Dodaj do ulubionych

"Sezon grzewczy"

IP: *.aster.pl 12.10.06, 21:58
Gdzie można zgłosić skargę na spółdzielnię miszkaniową,
która nie chce włączyć ogrzewania?
Chodzi o NSM na Tarchominie.
Może włączą nam ogrzewanie w przyszłym tygodniu
"jak będą odpowiednio niskie temperatury" :)
Mamy zainstalowane podzielniki ciepła, więc w ostatecznym rozliczeniu
ja za wszystko zapłacę, a póki co marznę w nocy i moje małe dziecko.
W czasach komuny był tzw. "sezon grzewczy" i wychodzi na to, że nadal mamy komunę.

Obserwuj wątek
    • Gość: polski hydraulikas Re: "Sezon grzewczy" IP: *.chello.pl 13.10.06, 00:51
      to pierniki jedne
      zawór pogodowy zamontowany na węźle twojego budynku pozwala nagrzać (i
      automatycznie wyłączyć) grzejniki zależnie od temperatury na zewnątrz (na noc
      dzisiejszą około 8 godzin)nie pełną mocą
      w skali "sezonu grzewczego" takie grzanie to wzrost 1-2% mocy w skali rocznej
      a więc 0,5-1% wzrostu ceny - bo około 50% płatności to za moc zużytą a drugie
      50% za gotowość dostarczenia takiej mocy na budynek więc zachowanie spóldzielni to:
      brak wiedzy lub ślepe dążenie do oszczędności lub oba
    • qnegunda "Sezon grzewczy" rozpoczyna sie 15.10 13.10.06, 07:57
      I od tego momentu spoldzielnia ma obowiazek wlaczyc ogrzewanie. Wczesniej
      mozesz im naskoczyc na pompke.
      • Gość: zyz Re: "Sezon grzewczy" rozpoczyna sie 15.10 IP: *.chello.pl 14.10.06, 18:24
        Sezonu grzewczego nie ma od ładnych kilku lat! a SPEC może włączyć ogrzewanie
        każdemu chętnemu nawet w środku lipca.

Przestań bredzić tylko się doinformuj kobieto ty jedna.
        • Gość: Rychu Re: "Sezon grzewczy" rozpoczyna sie 15.10 IP: *.spray.net.pl 15.10.06, 10:44
          Zamiast kogos okreslisz bamboszu to najpierw poczytaj odpowiednie
          rozporzadzenia, ktore owszem maja kilka ladnych lat, ale obowiazuja do dzis.
          • kilovolt Re: "Sezon grzewczy" rozpoczyna sie 15.10 15.10.06, 10:57
            Nie ma teraz czegoś takiego jak sezon grzewczy. No, może jest, ale zależy tylko
            i wyłącznie od temperatury zewnętrznej, nie od daty. Jak robi się się zimno to
            spółdzielnia ma obowiązek włączyć ogrzewanie, daty nie mają tu żadnego znaczenia.
            • Gość: Rychu Re: "Sezon grzewczy" rozpoczyna sie 15.10 IP: *.spray.net.pl 15.10.06, 13:29
              Rozumiesz co napisalem wyzej, czy nie?
              • kilovolt Re: "Sezon grzewczy" rozpoczyna sie 15.10 23.10.06, 10:41
                Sprawdziłem dokładnie, więc nie pieprz Rychu już więcej bzdur. SPEC włączy
                ogrzewanie każdemu kiedy tylko zechce, a czegoś takiego jak sezon grzewczy już
                napewno nie ma. Obecnie nie obowiązuje żadna data od której należy grzać. Jak
                zechcesz to SPEC może ci włączyć ogrzewanie w takim terminie w jakim sobie
                zażyczysz. I nie pisz więcej bzdur o sezonie grzewczym, o czymś z poprzedniej epoki.
    • Gość: mieszkamtu Re: "Sezon grzewczy" IP: *.aster.pl 15.10.06, 16:45
      Nie wiem czy w miom bloku są zamontowane jakieś czujniki, pewnie są, ale to nie
      zmienia faktu, że spółdzielnia nadal nie włączyła ogrzewania. SPEC jest gotów
      nam włączyć, bo oni praktycznie cały rok mogą dostarczać ciepło, ale NSM (ulica
      Atutowa 11), czyli moja spółdzielnia jak na razie się nie kwapi. A nam wcale nie
      chodzi o to, żeby od razu grzać na full, bo rzeczywiście nie jest jeszcze tak
      zimno w ciągu dnia, ale noce są już chłodne. Dziś w mieszkaniu jest bardzo zimno
      i żeby we własnym domu chodzić w polarze, to mnie coś zalewa!
      Na domiar tego u nas obowiązuje taka zasada, że po zakonczeniu "sezonu
      grzewczego" mamy obniżony czynsz, czyli maj-wrzesień, a od 1.października
      znów płacimy podwyższony, bo płacimy więcej za c.o.
      Dziś mamy 15.X, więc za co płacimy?
      Chyba spółdzielnia rzeczywiście na nas zarabia!
      Nie ma na nich siły?
      • Gość: kate Re: "Sezon grzewczy" IP: *.chello.pl 15.10.06, 20:13
        Dzwoniłam do SPECu na 576 10 20 i dowiedziałam się że w ciągu kilku godzin mogą
        włączyć każdemu chętnemu ogrzewanie - o ile jest właścicielem (zarządcą)
        nieruchomości. W przypadku bloków niestety musi to zgłosić zarząd wspólnoty albo
        administracja...

SPEC może grzać nawet w lipcu jak komuś zimno! trzeba tylko im to zgłosić.
        • stycz72 Re: "Sezon grzewczy" 15.10.06, 21:55
          ja też należę do NSM tyle tylko że mieszkam na Picassa. I nam też jest zimno ,
          tym bardziej, że mamy ciepłomierze. Poza tym mamy małe dziecko i muszę w domu
          podgrzewać farelką - dodatkowu koszt, bo będzie wyższy prąd. RSM Praga już
          właczyła ogrzewanie. A NSM ?????
          • Gość: mieszkamtu Re: "Sezon grzewczy" IP: *.aster.pl 16.10.06, 08:19
            NSM sobie w kulki z nami leci.
            Teraz jeszcze nikt w administracji nie podnosi słuchawki telefonicznej.
            A pensji i premii to nie zapominją sobie wypłacać.
            No, ale cóż, pan prezes nie mieszka tu, nawet chyba nie mieszka w Warszawie!
            • Gość: zizi na targówku grzeją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 10:06
              a u nas już w domkach ciepło i to od piątku, wspaniale ciepło
              • pawello110 Re: na targówku grzeją 17.10.06, 10:51
                Mieszkam na Antalla kolo Porajów, u mnie grzeją. Mam pytanie bo nie wiem prawde
                mowiac. Jak mam takie gałki przy kaloryferach z rtegulacją ciepła (0, 1, 2, 3,
                4, 5) Takie z plastiku, to czy wybór 5 oznacza ze bede wiecej placil za
                ogrzewanie ? Czy moze nie ma to znaczenia ? Liczników przy gałkach nie mam...

• mk72 Re: na targówku grzeją 17.10.06, 23:29
                  Jeśli nie masz liczników w mieszkaniu, płacisz ryczałtem (niezależnie od
                  zużycia ogrzewania w mieszkaniu). Ja też tak mam, więc odkręcam ogrzewanie na 5
                  i uchylam okno ;).
                  • robinsson Re: na targówku grzeją 18.10.06, 10:50
                    Ale ty mądry jesteś!!
                    Jeżeli wszyscy u ciebie tak robią to za rok wam ryczałt podniosa
                    Życzę dużych rachunków
          • mk72 Re: "Sezon grzewczy" 17.10.06, 23:34
            >RSM Praga już właczyła ogrzewanie

Fakt, włączyli w piątek. U mnie nie grzał kaloryfer w dużym pokoju, w
            poniedziałek zadzwoniłem do administracji, dziś miał przyjść fachowiec, ale
            kaloryfer zaczął grzać jeszcze w poniedziałek (był problem z całym pionem).
            Różne są głosy na forum o RSM, ale akurat do terminów włączania / wyłączania
            ogrzewania nie mam zastrzeżeń :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka