superkiki 17.02.03, 11:41 Mysle o kupieniu mieszkania na poczatku Targowej (okolice Kijowskiej) i... chcialabym, a boje sie. Wiadomo, ze miejsce do specjalnie bezpiecznych nie nalezy, ale czy jest tam az tak zle? Z gory dzieki za opinie, sk Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sloggi Re: mieszkac na Targowej 17.02.03, 11:53 Czy jesteś czymś zdeterminowana w wybieraniu lokalizacji? Może to cynicznie zabrzmi z ust mieszkańca Bródna - ale na Targowej zamieszkałbym tylko wtedy, gdy nie miałbym szans na inne mieszkanie. Odpowiedz Link Zgłoś
superkiki Re: mieszkac na Targowej 17.02.03, 11:57 sloggi napisał: > Czy jesteś czymś zdeterminowana w wybieraniu lokalizacji? > Może to cynicznie zabrzmi z ust mieszkańca Bródna - ale na Targowej > zamieszkałbym tylko wtedy, gdy nie miałbym szans na inne mieszkanie. Uau, zabrzmialo groznie. Pomysl Targowej wzial sie stad, ze znalazlam tam naprawde fajne mieszkanie. Nie bez znaczenia jest rowniez cena - 3tys za metr, w porownaniu z 4 i wiecej po lewej stronie w cywilizacji. No ale wal "dlaczego na Targowej strasznie jest"! Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: mieszkac na Targowej 17.02.03, 12:49 Rozumiem, że determinantą jest potrzeba mieszkania blisko Centrum? Targowa to ulica zabudowana kamienicami, z których połowa to domy nadające się do rozbiórki. Nie będę obrażał porządnych ludzi, którzy tam też mieszkają - ale duża część to "element". Targowa to nie jest miejsce do wieczornych powrotów do domu, a uchylony lufcik traktowany jest jako zaproszenie dla złodzieja. W okolicy Kijowskiej jest jeszcze ten brzydki blok pod numerem 26/30, który jest jedynym znakiem tego co miało czekać Targową w/g planistów z poprzedniego systemu takich bloków między Kijowską i Ząbkowską miało być 5. A cena 3.000 PLN za oferowany tam standard to bardzo dużo. To ma być mieszkanie w kamienicy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amnesiac Re: mieszkac na Targowej IP: *.man.polbox.pl 17.02.03, 13:00 > A cena 3.000 PLN za oferowany tam standard to bardzo dużo. MZ może to być całkiem dobra cena, wszystko oczywiście zależy od standardu samego budynku. Dla porównania: nowe mieszkania w okolicy Stalowej i Wileńskiej kosztują w granicach 2500zł/m2, a miejsce chyba jest dużo mniej przyjemne (póki co) niż Targowa. Są na Starej Pradze również mieszkania w cenie 4000-5000zł/m2. Nie przesadzajmy zatem. :-) Krzysiek Odpowiedz Link Zgłoś
superkiki Re: mieszkac na Targowej 17.02.03, 13:23 Tak, chcialabym mieszkac blisko centrum, a przynajmniej gdzies, gdzie jest "cywilizacja", tzn. sklep, apteka, knajpa (chocby lekko obskurna) pare krokow od domu. Na Targowa padlo glownie z powodu tego mieszkania, jego klimatu, itp. (wysokie, widne, w zabytkowej kamienicy). Rzeczywiscie, okolice budynku sa raczej kiepskie - rozwalajace sie slumsy w najblizszym sasiedztwie, stadion nieopodal i to superohydne centrum handlowe z poczatkow lat 90. w okolicy. Fajniejsza bylaby dalsza Targowa, nawet w sasiedztwie bazaru Rozyckiego, ale co zrobic... Przyznaje, ze mnie sama okolica specjalnie mnie nie przeraza - na Targowa jezdzilam jeszcze w podstawowce - byl tam fajny sklepik z grami na amstrada :). Stare dzieje... Tylko czy da sie tam mieszkac??? Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: mieszkac na Targowej 17.02.03, 13:32 To Ty tam będziesz mieszkać i decyzję o tym zapewne po cichu już podjęłaś. Wiedz tylko, że znam ludzi, którzy zamieszkali w takim zabytku przy Targowej 32 i ciężko ich los doświadczył. Nie straszę Cię. Zatem kupuj :) Pamiętaj tylko, że kamienice pod numerem 17,19,21,22 wkrótce pójdą pod młotek. Odpowiedz Link Zgłoś
superkiki Re: mieszkac na Targowej 17.02.03, 13:40 A wiesz moze, co bedzie na ich miejscu? Trasa Swietokrzyska? Ze wstydem przyznaje, ze do tej pory srednio sie interesowalam okolica... (chodzi o nr 15) Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: mieszkac na Targowej 17.02.03, 14:07 17,19 - rezerwa pod trasę, 21,23 smierc technologiczna kamienic. Narożnik ze Sprzeczną to miejsce pod biurowiec. Króciutko pracowałem na Targowej 15, jeśli wymienili CO i rury do wody - to da się przeżyć. Tyle, że okna w tej studni powodują mrok przez cały dzień, a we wnęce od Targowej rezonans ulicznego hałasu jest w swej skali niesamowity. Odgłos hamującego tramwaju słychać w całym budynku. Domofony niby są - raczej mało skuteczne (toaletowy zapach parteru o tym świadczy). Ta cena za mieszkanie w tym budynku jest z dekla wyśrubowana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amnesiac Re: mieszkac na Targowej IP: *.man.polbox.pl 17.02.03, 12:51 > Może to cynicznie zabrzmi z ust mieszkańca Bródna - ale na Targowej > zamieszkałbym tylko wtedy, gdy nie miałbym szans na inne mieszkanie. Hmm, nie wiem czy zabrzmiało cynicznie, ale z pewnością dziwnie, jak dla mnie. Osobiście wolałbym kupić mieszkanie przy Targowej za 3000zł/m2 niż na Bródnie za 1000zł/m2. Zresztą za mieszkanie w blokowisku nie dałbym nawet 500 zł za metr2. :-) Ale może jakiś mieszkaniec okolic Targowej wypowie się, byłoby to trochę bardziej miarodajne...??? Krzysiek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edit Re: mieszkac na Targowej IP: *.MAN.atcom.net.pl 17.02.03, 14:18 Najpierw do przedmowcy: czy twoj nick ma cos wspolnego z pewnym brytyjskim zespolem na R? Teraz na temat: mieszkam w plombie na rogu Targowej i Okrzei od 1,5 roku. Kiedy kupowalam tam mieszkanie znajomi stwierdzili, ze mi cos odwalilo. Ja tez przez dlugi czas sie wahalam, bo okolica rzeczywiscie troche surrealistyczna, jak mowi moj znajomy. W moim przypadku o zakupie tu mieszkania zadecydowalo samo mieszkanie, ktore mi sie po prostu spodobalo i stwiedzilam, ze do okolicy sie przyzwyczaje. Potem stopniowo zaczelam odkrywac na Pradze rozne niezwykle rzeczy, jak budynek lazni rytualnej na Klopotowskiego, albo takie male, luszczace sie z farby drzwi obok Teatru Baj - calkiem jak z Alicji w Krainie Czarow - te drzwi oczywiscie, a nie Baj. Co do bezpieczenstwa, to nie wiem jak jest na samej Targowej, bo zwykle chodze trasa Florianska-Okrzei i tam nigdy nie mialam powodow do tego zeby sie bac, a wracam zwykle pozno, a czasami bardzo pozno. Generalnie stad jest wszedzie blisko, no i rano pachnie mi na klatce schdowej swiezym pieczywem, bo na dole jest piekarnia szwajcarska... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amnesiac Re: mieszkac na Targowej IP: *.man.polbox.pl 17.02.03, 14:27 > Najpierw do przedmowcy: czy twoj nick ma cos wspolnego z pewnym brytyjskim > zespolem na R? Coś wspólnego ma. :-) > Teraz na temat: mieszkam w plombie na rogu Targowej i Okrzei od 1,5 roku. > Kiedy kupowalam tam mieszkanie znajomi stwierdzili, ze mi cos odwalilo. O coś takiego moi znajomi mnie posądzają teraz. Najtęższe głowy w rodzinie zastanawiają się co mi strzeliło do łba, że chce mieszkać na Pradze. ;-)Sam do końca nie wiem co mi strzeliło... ;-)) Krzysiek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edit Re: mieszkac na Targowej IP: *.MAN.atcom.net.pl 17.02.03, 14:39 Gość portalu: Amnesiac napisał(a): > > Najpierw do przedmowcy: czy twoj nick ma cos wspolnego z pewnym brytyjskim > > > zespolem na R? > > Coś wspólnego ma. :-) Radioglowi? To milo... Po napisaniu poprzedniego posta przeczytalam watek o Jagiellonskiej - czy bedziesz moze mieszkac w "Vis-a-Vis" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amnesiac Re: mieszkac na Targowej IP: *.man.polbox.pl 17.02.03, 15:09 > Radioglowi? To milo... :-) Ich muzyka nieraz dobrze oddaje mój stan ducha... ;-)) > Po napisaniu poprzedniego posta przeczytalam watek o Jagiellonskiej - czy > bedziesz moze mieszkac w "Vis-a-Vis" Tak. Jeśli wszystko dobrze pójdzie ;-)) Pozdrawiam, Krzysiek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edit Re: mieszkac na Targowej IP: *.MAN.atcom.net.pl 17.02.03, 15:19 Gość portalu: Amnesiac napisał(a): > > Radioglowi? To milo... > > :-) Ich muzyka nieraz dobrze oddaje mój stan ducha... ;-)) Skad ja to znam... > > Po napisaniu poprzedniego posta przeczytalam watek o Jagiellonskiej - czy > > bedziesz moze mieszkac w "Vis-a-Vis" > > Tak. Jeśli wszystko dobrze pójdzie ;-) Ci z Warbudu niezle zasuwaja na tej budowie. Jak ide rano Florianska to juz pracuja, a jak wracam poznym wieczorem, to jeszcze pracuja... Pozdrawiam Edit Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karmazyn Re: mieszkać na Targowej IP: *.stacje.agora.pl 17.02.03, 14:29 Przez moment miałem podobny dylemat co Ty, Superkiki. Domyślam się, w którym budynku znalazłaś mieszkanie - ja od pół roku szukam dwóch pokoi w starej kamienicy na Pradze i na razie bez efektu ale o to mniejsza. Mieszkanie kupuje się razem z okolicą, rozważ więc co jest wokół. W kamienicach od strony dworca Stadion przy Zamoyskiego mieszkają złodzieje i żołnierze mafii. Wiem od właścicielki mieszkania w jednej z tychże, która zachwalala mi w ten sposób bezpieczeństwo okolicy: „Pan zobaczy, mamy domofon a drzwi cały czas otwarte. Stoją rowery, wózki, nic nie ginie. Tu nikt obcy Panu nie wiejdzie. Żadnego zboczńca”. Połączone systemem przejść podwórka studnie między Targową 15 a Marcinkowskiego, to teren gdzie kieszonkowcy ze Stadionu przepakowują „fanty” albo pierzchają z łupem albo wypatrują ofiar. W pobliżu jest sklep z alkoholem, żulia traktuje więc rzeczone bramy, podwórka i klatki schodowe m.in. Targowej 15 jako swoje miejsca. Jestem fanatykiem Pragi ale rejon Kijowskiej odradzam. Pomyśl też o tym, że za parę lat powstanie ruchliwa arteria Kijowska-bis, która będzie biegła tuż obok Targowej 15. Moje rady: * wykonaj telefon albo spotkaj się z dzielnciowym i zapytaj, co sądzi o okolicy * sprawdź w gminie plan zagospodarowania przestrzennego okolicy * porozmawiaj z zarządcą budynku, sprawdź czy nie ma roszczeń prawnych do posesji * sprawdź jak działa wspólnota mieszkaniowa, czy robią jakieś remonty, jaki procent mieszkań jest wykupionych, porozmawiaj z szefem wspolnoty: rozważ czy remonty, które czekają kamienicę nie przekroczą twojego budżetu - będziesz musiała partycypować w kosztach renowacji np. dachu - sprawdź w jakim stanie technicznym jest budynek * porozmawiaj z lokatorami, sklepikarzami, dozorcą. Oni mają bezcenne informacje * odwiedź kamienicę i okolicę w różnych porach, zwłaszcza po zmroku i w weekendy. Spróbuj „poczuć” klimat miejsca. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
superkiki Re: mieszkać na Targowej 17.02.03, 14:42 Gość portalu: karmazyn napisał(a): > Przez moment miałem podobny dylemat co Ty, Superkiki. Domyślam się, w którym > budynku znalazłaś mieszkanie - ja od pół roku szukam dwóch pokoi w starej > kamienicy na Pradze i na razie bez efektu ale o to mniejsza. > Mieszkanie kupuje się razem z okolicą, rozważ więc co jest wokół. W kamienicach > > od strony dworca Stadion przy Zamoyskiego mieszkają złodzieje i żołnierze > mafii. Wiem od właścicielki mieszkania w jednej z tychże, która zachwalala mi w > > ten sposób bezpieczeństwo okolicy: „Pan zobaczy, mamy domofon a drzwi cał > y czas > otwarte. Stoją rowery, wózki, nic nie ginie. Tu nikt obcy Panu nie wiejdzie. > Żadnego zboczńca”. Połączone systemem przejść podwórka studnie między Tar > gową > 15 a Marcinkowskiego, to teren gdzie kieszonkowcy ze Stadionu > przepakowują „fanty” albo pierzchają z łupem albo wypatrują ofiar. > W pobliżu > jest sklep z alkoholem, żulia traktuje więc rzeczone bramy, podwórka i klatki > schodowe m.in. Targowej 15 jako swoje miejsca. Jestem fanatykiem Pragi ale > rejon Kijowskiej odradzam. Pomyśl też o tym, że za parę lat powstanie ruchliwa > arteria Kijowska-bis, która będzie biegła tuż obok Targowej 15. Kurcze, nie wiedzialam co ciac, bo caly post jest rewelacyjny. Na pewno skorzystam z Twoich rad, wielkie dzieki. Wizja Targowej 15 jako centrum meliniarstwa troche mnie zmrozila. Samo tamtejsze podworko nie jest przechodnie, a te sypiace sie kamienice sa do rozbiorki, wiec moze jest szansa, ze sytuacja zmieni sie na lepsze (tak to sobie racjonalizuje od jakiegos czasu)? Czy w powstaly juz jakis czas temu biurowiec na rogu Kijowskiej i Targowej nie mial wplywu na ucywilizowanie sie okolicy? Nomen omen niedlugo przenosi sie do niego moja firma - mialabym do roboty doslownie rzut beretem. Wizja wylegiwania sie do 9. nieco maci mi spojrzenie... sk Odpowiedz Link Zgłoś