siłą, wg Ciebie toksyczną.
      Wrócą w postaci opadu-pyłu kosmicznego.

Dlatego też pisząc, że nie, że be, itd, nie można niepatrzeć na niebędne koszty cywilizacyjne.
      Te spalarnie, oczyszczalnie i defekatownie też być gdzieś muszą!
      A może wolisz żyć, tak jak Pan Grabek, produkował żelatynę i odpady zrzucał do lasu?
      Jutro, być może, pójdziesz w tym lesie na spacer...............
      • palker Re: Precz ze SPALARNIĄ 08.03.05, 08:09
        zgadzam się z tym, co napisałeś.
        Uważam, że opinia publiczna i działalność róznych lobby społecznych powinno byc
        ukierunkowane na wymuszenie najnowocześniejszych na daną chwile metod
        technologicznych utylizacji odpadów, a nie na protesty skierowane przeciwko
        samej idei utylizacji.
        • Gość: Tony Re: Precz ze SPALARNIĄ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.05, 12:14
          Podpisuje się obiema rękoma. Zapewnić najlepsze dostępne technologie i próbować
          wynegocjować jakiś bonus dla osiedla/dzielnicy.

Tony
          • Gość: deresa Re: Precz ze SPALARNIĄ IP: *.chello.pl 10.03.05, 15:16
            OK Ja protest złożyłam na piśmie do MPWiK pl. Starynkiewicza 5 Warszawa i mam
            nadzieję, że spalarnię da się usytuować na zdegradowanych terenach
            elektrociepłoni, Żerania, Huty, Polfy itp. nie obciążjąc nowych terenów gęsto
            zaludnionych. Oczywiście wiąże się to z wyborem nie najtańszej opcji a
            najkorzystniejszej dla ludzi i środowiska. Wszystkie ulotki i materiały
            informacyjne MPWiK mówią, że wybrano rozwiązanie NAJTAŃSZE ! Chwyć za pióro
            i ...
    • Gość: kola Re: Precz ze SPALARNIĄ IP: *.crowley.pl 08.03.05, 08:33
      Ale mądrale tu piszą!!!-ciekawe co by pisali gdyby pod ich domem to chcieli
      budować?
      • ghost33 Re: Precz ze SPALARNIĄ 08.03.05, 08:46
        Szanowny.
        Mieszkam w linii prostej w odległości 300 m od oczyszczalni Czajka.
        Ponawiam pytanie, jeśli nie tam to gdzie?

SCHIZOFRENIA?
        • Gość: kola Re: Precz ze SPALARNIĄ IP: *.crowley.pl 08.03.05, 10:38
          szybciutko do psychiatry!!!
          • Gość: binguś Re: Precz ze SPALARNIĄ IP: *.chello.pl 10.03.05, 16:01
            Ignoruj trolle - użytkowników, których jedynym celem jest dokuczanie i krytykowanie. Twoje odpowiedzi na ich posty tylko ich zachęcą do dalszej działalności. Wystarczy, że zgłosisz ich działalność administracji.

Jeśli chcesz zwrócić komuś uwagę, zrób to kulturalnie, najlepiej na adres prywatny. Staraj się doradzać innym, a nie wyśmiewać ich - każdy był kiedyś początkujący!
      • palker Re: Precz ze SPALARNIĄ 08.03.05, 09:21
        mieszkam na Targówku, gdzie jest zlokalizowany ZUSOK. Ze wzgledu na kierunek
        wiatru zawsze dla Targówka uciążliwsza będzie Elektrociepłownia na Żeraniu niż
        spalarnia lub Zakłady Przemysłu Tłuszczowego, które potrafią smrodzić nie
        gorzej niż tarchomińska "Polfa". Wedle histerycznych prognoz nawiedzonych
        ekologów, którzy protestowali przeciwko spalarni, do tej pory powinna wyginąć
        połowa ludności Targówka. Oczywiście, nie jest wcale różowo, bo mieszkańcy
        Utraty i Targówka Fabrycznego narzekają jednak na smród. I dlatrgo, na pewno
        nalezy dążyć do tego aby wprowadzono takie rozwiązania techniczne, które tę
        uciązliwość wyeliminują.
        • aktywista13 SPALARNIA TAK! 08.03.05, 09:40
          • Gość: lekarz Re: SPALARNIA TAK! IP: *.crowley.pl 08.03.05, 10:36
            czy aby kolega zdrów?
            • Gość: Tony Re: SPALARNIA TAK! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.05, 12:03
              Może po prostu kolega się zna na temacie a nie wypisuje bzdury. Może ukończył
              ochronę atmosfery lub gospodarkę odpadami i wie jakie sa alternatywy dla
              spalarni i uważa że przy obecnym stanie społeczeństwa/rozwoju cywilizacyjnego
              jest to najmniejsze zło.
              • Gość: SPALARNIA NIE! Re: SPALARNIA TAK! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 20:28
                Ja wiem: kilka mniejszych spalarni, zamiast jednej wielkości Pałacu Kultury
                obok oczyszcalni wielkości Czarnobyla...
      • Gość: Tony Re: Precz ze SPALARNIĄ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.05, 12:12
        Mądrale, jeśli im takie rzeczy przeszkadzają wcześniej sprawdzają gdzie
        zamierzają zamieszkać.

Prawdziwe mądrale natomiast wiedzą że nie kijem go to pałką: jak nie
        oczyszczalnai to autostrada, droga szybkiego ruchu, wysypisko etc. etc.

jak się mieszka w wielkim mieście to ma się plusy i minusy. Oczywiście można
        zamieszkać pod miastem i jeździź samochodem - zwiększając korki i emisję spalin.

Tony
        • garma szkodzi, czy nie szkodzi 13.03.05, 14:29
          Palker napisał:
          >Wedle histerycznych prognoz nawiedzonych ekologów, którzy protestowali
          przeciwko spalarni, do tej pory powinna wyginąć połowa ludności Targówka.

Palkerku, jeszcze nie wiadomo jak to będzie, niestety. Skutki negatywnego
          oddziaływania spalarni nie są natychmiastowe. To tak jak z nikotynizmem, nie
          umiera się po trzech latach palenia papierosów, tylko trochę później na
          nowotwory.
          Poza tym, chyba nikt nie prowadzi obecnie badań nad zdrowiem ludności Targówka,
          więc trudno mówić o skutkach zdrowotnych odziaływania tej spalarni.
          • palker Re: szkodzi, czy nie szkodzi 13.03.05, 15:12
            wiem Garmuniu bo ta moja opinia jest bardzo subiektywna - po prostu uwazam, ze
            ludzie tak długop nie zyja, zeby mogli to oddziaływanie zauwazyć:-)
            Wiem tylko, ze dawka dioksyn, jaka wydziela się ze spalenia jednej butelki pet
            w przydomowym/ogródkowym ognisku jest w statnie zabic 2 osoby. Oczywicie, gdyby
            tę dawke podac bezposrednio, bez rozrzedzania jej w powietrzu. W spalarni ten
            proces jest kontrolowany (śmieci sa ponoć segregowane i nie pali sie
            plastików), a spaliny jakos tam oczyszczane. Monitoring nie pokazuje
            przekroczenia norm ale oczywiscie normy tez moga byc do kitu. Jka to się
            skończy - albo ludzie się przystosuja do skazenia środowiska albo wyginą
    • Gość: ja Re: Precz ze SPALARNIĄ IP: *.chello.pl 13.03.05, 19:53
      Ma się odbyć jeszcze jedno spotkanie z mieszkańcami przyległych dzielnic tak
      jak poprzednio, nieorganizowane przez MPWiK - czegoś się boją ? - tylko przez
      Gazetę NASZA CHOSZCZÓWKA. Jeśli ktos chętny do wzięcia udziału to telefony do
      redakcji podaję 676 77 62 lub 676 81 09 lub 602 351 975 e-mail:
      nasza.choszczowka@wp.pl Jak będzie inicjatywa to tam się można dowiedzieć
      kiedy i gdzie. MPWiK ma się trochę lepiej przygotować niż poprzednio
      • Gość: deresa Re: Precz ze SPALARNIĄ IP: *.chello.pl 13.03.05, 20:16
        Białołęka się boi RZECZPOSPOLITA

Opór mieszkańców Białołęki wobec budowy spalarni ścieków na terenie
        oczyszczalni Czajka jest olbrzymi. Na piątkowe spotkanie z władzami miasta i
        miejskich wodociągów przyszło ponad dwustu mieszkańców.

Ze spotkania w gimnazjum w Choszczówce mieszkańcy wyszli niezadowoleni. Planują
        przygotować listy z protestami przeciw budowie.
        (c) JAKUB OSTAŁOWSKI
        Mieszkańcy od lat domagają się modernizacji obecnej oczyszczalni ścieków.
        Zdecydowany protest budzą natomiast plany budowy spalarni osadów pościekowych.
        Dlaczego u nas? Dlaczego na terenie ekologicznie czystym mają być przetwarzane
        osady z większości Warszawy? Dlaczego nie zbudować kilku mniejszych spalarni,
        np. przy oczyszczalni Południe? - pytano wczoraj.

Wiceprezes Czajki Zbigniew Ferenc i wiceprezes MPWiK Anna Czyżewska zgodnie
        odpowiadali, że decydują względy ekonomiczne. - Teren Czajki należy do miasta.
        Gdyby budować gdzie indziej, doszłyby koszty wywłaszczeń i wykupu terenu -
        mówili.

Mieszkańcy mieli wiele szczegółowych pytań np. o popioły, jakie będą powstawały
        ze spalania, o emisję trujących gazów.

- Dioksyny, które będą się wydobywać ze spalarni, będą miały mniejszą
        szkodliwość niż jeden wypalony papieros - tak obrazowo odpowiadał na
        wątpliwości specjalista od technologii spalania dr Tadeusz Pająk z AGH w
        Krakowie.

- A co my z tego będziemy mieli? - pytali ci częściowo przekonani.

MPWiK obiecuje, ze Białołęka może liczyć na więcej inwestycji kanalizacyjnych. -
        Zapewniam, że traktujemy tę dzielnicę priorytetowo - zaczęła wiceprezes Anna
        Czyżewska. Ale gromki śmiech nie pozwolił jej dokończyć. - To współczujemy
        innym dzielnicom - krzyczeli mieszkańcy.

- Mieszkam obok oczyszczalni, a nie mam kanalizacji w domu! Przecież to wstyd -
        denerwowała się mieszkanka Choszczówki.

- MPWiK zapewniał nas przez wiele lat, że Czajka przestanie śmierdzieć.
        Obietnic nie zrealizowano do dziś. Wiec być może spalarnia będzie bezpieczna,
        czysta i ekologiczna. Ale jak my mamy w to uwierzyć?! Skąd mamy wiedzieć, że
        nie zbudujecie spalarni, a na kanalizację nie zabraknie nagle pieniędzy? -
        pytano.

Mieszkańcy nie wyszli ze spotkania usatysfakcjonowani. Planują przygotować
        listy z protestami przeciw inwestycji. Tymczasem terminy gonią. Aby Unia
        Europejska dała pieniądze na sfinansowanie nawet 70 procent inwestycji, do
        połowy roku wniosek musi trafić do Komisji Europejskiej. Jego elementem mają
        być wnioski z konsultacji społecznych, które właśnie trwają.

Izabela Kraj
        • palker Re: Precz ze SPALARNIĄ 13.03.05, 21:01
          ja też uwazam, że z inwestora nalezy wycisnąć co się da:
          - gwarancję, że nie będzie to szkodliwe dla otoczenia
          - likwidację smrodu
          - kanalizację komunalną dla okolicy
          Ja bym jeszcze dorzucił wiadukt nad torami kolejowymi w Płudach, co wcale nie
          jest takie niemożliwe.
          • michal_74 To najlepszy pomysł 14.03.05, 11:39
            wyhandlować coś za coś - na targówku w ten sposób doszło m.in. do modernizacji
            ronda Żaba ....
            • Gość: pol Re: To najlepszy pomysł IP: *.crowley.pl 14.03.05, 13:16
              To niech robią koło ciebie i targuj się aby obok zrobili ci wodotrysk
              • palker Re: To najlepszy pomysł 14.03.05, 14:35
                postawa: wszędzie byle nie koło mnie, nie jest powaznym argumentem w dyskusji
                na ważki temat.
    • Gość: qba Głos z Choszczówki IP: 192.165.213.* 14.03.05, 14:43
      Ja mieszkam jakiś kilometr, może dwa, od Czajki. Mam to szczęście, że dzieli
      nas las, który jakoś zatrzymuje wyziewy i u mnie jej nie czuć, nawet gdy
      pracuje pełną parą. Nie wiem jednak, jak wytrzymują tę "perfumę" w upalne dni
      ludzie mieszkający np. na Fletniowej! Sądzę, że dla nich ta rozbudowa może być
      szansą, bo - jeśli fachowcy nie kłamią - mimo większej ilości przerabianych
      ścieków oczyszczalnia będzie dużo lepiej uszczelniona, a co za tym idzie -
      mniej śmierdząca.

U mnie na osiedlu bardziej uciążliwy jest fakt, że każdy ma przydomowe szambo,
      więc szambiarki kursują na okrągło i to one czasem użyźniają mi swoimi
      zapachami powietrze. A poza tym muszę co jakiś czas zaglądać do środka i
      sprawdzać, ile jeszcze ścieków się zmieści. Po rozbudowie mają - znowu
      podobno! - założyć w try miga kanalizację, co mnie częściowo przekonuje.

A co do spalarni... Pochodzę z byłego woj. piotrkowskiego, gdzie życie umila
      elektrownia Bełchatów. Oni też mają wielgaśne kominy, które wypluwają różne
      świństwa. Ale, co ciekawe, na terenie samej elektrowni z tytułu tych wyziewów
      nie ma specjalnego zanieczyszczenia. Komin jest tak wysoki, że te brudy opadają
      na ziemię dopiero po kilkunastu kilometrach albo i jeszcze dalej.

Gdyby przez analogię potraktować białołęcką spalarnię, mieszkańcy Choszczówki
      czy nawet Tarchomina nie muszą się specjalnie obawiać. Najgłośniej powinna
      protestować wschodnia Białołęka, Jabłonna i Legionowo, bo to pewnie tam będą
      trafiać czajkowe dobrodziejstwa!

Z tych względów zgadzam się z tymi z was, którzy akceptują rozbudowę
      oczyszczalni, jednocześnie domagając się czegoś w zamian od władz miasta.
      Szczerze pisząc, wolę już tę Czajkę niż trasę ekspresową jak na Bemowie czy
      Ursynowie (bo ten tunel pod miastem to na pewno schrzanią!).
      • Gość: ja Re: Głos z Choszczówki IP: *.chello.pl 19.03.05, 19:14
        Czy wiecie czy słychać coś w sprawie protestów ?
        • arciszewska Re: Głos z Choszczówki 23.03.05, 09:55
          Spotkanie dotyczące protestów lokalnej społeczności przeciwko budowie spalarni
          odbedzie sie dzisiaj na terenie FORTU PIATEK przy Modlinskiej, w Klubie
          Bilardowym ( prawe skrzydlo fortu, na parterze), o godzinie 19:00.
          • Gość: Sphinx Re: Głos z Choszczówki IP: *.nestle.pl 24.03.05, 11:23
            Osoby popierajace ponad dwukrotne powiekszenie oczyszczalni i umiejscowienie na
            jej terenie spalarni (nieprecyzyjnie nazywane modernizacja) odnosza sie do
            interesu szerszej spolecznosci niz lokalna lub do nieuchronnosci takich
            inwestycji w infrastrukturze miejskiej. Koronnym argumentem jest
            alternatywa "...oczyszczalnia czy scieki do Wisly..." Natomiast podstawa
            protestu jest nie "czy", tylko "w jaki sposob". Walory krajobrazowe,
            przyrodnicze oraz rekreacyjne najblizszych okolic Czajki budza watpliwosci co
            do slusznosci koncepcji budowy, wlasnie w tym miejscu, tak wielkiego kombinatu
            jakim ma stac sie Czajka. Prosze o odpowiedz zwolennikow rozbudowy Czajki
            dlaczego spalanie ma odbywac sie na terenie Czajki a nie w elektrocieplowni,
            ktora moglaby wykorzystac biomase jako alternatywne paliwo? Dlaczego dazy sie
            do stworzenia megakombinatu, ktorego wplyw na srodowisko oraz ryzyko w
            przypadku awarii sa nie do przewidzenia, zamiast tworzenia systemu mniejszych
            oczyszczalni pracujacych dla lokalnych spolecznosci, co pozwala na stosowanie
            bardziej zaawansowanych technologicznie i obarczonych mniejszym ryzykiem
            rozwiazan, a w szczegolnosci ze znacznie ograniczona siecia kanalizacyjna
            transportujaca ogromne ilosci sciekow w jedno miejsce? Na marginesie
            standardowo przyjmuje sie, iz nieszczelnosci w sieciach kanalizacyjnych
            dochodzace do 18% sa norma!!! Obszar Bialoleki, Jablonnej, Legionowa to
            najwiekszy plac budowy nie tylko w W-wie ale i w Polsce. Jak ma wygladac system
            zarzadzania sciekami na tym terenie za 5-7 lat, kiedy liczba ludnosci podwoi
            sie a rezerwy Czajki wykorzystane beda nie dla spolecznosci lokalnej tylko dla
            3/4 Warszawy? Takie pytania i watpliwosci mozna mnozyc. Osoby sprzeciwiajace
            sie rozbudowie Czajki nie neguja jej istnienia, ani koniecznosci znalezienia
            rozwiazania dla problemu sciekow, natomiast zaproponowane jako jedynie sluszne
            rozwiazanie budowanie megakombinatu musi budzic sprzeciw bo, JEST TO ZLE
            ROZWIAZANIE DLA CALEJ WARSZAWY,

pozdrawiam
            • Gość: Tony Re: Głos z Choszczówki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.05, 18:50
              > Prosze o odpowiedz zwolennikow rozbudowy Czajki
              > dlaczego spalanie ma odbywac sie na terenie Czajki a nie w elektrocieplowni,
              > ktora moglaby wykorzystac biomase jako alternatywne paliwo?
              Przyczyna bardzo prosta: inne warunki spalania i inne wymogi technologiczne.
              Żeby spełnić odpowiednie normy (Tzw. BAT) technologiczne konieczna byłaby
              całkowita przebudowa pieców w elektrociepłowni. Biorąc pod uwagę, że właśnie
              wymieniono kotły na fluidalne (za całkiem konkretne pieniądze) byłoby to dosyć
              osobliwe rozwiązanie. Pomijam kwestie, że elektrociepłownia jest w tej chwili
              de facto prywatna... Nie znam się aż tak na technologii spalania żeby okreslić
              czy W OGÓlE dałoby się wykorzystać osady jako paliwo w takiej skali jak to
              byłoby konieczne w elektrociepłowni.

> Dlaczego dazy sie
              > do stworzenia megakombinatu, ktorego wplyw na srodowisko oraz ryzyko w
              > przypadku awarii sa nie do przewidzenia, zamiast tworzenia systemu mniejszych
              > oczyszczalni pracujacych dla lokalnych spolecznosci, co pozwala na stosowanie
              > bardziej zaawansowanych technologicznie i obarczonych mniejszym ryzykiem
              > rozwiazan, a w szczegolnosci ze znacznie ograniczona siecia kanalizacyjna
              > transportujaca ogromne ilosci sciekow w jedno miejsce?
              Dużo pytań na raz więc po kolej:
              - Megakombinat - szczerze mówiąc rzeczywiście to jest moim zdaniem najbardziej
              słaby punkt całego projektu gdyz skala Czajki po rozbudowie będzie duża.
              Oryginalnie miały byc trzy oczyszcalnie na północy Warszawy. Z tego co wiem
              zrezygnowano z tego pomysłu ze względu na znacząco większe koszty, trudności
              realizacyjne oraz fakt, że Czajka i tak musiała być przebudowana a posiada
              odpowiednią rezerwę terenową
              - wpływ na środowisko i ryzyko - dlaczego miałoby to nie być do przewidzenia?
              Można to przewidzieć dokładniej lub mniej dokładnie, ale to się robi bez
              większych problemów.
              - sieć mniejszych oczyszczalni - nie bardzo wyobrażam sobie oczyszczalnie na
              każdym osiedlu... Nie widzę też powodu dlaczego akurat mniejsze oczyszczalnie
              miałyby mieć nowocześniejsza technologię. Z mojego doświadczenia wynika, ze
              jest raczej odwrotnie.
              - co do obciążenia sieci się nie wypowiem, nie jestem specjalistą w tej
              dziedzinie.

Biorąc pod uwagę po co Czajkę się rozbudowuje (w skrócie: wymogi unijne), kto
              za to ma zapłacić oraz wymogi technologiczne dla takich instalacji uważam, że
              większość (nie wszystkie!) argumentów przeciw to jest histeria wynikająca ze
              zrozumiałego strachu (bez obrazy), który wynika z niezrozumienia specyficznych
              aspektów technologicznych.

Oczywiście, że Czajka będzie uciążliwa, lecz insynuacje że będzie groziła
              śmiercią lub kalectwem są bardzo mocno naciagane. A uciążliwość, cóż zyjemy w
              wielkim mieście, nie ucieknie się od uciążliwości takiej czy innej.

Tony
              • Gość: Sphinx Re: Głos z Choszczówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 23:18
                > Przyczyna bardzo prosta: inne warunki spalania i inne wymogi technologiczne.
                > Żeby spełnić odpowiednie normy (Tzw. BAT) technologiczne konieczna byłaby
                > całkowita przebudowa pieców w elektrociepłowni. Biorąc pod uwagę, że właśnie
                > wymieniono kotły na fluidalne (za całkiem konkretne pieniądze) byłoby to
                dosyć
                > osobliwe rozwiązanie. Pomijam kwestie, że elektrociepłownia jest w tej chwili
                > de facto prywatna... Nie znam się aż tak na technologii spalania żeby
                okreslić
                > czy W OGÓlE dałoby się wykorzystać osady jako paliwo w takiej skali jak to
                > byłoby konieczne w elektrociepłowni.

Tak się skada, że przedstawiciele Elektrocieplowni wyrazili zainteresowanie
                takim rozwiązaniem (pisala o tym Rzeczpospolita), niestety nikt nawet nie
                zapytal sie czy byliby zainteresowani. Takie rozwiązania są często stosowane i
                wydają się najbardziej naturalne, tym bardziej iż same przepisy unijne zmuszają
                takie przedsiębiorstwa jak elektrocieplownia do spalania określonej minimalnej
                ilości paliw alternatywnych. Oczywiście wymagaloby to przebudowy pieców, ale
                jest to i tak tańsze niż budowa zupelnie nowej spalarni.

> Oryginalnie miały byc trzy oczyszczalnie na północy Warszawy. Z tego co wiem
                > zrezygnowano z tego pomysłu ze względu na znacząco większe koszty, trudności
                > realizacyjne oraz fakt, że Czajka i tak musiała być przebudowana a posiada
                > odpowiednią rezerwę terenową

Prawda, projekt zakladal trzy oczyszczalnie i jeszcze w 2002 roku urzędnicy
                ówczesnej gminy Bialoleka zapewniali, iż statut Czajki nie ulegnie zmianie i
                nie będzie rozbudowywana a jedynie modernizowana glównie w kierunku
                hermetyzacji procesów oczyszczania co mialo w drastyczny sposob ograniczyć jej
                uciążliwość dla lokalnej spoleczności. Zgodnie z tym zaczęto ponownie udzielać
                zgody na podzial gruntów leśnych i rolnych pod dzialki budowlane. Obecnie w
                promieniu 2-3 km od Czajki mieszka kilkanaście tysięcy osób.Wykorzystanie
                rezerw Czajki dla projektu przesylania ścieków z 3/4 Warszawy jest rozwiązaniem
                doraźnym gdyż i tak w perspektywie 5-7 lat dla samej Bialolęki i najbliższych
                okolic potrzebna bedzie dodatkowa oczyszczalnia o wydajności przynajmniej
                obecnych rezerw.

> - wpływ na środowisko i ryzyko - dlaczego miałoby to nie być do przewidzenia?
                > Można to przewidzieć dokładniej lub mniej dokładnie, ale to się robi bez
                > większych problemów.

Zgoda, można to w miarę dokadnie przewidzieć podobnie jak wplyw na środowisko
                wodne awarii silnika w motorówce z której wyciek paliwa z silnika jest
                zdecydowanie latwiejszy do opanowania i mniej szkodliwy w porównaniu z
                wyciekiem ropy z tankowca. W jednym i drugim przypadku awaria nie jest pożądana
                ale jak uczy doświadczenie do takich wypadków dochodzi i nie można ich w 100%
                wykluczyć.

> Biorąc pod uwagę po co Czajkę się rozbudowuje (w skrócie: wymogi unijne), kto
                > za to ma zapłacić oraz wymogi technologiczne dla takich instalacji uważam, że
                > większość (nie wszystkie!) argumentów przeciw to jest histeria wynikająca ze
                > zrozumiałego strachu (bez obrazy), który wynika z niezrozumienia
                > specyficznych aspektów technologicznych.
                > Oczywiście, że Czajka będzie uciążliwa, lecz insynuacje że będzie groziła
                > śmiercią lub kalectwem są bardzo mocno naciagane. A uciążliwość, cóż zyjemy w
                > wielkim mieście, nie ucieknie się od uciążliwości takiej czy innej.

Wymogi unijne nakladają na Warszawę zrobienie porządku ze ściekami komunalnymi
                a nie tworzenie megakombinatu z Czajki. Czajka jest i pozostanie elementem tego
                systemu, ale to wlaśnie jej lokalizacja, obecne i przyszle potrzeby lokalnej
                spolecznosci powinny zachęcać do szukania lepszych, być może jednorazowo
                droższych ale dlugofalowo lepszych rozwiązań. Czy stać nas, Warszawę na
                zdegradowanie tego potencjalu tkwiącego w walorach krajobrazowych i
                rekreacyjnych Choszczówki i okolicznych terenów zielonych porównywalnych do
                Powsina? W chwili obecnej Czajka mimo, że uciążliwa, funkcjonuje w jakiejś
                harmonii z otoczeniem, natomiast po rozbudowie do ponad 2-krotnie większego
                kombinatu plus spalarnia bezwzględnie zniszczona zostanie ta równowaga.
                Przecież nie brakuje nam na Bialolęce (Polfa, Elektrocieplownia, Żerań...) a
                tym bardziej w calej Warszawie obszarów ze zdegradowanym środowiskiem.
                Wydawaloby się, że czasy pod haslem: najwiekszej kopalni odkrywkowej,
                największej huty ... itp. mamy już za sobą.
                • Gość: Tony Re: Głos z Choszczówki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.05, 11:31
                  (ciaaach)
                  > Tak się skada, że przedstawiciele Elektrocieplowni wyrazili zainteresowanie
                  > takim rozwiązaniem (pisala o tym Rzeczpospolita), niestety nikt nawet nie
                  > zapytal sie czy byliby zainteresowani.

Pierwsze słyszę, i szczerze mówiąc mam wrażenie, ze to naprawdę byłby przekręt.
                  Mamy tu kilka ewidentnych problemów:
                  - Piec w ciepłowni powinien mieć kontrolowana temp spalania (tj. relatywnie
                  niską) żeby zmnieszać emisję NOx. Piec do spalania organiki powinien mieć
                  temperaturę jak najwyższą w celu ograniczenia właśnie emisji dioksyn
                  - Osad jest wilgotny i żeby go spalić potrzebny jest albo specjalny piec albo
                  instalacja do suszenia. Oczywiście ten sam problem będzie w Czajce ale
                  przypuszczam, że tam technologia od podstaw będzie projektowana do spalania
                  takiej materii.
                  - Transport - trzebaby na bieżąco cały powstający osad przewozić te 6-7km.
                  Zakładam że nikt nie pragnie tasmociągów przez pół Białołęki, więc zostaje
                  kolej i samochodowy... jak znam życie wyszedłby samochodowy - juz to sobie
                  wyobrażam - sznurek ciężkich wywrotek latających tam i z powrotem 24 na dobę 7
                  dni w tygodniu na trasie Czajka - Zerań...

Oczywiście wszystko da się zaprojektowac i zrobić, pytanie czy te same
                  pieniądze ulokowane w spalarni na Czajce nie przyniosą znacznie lepszych
                  efektów. W dodatku taki skomplikowany system jest znacznie bardziej podatny na
                  awarię.

Ciagle mnie zastanawia fakt, że opinie projektantów, którzy z reguły jednak
                  mają najlepsze rozeznanie w technologii, oraz opinie z OOŚ są na dzień dobry
                  uważane za niewiarygodne. Widziałem lepsze lub gorsze OOŚ-ie, widziałem takie
                  które ewidentnie były do d.., ale przyznam że przy dużych i głośnych projektach
                  ((jak Czajka) to się obecnie już nie zdarza. Nikt - ani urzędnicy ani firma
                  która przygotowuje OOŚ nie pozwoli sobie na zrobienie ewidentnego gniota - bo z
                  tego można rozliczyć.

> jeszcze w 2002 roku urzędnicy
                  > ówczesnej gminy Bialoleka zapewniali, iż statut Czajki nie ulegnie zmianie i
                  > nie będzie rozbudowywana a jedynie modernizowana glównie w kierunku
                  > hermetyzacji procesów oczyszczania co mialo w drastyczny sposob ograniczyć
                  jej
                  > uciążliwość dla lokalnej spoleczności. Zgodnie z tym zaczęto ponownie
                  udzielać
                  > zgody na podzial gruntów leśnych i rolnych pod dzialki budowlane. Obecnie w
                  > promieniu 2-3 km od Czajki mieszka kilkanaście tysięcy osób.

Obawiam się że przy całym moim szacunku dla naszej byłej gminy, to w tym
                  przypadku urzędnicy zachowali sie tak jak w przypadku pozwoleń na budowę w
                  korytarzach przewidzianych pod trasy i autostrady... Że Czajka ma być
                  modernizowana I ROZBUDOWANA było wiadomo w środowisku co najmniej od połowy lat
                  90-tych. Mam wrażenie (o ile mnie pamięć nie myli), że wstepne zalecenia (nota
                  bene na podsatwie również unijnych ekspertyz) by Czajka przejeła gros ścieków
                  warszawskich datuja z okolic uchwalenia ustawy Prawo Wodne (czyli połowa 2001
                  roku).

> Wykorzystanie
                  > rezerw Czajki dla projektu przesylania ścieków z 3/4 Warszawy jest
                  rozwiązaniem
                  >
                  > doraźnym gdyż i tak w perspektywie 5-7 lat dla samej Bialolęki i najbliższych
                  > okolic potrzebna bedzie dodatkowa oczyszczalnia o wydajności przynajmniej
                  > obecnych rezerw.

Skąd takie informacje? Abstrachuje od tego, że wzrost zaludnienia Białołęki
                  odbywa się kosztem zmniejszenia ludności innych dzielnic, a bilans ludności
                  Warszawy (oczywiście na papierze ;>) jest zero lub nawet malejący. Oczywiście
                  Jabłonna będzie pewnie potrzebowała własnej oczyszczalni, ale nie widze powodu,
                  zeby miało zabraknąć mocy przerobowych dla Białołęki. I nie, rozbudowa Czajki
                  nie jest rozwiązaniem doraźnym ale raczej docelowym...

> Wymogi unijne nakladają na Warszawę zrobienie porządku ze ściekami
                  komunalnymi
                  > a nie tworzenie megakombinatu z Czajki. Czajka jest i pozostanie elementem
                  tego systemu, ale to wlaśnie jej lokalizacja, obecne i przyszle potrzeby
                  lokalnej
                  > spolecznosci powinny zachęcać do szukania lepszych, być może jednorazowo
                  > droższych ale dlugofalowo lepszych rozwiązań. Czy stać nas, Warszawę na
                  > zdegradowanie tego potencjalu tkwiącego w walorach krajobrazowych i
                  > rekreacyjnych Choszczówki i okolicznych terenów zielonych porównywalnych do
                  > Powsina?

No dobrze, to możemy zbudować oczyszczalnie na Kępie Potockiej (przecież tam
                  właśnie miał być zlokalizowany "Pancerz"), w otulinie Puszczy Kampinoskiej etc.
                  Jak łatwo się domyslić żadna okoliczna gmina nie przyjmie oczyszczalni Warszawy
                  na swój teren, więc pozostaje albo budowa na obrzeżach miasta, albo wśród
                  gęstej zabudowy. Dodatkowo dochodzi problem z własnością ziemi (to był jeden z
                  problemów z oczysczalnią "Północ" - tereny huty "Luccchini" - pewnie by się
                  zgodzili na budowę oczyszcalni tam, ale na pewno nie za darmo). Pytanie co jest
                  racjonalniejsze - wydawać pieniądze na lepsze zabezpieczenie i technologie w
                  obiekcie który należy do miasta, czy kupując (czy też uzytkując) nowy teren
                  topić w nim na dzień dobry połowę dostępnych funduszy.

> W chwili obecnej Czajka mimo, że uciążliwa, funkcjonuje w jakiejś
                  > harmonii z otoczeniem, natomiast po rozbudowie do ponad 2-krotnie większego
                  > kombinatu plus spalarnia bezwzględnie zniszczona zostanie ta równowaga.

Hmmm, rozbudowa na istniejącym terenie, i moim zdanie efekt rozbudowy będzie
                  taki że oddziaływanie które można zaobserwowac będzie mniejsze. Nie mam przed
                  nosem twardych danych, ale tak z doświadczenia jestem gotów uwierzyć, że
                  oddziaływanie spalarni osadów będzie nieporónywalne z oddziaływaniem chocby
                  ruchu samochodowego w tej okolicy.

> Przecież nie brakuje nam na Bialolęce (Polfa, Elektrocieplownia, Żerań...) a
                  > tym bardziej w calej Warszawie obszarów ze zdegradowanym środowiskiem.

No cóż, tam tez mieszkaja ludzie, a poza tym, tam nie ma miejsca na
                  oczyszczalnie tej skali. Pomijam fakt, że przesłąnie ścieków w/g obecnego
                  projektu (tj. przewód na wysokości obecnego zrzutu scieków przy Młocinach) jest
                  uzasadnione technicznie (najwęższa Wisła na odcinku warszawskim, istniejący juz
                  kolektor po lewej stronie Wisły). Wszelkie inne warianty wymagałyby znaczącego
                  przebudowani sieci kanalizacyjnej w lewobrzeżnej Warszawie. Oczyszcalnia
                  powinna być położona poniżej terenów miejskich (jestem ciekawy jak wpłynie fakt
                  położenia OŚ "Południe" na jej przyszłe koszty eksploatacji).

Co do kwestii "największa", to jak wcześniej pisałem jest to dla mnie
                  najbardziej nieprzyjemny aspekt sprawy. Niemniej prawda jest taka, że przy
                  obecnych wymaganiach technicznych dla instalacji środowiskowych, kwestia skali
                  staje się bardzo istotna - tylko przy odpowiedniej skaliu mozna zapewnić
                  odpowiednio niski poziom kosztów (nie mówię nawet o zyskach !) w stosunku do
                  odpowiednio zaawansowanej technologii. Ale to już temat na inna dyskusję.

Pozdrawiam

Tony
                  • Gość: deresa Re: Głos z Choszczówki IP: *.chello.pl 25.03.05, 20:42
                    Pamiętaj ! jeśli jesteś przeciw spalarni złóż pisemny protest na adres podany
                    na samym początku a jeśli juz to zrobiłeś możesz spać spokojnie
    • arciszewska ZBIERANIE PODPISÓW 05.04.05, 09:02
      Rozpoczęła się akcja zbierania podpisów pod protestem przeciwko rozbudowie
      Czajki i budowie spalarni o następującej treści.

" Protestuję przeciw takiej rozbudowie oczyszczalni Czajka, która ma
      umożliwić przyjmowanie ścieków z 3/4 powierzchni Warszawy (docelowo 600 tys. m3
      ścieków na dobę). Protestuję przeciw lokowaniu na terenie oczyszczalni
      Czajka spalarni osadów pościekowych (docelowo 200 ton osadów na dobę), która ma
      służyć tej i innym oczyszczalniom. Protestuję przeciw lokowaniu na terenie
      oczyszczalni Czajka składowiska i zakładu scalania toksycznych popiołów
      (docelowo 60 ton popiołów na dobę). Protestuję przeciw koncentracji tych
      zakładów utylizacji w jednym miejscu, wśród gęsto zaludnionych terenów.

Uzasadnienie

1/ Oczyszczalnia Czajka zaprojektowana została w latach 70-tych XX wieku,
      a wybudowana została w 1991 roku. Od tego momentu zmienił się charakter
      terenów przyległych do Czajki. Z obszaru z nieliczną zabudową przedwojenną do
      obszaru z gęstą zabudową jednorodzinną. W ciągu ostatnich dziesięciu
      lat w promieniu 2 km powstało kilka tysięcy domów i zamieszkało w
      nich kilkanaście tysięcy osób. W promieniu 3 km powstały osiedla domów
      wielorodzinnych, na których zamieszkało kilkadziesiąt tysięcy osób. Osiedliły
      się tu głównie młode rodziny z dziećmi. Boom budowlany na terenach dzielnicy
      Białołęka (największy w Polsce) spowodowany został zniesieniem w
      latach 90-tych zakazów nabywania gruntów, wprowadzonych na tych terenach przez
      władze komunistyczne.
      MPWiK forsując swój projekt powiększenia oczyszczalni i budowy spalarni nie
      bierze tych faktów w ogóle pod uwagę.

2/ Osoby decydujące się na zamieszkanie na terenach wokół Czajki były
      informowane, że oczyszczalnia ta będzie obsługiwała prawobrzeżną Warszawę i
      będzie modernizowana tak, żeby usunąć odory (modernizacja ta nie została
      wykonana przez 10 lat do dnia dzisiejszego). Wiedza o tym, że ma tu być wielka
      oczyszczalnia, spalarnia i zakład scalania popiołów powodowałaby rezygnację z
      zamieszkania na tych terenach. Budowa tych obiektów spowoduje degradację
      środowiska i spadek wartości nieruchomości. Naruszony będzie interes prawny
      wielu tysięcy rodzin. W agencjach nieruchomości zaobserwowano wstrzymywanie się
      indywidualnych inwestorów z decyzją o kupnie gruntu lub domu na terenach
      Zielonej Białołęki.

3/ Kompleksowy plan oczyszczania ścieków aglomeracji warszawskiej jest
      oparty na arbitralnej, pierwszej decyzji MPWiK i nie dopuszcza alternatywnych
      rozwiązań. Jest to droga na skróty – pomysł być może szybki w realizacji.
      Projekt MPWiK nie jest zgodny z dyrektywami unijnymi dotyczącymi ścieków
      komunalnych, ponieważ ścieki warszawskie zawierają duże ilości metali ciężkich.

4/ Teren, na którym planuje się trzykrotne powiększenie oczyszczalni,
      wybudowanie spalarni i składowiska popiołów to teren ekologicznie czysty, nie
      zanieczyszczony dioksynami i metalami ciężkimi. Teren Choszczówki przyległy do
      Czajki ma charakter rekreacyjny i pełni taką samą rolę dla mieszkańców
      prawobrzeżnej Warszawy jak Powsin i Lasek na Młocinach dla mieszkańców
      lewobrzeżnej Warszawy. Planowane inwestycje MPWiK zdegradują ten teren i
      zniszczą charakter tego miejsca.

5/ Teren wokół oczyszczalni Czajka powinien być chroniony, ponieważ tutaj
      zlokalizowany jest Główny Zbiornik Wód Podziemnych służących jako rezerwa wody
      pitnej dla przyszłych pokoleń. Dane na ten temat są dostępne w Ministerstwie
      Środowiska i Państwowym Instytucie Geologii. W pobliżu istnieją też Rezerwaty
      Przyrody.

6/ Budowa spalarni i zakładu scalania popiołów to niepotrzebne mnożenie
      groźnych dla zdrowia miejsc spalania emitujących dioksyny i składowisk
      toksycznych popiołów. Osady pościekowe mogą być spalane w elektrociepłowniach.
      Istnieją inne technologie i sposoby zagospodarowania osadów pościekowych.

7/ Koncentracja przerobu ścieków w Czajce, w jednym miejscu to również
      wielkie niebezpieczeństwo w przypadku awarii energetycznych jakie zdarzają się
      w Warszawie oraz innych zdarzeń, np. powodzi. Niebezpieczna będzie również
      koncentracja dużej ilości magazynowanego biogazu. Wielkim zagrożeniem będzie
      oprócz spalarni także zakład scalania popiołów i składowiska popiołów
      zawierających metale ciężkie. Ich długie zaleganie spowoduje degradację terenu.

8/ Mimo hermetyzacji wokół tak gigantycznej oczyszczalni będzie czuć
      odory, ponieważ sprawność planowanych biofiltrów nie jest stuprocentowa i
      zależy od warunków atmosferycznych. Ponadto tylko część procesów jest objęta
      dezodoryzacją. Większa oczyszczalnia - to większa uciążliwość."

Osoby zainteresowane złożeniem podpisu proszę o kontakt.

Powstało również forum Czysta Białołęka czystabialoleka.forumhut.com
      • Gość: mATEUSZ Re: ZBIERANIE PODPISÓW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 20:41
        Proponuję zgłosić to w komitecie społecznym "Nasza Choszczówka". Sam dotąd tam
        się nie udzielałem i bardzo żałuję! To już nie jest tylko lokalna sprawa!
    • Gość: deresa Re: Precz ze SPALARNIĄ IP: *.chello.pl 16.04.05, 21:54
      Wyciągam wątek na wierzch abyśmy się obudzili
    • arciszewska PROTEST 21.04.05, 15:55
      Prosimy o przekazywanie tej wiadomości do jak największej liczby swoich
      znajomych. Wiadomość można przekazywać dowolną możliwą drogą: pocztą
      elektroniczną SMS-sami, telefonicznie.

--------------------------------------------------------------------------------
      Szanowni Mieszkańcy Białołęki i Okolic,

Warszawa przez ostatnie dwadzieścia lat nie rozwiązała problemu odbioru ścieków
      i ich oczyszczania z większej części miasta. Po wstąpieniu Polski do UE
      sytuacja ta musi się szybko zmienić. Obecnie MPWiK chce przeforsować
      rozwiązanie problemów związanych z brakiem oczyszczalni w Warszawie poprzez
      ponad dwukrotne powiększenie oczyszczalni Czajka, wybudowanie przy niej
      spalarni i składowiska toksycznych popiołów. Projekt ten niesie bardzo poważne
      zagrożenia i uciążliwości dla mieszkańców oraz środowiska naturalnego terenów
      Choszczówki, Płud, Białołęki Dworskiej, Nowodworów, Winnicy, Dąbrówki
      Szlacheckiej, Henrykowa, Wisniewa, Tarchomina, Jabłonnej. Nagminny w Polsce
      brak funduszy, w tym w przyszłości na prawidłową eksploatację spalarni może
      powodować duże zagrożenie dla zdrowia mieszkańców i środowiska Warszawy. Nawet
      w przypadku przyjęcia norm i standardów europejskich, w wyniku spalania będzie
      zachodziła emisja toksycznych związków do atmosfery oraz produkcja
      kilkudziesięciu ton toksycznych popiołów dziennie. Obecnie ścieki przemysłowe
      odprowadzane są w swojej masie do kanalizacji komunalnej, w związku z tym
      popioły te będą zawierały znaczne ilości metali ciężkich. MPWiK nie przedstawił
      żadnych realnych pomysłów na definitywne rozwiązanie tego problemu. Składowanie
      tych popiołów na terenie Czajki może spowodować degradację gleby i wód
      podziemnych w stosunkowo krótkim okresie czasu.

Obecnie skończyły się czasy arbitralnego i instrumentalnego rozwiązywania
      ważnych problemów społecznych i gospodarczych bez uwzględnienia stanowiska
      lokalnej społeczności. W praktyce bez naszej zgody inwestycja ta w planowanym
      rozmiarze nie ma szansy urzeczywistnienia. Nasze głosy mają znaczenie i to tym
      większe im będzie ich więcej.

Społeczny Komitet Protestacyjny przy Stowarzyszeniu Użyteczności Publicznej
      Nasza Choszczówka podejmuje działania mające na celu bezpieczne i optymalne dla
      nas rozwiązanie problemu oraz koordynuje protest. Oczekujemy pomocy i wsparcia
      w naszych działaniach zarówno w zakresie organizacyjnym (zbieranie podpisów,
      drukowanie informacji), jak i merytorycznym (ekspertyzy, propozycje
      alternatywne, kontakt z władzami, mediami itd.). Wszystkich, którzy chcą pomóc
      w tej sprawie prosimy o kontakt e-mail: nasza.choszczowka@wp.pl

Tak naprawdę losy nasze i następnych pokoleń zależą od skali naszego sprzeciwu.
      Mamy bardzo dużo do stracenia, chociaż wielu z nas nie zdaje sobie z tego
      sprawy. Musimy uświadomić sobie i innym jakie zagrożenia niesie ze sobą
      realizacja projektu rozbudowy Czajki i budowy spalarni na naszym terenie!
      Podpiszmy się wszyscy pod PROTESTEM MIESZKAŃCÓW!

W najbliższą niedzielę 24.04.2005 w godz. 9-13 podpisy będą zbierane przy
      następujących kościołach:

· Parafia Rzymsko-Katolicka Narodzenia NMP, ul. Klasyków 19

· Parafia Rzymsko-Katolicka św. Jakuba Ap., ul. Mehoffera 2

· Parafia Rzymsko-Katolicka św. Franciszka z Asyżu, ul Strumykowa 25

· Parafia Rzymsko-Katolicka NMP Matki Pięknej Miłości, ul. Myśliborska
      100

· Parafia Rzymsko-Katolicka św. Łukasza, ul. Sprawna (przy ul. Odkrytej)

Protest w ww. sprawie jest dostępny (po wcześniejszym zarejestrowaniu się ) na
      forum:

czystabialoleka.forumhut.com .

Społeczny Komitet Protestacyjny, Warszawa, 19.04.2005 r.
    • arciszewska PRECZ ZE SPALARNIĄ - 8 CZERWCA 01.06.05, 23:53
      W dniu 8 czerwca 2005 r. o godz. 14 w Urzędzie Gminy Białołęka przy Modlińskiej
      odbędzie się otwarta sesja Rady Dzielnicy Białołeki, poświęcona rozbudowie
      oczyszczalni „ Czajka” i budowie SPALARNI.

Na tej sesji zapadną decyzje w tej sprawie i oczekujemy, że Radni poprą nasze
      stanowisko, a więc:
      • NIE dla spalarni odpadów pościekowych – emitującej trujące tlenki
      azotu, siarki i węgla
      • NIE dla rozbudowy oczyszczalni – by nie stała się gigantyczną zlewnią
      ścieków z prawie całej Warszawy
      • TAK dla hermetyzacji uciążliwego obiektu.

W imieniu Komitetu Protestacyjnego proszę wszystkich o udział w sesji Rady i w
      wielikiej manifestacji mieszkańców. Zaakcentujmy naszą obecność i przedstawmy
      naszą wolę, by Zielona Białołęka pozostała nadal zielona. To jest nasz
      obowiązek. Zróbmy to dla nas i naszych dzieci.

Będziemy mieć transparenty i plakaty.
      Pomóżmy naszym Radnym podjąć właściwe decyzje!
      • Gość: jacek Re: PRECZ ZE SPALARNIĄ - 8 CZERWCA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 12:17
        Czy można się jeszcze gdzieś dopisać do jakiejś listy protestacyjnej, bo nie
        wiem czy 8 czerwca dam radę być. Swoję drogą to ciekawe dlaczego sesja jest o
        14 kiedy większość ludzi jest w pracy?
        • tarantula01 Re: PRECZ ZE SPALARNIĄ - 8 CZERWCA 02.06.05, 16:48
          Gość portalu: jacek napisał(a):

> Czy można się jeszcze gdzieś dopisać do jakiejś listy protestacyjnej, bo nie
          > wiem czy 8 czerwca dam radę być. Swoję drogą to ciekawe dlaczego sesja jest o
          > 14 kiedy większość ludzi jest w pracy?

Wolałbyś, aby sesja była po pracy, a więc i radni zostali po pracy? A potem
          wzięli diety za dodatkowe godziny?
          • Gość: jacek Re: PRECZ ZE SPALARNIĄ - 8 CZERWCA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 20:48
            Taka sesja to chyba sytuacja niecodzienna. Problem który ma być poruszany
            również. Pytanie czy radnych interesuje opinia mieszkańców, czy już za nas
            podjeli "jedynie słuszną decyzję".
            • Gość: WL PROTEST - strona WWW IP: *.softbank.pl 03.06.05, 17:27
              Komitet Protestacyjny uruchamia stronę WWW dotyczącą rozbudowy Oczyszczalni
              Czajka i budowy SPALARNI od 5.06.2005
              Jeśli chcesz poznać argumenty mieszkańców - zapraszamy.
              Temat SPALARNI może dotyczyć też Ciebie !!!
              Minimalna strefa oddziaływania SPALARNI wynosi 4 km w promieniu od komina.

www.czajka-protest.org
              • Gość: ja Re: PROTEST - strona WWW IP: *.aster.pl 04.06.05, 16:52
                chociaż mieszkam na białołęce to jestem ZA SPALARNIĄ !!!! bo jest potrzebna a
                jej negatywne oddziaływanie nie zwiększy się w znaczącym stopniu. Zresztą plany
                modernizacji Czajki były znane od dawna. Uważam, że protestują tylko ci
                mieszkańcy, którzy wybudowali sobie domy w okolicach (już istniejącej) czajki z
                uwagi na niską cenę gruntu a teraz czajka przestała im się podobać. Nie wolno
                blokować tak potrzebnej inwestycji !!!! Było pomyśleć wcześniej !!!! Cwaniaczki
                • Gość: ja Re: PROTEST - strona WWW IP: *.chello.pl 04.06.05, 17:03
                  Wręcz przeciwnie, reprezentuję wielotysięczną część gęstej zabudowy Tarchomina
                  i Nowodworów, cwaniaczku ! Wytłumacz rodzinom z małymi dziećmi, że skazujesz je
                  na raka !
                  • Gość: kayenne1 Re: PROTEST - strona WWW IP: *.devs.futuro.pl 10.06.05, 00:22
                    a czy ty wiesz co to jest rak, jakie są rodzaje.... Jakie związki w ew. pyłach
                    ze spalarni mają właściwości rakotwórcze??
                  • Gość: klamot Reprezentujesz co najwyżej siebie klapsie IP: 62.173.207.* 10.06.05, 10:01
                    i swoje niskie IQ, gro mieszkańców Tarchomina i Nowodworów to przyjezdni co to
                    myśleli że dalej będą sobie mieszkać jak na wsi gdzie można gó.. przerzucać do
                    sąsiada za miedzę a tu lipa, okazuje się że miasto się rozbudowuje, że Wisła
                    więcej gówna i innego syfu nie pomieści...
                  • tarantula01 Re: PROTEST - strona WWW 10.06.05, 13:42
                    Gość portalu: ja napisał(a):

> Wręcz przeciwnie, reprezentuję wielotysięczną część gęstej zabudowy
                    > Tarchomina i Nowodworów, cwaniaczku!

Z racji wiatrów, to Tarchomin i Nowodwory niewiele ucierpią od rozbudowanej
                    Czajki. Ja też mogę napisać, że reprezentuję osoby, które nie mają nic
                    przeciwko, ale nie oto chodzi. Po prostu wcześniej, czy później trzeba coś
                    zrobić z gospodarką ściekową w Warszawie.

> Wytłumacz rodzinom z małymi dziećmi, że skazujesz je na raka!

Dzięki, właśnie się dowiedziałem, że skazałem swoją rodzinę na raka.
          • Gość: deresa Re: PRECZ ZE SPALARNIĄ - 8 CZERWCA IP: *.chello.pl 04.06.05, 21:07
            Radni naszej Dzielnicy są dla mieszkańców, a nie odwrotnie i mogą ustalić w tym
            dniu po prostu inne godziny pracy nie biorąc nadgodzin za tak ważną sesję.
            Chyba jedną z najważniejszych w historii tej Dzielnicy. Przynajmniej godzina
            16.00 byłaby do przyjęcia. Mieszkańcy dzielnicy muszą pracować aby były
            podatki, z ktorych ta Dzielnica żyje
            • duchforum Re: PRECZ ZE SPALARNIĄ - 8 CZERWCA 05.06.05, 08:18
              demagogia, możesz wziąć sobie urlop....jaden dzień na żądanie
              • Gość: WL Re: PRECZ ZE SPALARNIĄ - 8 CZERWCA IP: *.softbank.pl 07.06.05, 15:28
                Czy ktoś słyszał o katastrofach w spalarniach ?
                WL
    • Gość: WL Re: Precz ze SPALARNIĄ IP: *.softbank.pl 13.06.05, 15:50
      www.czajka-protest.org
    • Gość: WL www.czajka-protest.org IP: *.softbank.pl 13.06.05, 15:52
      tam też jest forum
    • Gość: barry Re: Precz ze SPALARNIĄ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 20:08
      A teraz najważniejsze!
      Wszystkie materiały prasowe mówią jednym głosem: nie m innego wyboru!
      Przecież, do ciężkiej cholery jest! Która stolica, które większe miasto
      zastosowało takie rozwiązanie?! Przekupieni dziennikarze, czy tylko głupi?
      Słyszałem, że przeciwko autorce JEDYNEGO reportażu, który takie założenie
      jedynie odrobinę kwestionował, MPWiK chce wytoczyć proces! To nie żarty!
      Gdzie my żyjemy!?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka