Dodaj do ulubionych

Nowodworska droga lokalna

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.04.05, 13:18
Wrocilem do domu i widze nowa wywieszke. Nowodworska ma sie stac droga
lokalna, bez polaczenia z przedluzeniem, czyli ulica Odkryta. Petycja
mieszkancow z miejscem na podpisy, moj jest pierwszy.

Roznica jest ogromna, nie ma wariatow pedzacych 120km/h, zrobilo sie po prostu
bezpieczniej. Tak dla pieszych, jak i dla kierowcow
wyjezdzajacych/wjezdzajacych na osiedle. Mowie o remoncie i wyznaczonym objezdzie.

Zapraszam do dyskusji, moze jestem w bledzie. :)
Obserwuj wątek
    • beata_ Re: Nowodworska droga lokalna 14.04.05, 13:27
      Wiem, że Nowodworską jeździli TEŻ wariaci, niemniej nie byłoby głupio, żeby
      nadal była "ogólnodostępna". Głupia sprawa - samochody potrzebują jednak
      twardszego niż powietrze podłoża, żeby móc się przemieszczać... :-)

ps
      Od razu mówię - nie mam pojęcia, jak ukrócić poczynania wariatów, problem ten
      istnieje mniej więcej od 5 lat i jak dotąd nie zniknął... co jakiś czas tu
      wypływa...

ps2
      z wariatami (w każdej dziedzinie) już tak jest - nie ma na nich chyba
      skutecznego sposobu, a wszystkich nie da się pozamykać :(

ps3
      od jesieni nie korzystałam z Nowodworskiej po tym, jak jadąc bardzo nieszybko
      pękłam tam sobie oponę na "równej" drodze...
      • Gość: silver Re: Nowodworska droga lokalna IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.04.05, 13:35
        To wynika wlasnie z tego, ze w planach Nowodworska miala byc dwupasmowa. Nie
        jest. Tarchomin Koscielny i doczekalismy sie zrobienia Mehoffera na blysk.

Faktycznie mozna sprobowac od lagodniejszego rozwiazania, czyli lezacych
        policjantow. W koncu zwiekszenie ruchu drogowego dotyczy calej dzielnicy,
        odcinanie w jednym miejscu, pogorszy sytuacje w innym.

W czasie deszczu i slizgawicy w kazdym razie jest strasznie, warto przemyslec co
        z tym zrobic. Temat moze dzieki temu wyplynie na wierzch.
        • beata_ Re: Nowodworska droga lokalna 14.04.05, 15:59
          Wiesz... ci, którym dziury straszne powstające w coraz to innych miejscach nie
          przeszkadzały gnać, raczej nie zwrócą uwagi na łagodne dość wzgórki "leżących
          policjanów" :-)

Prezentuję tu wprost niemożliwy pesymizm, ale jakoś tak mam ostatnio... No,
          może jednak coś oprócz wypłynięcia tematu uda się osiągnąć, czego nam wszystkim
          życzę...
          • Gość: alcarin Re: Nowodworska droga lokalna IP: *.u.mcnet.pl 14.04.05, 16:47
            Faktycznie, ci ktorzy gnali tam na leb na szyje musieli byc wariatami - w tej
            drodze jest wiecej dziur niz asfaltu. Mysle, ze najlepszym rozwiazaniem byloby
            naprawienie drogi (de facto zrobienie nowej nawierzchni i podbudowy) i
            zrobienie na niej chodnikow, przynajmniej po jednej stronie. Z tego, co wiem,
            to takie wlasnie byly plany, ale mieszkancy tej ulicy nie chca zgodzic sie na
            oddanie/sprzedanie kilkudziesieciu cm w glab swoich posesji - chodnika nie ma z
            czego zrobic. Pewnie, lepiej brzydko mowiac "zamknac geby" najbardziej
            zainteresowanym stanem drogi, czyli na zdrowy rozum mieszkancom ulicy i omamic
            ich wizja cichej spokojnej uliczki. Ciekawe co zrobicie jak jadac nawet 20km/h
            bedziecie sobie resory rozwalac? Bo stan tej drogi raczej sie nie poprawi,
            nawet jesli zmniejszony zostanie na niej ruch :)Bedziecie ja naprawiac wlasnym
            sumptem? Bo raczej na dofinansowanie z miasta i ZDM nie macie co szybko
            liczyc - w koncu to bedzie tylko osiedlowa, wewnetrzna uliczka :)I zawsze
            znajdzie sie przed nia taka ulica, ktora bedzie miala wieksze znaczenie dla
            lokalnej spolecznosci. Sprytne ze strony wladz dzielnicy. Czemu nikt nie
            napisal petycji o chodniki?? A moze taka juz byla i zamkniecie ulicy dla ruchu
            ma byc remedium na to, ze po Nowodworskiej jej mieszkancy musieli chodzic do
            domow jak na wsi - poboczem?
            A jak to sie odbija na reszcie Tarchomina? Na Swiatowida robi sie teraz (chyba
            zaczeli juz odgradzac Nowodworska od Odkrytej) korek juz na wysokosci Mehoffera
            i ciagnie sie do ronda przy komisariacie.
            • beata_ Re: Nowodworska droga lokalna 14.04.05, 16:58
              Nowodworska odgrodzona jest już od paru dni...chyba jakoś tak... Widzę to na
              wysokości Stefanika, swobodny jest bodaj wyjazd z osiedla na Ciołkosza (to
              ogrodzone między Odkrytą i Światowida, wzdłuż Stefanika). W którym miejscu
              zamknięte jest od strony Mehoffera - nie sprawdzałam...
              Korków też nie sprawdzałam - jadę w drugą stronę, całkiem odwrotnie niż wszyscy
              i gąszcz spotykam dopiero na Modlińskiej - jakoś lżej go znieść na takiej
              szerokei arterii (nb pociapanej z prawej też jakimiś robotami od dłuższego już
              czasu) :-)
              • Gość: alcarin Re: Nowodworska droga lokalna IP: *.u.mcnet.pl 14.04.05, 17:27
                Nie wiem, czy wywnioskowalas to z mojego posta, ze Nowodworska jest zamknieta
                przy Mehofera, ale jesli tak, to prostuje :) Chodzi mi o to, ze rano korki na
                Swiatowida robia sie juz na wysokosci Mehofera, a ze Nowodworska jest
                odgrodzona od Odkrytej na wysokosci Stefanika, to wiem.
                • beata_ Re: Nowodworska droga lokalna 14.04.05, 17:57
                  Zamknięcia od strony Mehoffera nie wywnioskowałam z twojego posta :-) Jakoś tak
                  mi to przyszło do głowy, że skoro teraz jest tak spokojna, jak uliczka
                  wewnątrzosiedlowa, to zamknięta być musi z obu stron... Ale jak mówię - nie
                  sprawdzałam, co się z tamtej strony dzieje :-)
                • Gość: silver Re: Nowodworska droga lokalna IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.04.05, 17:58
                  Drobna poprawka - Mehoffera przez dwa F - to tak jak kiedys, myslalem ze
                  Tarchomin pisze sie przez samo H. ;)

O chodniku faktycznie ktos zapomnial, regularnie robi sie blotko, zima latwo o
                  fikolka. Osiedlowe drogi juz sa, wyposazone wlasnie w "garby", na wiekszosc
                  ludzi to dziala. Nie wolno parkowac pod oknami, kto sie nie stosuje, dostaje od
                  ochrony zolta karteczke. :P

Tak jak wspominalem, nie mam nic przeciwko ruchowi z dalszych osiedli, tylko
                  niech to sie odbywa w cywilizowany sposob. Dziura przy koncu powieksza sie co
                  roku, kierowcy rzeczywiscie powoli nie wiedza co robic. Niedlugo beda pewnie
                  wjezdzac na pobocze, ktorym chodza piesi. Mehoffera pamietam, zostala na tej
                  wysokosci wyremontowana po tym, jak uzyskala tytul najbardziej dziurawej w miescie.
                  • Gość: alcarin Re: Nowodworska droga lokalna IP: *.u.mcnet.pl 15.04.05, 13:59
                    Dzieki za poprawke :) Wiem, ze Mehoffera pisze sie przez dwa f - sprawdz w moim
                    pierwszym poscie. W drugim sie mi zjadlo :)
    • sloggi Re: Nowodworska droga lokalna 14.04.05, 22:24
      Ciekawe kiedy Ci z Książkowej 9(alfabet) stwierdzą, że Światowida trzeba zamknąć.
      ps. Odkryta jest zamknięta między piaskarnią a Ciołkosza.
    • agnieszka_gk Re: Nowodworska droga lokalna 15.04.05, 16:13
      Nie widzę powodów dla których Nowodworska miałaby być zamknięta dla normalnego
      ruchu. To może zamknijmy też kilka innych ulic, bo jeżdzą po nich kierowcy
      wariaci ?
      Z Nowodoworską jest największy problem z jednym właściscielem, z którym nie
      może dogadać się gmina, żeby odkupić skrawek ziemi i żeby zrobić prawdziwy
      remont na tym odcinku - nowa nawierzchnia i chodniki.
    • Gość: wojs Re: Nowodworska droga lokalna IP: *.chello.pl 15.04.05, 21:29
      To może zamknijmy też kilka innych ulic, bo jeżdzą po nich kierowcy
      wariaci ?
      Na przykład po mojej PRYWATNEJ drodze wewnątrzosiedlowej PAJDAKA jeżdżą też wariaci i ciężarowe pojazdy, dowożąc do budy, sorry osiedlowego sklepiku który stoi na wspólnoty terenie, towary, jednocześnie uszkadzając ją. Za ewentualny remont tej drogi nie oni będą płacić, a członkowie wspólnoty, bowiem droga jest ich. Czy możemy jak ci z Nowodworskiej zamknąć Naszą drogę?

Chyba jednak mieszkańcy Nowodworskiej nie widzą więcej niż: "Szrpajmy jadło na sztuki niechaj nagie świecą kości..........."
      Znamy to prawda?
      • Gość: silver Re: Nowodworska droga lokalna IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.04.05, 21:44
        Tylko po co te antagonizmy?
        • Gość: Wojs Re: Nowodworska droga lokalna IP: *.chello.pl 15.04.05, 22:06
          No właśnie, po co?
          Świetne pytanie zadałeś mieszkańcom Nowodworskiej blokującym budowę n o r m a l n e j, trzymającej standardy, ulicy.
          Jak przypuszczam, jesteś jednym z blokujących powstanie tej drogi.
          Właściwie. może nawet to Twoja działka jest ową kością niezgody....

Dziady cz. II, A. Mickiewicz:

Sowy, kruki i puchacze,
          Niegdyś, panku, sługi twoje,
          Któreś ty pomorzył głodem,
          Zjemy pokarmy, wypijem napoje.
          Ptaki nocne - dusze zamęczonych chłopów
          Hej, sowy, puchacze, kruki,
          Szponami, krzywymi dzioby

Szarpajmy jadło na sztuki!
          Chociażbyś trzymał w gębie,
          I tam ja szponę zagłębię;
          Dostanę aż do wątroby.
          Nie znałeś litości, panie!
          Hej, sowy, puchacze, kruki,
          I my nie znajmy litości:

Szarpajmy jadło na sztuki,
          A kiedy jadła nie stanie,
          Szarpajmy ciało na sztuki,
          Niechaj nagie świecą kości.

Czy polskie piekło jest też na Nowodworskiej ...................?
          • beata_ Re: Nowodworska droga lokalna 15.04.05, 22:17
            Mam wrażenie, ze przytoczony tekst jest o czym innym, ale przyznam - ładnie
            pasuje:-)
          • Gość: silver Re: Nowodworska droga lokalna IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.04.05, 22:23
            > Czy polskie piekło jest też na Nowodworskiej ...................?

W Polsce wielokropek ma dokladnie trzy znaki, jesli juz cytujesz Mickiewicza, to
            sie tego trzymaj. Nadal nie wiem o co chodzi, zamykasz Pajdaka? Czy moze czyhasz
            na moje zycie? ;)

Nie korzystam z tej drogi, jak Skandynawowie wole wlasne nogi, rower i
            komunikacje miejska. No i jak tu woda zalewa przy seminarium (znow moja wina),
            to w sposob ewidentny zwiewam do miejsca zamieszkania mojego psa. Dzialka to
            element skladowy inwestycji pod tytulem mieszkanie.

W Seulu, ktory szybko urosl do kilkunastu milionow, jakos tak w 15 lat co czeka
            i nasze miasto, wysiedlanie stalo sie faktem. Wszyscy staneli na bacznosc i
            zrobili to, czego wymagal interes wspolny. Analogicznie w trakcie kryzysu
            finansowego, wplacali pieniadze do bankow, zeby to wszystko uratowac.
            • sloggi Re: Nowodworska droga lokalna 15.04.05, 22:28
              Czyli to Ty zalewasz przy seminarium. Nareszcie się przyznałeś zalewaczu.
              • beata_ Re: Nowodworska droga lokalna 15.04.05, 22:30
                Myślisz, że te trzy, czy cztery lata temu (nie pamiętam już), to też był ON ?

:-)
                • Gość: silver Re: Nowodworska droga lokalna IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.04.05, 22:32
                  Zalewam, jak wisienki galaretka! :P
                  • beata_ Re: Nowodworska droga lokalna 15.04.05, 22:38
                    Noooooooo, to przechlapane masz! :-)))
                    • sloggi Re: Nowodworska droga lokalna 15.04.05, 22:41
                      beata_ napisała:

> Noooooooo, to przechlapane masz! :-)))
                      >
                      Z tym zalewaniem to on chyba zalewa?
                      • beata_ Re: Nowodworska droga lokalna 15.04.05, 22:52
                        No nie wiem - ta galaretka sugerowałaby, że zalał (się?) na sztywno...?
                        ;-)))
                        • sloggi Re: Nowodworska droga lokalna 15.04.05, 22:55
                          I teraz się trzęsie :P
                          Teraz często bywam na Odkrytej, muszę się porozglądać. Jak ktos się zatrzęsie i
                          będzie wiśniowy to będę wiedział kim jest :)
                          • beata_ Re: Nowodworska droga lokalna 15.04.05, 23:03
                            Wiśniowy, albo z wisienkami...zalanymi ;P
                            • sloggi Re: Nowodworska droga lokalna 15.04.05, 23:07
                              Wiśniowy wiśniak.
                              • beata_ Re: Nowodworska droga lokalna 15.04.05, 23:08
                                Eeeeeeeee, no bez przesady !
                                Normalny człek, zdaje się, sądząc z poczucia humoru :-)
                                • sloggi Re: Nowodworska droga lokalna 15.04.05, 23:12
                                  beata_ napisała:

> Eeeeeeeee, no bez przesady !
                                  > Normalny człek, zdaje się, sądząc z poczucia humoru :-)
                                  >
                                  Swojak - znaczy się.
                                  • beata_ Re: Nowodworska droga lokalna 15.04.05, 23:14
                                    Niewykluczone :-))
                                    • sloggi na lokalne drogi 15.04.05, 23:19
                                      Ni wyżyna, ni nizina,
                                      ni krzywizna, ni równina -
                                      taka gmina.
                                      (....................................)
                                      Ani POM-u, ani młyna,
                                      krzyż, chałupy i krowina -
                                      taka gmina.
                                      (....................................)
                                      Spotkasz chłopa - gęba sina;
                                      oj, nie wraca ci on z kina -
                                      taka gmina.
                                      Miast kobiety, śpiewu, wina -
                                      wóda, czkawka, Gwiżdż Janina -
                                      taka gmina.
                                      (.....................................)
                                      Płacze dzieciak, wyje psina,
                                      gdzieś ktoś kogoś czymś zarzyna -
                                      taka gmina.
                                      Czy to skutek, czy przyczyna
                                      taka gmina?
                                      (.....................................)
                                      Tylko urżnąć się na chrzcinach
                                      i wziąć zwiać do Wołomina -
                                      taka gmina.
            • Gość: Wojs Re: Nowodworska droga lokalna IP: *.chello.pl 16.04.05, 09:12
              Dzięki za wrócenie uwagi na temat poprawności używania języka rodzimego.
              Miło mi, że znasz go bardzo dobrze.

A w kwestii drogi . . . . . .
              Jest coś takiego jak interes ogółu.
              Demokracja, to dyktatura większości, ich nadrzędny interes, a nie interes jednostki.
              Między naszymi drogami jest taka i aż taka różnica, że:
              Pajdaka jest całkowicie prywatną i mimo to ma do niej zastosowanie przepis o "służebności drogi", a Nowodworska, jest drogą publiczną i nieprywatną.
              Szczegół ? Nie zasadnicza i zdecydowana różnica!
              Jednostka nie może narzucać większości swojej woli, bowiec to jest niezgodne z interesem wspólnym.
              A ile ludzi mieszka dalej, przy Odkrytej, która jest przedłużeniem Nowodworskiej?
              Czy oni nie mają prawa do godnego dojazdu?
              Słusznie napisał Alcarin w swoim poscie:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=297&w=22729194&a=22738774
              Za parę lat protestujący mieszkańcy Nowodworskiej będą prosić o remont zdewastowanej i zdekapitalizowanej, zapomnianej lokalnej uliczki. I oby tak było!

Polskie piekło zaczyna się zawsze w wymiarze lokalnym. Ten wymiar przewidział i opisał nasz narodowy wieszcz:
              "Szarpajmy jadło na sztuki,
              A kiedy jadła nie stanie,
              Szarpajmy ciało na sztuki,
              Niechaj nagie świecą kości."

Tak jest z KAŻDĄ lokalną inwestycją: u mnie?, nie! najlepiej obok, za ścianą!
              Przykłady, oto proszę:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=297&w=22625578
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=297&w=21326031
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=297&w=20878903
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=297&w=22132063
              W temacie spalarni odpadów demagogia zastąpiła rzeczową dyskusję. Tak też się od lat dzieje w sprawie Nowodworskiej.
              Niezależnie od różnic w poglądach na drogę/ulicę Nowodworską pozdrawiam Cię Panie Silver, kończą tą wypowiedzią moje wystąpienie na forum, na temat budowy NORMALNEJ ulicy miejskiej jaką pierwotnie projektowano dla ul.Nowodworkiej.
              • Gość: silver Re: Nowodworska droga lokalna IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.04.05, 09:39
                Mialem juz kiedys pod oknem ulice jak obecna Pludowska, nie trzeba wiele
                wyobrazni zeby takie rzeczy przewidywac. Ja nawet jestem za zakupem symulatora
                jak w Dallas, ktora racjonalizowalby decyzje inwestycyjne. Tylko na niewiele sie
                to zda, kiedy to prezydent Kaczynski szczyci sie wyborem najtanszych wykonawcow.

Ale wracajac do tej uliczki usypanej piachem, wybudowano w okolicy hipermarket a
                ja wyasfaltowano dodajac chodniki. Na zewnatrz po kwadracie biegla ulica, ktorej
                wczesniej uzywano, a ta odpowiadajaca biegla po przekatnej kwadratu. Przejela na
                siebie caly ruch, ludzie przy niej mieszkajacy z uciazliwego piachu dostali
                zamiennik w postaci spalin. No i szybki, nieprzerwany ruch uniemozliwiajacy
                wyjazd z posesji.

A mi najbardziej szkoda rodzicow z wozkami, dla ktorych miejsca jest za malo.
                Wyrosly rzeczywiscie nowe realia, mocno odbiegajace od tego co bylo kiedys. 6-7
                lat temu ruch byl taki, jak teraz po odcieciu Odkrytej, takie sobie odludzie.

Kiedys jeszcze chodzili po mieszkaniach i zbierali podpisy pod uchwalami.
                Powiedzialem, ze wstrzymuje sie od glosu, jednak dalej namawiano mnie do
                tak/nie. Co to oznacza? Wiekszosc ludzi na tym osiedlu nie interesuje sie wcale
                taka problematyka. Pojawila sie karteczka, ze czesc mieszkancow nie placi i beda
                odcinac media, wiec zdaje sie sa bardziej przyziemne problemy. A forum pozwala w
                sposob swobodny dana kwestie przedyskutowac, w tym czy innym miejscu.

P.S. podpisuje sie malymi literkami, to samo na money.pl/forum - chlopak
                odpowiadajac pisze baba (nadal malymi) i Silver (wyciagajac wielka litere z
                kieszeni) - na imie mam Sylwester od 31 grudnia
    • jajcool Re: Nowodworska droga lokalna 25.08.05, 22:13
      Przydadza sie jeszcze chodniki. Czasem strach puscic dziecko samo do szkoly,
      gdyz moze sie ono stac ofiara jednego z wielu wariatow, ktorzy bezmyslnie
      grzeja na Nowodworskiej po 120 km-h (tak jak widziana przeze mnie ekipa strazy
      miejskiej jadac transporterem). Szkoda tylko, ze niektorych mieszkancow
      bardziej obchodzi jakis zywoplot niz cudze zycie. Taki narod ..
      • tarantula01 Re: Nowodworska droga lokalna 26.08.05, 09:52
        Szczerze mówiąc, to nie dziwię się mieszkańcom, że nie chcą szerszej drogi, a
        przez to i wyremontowanej. Bez poszerzenia ulicy remontu się nie będzie
        przeprowadzać. Mieszkańcy w związku z tym muszą się przyzwyczaić do większych,
        dziur i kałuż - jeszcze jedna, dwie zimy i uliczka będzie niemal gruntowa.

Po remoncie ulicy (jeśli już do tego dojdzie) prawdopodobnie ulicami Odkrytą i
        Nowodworską zaczną jeździć autobusy miejskie, dojeżdżając do pętli w
        Nowodworach od północy, przez Dzierzgońską. Aby to zrealizować trzeba jeszcze
        wyremontować kawałek Odkrytej od Akacji VI bodjaże do ul. Sprawnej.

Wprowadzeniu KM na te ulice też może powodować sprzeciw mieszkańców.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka