Dodaj do ulubionych

Oddaj mieszkanie, ratusz ci wynajmie

02.02.06, 08:58
Co to za absurd...? ODDAC miastu wlasne, wykupione mieszkanie po to, by
musiec wynajmowac mieszkanie? Brak mi slow...
Obserwuj wątek
    • Gość: jacek Re: Oddaj mieszkanie, ratusz ci wynajmie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.02.06, 09:20
      10 zł/m2 na Żoliborzu a 6 na Pradze to dużo ?
      • Gość: vortex Re: Oddaj mieszkanie, ratusz ci wynajmie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.06, 09:41
        to jest pi razy oko rata za mieszkanie (kredyt). Czyli inwestujesz w powietrze.
        Dodaj do tego oplaty.
    • Gość: kixx Oddaj mieszkanie, ratusz ci wynajmie IP: *.acn.waw.pl 02.02.06, 11:11
      ciekawe jaki jeszcze idiotyzm sa w stanie wymyslec socjalistyczni urzednicy
      1-budowa mieszkan komunalnych po 9tys/m2,w dodatku tak wykonanych ze nie
      nadawaly sie do zamieszkania-podpowiadam rzowiazanie na przyszlosc :zakup
      mieszkan na wolnym rynku-w czasach w ktorych budowano te czynszowki chodzily
      gdzies po 4 tys/m2 w Warszawie.Nalezy jednak dodac ze nikt nie narzuca
      lokalizacji-czynszowki mozna budowac na obrzezach miasta i miejscowosciach
      podwarszawskich-wtedy mozna bylo kupic mieszkanie za max 2500 za m2,czyli za
      pieniadze wyrzucone na te budowe wybudowanoby mieszania o blisko 4-krotnie
      wiekszej powierzchni.
      2-Koniecznosc oddania wlasnego mieszkania za pozolenie mieszkania w wynajetym-
      no tu to chyba trzeba niesamowitego idioty zeby poszedl na cos takiego

A czas sobie leci ,miasto utrzymuje puste lokale,ale rozsadnej decyzji nikt nie
      jest w stanie podjac
      • pra_gosia Cena na Pradze 02.02.06, 12:37
        W poprzednich artykułach czytałam, że cena czynszówek na Pradze zaczynała się
        od 10 zł za metr. Czyżby teraz zmalała? Cena zależy też od samego mieszkania.
        Te z widokiem na Ząbkowską mają niższy czynsz, te w głębi wyższy. Jeśli za duże
        mieszkania (są od 80 do 120 m2) trzeba zapłacić ok. 1000 zł, to jest to zbyt
        wygórowana cena. Znam panią, która mieszka w takim mieszkaniu. Miała kiedyś
        kawalerkę, w której mieszkały 4 osoby. Przeniosła się do dużego mieszkania.
        Ledwie udaje jej się płacić czynsz, wyrzeka się wielu rzeczy. Wydaje mi się,
        że zbudowano zbyt duże mieszkania. Takie około 60-70 m2 wystarczyłyby. Nie
        mielibyśmy pustostanów, których zapewne sporo.
    • Gość: najemca Re: Oddaj mieszkanie, ratusz ci wynajmie IP: *.kdpw.com.pl 02.02.06, 14:24
      Gdy zabieram się do komentarza to z reguły poznaję temat, który mam komentować.
      Pani Zubik pisze to co jej wygodnie. Jest to bliskie prawdy ale nie do końca.
      Jestem najemcą na takiej czynszówki i bardzo mi się to opłaca.
      • Gość: ulas Re: Oddaj mieszkanie, ratusz ci wynajmie IP: *.acn.waw.pl 02.02.06, 14:44
        To może zdradzisz trochę szczegółów, żeby i inni byli bardziej zorientowani, a
        może wtedy znajdą się na nie chętni.
        • Gość: przyszły najemca Re: Oddaj mieszkanie, ratusz ci wynajmie IP: *.chello.pl 02.02.06, 15:09
          Biorę udział w przetargu, fakt że 10zl/m2 to dużo, ale oddaje 20 metrową
          kawalerkę w której mieszkamy w 4 osoby gdzie nie ma nawet prysznica. Jestem
          pewien że wcześniej , czy później będzie możliwość wykupienia mieszkań.
          Kawalerka jest warta jakieś 100 tys zkładając że będe płacił przez 5 lat 800 zl
          czynszu wychodzi 48 tys. wykupię to mieszkanie za 20% wartości (zakładając
          nawet 9 tys za m2) =144tys. Wychodzi około 300tys.Ciekawy jestem czy ktoś zna
          takie oferty na rynku komercyjnym (do tego zawsze koszta kredytu) w takiej
          lokalizacji (Marii Kazimiery). Problem miasta według mnie polega na braku
          komunikacji z mieszkańcami( informacja o przetargu w prasie tuż przed świętam
          Bożego Narodzenia), i przedstawienia atrakcyjności przez władzę miasta tej
          propozycji. Dodam że mieszkania te stały przez 3 lata pustę z powodu blokady,
          lub braku decyzji Pezydenta miasta. Interesuje mnie ta sprawa od trzech lat i
          dopiero niemalże na przeddzień odejścia z urzędu prezydenta miasta , Kaczyński
          podpisał uchwałe umożliwiającą przetarg.
          • Gość: warszawiak Re: Oddaj mieszkanie, ratusz ci wynajmie IP: *.chello.pl 02.02.06, 18:37
            to bzdura, nie masz zadnej pewności, że mieszkanie bedzie można wykupic. lepiej
            bys zrobil sprzedajac mieszkanie i doplacajac kupil nowe na rynku. tylko wtedy
            masz pewnośc co do prawa wlasnosci. slyszalem o sytuacji kiedy miasto podnioslo
            czynsze kilka miesiecy po podpisaniu umowy z najemcami. to spekulacje: 5 lat,
            20%... i wszystkie twoje wyliczenia. mieszkania staly puste tez ze wzgledu na
            stan techniczny!! moim zdaniem oferta jest nieuczciwa. oddajesz wlasne a
            dostajesz kota w worku za ogromne pieniadze
            • Gość: przyszły najemca Re: Oddaj mieszkanie, ratusz ci wynajmie IP: 87.207.211.* 05.02.06, 21:49
              drogi Warszawiaku, na wstępie chciałem podziękować za troskę
              20% to nie spekulacje ( z takim rabatem miasto odsprzedaje mieszkania) 5 lat:
              żeczywiście spekuluje. Mam znajomych na Marii Kazimiery i jeżeli chodzi o stan
              techniczny nie mieli od 4 lat żadnych problemów, z tego co wiem problemy
              techniczne są na Miickiewicza. To że te mieszkania stały puste to wina błędnych
              decyzji naszych radnych.
            • Gość: najemca Re: Oddaj mieszkanie, ratusz ci wynajmie IP: *.kdpw.com.pl 06.02.06, 15:30
              Nikt cie do oddania mieszkania nie zmusza. Masz mieszkanie to zarządzaj nim.
              Nie musisz korzystać z oferty miasta. Naprawdę nie ma przymusu.
          • nessuno Re: Oddaj mieszkanie, ratusz ci wynajmie 04.02.06, 21:08
            Przyszły najemco,startując w przetargu(nie wiem,jaką masz lokalizację na oku,czy
            Marii Kazimiery,Mickiewicza)jeśli e.w wygrasz,to licz się z tym,że:
            1.Czekają Cię nieustanne kłopoty z tutejszą administracją(nawyki komunistyczne)
            2.mieszkania są pełne felerów-odklejająca się klepka,spadające tynki z sufitów itp.
            3.budynki,zarówno Mickiewicza,jak i Marii Kazimiery są już po okresie
            gwarancyjnym,więc jakiekolwiek usterki będą dodatkowym problemem.
            4.raczej mało ciekawi sąsiedzi,poza nielicznymi wyjatkami reszta,to totalna
            wiocha i buraki.
            5.ujadające non stop psy z okolicznych domów
            6.w sezonie letnim jeżdżący non stop idioci na motorkach bez tłumików itp.
            7.jesli masz samochód,a nie będziesz korzystał z garażu,tylko z parkingu przed
            blokiem,zawsze możesz trafić na ciula z czerwonego Renault WT14377,który
            uwaza,ze tylko jemu należy się miejsce przed blokiem.
            8.masz też szansę trafić tak,jak ja.mam nad sobą rodzinkę z dwoma szczeniarami i
            synusiem,których ulubionym i jedynym zajeciem jest z.a.p.i.e.r.d.a.l.a.n.i.e non
            stop po mieszkaniu(rodzice tych gnid nie reagują)
            9.masz wreszcie rzadko spotykaną okazję przyjrzeć się z bliska,czasami
            usłyszeć,jak nowobogackie buractwo traktuje innych współmieszkańców.
            Rozważ więc przyszły najemco wszelkie za i przeciw,póki jeszcze jest na to
            czas.Pozdrawiam.
            • Gość: przyszły najemca Re: Oddaj mieszkanie, ratusz ci wynajmie IP: 87.207.211.* 06.02.06, 10:23
              wydaje mi się że wszelkie uroki wspólmieszkania dotyczą całej warszawy jak nie
              naszego ukochanego kraju, poprostu jest tak wszędzie, ale dziękuje za
              informacje.
              Pozdrawiam
            • Gość: najemca Re: Oddaj mieszkanie, ratusz ci wynajmie IP: *.kdpw.com.pl 06.02.06, 15:35
              Albo masz pecha, albo jest wredny.
            • Gość: Markus Re: Oddaj mieszkanie, ratusz ci wynajmie IP: 193.41.113.* 09.02.06, 09:23
              Zgadzam się w 80 % z Nessuno, który dobitnie podkreślił wady tych czynszówek.
              Są jednak też zalety. Ja mieszkam na Mickiewicza 65 i zapewniam wszystkich, że
              komfort mieszkania w tym bloku jest nieporównywalny do tego, co zwykle nas
              Warszawiaków spotyka (w naszych mieszkaniach mamy duży metraż, ja osobiście
              piękny widok, całodobowa ochrona-byle jaka, ale jest). A czynsz 10 zł za metr -
              wielu znajomych płaci niewiele niższy za mieszkanie własnościowe czy
              spółdzielcze. Trzeba sobie wszystko przeliczyć. A z usterkami (drobnymi) i z
              administracją można sobie poradzić, zapewniam Was, mi się udało.
              • nessuno Re: Markus 09.02.06, 21:29
                Widocznie masz szczęście z tymi drobnymi usterkami,u mnie nie są one tak
                drobne.Ale może na Twoim piętrze pracowała solidniejsza ekipa,choć wydaje mi
                się,że to głównie technologia budowy naszego domu była poprostu do bani.A tak z
                ciekawości,20% brakujące mógłbyś wymienić? :-) Pozdrawiam sąsiada.
          • Gość: przyszły najemca Re: Oddaj mieszkanie, ratusz ci wynajmie IP: 87.207.211.* 06.02.06, 10:28
            Dodam że prywatnie za tą kwotę można wynająć jedynie kawalerkę, i to nie
            wiadomo na jaki okres czasu.
          • Gość: najemca Re: Oddaj mieszkanie, ratusz ci wynajmie IP: *.kdpw.com.pl 06.02.06, 15:28
            Niestety nie było długo przetargu i my najemcy na Marii Kazimiery ponieśliśmy
            koszty ogrzewania pustych lokali. Ale gratuluję dobrego liczenia i proszę
            uwzględnić że w mieszkaniach które się kupuję również trzeba płacić czynsz w
            wysokości ok. 6 zł ma m.kw. Kaczyński chciał dla siebie wszystko zatrzymać,
            dobrze że odszedł.
        • Gość: neon Re: Oddaj mieszkanie, ratusz ci wynajmie IP: *.kdpw.com.pl 06.02.06, 15:21
          Ja nie posiadam żadnych tajemnic. Wszystko jest dostępne w urzędzie miasta.
          Naprawdę gazeta i własne zdanie Pani Zubik nie jest wiarygodną informacją.
          Popatrzcie na to rozsądnie i spokojnie. Jest to dobra oferta, ale nie wszystkim
          się to opłaca. Mojej siostrze bardzo się podobają te mieszkania, ale jej się to
          po prostu nie opłaca. Nie ma pretensji do miasta o to.
    • Gość: barka Re: Oddaj mieszkanie, ratusz ci wynajmie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.06, 13:56
      Też mieszkałam kiedyś w cztery osoby w 20m mieszkaniu. Rozumiem też twoją
      kalkulację. Stajesz się lokatorem nieporównywalnie większego mieszkania. Póki
      cię na to stać to płacisz, gdy masz już dość lub gdy bieda przyciśnie stajesz
      się "świętą krową". Gdy jeszcze do tego masz małe dzieci w myśl obowiązującego
      prawa jesteś nie do ruszenia. Ewidentnie wychodzisz na plus.
      • Gość: przyszły najemca Re: Oddaj mieszkanie, ratusz ci wynajmie IP: 87.207.211.* 07.02.06, 10:21
        Z kąd takie założenie żeby ktoś nie płacił?? Absolutnie nie kalkuluje tego w
        ten sposób, porównuje jedynie kredyty mieszkaniowe. Również uważam że to dobra
        oferta, nikogo nie namawiam, ja już zdecydowałem. Jutro składam papiery. Mam
        nadzieje że wygram przetarg.
        • Gość: przyszły najemca Re: Oddaj mieszkanie, ratusz ci wynajmie IP: 87.207.211.* 07.02.06, 10:27
          Zresztą, trzeba udowodnić że stać cię na płacenie czynszu.
          • Gość: barka Re: Oddaj mieszkanie, ratusz ci wynajmie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.06, 13:20
            Absolutnie nie podejrzewam cię o tak przewrotną kalkulację;)). Sama pamiętam
            jeszcze, jakie desperackie myśli przychodziły mi do głowy gdy mieszkałam w M-1.
            Wtedy wszystko się widzi z trochę innej perspektywy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka