Dodaj do ulubionych

ej Wyspowa co tak cicho?

12.10.02, 11:07
Witam po krótkim urlopie,
Wreszcie zawiązała się wspólnota Wyspowej 6, podczas spotkania (opisuję
relację znajomych - ja byłam w tym czasie w górach) przedstawiciele Unibudu
stwierdzili, że na działce przed osiedlem ma powstać blok bliżniaczy do 6 i
8. Co o tym myślicie? Przy obecnej koniunkturze budowlanej? Wprawdzie
kolejny budynek przesłoni trochę chałas z Łodygowej ale załsoni pewnie też
słońce, no i to zaglądanie w okna... A takie piękne plany mieliśmy na trawkę
i drzewka, już nawet ktoś (nie ja)rozpoczął akcję kontrolowanego samosiewu
na tym terenie - znalazłam tam orzecha!!!
pzdr Hana
Obserwuj wątek
    • palker Re: ej Wyspowa co tak cicho? 12.10.02, 22:37
      Gdybym był mieszkańcem Wyspowej zacząłbym intensywny lobbing na rzecz
      przebudowy ulicy Łodygowej. Chryste, jak wy tam możecie mieszkać i nie
      pomstować na istniejacy stan rzeczy?!
      • e-tubylec Re: ej Wyspowa co tak cicho? 14.10.02, 09:47
        palker napisał:

> Gdybym był mieszkańcem Wyspowej zacząłbym intensywny lobbing na rzecz
        > przebudowy ulicy Łodygowej. Chryste, jak wy tam możecie mieszkać i nie
        > pomstować na istniejacy stan rzeczy?!

Witam,
        palker jeśli Łodygowa to droga wojewódzka to w jaki sposób mamy zacząć ten
        lobbing. Naciskać na gminę? Masz pomysły to się podziel.

Nieciekawe jest tylko dojście do osiedla. Brak oświetlenia i chodników. Wjechać
        i wyjechać można bez trudu a przynajmniej nie jest to bardziej uciążliwe dla
        nan niż gla całych Ząbek.

Pzdr

Ps. Zaręczam ciebie że pomstujemy :-)
    • _zuzia Re: ej Wyspowa co tak cicho? 13.10.02, 16:41
      Witam,
      Kto może mi powiedzieć, co działo się na spotkaniu mieszkańców 9 października?
      Pozdrawiam wszystkich mieszkańców Wyspowej:)
      • e-tubylec Re: ej Wyspowa co tak cicho? 14.10.02, 09:23
        _zuzia napisała:

> Witam,
        > Kto może mi powiedzieć, co działo się na spotkaniu mieszkańców 9 października?
        > Pozdrawiam wszystkich mieszkańców Wyspowej:)

Witam,
        na temat spotkania 9.X. nic powiedzieć nie mogę. Radzę ustalić kto jest w
        radzie osiedla z Twojej wspólnoty i z nim porozmawiać.
        Natomiast ze spotkaniu wspólnoty w dniu 7 (14-stka):
        1. jest wniosek o budowę boiska do koszykówki od strony 14
        2. zbudowane zostaną miejsca parkingowe pomiędzy 10 a 12
        3. choinka świąteczna przy placu zabaw
        4. na dniach uruchomiony drugi wjazd na osiedle
        5. trochę informacji o projekcie skrzyżowania
        i jeszcze trochę innych poboznych życzeń lub śmiesznych tłumaczeń zarządcy.

Jestem jednak rozczarowany frekwencją na tym spotkaniu. Przypomina to
        trochę zebrania spółdzielni mieszkaniowych. Nikt się nie interesuje kiedy
        trzeba a potem wielkie larum...
        Inna sprawa, że rzucanie pod drzwi ulotek w środę i organizacja spotkania
        zaraz w następny poniedziałek (14) to trochę niepoważne i jakby nie z tej
        epoki. Takie sobie działanie z zaskoczenia. Jeśli traktujemy się poważnie to i
        informacja o zebraniu wspólnoty niech się pojawi przynajmniej 1-2 tyg wcześniej.
        Zapomniałem to poruszyć na tym spotkaniu. Ale są przecież wybrane osoby do rady
        osiedla.

Do Hany: jak dobrze pamiętam to masz chyba miejsce w garażu.
        Czy nie dziwi Ciebie wysokość opłat?

Pozdr
        • 2hanah2 Re: w sprawie spotkania z 7 bm. 14.10.02, 17:23
          e-tubylec napisał:

> 1. jest wniosek o budowę boiska do koszykówki od strony 14
          boisko super, ale jakoś nie mogę sobie wyobrazić w którym miejscu, na obszarze
          obecnego placu zabaw?, kosztem miejsc parkingowych? Tych ostatnich chyba
          brakuje?
          > 5. trochę informacji o projekcie skrzyżowania
          Czy na Łodygowej zainstalują jakieś spowalniacze? Ostatnio o godz. 6.30 (było
          jeszcze ciemno) próbowałam przjść przez ulicę w stronę przystanku na
          Radzymińskiej, byłam kompletnie bez szans - sznurek samochodów w obie strony,
          wiec brnęłam z duszą na ramieniu, w błocie po kostki przez łączkę, ochyda....
          pzdr Hana
        • 2hanah2 Re: w sprawie opłaty za garaż 14.10.02, 17:34
          e-tubylec napisał:

> Do Hany: jak dobrze pamiętam to masz chyba miejsce w garażu.
          > Czy nie dziwi Ciebie wysokość opłat?
          Rachunek za czynsz dostałam dosłownie kilka dni temu, w dodatku nie ma tam
          wyszczególnionej opłaty za garaż, ale z tego co czytałam na forum wynosi on 50
          zł. Uważam, że to granda, z forum poznaj swojego dewelopera wiem, że ceny te w
          Warszawie kształtują sie na wysokości 20-40 zł, i nawet w centrum są niższe.
          Jestem członkiem komisji rewizyjnej w mojej wspólnocie więc przy okazji
          nabliższego jej spotkania poruszę ten temat. Niestety obawiam się, że zapis w
          naszych umowach przedwstępnych dot. zgody na administrowanie naszą wspólnotą
          przez zarządcę wyznaczonego przez Budimex wiąże nam ręce na dwa lata i dopiero
          po upływie tego okresu możliwe będą realne zmiany. A może się mylę? Soova co
          Ty na to? brzmisz jak prawniczka, więc może się lepiej orientujesz :-)
          • e-tubylec Re: w sprawie opłaty za garaż 15.10.02, 10:00
            2hanah2 napisała:
            > Rachunek za czynsz dostałam dosłownie kilka dni temu, w dodatku nie ma tam
            > wyszczególnionej opłaty za garaż, ale z tego co czytałam na forum wynosi on
            > 50 zł. Uważam, że to granda, z forum poznaj swojego dewelopera wiem, że ceny
            > te w Warszawie kształtują sie na wysokości 20-40 zł, i nawet w centrum są
            > niższe. Jestem członkiem komisji rewizyjnej w mojej wspólnocie więc przy
            > okazji nabliższego jej spotkania poruszę ten temat.

Więc dodaj jeszcze informowanie mieszkańców z wyprzedzeniem przynajmniej
            tygodniowym o różnych przedsięwzięciach zarządczo-administracyjnych np.
            zwołanie zebrania wspólnoty, akcje usuwania usterek itp.

> Niestety obawiam się, że zapis w
            > naszych umowach przedwstępnych dot. zgody na administrowanie naszą wspólnotą
            > przez zarządcę wyznaczonego przez Budimex wiąże nam ręce na dwa lata i
            dopiero
            > po upływie tego okresu możliwe będą realne zmiany. A może się mylę? Soova co
            > Ty na to? brzmisz jak prawniczka, więc może się lepiej orientujesz :-)

Zgoda na administrowanie nie znaczy bezczynności. Nawet przy takich zapisach
            zarząd można zmienić w drodze głosowania i z notariuszem na zebraniu. Ale mam
            nadzieje, że do tego kroku nie będziemy zmuszeni. Należy dobrze rozumieć
            słowo "administrowanie". Co do "polityki" na naszym osiedlu to my ją kreujemy a
            nie zarządca czy administrator. Po to są spotkania wspólnot i zebrania Rady
            osiedla, której jeśli dobrze zrozumiałem jesteś członkiem. Myślę że Soova to
            potwierdzi. Dobrze jest zapoznać się z ustawą o własności lokali (chyba dobrze
            napisałem).

Pozdr
        • _zuzia Re: ej Wyspowa co tak cicho? 14.10.02, 17:37
          Dziekuję za informację. Karka z datą spotkania trafiła pod moje drzwi późno i
          nie dało się nic zrobić. A co z miejscami parkingowymi dla gości? Nie chcą
          wpuszczać na teren osiedla. Czy tak juz na stałe? Pozdrawiam.
    • e-tubylec Re: ej Wyspowa co tak cicho? 14.10.02, 09:39
      2hanah2 napisała:

> Witam po krótkim urlopie,
      > Wreszcie zawiązała się wspólnota Wyspowej 6, podczas spotkania (opisuję
      > relację znajomych - ja byłam w tym czasie w górach) przedstawiciele Unibudu
      > stwierdzili, że na działce przed osiedlem ma powstać blok bliżniaczy do 6 i
      > 8. Co o tym myślicie?

Witam,
      blok jak blok ale pytania są następujące:
      1. w jakiej odległości od naszego osiedla - może to być całkiem korzystnie
      choćby ze względu na zmniejszenie chałasu od ul. Łodygowej, która to ulica ma
      status arterii wojewódzkiej.
      2. czy jest zamiar jego połączenia z "nami" - tego bym nie chciał choć z
      drugiej strony jeśli ktoś miałby korzystać z placu zabaw i przyszłego boiska to
      niech także partycypuje jakoś w jego kosztach.
      3. kiedy miałaby się rozpocząć budowa i czy to dopiero koncepcja czy już jest
      projekt.

> Przy obecnej koniunkturze budowlanej?

A to już kalkulacja i ryzyko Budimexu. Choć nie chciałbym przejeżdżać koło
      niedokończonej budowli a taka zapowiada się za budynkiem 12.

> Wprawdzie kolejny budynek przesłoni trochę chałas z Łodygowej ale
      > załsoni pewnie też
      > słońce, no i to zaglądanie w okna... A takie piękne plany mieliśmy na trawkę
      > i drzewka, już nawet ktoś (nie ja)rozpoczął akcję kontrolowanego samosiewu
      > na tym terenie - znalazłam tam orzecha!!!

Gdyby mić wykrywacz metali to myślę że po Budimexie byłoby więcej znalezisk. :-)

> pzdr Hana

Pozdrawiam
      • 2hanah2 Re: dot. bloku przed osiedlem 14.10.02, 17:40
        niestety nie potrafię odpowiedzieć na pytania Tubylca (jak wspominałam nie
        uczestniczyłam w tym spotkaniu - urlop zaplanowałam znacznie wcześniej niż
        ustalono termin spotkania wspólnoty), wiem jedynie, iż istnieje kontrowersyjna
        kwestia udostępnienia mieszkańcom tego bloku naszej drogi
        pzdr Hana
        • 2hanah2 Re: dot. bloku przed osiedlem 14.10.02, 20:51
          Na wieczornym spacerze z kundlem zauważyłam pismo Budimexu nt. Zacisza Bis,
          polecam lekturę (tablica ogłoszeń przy bramie wjazdowej)
          pzdr Hana
          • e-tubylec Re: dot. bloku przed osiedlem 15.10.02, 10:17
            2hanah2 napisała:

> Na wieczornym spacerze z kundlem zauważyłam pismo Budimexu nt. Zacisza Bis,
            > polecam lekturę (tablica ogłoszeń przy bramie wjazdowej)
            > pzdr Hana

Są także w gablotkach.
            Ciekawy jestem czy gmina chętnie przejmie drogę wjazdową na osiedle w
            zarządzanie (odśnieżanie, oświetlenie itd). Jeśli tak czy po kilku latach nie
            będzie wyglądać jak ul. Łodyhowa - zdewastowane chodniki (lub ich brak) i
            dziury oraz notoryczny brak finansów na ich naprawę. Może to tylko
            czarnowidztwo.
            Jednak dobrze byłoby sie zainteresowac planami inwestycji ZACISZA BIS,
            rozmieszczeniem budynków i ewentualnymi drogami wjazdowymi i wyjazdowymi
            oraz... .
            No właśnie co jeszcze?

Pozdrawiam
        • e-tubylec Re: dot. bloku przed osiedlem 17.10.02, 12:11
          2hanah2 napisała:

> niestety nie potrafię odpowiedzieć na pytania Tubylca (jak wspominałam nie
          > uczestniczyłam w tym spotkaniu - urlop zaplanowałam znacznie wcześniej niż
          > ustalono termin spotkania wspólnoty), wiem jedynie, iż istnieje
          kontrowersyjna
          > kwestia udostępnienia mieszkańcom tego bloku naszej drogi
          > pzdr Hana

Jest to bardzo kontrowersyjne. Widzę to tak.
          Czy teren drogi dojazdowej do osiedla leży na Waszych działkach? Czy na części
          wspólnej? Jeśli choc na jedno z pytań odpowiedź jest pozytywna, a tak wnioskuję
          ponieważ BxN planuje przekazanie tej drogi - kontynuując rozumowanie (częśći
          tych działek)- gminie. Czy w takim razie odkupi od wspólnoty drogę aby upiec
          swoja pieczeń (ZACISZE BIS)? Nie rozumiem po co miałby wogóle tę drogę
          przekazywać?
          Czy powołując się na pełnomocnicta w aktach not. zrobi co zechce tzn.
          skoryguje, poprawi aby wyszło po jego myśli? W sprawie miejsc postojowych dla
          gości jest już mały delikatnie mówiąc niesmak.

Brzmi to trochę jak teoria spiskowa ale niestety wynika ona trochę z moich (a
          myślę, że i po troszku każdego z nas) doświadczeń i przemyśleń. Rozwiejcie moje
          obawy jeśli potraficie!

Nadmieniam, że nie mam nic przeciwko powstaniu ZACISZA BIS ale grając w otwarte
          karty i dostarczając rzetelnej, pełnej informacji o sąsiadującej inwestycji
          przez BxN. Choć drzewa byłyby przyjemniejsze niż budynki!

Co wy na to? Czas upływa. Mamy (mieliśmy) tylko 14 dni. Tylko od jakiej daty?
          Ukazania się informacji w gablotach (ok. 10.10) czy daty na pismach (30.09).

Pozdrawiam
          • e-tubylec Re: Znowu cisza 17.10.02, 12:37
            Witam,
            jak myslicie dlaczego nas tutaj(na forum) tak mało. Czyżby
            inni mailowali gdzie indziej? Jak to wygląda w domenie orasoft, może tam
            wszyscy rozmawiają?

Pzdr
            • Gość: zuzia Re: Znowu cisza IP: 157.25.92.* 21.10.02, 15:39
              Czyżby? Na Orasofcie rozmawiają o awariach poczty i serwerów. A może nie
              znalazłam tych właściwych grup dyskusyjnych. Pozdrawiam.
              • e-tubylec Re: Znowu cisza 21.10.02, 15:50
                Gość portalu: zuzia napisał(a):

> Czyżby? Na Orasofcie rozmawiają o awariach poczty i serwerów. A może nie
                > znalazłam tych właściwych grup dyskusyjnych. Pozdrawiam.

Witam,
                Zuziu to było pytanie a nie stwierdzenie. Pytałem dlatego, bo jestem zdziwiony,
                że jest nas tutaj tak mało. Osiedle to prawie ok. 420 mieszkań. A zamieszkują
                je raczej ludzie młodzi (homo internautus?).
                :-)

Pzdr
                • Gość: zuzia Re: Znowu cisza IP: 157.25.92.* 21.10.02, 16:26
                  Toż ja o tym samym. Jakiś czas temu odezwało się na Forum kilka osób i znowu
                  cisza. Rozumiem, że pracujemy długo (widać kiedy zaczyna się zapełniać parking)
                  ale sprawy osiedla dotyczą sporej grupy ludzi. Z obserwacji wynika, że w
                  wiekszości są to młodzi ludzie, większość podłączyła się do internetu, więc
                  gdzie oni wszyscy rozmawiają. Pozdrawiam.
                  • Gość: mun Re: Znowu cisza IP: 62.233.200.* 21.10.02, 17:51
                    Witam

>sprawy osiedla dotyczą sporej grupy ludzi...więc gdzie oni wszyscy rozmawiają.
                    Może sprawy osiedla taj jak mnie średnio ich interesują?
                    Mieszkam w 14. Właśnie się dowiedziałem, że PPI chyba zrobi wypad i
                    prawdopodobnie internet przejmie orasoft, a kablówkę www.diomar.com.pl. Szkoda
                    bo z internetu byłem bardzo zadowolony . Pozdrawiam.
                    • e-tubylec Re: Znowu cisza 22.10.02, 11:31
                      Gość portalu: mun napisał(a):

> ...Może sprawy osiedla taj jak mnie średnio ich interesują?

Witam
                      czytam o tym że reprezentujesz "ciekawą" postawę.

> Mieszkam w 14. Właśnie się dowiedziałem, że PPI chyba zrobi wypad i
                      > prawdopodobnie internet przejmie orasoft, a kablówkę www.diomar.com.pl.
                      > Szkoda bo z internetu byłem bardzo zadowolony . Pozdrawiam.

A jednak nie jesteś konsekwentny.
                      ;-)

Pozdrawiam
                      • e-tubylec Do Muna 22.10.02, 11:35
                        Witam,
                        Mun jednak mimo Twojej postawy witam cię na forum.
                        Zawsze to jest nas o jedną osobę więcej.

Pzdr
                        • Gość: mun Re: Do Muna IP: *.simple.com.pl / 192.168.2.* 22.10.02, 12:52
                          Witam

Średnio nie znaczy wcale, tak więc z tym brakiem konsekwencji nie mogę się
                          zgodzić :)

Pozdrawiam
    • Gość: matika dzień dobry IP: proxy / *.k.mcnet.pl 23.10.02, 15:06
      cześć!
      dziś lub jutro zamierzam podjać decyzje czy kupic mieszkanie na Zaciszu
      czy sa jakies pulapki?
      ile placicie miesiecznie za utrzymanie mieszkania?
      ile kosztuje internet?
      Jesli mozecie, napiszce - ulatwi mi to i tak trudne zadanie
      acha, e-tubylcowi dziękuje za linki
      • Gość: mun Re: dzień dobry IP: 62.233.200.* 23.10.02, 17:28
        Witam

>czy sa jakies pulapki?
        Nie natknąłem się na żadne pułapki.
        >ile placicie miesiecznie za utrzymanie mieszkania?
        Za 32mkw. płacę 260 PLN (bez prądu i gazu)
        >ile kosztuje internet?
        90 PLN (PPI) w tym stały numer IP.

Pozdrawiam
        • e-tubylec Re: dzień dobry 24.10.02, 08:38
          Gość portalu: mun napisał(a):

> Witam
          >
          > >czy sa jakies pulapki?
          > Nie natknąłem się na żadne pułapki.
          > >ile placicie miesiecznie za utrzymanie mieszkania?
          > Za 32mkw. płacę 260 PLN (bez prądu i gazu)
          > >ile kosztuje internet?
          > 90 PLN (PPI) w tym stały numer IP.
          >
          > Pozdrawiam

Witam,
          dodaj do tego jeszcze jakąś kwotę (na razie nie wiadomo jaką) od przyszłego
          roku na fundusz remontowy, opłatę za miejsce postojowe w garażu ok 50 zł.
          Abonament w orasoft jak piszą na swojej stronie (www.orasoft.com.pl oraz .net)
          jest mniejszy. Musisz tam zajrzeć to sie dowiesz o war. technicznych oraz
          kosztach.
          Napisz lepiej jak dużym mieszkaniem jesteś zainteresowana to może dowiesz sie
          konkretnie od kogoś kto ma podobne jakiego rzędu to są kwoty i co zawierają.
          Nie można bowiem przeliczać liniowo metry na koszty.

Pzdr
          • Gość: matika Re: dzień dobry IP: proxy / *.k.mcnet.pl 24.10.02, 09:00
            właśnie-ciekawe ile bedzie wynosił ten fundusz remontowy...
            a ja przymierzam się do poddasza, 65m2, bez garażu,
            czy ktos wie jak jest z izolacją dachu, bo nie znalazlam tego w dokumentach mi
            pokazanych, a biję się, że babka, która pokazywała mi mieszkanie nie będzie
            wiedziała - jest przerażająco niekompetentna
            od kiedy mieszkają tam pierwsi mieszkańcy? i czy ktoś wie czy warto brać
            poddasze?

Agata (mam nadzieję, że wkrótce sąsiadka :))
            • 2hanah2 Re: dzień dobry 24.10.02, 09:40
              Witam potencjalną sąsiadkę, ja za 58 m2 płacę ok. 450 zł, nie mam niestety
              doświadczeń z poddaszem, wiem natomiast ile kosztuje Internet w Orasofcie - 50
              zł+VAT miesięcznie, instalacja 600 zł.
              pozdrawiam Hana
              • Gość: matika Re: dzień dobry IP: proxy / *.k.mcnet.pl 24.10.02, 11:29
                cześ! dzięki za odpowiedź
                chciałbym jeszcze zapytać czy to 450 to z prądem i gazem tak ci wychodzi
                miesięcznie mniej więcej? i na ile osób
                • Gość: Matetek Re: dzień dobry IP: 6.1.* / *.endemol-neovision.pl 24.10.02, 13:15
                  Witam
                  Posiadam mieszkanie na poddaszu w bloku nr4 przy Wyspowej 8. Mieszkanie ma 58
                  m2 i poza „drobnymi” problemami nie mam z nim żadnych kłopotów. Jest solidnie
                  ocieplone potrójną warstwą wełny mineralnej i folią termoizolacyjną. Jest w nim
                  naprawdę ciepło zimą i niezbyt gorąco latem. Skąd wiem jak wygląda ocieplenie?
                  A stąd, że po dwóch miesiącach mieszkania musiałem się z niego wyprowadzić do
                  wskazanego przez Budimex mieszkania zastępczego na terenie osiedla. Przez
                  miesiąc ekipa wymieniała wszystkie płyty kartonowo-gipsowe, łącznie z całkowitą
                  zmianą konstrukcji aluminiowego stelaża , dzięki czemu mogłem sprawdzić
                  naocznie i namacalnie jak wygląda ocieplenie. Sąsiadka której sufit był
                  podobnie „chory” ze zdumieniem odkryła, że posiada tylko folie a całkowicie
                  brak jej wełny. Tak więc wygląda konfrontacja „Planów” z rzeczywistością:))))
                  Te „drobne” problemy o których pisałem na początku to wadliwe, cieknące okna
                  połaciowe (podobno firma Fakro przyznała się do błędu) i całkowity brak
                  wentylacji (jeśli ktoś lubi że z przewodów kominowych „dmucha”, to instalacja
                  jest całkowicie sprawna) Poza tym mieszkanie jest urocze, ma klimat które
                  tworzą dość sprytnie zaprojektowane skosy i tak naprawdę to namawiam. Moje
                  doświadczenia proszę potraktować jako „radę” a nie przestrogę czy ostrzeżenie i
                  zostać naszą sąsiadką.

Pozdrawiam
                  Matetek

• Gość: matika Re: dzień dobry IP: proxy / *.k.mcnet.pl 24.10.02, 14:35
                    naprawde bardzo bym chciala zostac wasza sasiadka i nawet juz sie zdecydowalam
                    (pozostanie tylko przekonac bank) ale moj tata wlasnie o te izolacje tak sie
                    martwi. Czy chcesz mi powiedziec, ze o to by nie marznac trzeba sie upomniec?
                    skad mam wiedziec, ze u mnie tez nie ma tylko gipsu? przerazasz mnie!!!
                    poradz mi prosze co zrobic, jak to sprawdzic! moj mail: eco@emb-japan.pl
                • 2hanah2 Re: czynsz 25.10.02, 12:06

> chciałbym jeszcze zapytać czy to 450 to z prądem i gazem tak ci wychodzi
                  > miesięcznie mniej więcej? i na ile osób
                  Osób jest dwie a na te 450 zł składa się:
                  zaliczka na koszty eksploatacji 2,95 zł/m2
                  zaliczkowe opłaty za świadczenia:
                  - CO 1,75 zł/m2
                  - podgrzanie wody 22 zł/os
                  - zimna woda 4,82 zł/m3
                  - wywóz nieczystości 12 zł/os
                  - ochrona 56 zł
                  Życzę powodzenia w pertraktacjach z bankiem
                  pzdr Hana
                  • e-tubylec Nowe lampy na Łodygowej 13.11.02, 13:07
                    Witam,
                    czyżby coś się ruszyło w sprawie
                    modernizacji ul. Łodygowej?
                    Może także będą chodniki po dwóch stronach.

Hana co słychać na zebraniach Rady?
                    Co z choinką na osiedlu? Swięta coraz bliżej.

Pozdr
                    • Gość: matika do hana IP: proxy / *.k.mcnet.pl 13.11.02, 14:46
                      e-tubylec napisał:

> Witam,
                      > czyżby coś się ruszyło w sprawie
                      > modernizacji ul. Łodygowej?
                      > Może także będą chodniki po dwóch stronach.
                      >
                      > Hana co słychać na zebraniach Rady?
                      > Co z choinką na osiedlu? Swięta coraz bliżej.
                      >
                      > Pozdr

hana! czyzbyś byłą w radzie osiedla? czy wiesz cos o funduszu remontowym i
                      ewentualnej zmianie administartora za rok?

• 2hanah2 Re: do hana 18.11.02, 10:27
                        Witam, chwilę mnie było,
                        Śpieszę odpowiedzieć na wszystkie pytania i nie tylko.
                        1. Choinka pewnikiem będzie, ale na spotkaniu rady nie dyskutowaliśmy
                        ostatnio o tym.
                        2. Fundusz remontowy - na razie nic nie wiem, ale się dowiem.
                        3. Co do zmiany administratora, to Budimex nawet się nie sprzeciwia temu
                        specjalnie, bo dla nich to tylko problemy a i zysk żaden ;). Ale przy okazji
                        nasz zarządca podał przykład osiedla Sulejkowska, częściowo zarządzanego przez
                        B…x a częściowo przez wynajętą przez wspólnotę firmę. Współpraca polega na
                        wzajemnym uprzykrzaniu sobie życia, tzn. np. wyłączaniu mediów itp. Swoją
                        drogą sprawdzałam, jakie mogą być konsekwencje rezygnacji z usług
                        dotychczasowego zarządcy. Otóż ma on prawo domagać się drogą sądową zwrotu
                        zysków, które osiągnąłby w czasie świadczenia nam usług. Ponieważ obecnie
                        wyciąga miesięcznie 25 tys., łatwo policzyć, jaka suma wychodzi za okres 2 lat
                        zapisanych w aktach notarialnych. Myślę, że obecnie nie stać nas na taki
                        wydatek, i że lepiej przemęczyć się z nim przez okres do wygaśnięcia umowy.
                        4. Co do chodników na Łodygowej, zgodnie z moją wiedzą lampy są szczytem
                        tego, co możemy oczekiwać od ZDM i o chodniku po naszej stronie ulicy możemy
                        zapomnieć. Ciekawe tylko za ile czasu będą zakładać oświetlenie od nowa.
                        Zauważcie proszę, że Łodygowa ma być poszerzana, jak mniemam w stronę naszego
                        osiedla (po drugiej stronie zabudowa sięga prawie krawędzi drogi). Oznacza to,
                        że wsadzone dopiero co lampy znajdą się na jej środku, ale co tam, widać stać
                        nas na to…
                        5. Jeśli jesteście zainteresowani tym, co jest omawiane na spotkaniach
                        rady osiedla zawsze możecie na nie wpaść. Najbliższe jest planowane na
                        20.11.02 godz. 19.00 w pomieszczeniu administratora.
                        6. Wraz z mężem założyliśmy grupę dyskusyjną dla naszego osiedla na
                        Yahoo. Na razie testujemy jak to działa, ale mam nadzieję, że wkrótce się tam
                        spiszemy. Jak wszystko będzie OK znajdziecie info na forum i pewnikiem na
                        klatkach schodowych.
                        pzdr Hanah
                        • e-tubylec Re: do hana 18.11.02, 11:27
                          2hanah2 napisała:

> ...
                          > 1. Choinka pewnikiem będzie, ale na spotkaniu rady nie dyskutowaliśmy
                          > ostatnio o tym.

Witam, pozostaje jeszcze sprawa proponowanego boiska i jego lokalizacji.

> 3. Co do zmiany administratora, to Budimex nawet się nie sprzeciwia temu
                          > specjalnie, bo dla nich to tylko problemy a i zysk żaden ;).

Sorry ale tego to nie rozumię. Czyżby administrator nie był związany z BX-em.

> Ale przy okazji nasz zarządca podał przykład osiedla Sulejkowska,
                          > częściowo zarządzanego przez B…x a częściowo przez wynajętą przez wspólnotę
                          > firmę. Współpraca polega na
                          > wzajemnym uprzykrzaniu sobie życia, tzn. np. wyłączaniu mediów itp.

Ciekawe i pouczające. Czyli walka o wpływy kosztem mieszkańców.
                          Zadnej ze stron to chwały nie przynosi.

> Swoją drogą sprawdzałam, jakie mogą być konsekwencje rezygnacji z usług
                          > dotychczasowego zarządcy.
                          > Otóż ma on prawo domagać się drogą sądową zwrotu
                          > zysków, które osiągnąłby w czasie świadczenia nam usług. Ponieważ obecnie
                          > wyciąga miesięcznie 25 tys., łatwo policzyć, jaka suma wychodzi za okres 2
                          lat
                          > zapisanych w aktach notarialnych. Myślę, że obecnie nie stać nas na taki
                          > wydatek, i że lepiej przemęczyć się z nim przez okres do wygaśnięcia umowy.

Bo i chyba nikt nie myśli o zmianie jeśli strona wywiązuje sie z obowiązków.
                          Ale jeśli zobowiązania nie są dotrzymywane to trudno mówić o zapłacie przy
                          rozwiązaniu umowy. Trzeba tylko wg mnie mieć na to dowody.
                          Nawiasem, kto ustalił takie warunki i kto się na nie godził?

> 4. Co do chodników na Łodygowej, zgodnie z moją wiedzą lampy są szczytem
                          > tego, co możemy oczekiwać od ZDM i o chodniku po naszej stronie ulicy możemy
                          > zapomnieć. Ciekawe tylko za ile czasu będą zakładać oświetlenie od nowa.
                          > Zauważcie proszę, że Łodygowa ma być poszerzana, jak mniemam w stronę naszego
                          > osiedla (po drugiej stronie zabudowa sięga prawie krawędzi drogi). Oznacza
                          to,
                          > że wsadzone dopiero co lampy znajdą się na jej środku, ale co tam, widać stać
                          > nas na to…

Tak też myślałem. Co do drogi to w bezpłatnej gazetce gminnej (na stojakach w
                          UG Targówek) jest sprawozdanie z działalności Gminy. Jest także mapka (co
                          prawda kiepskiej jakości) z planami zagospodarowania, drogami itp.

> 5. Jeśli jesteście zainteresowani tym, co jest omawiane na spotkaniach
                          > rady osiedla zawsze możecie na nie wpaść. Najbliższe jest planowane na
                          > 20.11.02 godz. 19.00 w pomieszczeniu administratora.

Czy jest o tym gdzieś wywieszka. Przydałaby się. Nie zawsze mogę ale od czasu
                          do czasu wpadł bym na takie zebrania.

> 6. Wraz z mężem założyliśmy grupę dyskusyjną dla naszego osiedla na
                          > Yahoo. Na razie testujemy jak to działa, ale mam nadzieję, że wkrótce się tam
                          > spiszemy. Jak wszystko będzie OK znajdziecie info na forum i pewnikiem na
                          > klatkach schodowych.
                          > pzdr Hanah

Więc proszę o bliższe informacje.

Pozdr
                          • 2hanah2 Re: do hana 18.11.02, 12:32
                            e-tubylec napisał:

> Sorry ale tego to nie rozumię. Czyżby administrator nie był związany z BX-em.

Oczywiście, że jest związany, więcej zarządca=deweloper ale gdzie zysk nie
                            liczy się na miliony to żaden zysk ;)

> Bo i chyba nikt nie myśli o zmianie jeśli strona wywiązuje sie z obowiązków.
                            > Ale jeśli zobowiązania nie są dotrzymywane to trudno mówić o zapłacie przy
                            > rozwiązaniu umowy. Trzeba tylko wg mnie mieć na to dowody.
                            > Nawiasem, kto ustalił takie warunki i kto się na nie godził?

Problem polega na tym, że jedynym zobowiązaniem na pismie jest nasze
                            zobowiązanie do powierzenia zarządu B...xowi na 2 lata, bez jakichkolwiek
                            warunków. Oczywiście cywilizowana sytuacja przewiduje istnienie jakiegoś
                            regulaminu, ustalenia czego możemy oczekiwać w zamian, tylko, że warunki
                            ustalał B..x, a myśmy je podpisali w aktach notarialnych...
                            Polecam forum gazety poświęcone wspólnotom.
                            > Czy jest o tym gdzieś wywieszka. Przydałaby się. Nie zawsze mogę ale od
                            czasu
                            > do czasu wpadł bym na takie zebrania.
                            dobra uwaga
                            >
                            >
                            > Pozdr
                    • soova Re: Nowe lampy na Łodygowej 13.11.02, 16:35
                      I nie dość, że lampy jasno świecą (tak zakładam, bo dopiero za jakieś półtorej
                      godziny sprawdzę naocznie), to i chodniki jeszcze będą? Spostrzegłam w
                      poniedziałek jakieś dziubanie po wsch. stronie Łodygowej, ale takie raczej
                      jakieś punktowe, a nie "chodnikowe". Tak mi się zdawalo, ale czyżbym się myliła?

Pozdrawiam
    • Gość: matika Re: ej Wyspowa co tak cicho? IP: proxy / *.k.mcnet.pl 05.12.02, 16:08
      drodzy sąsiedzi! mam pytanie
      przeniosłam sie chwilowo (zanim nie wykoncze mieszkania na Wyspowej)na Targówek
      w okolice Handlowej. Ku mojemu zdziwieniu cos tam potwornie śmierdzi - jakis
      słodko-kwaśny zapach unosi sie w powietrzu od kilku dni. Słyszalam, że mogą to
      być zakłady tłuszczowe po drugiej stronie Radzyminskiej. Troche mnie to
      przerazilo, wiec pytam się was: czy u nas tez tak smierdzi?
      • Gość: _zuzia Re: ej Wyspowa co tak cicho? IP: *.waw.cdp.pl / *.crowley.pl 05.12.02, 17:33
        Śpij spokojnie. Tu nie dociera zapach z Z-dów Tłuszczowych :-) Pozdr
      • Gość: _zuzia Re: ej Wyspowa co tak cicho? IP: *.waw.cdp.pl / *.crowley.pl 05.12.02, 17:37
        A tak przy okazji to znajdziesz nasze osiedle na forum prywatnym Miasta. Jest
        tam już sporo sąsiadów. Pozdr
    • sloggi Re: ej Wyspowa co tak cicho? 27.12.02, 09:34
      Odkad Wyspowa ma forum prywatne - brak newsów z tamtej części dzielnicy.
      • _zuzia Re: ej Wyspowa co tak cicho? 27.12.02, 13:47
        Żyjemy. Dyskutujemy. Możesz nas odwiedzić. A co słychać na Zielonym Zaciszu.
        Kiedy zamieszkasz? Pozdrawiam
      • 2hanah2 Re: ej Wyspowa co tak cicho? 29.12.02, 09:01
        sloggi napisał:

> Odkad Wyspowa ma forum prywatne - brak newsów z tamtej części dzielnicy.

Fakt, trochę żeśmy się zregionalizowali, ale polecam gorąco wszystkim pomysł
        forum prywatnego (zresztą Ciebie akurat nie muszę przekonywać o jego
        zaletach :-)). To naprawdę fajne uczucie mijać sąsiada i zgadywać pod jakim
        nickiem znam go z forum. Myślę, że jest to również dobry sposób na
        lokalizowanie problemów na osiedlu, osobiście gdybym była zarządcą dzień
        zaczynałabym od lektury forum.
        Życzę waszemu forum błyskawicznej kariery ;-)
        pzdr Hanah
        P.S. Szczęśliwego Nowego Roku dla całego Zielonego Zacisza

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka